wijnliefhebbers

Volledige versie: Kurk-virus
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hey,

Gisteren alweer een Bordeaux-fles open gedaan die naar kurk smaakte. Ik ben het eigenlijk een beetje beu met die kurktoestanden. De volgende wijnen heb ik al geopend en waren besmet met het gevreesde kurk-aroma:
- Saint Paul de Dominique (gisteren dus);
- Saransot-Dupré;
- Haut Bages Libéral;
- Fonroque;
- Latour Martillac;
- ...

En zo kan ik nog eventjes doorgaan. Mijn vraag is eigenlijk: komt dit enkel voor in Bordeaux? Als ik een Italiaanse wijn open, of een Spaanse of iets Zuid-Amerikaans, heb ik er amper die kurk-smaak hebben. Ik heb het trouwens ook al me Champagne gehad, en jammer genoeg een zeer groot merk (Bollinger).

Zoiets houdt mij dus ook tegen om in primeur te kopen...
Daar ik nog maar slechts 3 jaar een wijnkelder heb kan ik me hier niet over uitspreken. Ikzelf heb op die drie jaar met een verbruik van +/- 200 flessen per jaar onlangs mijn eerste fles met kurksmaak kunnen proeven. Het ging om een Ogier Oratorio Côtes du Rhône 2007 (gekocht bij CORA) die nog maar enkele weken in de kelder stak. Dan de fles ernaast genomen en deze had geen kurksmaak.
Grts,
Carlo
Om te beginnen is het geen virus, maar een besmetting met TCA of tri-chloor-anisole. En die kan overal voorkomen, zeker niet enkel in Frankrijk. Heeft op zich niet noodzakelijk met kurk te maken. Een gekurkte fles ruikt naar natte, rotte gazetten. Niet naar kurk! Wel is de kurk een mogelijke bron van besmetting, maar zeker niet de enige. Wijnhuizen die bijvoorbeeld chloor gebaseerde producten gebruiken bij het schoonmaken maken ook kans om 'prijs' te hebben. Bovendien heeft iedereen een andere drempel van gevoeligheid voor het waarnemen van TCA. Vrouwen zijn meestal gevoeliger dan mannen hiervoor. (heeft niets te maken met wijnkennis bovendien). In de praktijk wil dit zeggen dat er nog veel meer besmette flessen zijn dan de meesten onder ons kunnen waarnemen. Aan het probleem op zich kunnen we weinig doen, maar de realiteit is wel dat de kans op TCA veel kleiner is met niet kurk stopsels. Ikzelf ben bijvoorbeeld voorstander van draaistoppen, maar dat is dan weer een heel andere discussie met vele voor en tegenstanders....
Dank voor deze toelichting Peter!

Jean, als het een troost kan zijn, je bent niet de enige die het beu is. Op LPdV is er zelfs een volledig item aan gewijd...

http://lapassionduvin.com/phorum/read.php?21,342782
Dit weekend kurkske tegengekomen bij Monbousquet 97, of was het de aardse toets van de wijn.... :-)
Dju, da s dikke pech, Venne, ik dronk die vorig jaar met Matten en co en hij was subliem. Veel beter dan degene die we ooit samen dronken (jaren geleden, toen had ie veel te veel hout...)
Ik was nog aan het twijfelen of we die samen al gedronken hadden:-)
Geen probleem, de gulle schenker laat mij af en toe afdalen in zijn kelder, ik denk dat hij nog 2 fleskes liggen heeft :-)
Ondertussen al van 2006 geleden, Venne...
Toch handig, zo' n blog ;-)

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/po...hedonisten
Vandaag 2 verschillende flessen opengedaan die toevallig in dezelfde doos zaten, allebei kurk. Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009. Dit weekend de laatste 3 flessen weggekapt van een andere wijn die ik ooit op een veiling gekocht had en waar zowat de helft van alle flessen kurk had.

Derde fles vandaag had geen kurk, dacht al even dat het aan mij lag...
(08-01-2014 10:28 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag 2 verschillende flessen opengedaan die toevallig in dezelfde doos zaten, allebei kurk. Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009. Dit weekend de laatste 3 flessen weggekapt van een andere wijn die ik ooit op een veiling gekocht had en waar zowat de helft van alle flessen kurk had.

Derde fles vandaag had geen kurk, dacht al even dat het aan mij lag...

Dit vind ik nu een heel interessante post.

Ik dacht altijd dat het "Kurk-virus " met de fles de kelder binnen komt en zich niet direct verspreidt over andere flessen die reeds in de kelder liggen.

Wat is jullie mening hier over?
Dit denk (en hoop) ik ook nog altijd. Ik heb altijd gevonden dat ik weinig gekurkte flessen had.

Ik heb ze nog niet weggekapt, volgens mijn vrouw was er ook een speciale smaak en geur maar ze kon niet bevestigen dat het kurk was (ze had wel net een appelsien en 2 pralinen binnen).
(08-01-2014 11:23 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(08-01-2014 10:28 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag 2 verschillende flessen opengedaan die toevallig in dezelfde doos zaten, allebei kurk. Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009. Dit weekend de laatste 3 flessen weggekapt van een andere wijn die ik ooit op een veiling gekocht had en waar zowat de helft van alle flessen kurk had.

Derde fles vandaag had geen kurk, dacht al even dat het aan mij lag...

Dit vind ik nu een heel interessante post.

Ik dacht altijd dat het "Kurk-virus " met de fles de kelder binnen komt en zich niet direct verspreidt over andere flessen die reeds in de kelder liggen.

Wat is jullie mening hier over?

