27-03-2015, 01:15 PM
Naar jaarlijkse traditie wordt de wijncursus afgesloten met een bring your own bottle. Het werd een gevarieerde en leerrijke tasting! De wijnen die op de proeftafel kwamen kregen we allen blind. En dan begint de zoektocht naar de druif(ven) en streek!
1. Santory Japan Premium 2012 Riesling Forte
Deze helder witte wijn (nog nooit gezien) doet erg fris aan de neus. Mooie citrus toetsen, een klein beetje agrum ook. Ook in de mond erg fris en mooie zuurtjes. Deze wijn doet zich blind zeker niet voor als een Riesling , wel een mooi Pinot Blanc of Sylvaner
86
2. Backsberg Pinotage 2013 - Simonsberg Zuid-Afrika
Chocolade, cacao, inotiol, kersjes ook. Een erg frisse en mooie pinotage. 87
3. Jean Fournier Clos du Roy 2009 - Marsannay
Direct na openen geschonken en gedronken. Typische rode vruchten, bosgrond, herfstbladeren. Zalige pinot neus. In de mond doet de wijn erg fruitig aan (rode besjes, aardbei). Tegen dat de wijn open kwam, was m'n glas bijna leeg. Jammer. 89+
4. Spätburgunder - Ruwer Duitsland
Damn, naam niet genoteerd (I'm sorry! Marc of Vinejo kunnen jullie aanvullen?) maar deze wijn werd naast de Marsannay gedronken. Qua neus erg gelijkaardig, maar deze Duitser uit de Ruwer had toch merkelijk meer restsuikers dan de Pinot Noir uit Bourgogne. Iets waar ik als PN liefhebber niet echt op zoek naar ben. 84
5. Malgra Marvenga 2003 - DOCG Barolo
Voor mij de beste wijn van de avond! Werd 4u op voorhand gekarafeerd (iets wat we bij sommige andere wijnen beter ook hadden gedaan :-(
De donker bruine rand en baksteenrood kleur verraden al dat deze wijn enige leeftijd heeft. In de neus: boschampignons, tabak, sigaren ook een zeker kruidigheid. Qua mondgevoel doet de wijn terug erg 'pinot noir' aan. Fluweel en zacht mondgevoel, doordat alles erg mooi in elkaar is versmolten. Erg mooie zuurtjes ook. Een wijn perfect op dronk. 92
6. Cantina Vignaioli - 2003 - DOCG Barolo
Deze wijn werd naast de vorige geschonken: qua kwaliteit moest deze het afleggen tegen de vorige, maar niet in die mate dat ie werd weggeblazen. Deze wijn was al iets verder geëvolueerd (meer tertiaire toetsen) en had ook iets medicinaals in de neus. In de mond nog best aangenaam. Verbazingwekkend voor een wijn die blijkbaar een 10-tal jaar geleden in den Aldi werd aangekocht. Zo zie je maar. 87-88
7. Wolf Blass - Black Label 1999 - Langhorne Creek Zuid-Australië
Nooit gedacht toen we deze wijn in het glas kregen dat deze al 16 jaar oud was. De wijn ziet er nog pikzwart uit! Leer & zwart fruit brengt ons bij de Cabernet (53%), kruidigheid bij de Syrah (47%), het zoethout verwijst naar de voorliefde voor Wolfke om hout te gebruiken, eucalyptus naar het land, al had ik dat laatste niet direct door 90
8. Rivetto Nemes - 2010 - DOC Barbera D'alba
Chocolade, kersjes & zwart fruit. Tabak ook. Een zachte en erg lange afdronk. Mooie wijn! 89
9. San Luciano D'Ovidio - 2007 - IGT Toscania
Erg mooie neus: vrij kruidig, bosgrond en rood & zwart fruit leidde sommigen naar de pinot noir. Wijn weeral niet gekarafeerd (shame on me) wat zich laat gelden in de smaak: deze wijn is best lekker maar heeft meer is z'n mars. Dat bewees ie al in vorige tastings. 89+
10. Eremo San Quirico - 2009 - DOC Campi Taurasini uit Campania
Wat een zalig etiket, daar kunnen die fransozen nog iets van leren! Wijn afkomstig van stokken van meer dan 200 jaar.
Donkere kleur met paarse rand. Wat een speciale neus heeft deze wijn: drop, zoethout, cassis, sigaren. Ik vond ook iets floraals in de wijn die ik niet onmiddellijk kan omschrijven: rozeblaadjes of zo?
Een rond en sappig mondgevoel. Iets zoetig ook. Gemaakt van 100% Aglianico. 86
11. Chateau D'Aiguilhe 2007 - Côte de Castillon
Best aangename neus van rood & zwart fruit, koffie, leder. Deze wijn heeft ook een botertoets. Nu al best aangenaam in 't glas, heeft met jaar te maken denk ik: 88-89
12. Hugonis Tenuto Rapitala - 2010 - Sicilia IGT
Blend van CS & Nero D'avolo. Intense neus met rijp zwart fruit. Tabak, een cedertoets ook. Aromatische maar zachte wijn waar zoet & zuur in evenwicht zijn.
