wijnliefhebbers

Volledige versie: Pichon Longueville Baron Pauillac
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
(27-10-2013 12:15 AM)doc schreef: [ -> ]Les Tourelles 2000

Potloodslijpsel, gekookte boontjes, champignons, cassis, zijdig mondgevoel... Heel mooi versmolten wijn, fris en vif. Een waardige second. Gedronken bij een fazantje met cèpes, veenbessen en gratin dauphiois.

Waren die veenbessen geen sprelbreker ? Ik vind dat altijd vreselijk vechten met wijn......
Pichon is vanaf 2000 terug op goeie weg, tussen 1991 en 1999 was er blijkbaar een mindere periode, de 1989 was subliem : één van mijn beste bdx-ervaringen ooit, de 1990 zou zelfs nog beter zijn
(27-10-2013 09:26 AM)Dave schreef: [ -> ]
(27-10-2013 12:15 AM)doc schreef: [ -> ]Les Tourelles 2000

Potloodslijpsel, gekookte boontjes, champignons, cassis, zijdig mondgevoel... Heel mooi versmolten wijn, fris en vif. Een waardige second. Gedronken bij een fazantje met cèpes, veenbessen en gratin dauphiois.

Waren die veenbessen geen sprelbreker ? Ik vind dat altijd vreselijk vechten met wijn......

Nee, geen probleem. Maar ik zou er vooral geen witte bij schenken.
(27-10-2013 12:32 PM)doc schreef: [ -> ]
(27-10-2013 09:26 AM)Dave schreef: [ -> ]
(27-10-2013 12:15 AM)doc schreef: [ -> ]Les Tourelles 2000

Potloodslijpsel, gekookte boontjes, champignons, cassis, zijdig mondgevoel... Heel mooi versmolten wijn, fris en vif. Een waardige second. Gedronken bij een fazantje met cèpes, veenbessen en gratin dauphiois.

Waren die veenbessen geen sprelbreker ? Ik vind dat altijd vreselijk vechten met wijn......

Nee, geen probleem. Maar ik zou er vooral geen witte bij schenken.

Na een hap veenbessen zou ik toch geen slok Pauillac drinken. Ik durf in zulke gevallen zelfs aan de gasten vragen om dit te vermijden.
(27-10-2013 12:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-10-2013 12:32 PM)doc schreef: [ -> ]
(27-10-2013 09:26 AM)Dave schreef: [ -> ]
(27-10-2013 12:15 AM)doc schreef: [ -> ]Les Tourelles 2000

Potloodslijpsel, gekookte boontjes, champignons, cassis, zijdig mondgevoel... Heel mooi versmolten wijn, fris en vif. Een waardige second. Gedronken bij een fazantje met cèpes, veenbessen en gratin dauphiois.

Waren die veenbessen geen sprelbreker ? Ik vind dat altijd vreselijk vechten met wijn......

Nee, geen probleem. Maar ik zou er vooral geen witte bij schenken.

Na een hap veenbessen zou ik toch geen slok Pauillac drinken. Ik durf in zulke gevallen zelfs aan de gasten vragen om dit te vermijden.

Was geen "hap" veenbessen hoor, Jo. Enkel wat toefjes compote. Stoorde helemaal niet. Andere disgenoten vonden het waw...De compote was weinig gesuikerd of zuur.
In de late uurtjes nog even verdwaald geraakt in de ondergrondse gewelven.
Ik vind daar nog iets van den Baron van Pichon Longville namelijk “Le Pauillac de Pichon Longville 2004”

