wijnliefhebbers

Volledige versie: Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs beter dan 90 % van Bourgogne?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
En hiermee heb ik de knuppel in het hoenderhok geworpen...

Nee, serieus.

Ik ga al enkele jaren meermaals per jaar proeven bij Ad Bibendum.
En verleden maand heb ik drie dagen gewerkt op hun eindejaarsproeverij.
Onderhand heb ik ál hun Nieuw-Zeelandse pinot noirs geproefd, en, ja mateke .... Quasi nog nooit ontgoocheld geweest !

Pegasus Bay PN (basiscuvée): prachtig fruit, rozen, violet, mooie zuren.... zeer mooi.
Felton Road Block 3 PN: a-dem-be-ne-mend gewoon. oké, ook aan serieuze prijzen (richting 50 Euro) maar wat een mooi fruit!
Ata Rangi PN: misschien wel één van de mooiste pinots die ik ooit gedronken heb...

Voor zij die naast Bourgogne eens op zoek willen gaan naar (zeer) goede pinot, met meer sappig fruit dan 90 % van de Bourgognes: Nieuw-Zeeland is uw ding !

Toch ?
Pegasus Bay is idd zeer goed en nen toffe kerel!
Welke jaargang was de Ata Rangi ? Een tijdje geleden de 2001 geproefd en die viel toch een beetje tegen.
ER zijn daar goeie PN maar nu zeggen dat die beter zijn als 90% vd bourgognes is er wel wat over denk ik :-)
Aan welke tafel stond jij dan? Ik was daar op vrijdag.

Wij hebben een tijdje geleden bij CSP eens een PN degustatie van over de wereld gedaan. Wil je de resultaten kennen hierbij de link
http://www.chateausanspretention.be/pino...05-09.html
PN Pegasus Bay ook geproefd & kan alleen maar beamen dat dit een echte topper is.

Denk dat Roeland wel degelijk een punt heeft: waar kan je een gelijkaardige kwaliteit vinden in Frankrijk tegen een zelfde prijs?
Inderdaad, Roeland heeft een punt. Venne schonk me al ns de Pegasus dacht ik en die was mooi. Meen me wel te herinneren dat het een witte was, maar toch, heel mooi...Big Grin
BTW, die site van CSP is toch ongelooflijk...
Ik heb op diezelfde proeverij naast prachtige Pegasus Bay PN ook de ronduit schitterende wijnen van Seresin tot mij genomen. De 2003 PN is perfect op dronk (dat is een voordeel tov goede Bourgogne: het gaat wat allemaal wat sneller) en vergezelt bij ons op oudjaar alvast verse pasta met zwarte truffel.
@ Venne: ik heb drie dagen de laatste tafel "Down Older" gedaan (met gerijpte top-Australische wijnen.) Je bent dus allicht wel bij mij gepasseerd, maar ik bleef incognito Cool

Ata Rangi 1999: fe-no-me-naal 91-92/100
Ata Rangi 2003: zeer mooi 89-90/100
Pegasus Bay Prima Donna 2005: 91/100
Neudorf Moutere Vineyard 2003: 92/100

En zoals Vinejo aanhaalt: ook de witte zijn zeer mooi.
Wat een zuiverheid... Enkel de pinot gris hebben af en toe ietsiepietsie te veel restsuiker.

Ik zal daar ns een aparte topic over openen...
Dan heb ik toch met een goei reden 300 wijnen geproefd op 3 dagen Big Grin
@Jo , das juist ja. Was de chardonnay 98, blijkbaar één van de lievelingen van de Donaldsons. Hij begreep niet dat ik dit zo lang had kunnen laten liggen... :-)
Een van dezer dagen gaat de 98 PN er ook aan geloven, ben benieuwd.
Dat sappiger fruit bij Nieuw-Zeelanders kan ik begrijpen. (maar in topjaren in Bourgogne moet dat verschil toch heel wat minder zijn?)
Als ik de proeverij van csp bekijk, dan komt Bourgogne daar toch mooi uit?

