Gisteren met Gerd van Vinikus & Lazarus langs gegaan bij Weingut Adeneuer in de Ahr-regio. Mooie degustatie gekregen met als slotstuk enkele Spätburgunder GG's (Grand Crus, zeg maar) : Ahrweiler Rosenthal 2012 en daarnaast zowel de 2011 als de 2012 van het pronkstuk van het huis De Walporzheimer Gärkammer. Dit is één van de allerkleinste Grand Cru-wijngaarden in Duitsland die in alleenbezit is van dit domein. Voor deze GG worden enkel 80-jarige "Würzelechte", wortelechte, stokken gebruikt. Jaarlijkse produktie bedraagt slechts 900 flessen
Van deze wijn heb ik dus de 2011 meegekregen als cadeautje en dit zijn mijn bevindingen :
Garkammer Spatburgunder GG 2011. Al mooi open en ready to go. Duidelijk chocolade, mooie kruidigheid, zwarte bessen, gebak, mineraliteit. Zeer vlotte en zachte aanzet. Rijpe tannines met mooie zuren om balans te geven, ook hier weer een hint van kruidigheid. Lange afdronk. Zeer lekker maar nog een mooie toekomst voor zich. 92
2014 Walporzheimer Gärkammer Spätburgunder Trocken
In 2016 deden we een proeverijtje Duitsland en daar was deze bij. Toen nog wat jong, nu bijzonder lekker. Bourgogne heeft bij mij al een hele poos afgedaan met alle wankelmoedige kwaliteitsverschillen en belachelijke prijzen. Plus dat mijn vrouw zowat alle pinot noir afwijst (haar referentiekader wordt dan ook bepaald door Richebourg van Gros Frère et Soeur, die hier al lang niet meer op tafel komt, om zuiver pecuniaire redenen). Maar dit vond ze lekker. Want ook hier: veel aardbeien en met noordkrieken in de finale. De wijn is rond en zacht, maar goed gestructureerd (waar je bij veel bourgognes toch te vaak door een erg zure appel moet heen bijten alvorens wat molliger fruit te ontdekken).
Even opgezocht: deze kostte toen 26.90 euro bij Vinikus en Lazarus, dat is niet niks, maar op zoek naar goeie pinot noir is dit toch het soort Spätburgunder om naar uit te kijken!
P.S. Deze wijn beviel zo goed, dat we daarstraks overeen gekomen zijn om mijn jaarlijkse verjaardagsuitstapje deze keer naar de Ahrvallei te plannen.
(11-02-2018 03:22 PM)Jordaens schreef: [ -> ]2014 Walporzheimer Gärkammer Spätburgunder Trocken
In 2016 deden we een proeverijtje Duitsland en daar was deze bij. Toen nog wat jong, nu bijzonder lekker. Bourgogne heeft bij mij al een hele poos afgedaan met alle wankelmoedige kwaliteitsverschillen en belachelijke prijzen. Plus dat mijn vrouw zowat alle pinot noir afwijst (haar referentiekader wordt dan ook bepaald door Richebourg van Gros Frère et Soeur, die hier al lang niet meer op tafel komt, om zuiver pecuniaire redenen). Maar dit vond ze lekker. Want ook hier: veel aardbeien en met noordkrieken in de finale. De wijn is rond en zacht, maar goed gestructureerd (waar je bij veel bourgognes toch te vaak door een erg zure appel moet heen bijten alvorens wat molliger fruit te ontdekken).
Even opgezocht: deze kostte toen 26.90 euro bij Vinikus en Lazarus, dat is niet niks, maar op zoek naar goeie pinot noir is dit toch het soort Spätburgunder om naar uit te kijken!
P.S. Deze wijn beviel zo goed, dat we daarstraks overeen gekomen zijn om mijn jaarlijkse verjaardagsuitstapje deze keer naar de Ahrvallei te plannen.
Goed idee. Ik ben er vanaf woensdag.
Jammer, Jo, zoals Karl Marx en de bevrijding van Nederland verjaar ik pas op 5 mei...
