Toen ik vorig weekend een vriend van me wou verrassen door een flesje blauer zweigelt reserve 2011 van wijnhuis Leth mee te nemen .
Was het prijs ... Je kon wat fruit erdoorheen ruiken en proeven .
Maar te weinig om dit nog binnen te krijgen .
Spijtig want ik had die onlangs geserveerd bij me thuis en dit was zeker zijn goesting .
De laatsten tijd als ik een fles wijn cadeau doe heb ik zitten .
Kurk , foute fles . Ik zal moeten stoppen met cadeaus geven !
Of niet en dan heb ik al de lekkere en foutloze wijn voor mezelf
Een tijdje geleden hebben we hier een paar flessen rode wijnen (St. Laurent, Zweigelt en blend) van Allacher uit Burgenland geproefd, wat heel goed meeviel (Oostenrijks Wijnhuis te Viersel) en die hadden glazen tsjoepekes, wat de kans op kurk merkelijk verkleint!
(18-03-2015 06:47 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Een tijdje geleden hebben we hier een paar flessen rode wijnen (St. Laurent, Zweigelt en blend) van Allacher uit Burgenland geproefd, wat heel goed meeviel (Oostenrijks Wijnhuis te Viersel) en die hadden glazen tsjoepekes, wat de kans op kurk merkelijk verkleint!
Heb hier ook een flesje liggen mee zo een glazen tsjoepke .
Wel geen Oostenrijks
.
Viellen ze nog mee van prijs ook ?
Jonge wijnen ?
Dit waren ze (heb hier geen nota's, maar de omschrijvingen van de producent waren relevant, weze het vanzelfsprekend nogal wervend):
- Vinum Pannonia - Allacher, Gols, Burgenland
Altenberg St. Laurent, Merlot, Cabernet Sauvignon 2010
Qualitätswein aus Österreich - Burgenland - Trocken
14,2% - Oostenrijks Wijnhuis, Viersel, 19 euro
(Diepe donkere robijnrode kleur met opake kern en violette schijn. Intense geur van zwarte bessen, bramen, minerale nuances, fijn hout en zachte sinaaszeste. In de mond zacht, krachtig, donkere geconfijte bessen, beetje nougat, merkbare tannines in de afdronk met een toetsje chocolade in de finale).
- Allacher, Gols, Burgenland.
Salzberg Zweigelt 2012
Qualitätswein aus Österreich - Burgenland - Trocken
14,5% - Oostenrijks Wijnhuis, Viersel, 18,77 euro
(Neus van donkere, rijpe kersen, fluwelig en gebald in de mond. Een elegante en harmonische Zweigelt met grote finesse. Volle, sappige afdronk. Zweigelt van de hoogste kwaliteit uit de top-wijngaard Salzberg. Een van de beste Zweigeltwijnen van Oostenrijk).
-Allacher, Gols, Burgenland
St. Laurent Apfelgrund 2013
Qualitätswein aus Österreich - Burgenland - Trocken
14% - Oostenrijks Wijnhuis, Viersel, 14,17 euro
(100% St. Laurent van de wijngaard Apfelgrund, die zich in de onmiddellijke omgeving van de Neusiedler See bevindt. De druiven worden sterk beïnvloed door dit microklimaat en bereiken volledige rijping.
Typisch St. Laurent, noten in de neus, zeer zacht, rond en sappig in de mond met milde zuren. Breed, volumineus en krachtig in de afdronk. De wijn wordt 8 maanden in barrique opgevoed).
Bij de laatste valt op te merken dat die barrique leidde tot een wat overdreven vanillegehalte.
Merci Jordaens !
Een land dat ik toch al een tijdje wil , wat meer lekkers van ontdekken .
Maar het komt er precies niet van ...
'k Heb mijn reactie over Allacher naar "andere" verhuisd. Hier stond het een beetje triestig.
(21-03-2015 12:17 PM)Jordaens schreef: [ -> ]'k Heb mijn reactie over Allacher naar "andere" verhuisd. Hier stond het een beetje triestig.
Goe gezien !
Het kwam toch niet tot zijn recht in de KURK sectie
Wijnen uit Oostenrijk met een glazen "tsjoepke" zoals Gertjeuh het zo mooi verwoord.
Zelf niet super veel ervaring mee, maar ik vind de wijnen van Ernst Triebaumer wel de moeite. Eens proberen als je de kans krijgt
Ik heb hier onlangs een vertegenwoordiger over de vloer gehad die vroeg of ik interesse had om op mijn wijnen te proberen. Als die testresultaten kloppen dan gaat de levensduur van de wijn sterk omhoog :o. Ze maken ze trouwens ook in hout, om de wijn te laten ademen.
(23-03-2015 09:44 AM)Dc schreef: [ -> ]Wijnen uit Oostenrijk met een glazen "tsjoepke" zoals Gertjeuh het zo mooi verwoord.
Zelf niet super veel ervaring mee, maar ik vind de wijnen van Ernst Triebaumer wel de moeite. Eens proberen als je de kans krijgt
Zijn deze makkelijk te verkrijgen ?
voor de tip .
Hier in de Kempen te krijgen bij Weinwelt.be
(23-03-2015 12:55 PM)Abouriou schreef: [ -> ]Ik heb hier onlangs een vertegenwoordiger over de vloer gehad die vroeg of ik interesse had om op mijn wijnen te proberen. Als die testresultaten kloppen dan gaat de levensduur van de wijn sterk omhoog :o. Ze maken ze trouwens ook in hout, om de wijn te laten ademen.
En ga je het proberen ?
(24-03-2015 08:35 AM)Dc schreef: [ -> ]Hier in de Kempen te krijgen bij Weinwelt.be
Ik ga er een paar met en een paar zonder proberen ja. Is volgens mij zeker interessant voor frisse witte wijnen, minder voor wijnen die nog moeten rijpen. Zelfs niet met de houten capsules
Hoe is de prijsverhouding tss kurk en zo een glazen stjoepke?
En mag dat stjoepke in de glascontainer of moet dat voor een deel in de PMD zak?
De prijs Ligt ergens in de prijsklasse van een Nomacork ( synthetisch) dacht ik. (heb het hier nog ergens liggen)
De vrije sulfiet aanwezig in de fles wordt volgens hun testen merkelijk langzamer afgebouwd. Altijd leuk om de bewaartijd van de wijn te verlengen natuurlijk.
Over de Glascontainer heb ik geen enkel idee
Hoe ge weet dat niet
:-)
okay,
! Toch raar dat er dan niet meer van die stjoepen worden gebruikt.
(25-03-2015 05:47 PM)Jordaens schreef: [ -> ]het is tsjoepke!
Zeg het maar Jordaens !
Zou dit een van oorsprong Antwarps woord zijn
?
tsjoepen zijn iet anders zonne :-)
een woord met meerdere betekenissen
Nog meer taaldidactiek: van oorsprong m.i. Gents en op een onnavolgbare manier uit te spreken in de aard van "tsjouwpken" of azuu al daartig oemtreint. Intussen tot aan deze (de goede) kant van de Schelde, ondanks moeilijke interactie, doorgedrongen.
(27-03-2015 09:22 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Nog meer taaldidactiek: van oorsprong m.i. Gents en op een onnavolgbare manier uit te spreken in de aard van "tsjouwpken" of azuu al daartig oemtreint. Intussen tot aan deze (de goede) kant van de Schelde, ondanks moeilijke interactie, doorgedrongen.