De volgende episode van de Zwijntjes voerde ons naar Oostenrijk, meer specifiek werd het thema van de autochtone rode druivenrassen aangesneden. Olivier maakte een strenge selectie en stelde een mooie line up samen:
Aftrappen deden we met een
Zweigelt rosé van Huber. De snoeperige neus werd niet bevestigd in de mond. Knisperend en fris, zoals een rosé hoort te zijn. De eerste punten voor Oli zijn binnen
En dan de echte (blinde) degustatie:
Eerste duo was de
Blauer Zweigelt 2017 van Krützle, uit Eisenberg (Burgenland)- 9.4EUR. Voor mij de minste van de avond. Een stoffige neus, steeltjes, ietwat chemisch gemengd met donkere kers. Pikante zuurtjes en behoorlijk krachtige wijn.
Deze stond naast de
Zweigelt Classique 2015, Josef Pöckl uit Neusiedlersee (Burgenland). Of hoe lelijk kan een fles zijn. Moet je maar 's googlen. Redelijk kruidig, een ceder toets, kers en sinaas. Deze had een zachter mondgevoel, was meer in balans en had ook een lichte droogtrekking. Voor 11,30 EUR zeer correct. De wijn was beter dan het etiket
Het tweede duo ging om het herkennen van de eigenheid van de belangrijkste DAC's in Burgenland. En eigenaardig genoeg kwamen we inderdaad op de typische eigenschappen die elke DAC wenst te promoten.
De eerste was
Blaufränkisch Von Lehm 2015, Gesellmann uit Mittelburgenland. Deze brengt vaak iets krachtige houtgelagerde wijnen voort. En inderdaad. Naast morellen ook een kruidigheid en op dag 2 zelfs een duidelijke rubber toets. Met de mooie zuurtjes zou ik dit in Italië durven plaatsen. Medium bodied en evenwichtig. Mooi aan 11.90EUR.
De andere wijn was de Blaufränkisch
Kalk & Schiefer 2015 van Hans &
Anita Nittnaus uit Leitaberg. De kalk (muschelkalk) en leisteen ondergrond brengt eerder minerale wijnen voort. Bingo! Ook wat putje en appelsien. Deze wijn is nog vrij jong. Krachtig met een lichte droogtrekking. Mooie wijn voor 14.9 EUR.
Tijdens het derde duo kregen we 2 Sankt Laurent's voorgeschoteld, zonder dat het ons werd verteld. Maar ook blind was duidelijk dat de eigenschappen van deze eigenaardige druif naar voor kwamen. We kregen 2 wijnen uit een verschillende prijsklasse. De eerste,
Sankt Laurent Ried “Hochschopf” 2017 van Markus Huber uit Niederösterreich kostte 13.55EUR en had redelijk wat groenigheid in de neus. Menthol, animaliteit, putje. Sappig en mooie zuurtjes. De tweede was
Sankt Laurent Rosenberg 2012 van Gerhard Pittnauer uit Burgenland. Creozoot, zeer groen in de neus. Intellectuele wijn. In balans. Moeilijk te doorgronden. Aan 29.9 EUR niet echt een koopje. Toch blij om deze druif wat beter te leren kennen.
En dan een misterio: we hadden alle 3 de druiven gehad, en nu moesten we raden welke van de drie we in 't glas kregen.
De Blaufränkisch Szapary 2012 van Uwe Schiefer uit DAC Eisenberg Reserve was een knappe wijn. Morellen, kruidig en wat toast. In de mond redelijk veel zuren maar het zijn wel fijne zuren die de wijn als het ware dragen. Evenwichtig ook. 32,50€
De laatste wijnen waren voor mij de mooiste en kwamen in een trio. Alle drie waren het blends waarvan één blend van niet Oostenrijkse druivenrassen.
De eerste was
Pannobile 2015 van Gernot Heinrich uit Burgenland. Floraal en putje - het is een bio wijn (toch redelijk vaak zo bij die Oostenrijkers). Op dag 2 nog een stuk mooier. Dat putje is weg en nu ook witte peper. Relatief zacht in de mond. Mooi. 55% Zweigelt, 45%Blaufränkisch. 25,50€
Wijn 2 van het trio was
Opus Eximium 2015 van Albert Gesellmann uit Burgenland. 3 Oostenrijkse druiven in de blend: Zweigelt, Blaufränkisch, St Laurent. Ook bio. Opvoeding in kleine barriques en dat riek je wel. Redelijk wat materie in de mond. Deze knaap is 'for the long haul'. Zou 's interessant zijn om te zien hoe dit oudert.
Wijn 3 was voor mij de wijn van de avond: de
Weite Welt 2014 van Günter Triebaumer uit Leithaberg was een blend van de cabernets + merlot. Ik ontdekte blauwe kers, munt, grafiet, schors en tabak. Complex! Volle aanzet, redelijk gestructureerde wijn met fijne zuren. Op 't einde wel een droogtrekking. Knap! 22.2 EUR
Zeer leerrijke degustatie met een knappe line-up en zeer goed voorbereidde toelichting! Mooi zo Oli, ge moogt da nog doen