Dat is een wetenschappellijk feit.
(09-01-2014 10:22 AM)koen schreef: [ -> ]
(08-01-2014 11:23 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(08-01-2014 10:28 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag 2 verschillende flessen opengedaan die toevallig in dezelfde doos zaten, allebei kurk. Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009. Dit weekend de laatste 3 flessen weggekapt van een andere wijn die ik ooit op een veiling gekocht had en waar zowat de helft van alle flessen kurk had.

Derde fles vandaag had geen kurk, dacht al even dat het aan mij lag...

Dit vind ik nu een heel interessante post.

Ik dacht altijd dat het "Kurk-virus " met de fles de kelder binnen komt en zich niet direct verspreidt over andere flessen die reeds in de kelder liggen.

Wat is jullie mening hier over?

Dat is een wetenschappellijk feit.

Smile Effe de (pseudo) wetenschapper uithangen (ik zag en las namelijk al heel wat biothrillers). Naar mijn bescheiden bevindingen is:
a) dit virus niet airborne anders zouden alle flessen besmet zijn.
b) dit virus wel via contact overdraagbaar (handen/flessen/karton) onder de capsule en door door de kurk heen op de wijn in een andere fles.
c) de mortaliteitsgraad van het virus bij de wijn close to 100% (kurk is voor mij toch een dooddoener)
d) het virus niet overdraagbaar op de mens
e) zware emotionele schade wel een groot risico (zonde van de fles)

Mogelijkse causaliteit dus tussen de besmetting van de eerste 2 flessen (Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009) ligt voor de hand, voor de andere 3 flessen geldt de wet van Murphey.

Flessen blijven openen zou ik zeggen, want de statistiek staat voor de rest van het jaar aan jouw kant (dit jaar zit je al bijzonder zwaar boven het gemiddelde van kurk in de fles)
Maar wellicht is Doc veel beter geplaatst om hier zijn zeg over te doen ...
Die 3 flessen kwamen uit een lot van 24 flessen waarvan zowat de helft niet goed was. Zaten niet in dezelfde doos maar stonden wel dicht in de buurt.

Van die Guigal had ik ook een paar mindere flessen, wel niet als kurk bestempeld. Het zal waarschijnlijk toeval zijn.

Ik maak me alleszins geen zorgen, want dan zou ik het probleem al veel eerder gehad hebben met andere flessen. En m'n betere flessen staan op een veilige afstand.

Ik zal je tip om flessen te blijven openen van harte opvolgen Wink
(09-01-2014 12:52 PM)BrunoB schreef: [ -> ]
(09-01-2014 10:22 AM)koen schreef: [ -> ]
(08-01-2014 11:23 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(08-01-2014 10:28 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag 2 verschillende flessen opengedaan die toevallig in dezelfde doos zaten, allebei kurk. Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009. Dit weekend de laatste 3 flessen weggekapt van een andere wijn die ik ooit op een veiling gekocht had en waar zowat de helft van alle flessen kurk had.

Derde fles vandaag had geen kurk, dacht al even dat het aan mij lag...

Dit vind ik nu een heel interessante post.

Ik dacht altijd dat het "Kurk-virus " met de fles de kelder binnen komt en zich niet direct verspreidt over andere flessen die reeds in de kelder liggen.

Wat is jullie mening hier over?

Dat is een wetenschappellijk feit.

Smile Effe de (pseudo) wetenschapper uithangen (ik zag en las namelijk al heel wat biothrillers). Naar mijn bescheiden bevindingen is:
a) dit virus niet airborne anders zouden alle flessen besmet zijn.
b) dit virus wel via contact overdraagbaar (handen/flessen/karton) onder de capsule en door door de kurk heen op de wijn in een andere fles.
c) de mortaliteitsgraad van het virus bij de wijn close to 100% (kurk is voor mij toch een dooddoener)
d) het virus niet overdraagbaar op de mens
e) zware emotionele schade wel een groot risico (zonde van de fles)

Mogelijkse causaliteit dus tussen de besmetting van de eerste 2 flessen (Guigal CdR 2009 en Alpha Estate Shiraz 2009) ligt voor de hand, voor de andere 3 flessen geldt de wet van Murphey.

Flessen blijven openen zou ik zeggen, want de statistiek staat voor de rest van het jaar aan jouw kant (dit jaar zit je al bijzonder zwaar boven het gemiddelde van kurk in de fles)
Maar wellicht is Doc veel beter geplaatst om hier zijn zeg over te doen ...

In de rayon fictie een 10/10 voor drama en suspens, in de rayon non-fictie een dikke buis. Rolleyes de post van Peter VdV ging er reeds over, geen virus maar een chloorverbinding is verantwoordelijk. En die kan dus van verschillende bronnen komen. Kurk (in de kurk door een combinatie van schimmel en chemische vervuiling, of op de kurk door het bleken van de kurk met een chloorprocede). Maar ook door vervuilde vaten, leidingen, flessen enz. Maar dat de TCA van een fles naar de andere gaat nono
Ik hou zowel van fictie als van non-fictie.
Way to go, guys! Wink
Oeps, dat virus was er effe volledig naast.
Si non e vero, dan kreeg ik gelukkig toch punten voor het bene trovato.

Dat was dus toch echt wel toeval dat die 2 verschillende flessen TCA hadden.
Echt balen 33S, ik leef met je mee.
(10-01-2014 01:31 PM)BrunoB schreef: [ -> ]Si non e vero, dan kreeg ik gelukkig toch punten voor het bene trovato.

thumbsup
Koppelingen