(ik had geen punten genoteerd bij deze)
1. Santory Japan Premium 2012 Riesling Forte
Deze helder witte wijn (nog nooit gezien) doet erg fris aan de neus. Mooie citrus toetsen, een klein beetje agrum ook. Ook in de mond erg fris en mooie zuurtjes. Deze wijn doet zich blind zeker niet voor als een Riesling , wel een mooi Pinot Blanc of Sylvaner
86
2. Backsberg Pinotage 2013 - Simonsberg Zuid-Afrika
Chocolade, cacao, inotiol, kersjes ook. Een erg frisse en mooie pinotage. 87
3. Jean Fournier Clos du Roy 2009 - Marsannay
Direct na openen geschonken en gedronken. Typische rode vruchten, bosgrond, herfstbladeren. Zalige pinot neus. In de mond doet de wijn erg fruitig aan (rode besjes, aardbei). Tegen dat de wijn open kwam, was m'n glas bijna leeg. Jammer. 89+
4. Spätburgunder - Ruwer Duitsland
Damn, naam niet genoteerd (I'm sorry! Marc of Vinejo kunnen jullie aanvullen?) maar deze wijn werd naast de Marsannay gedronken. Qua neus erg gelijkaardig, maar deze Duitser uit de Ruwer had toch merkelijk meer restsuikers dan de Pinot Noir uit Bourgogne. Iets waar ik als PN liefhebber niet echt op zoek naar ben. 84
5. Malgra Marvenga 2003 - DOCG Barolo
Voor mij de beste wijn van de avond! Werd 4u op voorhand gekarafeerd (iets wat we bij sommige andere wijnen beter ook hadden gedaan :-(
De donker bruine rand en baksteenrood kleur verraden al dat deze wijn enige leeftijd heeft. In de neus: boschampignons, tabak, sigaren ook een zeker kruidigheid. Qua mondgevoel doet de wijn terug erg 'pinot noir' aan. Fluweel en zacht mondgevoel, doordat alles erg mooi in elkaar is versmolten. Erg mooie zuurtjes ook. Een wijn perfect op dronk. 92
6. Cantina Vignaioli - 2003 - DOCG Barolo
Deze wijn werd naast de vorige geschonken: qua kwaliteit moest deze het afleggen tegen de vorige, maar niet in die mate dat ie werd weggeblazen. Deze wijn was al iets verder geëvolueerd (meer tertiaire toetsen) en had ook iets medicinaals in de neus. In de mond nog best aangenaam. Verbazingwekkend voor een wijn die blijkbaar een 10-tal jaar geleden in den Aldi werd aangekocht. Zo zie je maar. 87-88
7. Wolf Blass - Black Label 1999 - Langhorne Creek Zuid-Australië
Nooit gedacht toen we deze wijn in het glas kregen dat deze al 16 jaar oud was. De wijn ziet er nog pikzwart uit! Leer & zwart fruit brengt ons bij de Cabernet (53%), kruidigheid bij de Syrah (47%), het zoethout verwijst naar de voorliefde voor Wolfke om hout te gebruiken, eucalyptus naar het land, al had ik dat laatste niet direct door 90
8. Rivetto Nemes - 2010 - DOC Barbera D'alba
Chocolade, kersjes & zwart fruit. Tabak ook. Een zachte en erg lange afdronk. Mooie wijn! 89
9. San Luciano D'Ovidio - 2007 - IGT Toscania
Erg mooie neus: vrij kruidig, bosgrond en rood & zwart fruit leidde sommigen naar de pinot noir. Wijn weeral niet gekarafeerd (shame on me) wat zich laat gelden in de smaak: deze wijn is best lekker maar heeft meer is z'n mars. Dat bewees ie al in vorige tastings. 89+
10. Eremo San Quirico - 2009 - DOC Campi Taurasini uit Campania
Wat een zalig etiket, daar kunnen die fransozen nog iets van leren! Wijn afkomstig van stokken van meer dan 200 jaar.
Donkere kleur met paarse rand. Wat een speciale neus heeft deze wijn: drop, zoethout, cassis, sigaren. Ik vond ook iets floraals in de wijn die ik niet onmiddellijk kan omschrijven: rozeblaadjes of zo?
Een rond en sappig mondgevoel. Iets zoetig ook. Gemaakt van 100% Aglianico. 86
11. Chateau D'Aiguilhe 2007 - Côte de Castillon
Best aangename neus van rood & zwart fruit, koffie, leder. Deze wijn heeft ook een botertoets. Nu al best aangenaam in 't glas, heeft met jaar te maken denk ik: 88-89
12. Hugonis Tenuto Rapitala - 2010 - Sicilia IGT
Blend van CS & Nero D'avolo. Intense neus met rijp zwart fruit. Tabak, een cedertoets ook. Aromatische maar zachte wijn waar zoet & zuur in evenwicht zijn.
(ik had geen punten genoteerd bij deze)