Anders had ik met plezier eens met jou bij Adeneuer binnengevallen.
Kon niet wachten...
Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Trocken Großes Gewächs 2015
Deutscher Qualitätswein Ahr
Gutsabfüllung, Rotweingut J.J. Adeneuer, Ahrweiler (VDP)
13,5% Vol. - bij Adeneuer, 35 €
Helder, diep en vrij doorzichtig. Goed gevuld grenadinerood. Mooie tranen.
Fris fruitig aan de neus, frambozen, krieken, een beetje aards, zachte kruiden. Diep, fijn.
Goede molligheid in de mond, nergens te overdreven Ahr-zuur. veel rood fruit, eindigend op rijpe kersen, erg lang.
Zo moet een pinot noir zijn. We zullen in ons clubje binnen een paar maanden deze eens in confrontatie brengen met een bourgogne van dezelfde prijs.
(14-05-2018 08:54 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Kon niet wachten...
Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Trocken Großes Gewächs 2015
Deutscher Qualitätswein Ahr
Gutsabfüllung, Rotweingut J.J. Adeneuer, Ahrweiler (VDP)
13,5% Vol. - bij Adeneuer, 35 €
Helder, diep en vrij doorzichtig. Goed gevuld grenadinerood. Mooie tranen.
Fris fruitig aan de neus, frambozen, krieken, een beetje aards, zachte kruiden. Diep, fijn.
Goede molligheid in de mond, nergens te overdreven Ahr-zuur. veel rood fruit, eindigend op rijpe kersen, erg lang.
Zo moet een pinot noir zijn. We zullen in ons clubje binnen een paar maanden deze eens in confrontatie brengen met een bourgogne van dezelfde prijs.
Aha, schitterend!
Benieuwd hoe de Frans-Duitse confrontatie verloopt... ik zet mijn geld op den Duits!
(14-05-2018 09:01 PM)vinejo schreef: [ -> ] (14-05-2018 08:54 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Kon niet wachten...
Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Trocken Großes Gewächs 2015
Deutscher Qualitätswein Ahr
Gutsabfüllung, Rotweingut J.J. Adeneuer, Ahrweiler (VDP)
13,5% Vol. - bij Adeneuer, 35 €
Helder, diep en vrij doorzichtig. Goed gevuld grenadinerood. Mooie tranen.
Fris fruitig aan de neus, frambozen, krieken, een beetje aards, zachte kruiden. Diep, fijn.
Goede molligheid in de mond, nergens te overdreven Ahr-zuur. veel rood fruit, eindigend op rijpe kersen, erg lang.
Zo moet een pinot noir zijn. We zullen in ons clubje binnen een paar maanden deze eens in confrontatie brengen met een bourgogne van dezelfde prijs.
Aha, schitterend!
Benieuwd hoe de Frans-Duitse confrontatie verloopt... ik zet mijn geld op den Duits!
Ik ook. De meeste liefhebbers zullen zich laten charmeren door diens "immediate gratification" en het "zoetere" toetsje. De wat minder directe, jonge, "moeilijkere" Bourgogne zal daardoor wat op de achtergrond raken.
Veel zal uiteraard afhangen van de keuze van de Bourgogne.
Dat "zoetere toetsje" is in de Ahr nochtans geen vanzelfsprekendheid, hoor.
Zoals elders reeds gemeld, Marc Adeneuer spreekt consequent over "pinot noir" in plaats van over Spätburgunder en werkt met Boergondische klonen. De confrontatie zou dus wel eens anders kunnen lopen dan je verwacht.
(19-05-2018 09:18 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat "zoetere toetsje" is in de Ahr nochtans geen vanzelfsprekendheid, hoor.
Zoals elders reeds gemeld, Marc Adeneuer spreekt consequent over "pinot noir" in plaats van over Spätburgunder en werkt met Boergondische klonen. De confrontatie zou dus wel eens anders kunnen lopen dan je verwacht.
Aha, anders dus dan de meeste Pinot's uit Duitsland? Om het dan helemaal te gek te maken, een zoektocht naar een wat "zoetere" Bourgogne? Iemand suggesties?