Dit is niet de echte Pichon Longville Baron maar mag er zeker zijn.
Nog sterk geconcentreerde kleur. In de neus; je weet wel de paardenstal; zeer tertiair ; leder; ceder; de geur die ik opsnoof in het beukenbos achter ons na de storm van deze week.
In de mond zeer fluwelige aanzet;dan klein rood fruit; iets kruidig ; met structuur onderbouwd.
Mooi zachte afdronk met een residu aan tannines die verraden dat deze wijn alles behalve aan ze einde is.
‘k Kan nu met een rustig gemoed gaan slapen.Sleepy
(31-10-2013 12:56 AM)don quichotte schreef: [ -> ]In de late uurtjes nog even verdwaald geraakt in de ondergrondse gewelven.
Ik vind daar nog iets van den Baron van Pichon Longville namelijk “Le Pauillac de Pichon Longville 2004”

Dit is niet de echte Pichon Longville Baron maar mag er zeker zijn.
Nog sterk geconcentreerde kleur. In de neus; je weet wel de paardenstal; zeer tertiair ; leder; ceder; de geur die ik opsnoof in het beukenbos achter ons na de storm van deze week.
In de mond zeer fluwelige aanzet;dan klein rood fruit; iets kruidig ; met structuur onderbouwd.
Mooi zachte afdronk met een residu aan tannines die verraden dat deze wijn alles behalve aan ze einde is.
‘k Kan nu met een rustig gemoed gaan slapen.Sleepy

Die heb ik ook nog liggen. In de Colruyt gekocht, dacht ik.
Geen idee meer van de prijs, maar een paar jaar geleden nog eens
een fleske geproefd en toen aangenaam verrast.
Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.
mijn beste bdx-ervaring ooit werd me door dit kasteel bezorgd Smile
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.

Nice TN, beste vriend ! Ik spaar de mijne nog wat ...kan hj nog wat jaartjes verteren ?
thank you! Zeker, maar ik zou 'm persoonlijk geen 10 jaar meer laten liggen. Binnen 2 jaar op zijn hoogtepunt?
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.

Hartverwarmende TN! Heart
(09-02-2014 10:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.

Hartverwarmende TN! Heart
Dit domein al enkele malen mogen drinken (thank you don Wink ) en nog nooit teleurgesteld geweest. Steeds uitgerijpte jaargangen kunnen proeven ('90 - '92 - '95) en steeds 91+ scores mogen uitdelen. Topdomein!
Ik dronk hiervan de 1996 en was voor mij één van de mooiste Médoc wijnen die ik al dronkSlurp
(09-02-2014 10:32 PM)carl schreef: [ -> ]
(09-02-2014 10:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.

Hartverwarmende TN! Heart
Dit domein al enkele malen mogen drinken (thank you don Wink ) en nog nooit teleurgesteld geweest. Steeds uitgerijpte jaargangen kunnen proeven ('90 - '92 - '95) en steeds 91+ scores mogen uitdelen. Topdomein!

Meestal wordt de Pichon Longueville Baron boven de Château Pichon Longueville Comptesse de Lalande geprefereerd.

Persoonlijk plaats ik deze laatste in een schuifje hoger. Heeft meestal niet de kracht van een Baron maar de Comptesse de Lalande vind ik geraffineerder en heeft dat tikkeltje finesse en elegantie meer.

Heeft dit iets met de naam te maken Baron <----> Comptesse? Sleepy
Bedankt voor de mooie TN.

Ga binnenkort mezelf maar eens een Baron uit een goed jaar aanschaffen. Ik vond de Comtesse vooralsnog niet bieden wat ik er van had verwacht. Heb nog Comtesse 2003 liggen, hoop dat deze mij meer kan bieden dan die van '98. Haalt wat mij betreft bij lange na niet de status die een 2e GCC zou moeten hebben.
Dit Chateau heet vanaf heden gewoon Pichon Baron.
En men brengt gelijk ook een nieuwe "tweede wijn" op de markt

http://www.terredevins.com/actualites/le...hon-baron/
MrCoone was zo vriendelijk om deze avond een Pichon Longueville Baron 2002 voor de neus te zetten.

Blijkbaar gedecanteerd, wat laten rusten en dan terug in de fles om te schenken.
Voor mij een vreemde procedure, maar blijkbaar zijn er nog die dit doen ... soit.