Ik vind wel dat Bourgogne duur is, dat je voor je aan een bepaald niveau zit, toch veel geld moet betalen. Neem Bourgogne '05 van Frédéric Magnien: goed, maar niet goedkoop. Eigenlijk verwacht ik van een fles rond 10-11 euro meer...
How how eh mannen, in bourgogne moet ge gewoon wat meer zoeken. De minder goede wijnen van Australie en NWZ geraken moeilijk tot hier maar gezien de korte afstand van Dijon geraken wat minder goede BGN gemakkelijk tot hier.
Pegasus kost €32, hier kan ik nen hoop BGN langs zetten die toch wel weerstand zullen bieden. Verwacht van BGN geen power en bluf ... wel eleganatie en complexiteit. %Maar dat neemt niet weg dat ik die PN uit australie en NWZ niet kan apprecieren... tis gewoon andere PN
Ik vind net dat NZ-PN uitblinkt in elegantie en complexiteit, en niet in power en bluf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Californische variant.
Het grote probleem met Bourgogne is dat je zelfs in de zogenaamd 'betere' domeinen en 'prijsniveaus' complete stinkerds kan hebben, van jaargang tot jaargang of zelfs van fles tot fles verschillend. Omdat ik vooralsnog niet met een ongelimiteerd wijnbudget werk, vind ik het risk/reward-gewijs interessanter om de betere manifestaties van de PN-druif (en zijn naaste familie) op te zoeken in NZ, Duitsland. de Jura, ...
nochtans is het motto in de bourgogne toch: kijk naar de producent

dan zou je toch enige stabiliteit hiervan mogen verwachten?
@erwin , wat bedoel je met stinkerds? Das juist PN eh , putteke ?
Duitse spatburgunders , als ze goed gemaakt zijn WAW!! maar is geen PN voor mij.
En pas heb ik nog wat PN uit de jura zitten proeven, deze komen dan toch wat dichter bij de BGN versie van PN.
PN uit elzas kan ook zeer mooi zijn!
@Venne. Stinkerds bedoel ik in figuurlijke zin: zware teleurstellingen, zonder meer. Het zal wel aan mij liggen, maar het percentage teleurstellende flessen ligt bij mij bij Bourgogne een stuk hoger dan andere regio's. Brute pech wellicht.

Overigens, deze week wel een heel aangename Bourgogne-Pinot-achtige ervaring gehad, vreemd genoeg dankzij de Gamay-druif, meer bepaald de Descombes Regnie 2006 Beaujolais GC. Schitterende fles, voor een kleine 16 EUR.
Aja!! Descombes !! Van bij Melotte waarschijnlijk? Dat zou ik elke dag kunnen drinken!
En nu een feestje bouwen!
De stelling dat N-Z PN beter zijn dan 90 % van alle Bourgognes geloof ik niet. Dat Bourgogne duur is, dat het oogstjaar zeer belangrijk is, alsook de maker, dat zeker. Ze kunnen zeer ontgoochelen. Maar ook zeer, zeer lekker zijn. Enkele mooie Bourgognes die ik de laatste tijd heb kunnen proeven:

Gevrey Chambertin '05 Lucien Jacob
1er cru Ile des Vergelesses '03 Pernand-Vergelesses Rapet (heerlijk, geurig, bakken zwart fruit, body)
1er cru Les Chaignots '02 Nuits-St Georges Robert Chevillon (hherlijk)
1er cru Les gravières '03 en '06 Santenay van Girardin (zwart fruit, zwoel)
1er cru Champans 1995 Volnay Domaine de marquis d'angerville (iets te oud, fluweel)
De prijzen worden niet bepaald door kwaliteit, maar door de het evenwicht tussen vraag en aanbod... En het aanbod van kwaliteitsprodukten uit Bourgogne is klein, de vraag is groot: gevolg... Een beetje zoals voor alle 'hippe' wijnstreken en wijnhuizen. Maar dat moet ik de bordeaux liefhebbers ook niet meer uitleggen zeker?
Prijzen ? Vraag en aanbod in de wijnwereld? Daar geloof ik zo niet in.
Ik ken wijnboeren die topwijnen maken en hun wijn 5 X duurder kunnen verkopen maar het niet doen. En elk jaar is hun oogst direct verkocht...
Iedereen weet toch wie de wijnprijzen zet in de wijnwereld :-)
Koppelingen