Ik proefde onlangs een aantal Pinot's uit Oregon, waaronder blijkbaar enkele redelijk dure van de "betere" domeinen en ik was toch wel erg gecharmeerd. Ook daar is er een, ik zal niet zeggen "zoeter" maar laat ik het "molliger" noemen, misschien door de eik die maakt dat ze voor mij ook vlugger genietbaar lijken. Een erg interessante (her)ontdekking want heel lang niets meer uit Oregon geproefd. Ik zou er wel mee starten, maar euh...
(19-05-2018 11:41 AM)wvd schreef: [ -> ] (19-05-2018 09:18 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat "zoetere toetsje" is in de Ahr nochtans geen vanzelfsprekendheid, hoor.
Zoals elders reeds gemeld, Marc Adeneuer spreekt consequent over "pinot noir" in plaats van over Spätburgunder en werkt met Boergondische klonen. De confrontatie zou dus wel eens anders kunnen lopen dan je verwacht.
Aha, anders dus dan de meeste Pinot's uit Duitsland?
Om eens "op zijn wvd s" te antwoorden:
Allez jong, zijt gij daar nog niet van op de hoogte?
(19-05-2018 12:00 PM)vinejo schreef: [ -> ] (19-05-2018 11:41 AM)wvd schreef: [ -> ] (19-05-2018 09:18 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat "zoetere toetsje" is in de Ahr nochtans geen vanzelfsprekendheid, hoor.
Zoals elders reeds gemeld, Marc Adeneuer spreekt consequent over "pinot noir" in plaats van over Spätburgunder en werkt met Boergondische klonen. De confrontatie zou dus wel eens anders kunnen lopen dan je verwacht.
Aha, anders dus dan de meeste Pinot's uit Duitsland?
Om eens "op zijn wvd s" te antwoorden:
Allez jong, zijt gij daar nog niet van op de hoogte?
Zie je dat zo, "op z'n wvd's"? Dan moet ik hier dringend mijn imago wat opkrikken.
Ik had begin jaren 90 wel af en toe de kans om wat Oregoniaans te proeven, Ponzi, Eyrie ed waren dat toen, mooie wijnen al wel, maar geen absoluut topniveau vonden we toen, wel veelbelovend. Intussen is er veel gebeurd aan die kant met talloze nieuwe domeinen en andere terroirs (zegt men me). Op Prowein heb ik er dan wat tijd aan besteed en een degustatie gehad van diverse wijnen met o.a. de topselecties van Soter, Chehalem, Bergström, Seguitur,... (zal mijn nota's eens terugzoeken).
Op Vinitaly dan had een Vinousvriend voor ons een fles Arterberry Maresh Weber Vineyard 2014 meegebracht en die hebben we dan gekraakt op onze laatste avond in een klein trattoriake in Venetië en die wijn was daar echt super en redelijk rap op.
Verder weet ik alleen iets af van de Spätburgunders uit Baden-Würtenberg (de Kaiserstuhl e.d.) en daar zijn de wijnen in het algemeen een stuk ronder en met meer molligheid, dan in de Ahr.
Een jaartje later nog eens een fles Rosenthal 2015 opengedaan. Een jaar ouder lijkt blijkbaar weinig verschil te maken. Nog steeds een boel fruit, wat mineraliteit (misschien wat meer dan vorig jaar), veel krieken en behoorlijk wat fris zuur in de afdronk. Mijn Spätburgunder-fase is nog niet over. Al zou ik echt nog niet weten te onderscheiden wat nu uit Ahrweiler of uit Assmannshausen komt...
Gisteren nog eens: Rosenthal GG 2015. Man, die is nu lekker. Bij de TV, Mady had geen zin in wijn, zelf dan maar een halve fles langzaam "verwerkt"... Frambozen en bosaardbeien, rode bessen, vers fruit, maar ook tabak en nootmuskaat. Prachtig evenwicht, goede lengte. Kan me niet voorstellen dat dit nog beter wordt. En hoewel die vruchtjes heel karakteristiek Pinot Noir zijn (Adeneuer zegt dat de klonen uit Boergondië komen) is dit toch helemaal iets anders dan een wijn uit de Côte d'Or. We blijven fan.