Ergens vorig jaar had ik een 2002 geproefd in de Ardennen, maar toen geen notities genomen.
Zelf heb ik enkel nog wat flessen van 2001 liggen en van de Tourelles een 2008.

Bon - hier komt alvast de Baron 2002 :

Kleur - nog een mooie intens rode kleur
Neus - moeilijk te plaatsen, is zo die typische Pauillac geur ( mocht dat bestaan )
Smaak & afdronk - in het begin wat zurig, maar verbeterde daarna zeer snel ( naarmate de fles leeg begon te raken Rolleyes )

Tja .... toch al wat 2002 geproefd binnen Bordeaux en heb de indruk dat dit een moeilijk jaar zal worden.

Niettemin - heerlijke wijn deze Baron Tongue
Citaat:Blijkbaar gedecanteerd, wat laten rusten en dan terug in de fles om te schenken.
Voor mij een vreemde procedure, maar blijkbaar zijn er nog die dit doen ... soit.

kan je doen om bezinksel eruit te halen (of gewoon wat zuurstof te geven) en toch in de fles te serveren. Wordt ook hier beschreven als "double carafage" :

http://lapassionduvin.com/phorum/read.php?28,74672
(22-03-2015 02:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Blijkbaar gedecanteerd, wat laten rusten en dan terug in de fles om te schenken.
Voor mij een vreemde procedure, maar blijkbaar zijn er nog die dit doen ... soit.

kan je doen om bezinksel eruit te halen (of gewoon wat zuurstof te geven) en toch in de fles te serveren. Wordt ook hier beschreven als "double carafage" :

http://lapassionduvin.com/phorum/read.php?28,74672

Doe dit ook meestal met wijnen tussen de 8 a 15 jaar oud en niet om het bezinksel er uit te halen maar wel om wat zuurstof te geven en dat werkt perfect! Fles 3 uur op voorhand openen, half uurtje karaf op een koele plek, daarna trg in de originele fles om 2 a 2,5 uur later te kunnen schenken uit de originele fles. Wijnen ouder dan 15 jaar decanteer ik dan weer nooit juist om géén zuurstof te geven, zet ze wel 2 dagen op voorhand recht op een koele plaats om het bezinksel op de bodem te krijgen, open de fles 4 a 5 uur op voorhand en schenk dan rechtstreeks uit de fles Wink
(22-03-2015 05:02 PM)Benz schreef: [ -> ]Doe dit ook meestal met wijnen tussen de 8 a 15 jaar oud en niet om het bezinksel er uit te halen maar wel om wat zuurstof te geven en dat werkt perfect! Fles 3 uur op voorhand openen, half uurtje karaf op een koele plek, daarna trg in de originele fles om 2 a 2,5 uur later te kunnen schenken uit de originele fles.

Is inderdaad wat ik heb proberen te doen.

Er is hier ooit deze link gepost geweest, en deze heb ik willen toepassen. http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html
Paasmaandag bij M&P

Lang geleden dat ik nog eens een Pichon mocht drinken.

En serieus de moeite, deze 1999.

Subliem aroma met rood fruit, florale toetsen, kandijsuiker (na walsen), zoethout, chewinggum, lichte pepertoets, drop. Pure finesse in de mond, niet overdadig veel materie maar wel bijzonder in balans. Een Bourgogneske Pauillac. 93
(06-04-2015 08:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Paasmaandag bij M&P

Lang geleden dat ik nog eens een Pichon mocht drinken.

En serieus de moeite, deze 1999.

Subliem aroma met rood fruit, florale toetsen, kandijsuiker (na walsen), zoethout, chewinggum, lichte pepertoets, drop. Pure finesse in de mond, niet overdadig veel materie maar wel bijzonder in balans. Een Bourgogneske Pauillac. 93

Schitterend domein met prachtige wijn cheers
Gisteren bij de varkenswangetjes een Pichon Longueville Baron 2001 ontkurkt.
Khad van dit jaar wel meerdere flessen liggen, dus waarom niet proberen.