Eergisteren en gisteren de Spatburgunder n 2 gedronken.
Eerste dag, geopend na een Bourgogne, zeer mooi, fijn, meer fruit dan de Bourgogne, fris, heerlijk, we vonden m nog beter dan de Bourgogne van Bize.
Dag 2 ook nog lekker maar iets meer typische Spatburgundertoetsen met wat meer houtinvloed en zoeter fruit, bittertje in de afdronk.
Denk dat ie op dag 3 zijn evenwicht zou hebben teruggevonden maar we zullen nooit weten of deze veronderstelling juist was.
(06-06-2020 11:31 AM)vinejo schreef: [ -> ]Eergisteren en gisteren de Spatburgunder n 2 gedronken.
Eerste dag, geopend na een Bourgogne, zeer mooi, fijn, meer fruit dan de Bourgogne, fris, heerlijk, we vonden m nog beter dan de Bourgogne van Bize.
Dag 2 ook nog lekker maar iets meer typische Spatburgundertoetsen met wat meer houtinvloed en zoeter fruit, bittertje in de afdronk.
Denk dat ie op dag 3 zijn evenwicht zou hebben teruggevonden maar we zullen nooit weten of deze veronderstelling juist was.
Morgen opnieuw beginnen aan een driedaagse test met een andere fles dan
(06-06-2020 12:08 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (06-06-2020 11:31 AM)vinejo schreef: [ -> ]Eergisteren en gisteren de Spatburgunder n 2 gedronken.
Eerste dag, geopend na een Bourgogne, zeer mooi, fijn, meer fruit dan de Bourgogne, fris, heerlijk, we vonden m nog beter dan de Bourgogne van Bize.
Dag 2 ook nog lekker maar iets meer typische Spatburgundertoetsen met wat meer houtinvloed en zoeter fruit, bittertje in de afdronk.
Denk dat ie op dag 3 zijn evenwicht zou hebben teruggevonden maar we zullen nooit weten of deze veronderstelling juist was.
Morgen opnieuw beginnen aan een driedaagse test met een andere fles dan
Ik zal je goede raad opvolgen, Francis
N° 1, Spätburgunder
Gisteren opengetrokken voor ik naar Jo vertrok en al direct een neus van rozijntjes en chocolade. Oh nee... erover! Toch maar meegenomen, je weet nooit...
Maar bij Jo was het van hetzelfde laken een broek : oxidatief, kaas, gedroogd fruit. Porto gewoon.
Bedankt Jo om toch nog te wijzen op het evenwicht in de mond
Maar dit is niet wat je wil als spätburgunder...
(21-03-2021 08:57 PM)Vince schreef: [ -> ]Jaargang?
Ah sorry, redelijk essentieel inderdaad
Het was een 2013.
(21-03-2021 02:24 PM)Olivier schreef: [ -> ]N° 1, Spätburgunder
Gisteren opengetrokken voor ik naar Jo vertrok en al direct een neus van rozijntjes en chocolade. Oh nee... erover! Toch maar meegenomen, je weet nooit...
Maar bij Jo was het van hetzelfde laken een broek : oxidatief, kaas, gedroogd fruit. Porto gewoon.
Bedankt Jo om toch nog te wijzen op het evenwicht in de mond Maar dit is niet wat je wil als spätburgunder...
Ja, wijn drinken heeft toch veel te maken met perceptie hé.
Oli ging m bijna wegkieperen maar ik wou toch eens proeven.
Tja, die neus is toch niet slecht?
En in de mond zit dit wel goed...veel fruit, beetje gedroogd, toch een mooi evenwicht.
Toch een ok primitivo?
Als je dan hoort dat t een spatburgunder is, ja, dan snap je t wel.
Ok, ik weet welke wijnen ik de volgende weken ga opentrekken..
Adenauer vind ik typischer Ahr door die kenmerkende sucrositeit. Toch zeker in vergelijking met Bertram, Schumacher, Kreuzberg en Stodden die prominentere zuren hebben en bourgondischer zijn.
(22-03-2021 11:27 AM)Vince schreef: [ -> ]Adenauer vind ik typischer Ahr door die kenmerkende sucrositeit. Toch zeker in vergelijking met Bertram, Schumacher, Kreuzberg en Stodden die prominentere zuren hebben en bourgondischer zijn.
+1!
De
Garkammer 2014 in het glas afgelopen weekend, niet de GG, die was op het moment van het bezoek enkele jaren geleden net wat te prijzig, maar de 'Kleine Kammer' volgens de Adeneuer website.
Toont zich al meteen vrij open, en bij de eerste slok moet ik denken aan Vince's sucrositeit, dat ronde, zachte, bijna mollige gevoel dat een beetje de lijn is in de Adeneuer-wijnen, tenminste tot enkele jaren terug, gezien er toch wel een aantal stilistische ingrepen gebeurd schijnen te zijn recent. Framboosjes over de hele lijn, met eerst een vleugje cacao, wat me bij pim-koekjes bracht
.
Mooie wijn, toont nog niet meteen gigantisch veel evolutie, maar zou hem tegelijkertijd ook niet te lang meer laten liggen, daarvoor is hij net wat te soft. Wat meer spanning was aangenaam geweest, maar de fles was toch snel leeg!
(06-04-2021 09:13 PM)Kupers schreef: [ -> ]De Garkammer 2014 in het glas afgelopen weekend, niet de GG, die was op het moment van het bezoek enkele jaren geleden net wat te prijzig, maar de 'Kleine Kammer' volgens de Adeneuer website.
Toont zich al meteen vrij open, en bij de eerste slok moet ik denken aan Vince's sucrositeit, dat ronde, zachte, bijna mollige gevoel dat een beetje de lijn is in de Adeneuer-wijnen, tenminste tot enkele jaren terug, gezien er toch wel een aantal stilistische ingrepen gebeurd schijnen te zijn recent. Framboosjes over de hele lijn, met eerst een vleugje cacao, wat me bij pim-koekjes bracht .
Mooie wijn, toont nog niet meteen gigantisch veel evolutie, maar zou hem tegelijkertijd ook niet te lang meer laten liggen, daarvoor is hij net wat te soft. Wat meer spanning was aangenaam geweest, maar de fles was toch snel leeg!
Die cacao is heel herkenbaar in vele spatburgunders vind ik. En soms ook dat gebrek aan spanning jammer genoeg.
Zonet de
N1 Spatburgunder
opengetrokken.
Had zin in nog wat na de lekkere laatste slok Baudry.
De neus is meteen schitterend (kruidig, rood fruit, animaliteit, mineraal, munt), de mond is zacht, lang, evenwichtig, mss iétsje zoetig en wat hout, maar kan ook een vooroordeel zijn. Mooie, lange afdronk.
(20-12-2021 08:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zonet de
N1 Spatburgunder
opengetrokken.
Had zin in nog wat na de lekkere laatste slok Baudry.
De neus is meteen schitterend (kruidig, rood fruit, animaliteit, mineraal, munt), de mond is zacht, lang, evenwichtig, mss iétsje zoetig en wat hout, maar kan ook een vooroordeel zijn. Mooie, lange afdronk.
Dag 2 toch wat oxidatief (cfr ook de 2013 van Olivier).
Was niet slecht maar niet enorm meer genoten eigenlijk. Adeneuer kan niet tippen aan (de fraicheur van) Shumacher.
Gisteren ging onze laatste fles GG 2015 er aan. En zoals dat wel meer gebeurt: de laatste fles is de beste. En dan ligt 75 cl veel dichter bij een halve dan bij een hele liter... Wat mij betreft was deze wijn helemaal af, "volwassen" als het ware. En naar mijn persoonlijke smaak helemaal klaar om te drinken.