Voorbereiding - klein uurtje in karaf ( bezinksel + luchten )
Kleur - mooie intense donkere kleur
Neus - bij openen fles een vreemd luchtje, verdween in de karaf en gaf mooie neus
Smaak - eerste glas, zeer strak en licht zure afdronk. Later rondde de wijn mooi af
Afdronk - geweldig, niet echt bekend met Pauillauc, maar sublieme ietwat velourse afdronk.

Punten geven is altijd moeilijk .... met gemak 90+/100

Mathijs
één van mijn beste bdx ervaringen ooit was met dit kasteel : de 1989 tijdens de 1e TFT
Dat 2012 nu niet het grootste Bordeaux jaar is geworden, daar zijn we al aan uitSmile
Gisteren flesje Pichon Baron 2012 kdo gekregen, desalnietemin supercontentapplaus
Deze fles al een paar keer in de hand gehad en telkens terug gelegd ... vanavond niet.

Les Tourelles de Longueville 2008 ( 2de wijn van Pichon Longueville Baron ).
Hierbij de notities, op een blad gekribbeld want vooral genoten van deze wijn.

+ Kleur - diep en intens donker rood
+ Neus - scherp, intens, donkere inkt, verf, na een tijd gebrand hout, subliem
+ Smaak - mooie volle smaak, lichte zuren, nu al mooi versmolten tannines
+ Afdronk - licht zurig op de tong, scherp, peperig, zeer lang en fruitige afdronk
+ Conclusie - mooie wijn, nu al te drinken of nog een paar jaar te bewaren.

Voor mij persoonlijk is Pauillac moeilijk te scoren .... doch dit valt binnen de 90-92/100 categorie.

[attachment=1283]
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.

Ter gelegenheid van de eerste glaasjes onder de catalpa (de officieuze start van de zomer hier) een fles 2001 Pichon Baron geopend.
Het heeft weinig zin om er veel extra over te schrijven want de schitterende TN van Matten says it all.
Het blijft een genot om af en toe eens een Bordeaux uit het topsegment te drinken.
Parker gaf m 93, een juiste score.
(08-05-2016 12:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-02-2014 04:10 PM)Mt schreef: [ -> ]Op een winderige winterse (?) zondag:

Terwijl de varkenwangen sudderen in rode wijn en aanverwanten, heb ik veel zin om een schat uit de kelder te halen: Pichon Baron 2001 (dat barokke etiket!).

In eerste instantie wat koel (kelder) en streng met iets te prominente zuren en veel zwarte truffel in de neus. Een briljante neus na wat karaf: “fusty”, zwarte truffel, teer en leer, gedroogde ham, boter, grafiet, koffiegruis, espresso, een hint van zwart en rood fruit (o.a. braam). Fris zuurtje in de neus en de mond, bijna zo goed als versmolten tannine, toetsen van dure ceder en potlood, pure mineraliteit, zuren en cassis.

Groots na een halfuurtje lucht trekken in de karaf.


Ter gelegenheid van de eerste glaasjes onder de catalpa (de officieuze start van de zomer hier) een fles 2001 Pichon Baron geopend.
Het heeft weinig zin om er veel extra over te schrijven want de schitterende TN van Matten says it all.
Het blijft een genot om af en toe eens een Bordeaux uit het topsegment te drinken.
Parker gaf m 93, een juiste score.

inderdaad, klop erop. Wat een wijn... Eentje om even stil van te worden. Bedankt om deze uit je schatkist op te diepen, Jo! respect
Op de recente Ebriosi / BDX tasting in Zeebrugge stond deze ook op tafel.
Scoorde samen met Ducru 2001 als hoogte die namiddag / avond.
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen