08-06-2019, 02:32 PM
Porcovino in Toscane. Het verslag is al lang overdue, dus snel mijn notities hier toch even delen, anders vrees ik dat ik straks bij Fre niet binnen mag, en dat zou toch jammer zijn 
Pol maakte een selectie van rode wijnen in Toscane. De wijnen werden in duo geschonken.
1. bosfruit in de neus. Peperig, kruidig (laurier), bosfruit terug, een bittertje in de afdronk en wat droogtrekkend. Beetje eenvoudig, en persoonlijk stoorde die bitter mij nogal.
A Quo 2015, Montepeloso. Is een wijn van CS, sangiovese, alicante bouschet en marselan.
2. Rood fruit, licht van kleur. Vrij veel zuurtjes, fijn. Voor mij meer mijn smaak. Maar rond de tafel waren redelijk wat mensen die de 1e wijn minstens even hoog inschatten.
Palistorti 2013, Tenuta di Valgiano. Sangiovese, merlot en syrah.
3. Mooie neus, specerij, peperke. Fijn en fris, fijne tannines ook. Geeft een pure impressie.
Chianti Classico 2015 Sella di Bosco, Badia a Coltibuono.
4. Wat kruidiger dan de vorige, hout komt er ook wat meer door. In de mond mooi evenwicht, kersjes, goede zuren, en redelijk lang. Gelaagde wijn!
Chianti Classico 2016, Riecine. Aan 17,90€ bij Portovino zeer mooie P/K, vind ik.
5. Aanvankelijk wat caramel, maar dat gaat weg. Een vleugje mineraliteit, kersjes. Frisse aanzet, laurier, goede zuren, rood fruit, lange afdronk. FIjne tannines. Zeer elegante wijn!
Vino Nobile di Montepulciano 2014, Salcheto. Als het "rampjaar" 2014 daar zulke mooie wijnen geeft, mag je er mij nog geven...
6. Bommetje in de neus, zeer luxueus hout, braambessen, complex. In de mond terug braambes, cederhout, zeer lange afdronk.
Een wijn die initieel indruk maakt, maar dan toch ook wat gemaakt overkomt. Niettemin mooie wijn hoor!
Asinone 2013 Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano
7. Fijne neus, evolueert nog in het glas, bordeauxkruidigheid (laurier). In de mond vrij rond, een wat lactische indruk, fijn hout, kersen. Sprak mij persoonlijk wat minder aan. Nochtans een prijzige wijn, met zeer hoge scores her en der.
Orma 2015, Tenuta Sette Ponti. Bordeauxblend (M/CS/CF)
8. Fijne neus, kersjes, elegant hout. Aanvankelijk nog wat compact, maar komt geleidelijk aan open. Nog wat jong, maar toch al zeer mooi na wat extra zuurstof happen. Zal nog beter worden.
Poggio Valente 2015 IGT Toscana Rosso (maar wel 100% sangiovese), Fattoria Le Pupille.
9. Fijne aroma's, maar nog wat timide. Fruitige aanzet, kers, ceder. Fijne zuurtjes, edel hout, lang! Echt zeer boeiende wijn!
SOlengo 2012, IGT Toscana, Argiano. Gemaakt van CS, syrah, merlot en petit verdot.
10. nog wat gesloten. Frisse aanzet, fijne zuurtjes, elegant, maar geeft zich nog niet helemaal. Tannines laten zich voelen. Kwaliteit is duidelijk, maar moet nog liggen.
Brunello 2013, Argiano
11. Peperig, rood fruit, fijne neus. IN de mond wat rond en een bittertje. Tannines wringen wat. De puzzelstukken moeten nog in elkaar vallen. Wat warmte ook in de afdronk.
Brunello 2013, Canalicchio di Sopra
12. Peperig, kruidig. ROod fruit, opnieuw dat bittertje en de tannines die zich laten gelden. Ook hier wat warmte.
Stijl lijkt op vorige wijn, en blijkt ook van zelfde huis te zijn : Rosso 2016, Canalicchio di Sopra.
Zeer boeiende reeks, en een aantal pareltjes gedronken. Bedankt aan Pol om dit in elkaar te steken en op zoek te gaan naar de beste wijnen aan de beste prijs
Bedankt ook aan Sabine voor de hartelijke ontvangst en de lekkere hapjes. Twas weer dik in orde! Cheers.

Pol maakte een selectie van rode wijnen in Toscane. De wijnen werden in duo geschonken.
1. bosfruit in de neus. Peperig, kruidig (laurier), bosfruit terug, een bittertje in de afdronk en wat droogtrekkend. Beetje eenvoudig, en persoonlijk stoorde die bitter mij nogal.
A Quo 2015, Montepeloso. Is een wijn van CS, sangiovese, alicante bouschet en marselan.
2. Rood fruit, licht van kleur. Vrij veel zuurtjes, fijn. Voor mij meer mijn smaak. Maar rond de tafel waren redelijk wat mensen die de 1e wijn minstens even hoog inschatten.
Palistorti 2013, Tenuta di Valgiano. Sangiovese, merlot en syrah.
3. Mooie neus, specerij, peperke. Fijn en fris, fijne tannines ook. Geeft een pure impressie.
Chianti Classico 2015 Sella di Bosco, Badia a Coltibuono.
4. Wat kruidiger dan de vorige, hout komt er ook wat meer door. In de mond mooi evenwicht, kersjes, goede zuren, en redelijk lang. Gelaagde wijn!
Chianti Classico 2016, Riecine. Aan 17,90€ bij Portovino zeer mooie P/K, vind ik.
5. Aanvankelijk wat caramel, maar dat gaat weg. Een vleugje mineraliteit, kersjes. Frisse aanzet, laurier, goede zuren, rood fruit, lange afdronk. FIjne tannines. Zeer elegante wijn!
Vino Nobile di Montepulciano 2014, Salcheto. Als het "rampjaar" 2014 daar zulke mooie wijnen geeft, mag je er mij nog geven...
6. Bommetje in de neus, zeer luxueus hout, braambessen, complex. In de mond terug braambes, cederhout, zeer lange afdronk.
Een wijn die initieel indruk maakt, maar dan toch ook wat gemaakt overkomt. Niettemin mooie wijn hoor!
Asinone 2013 Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano
7. Fijne neus, evolueert nog in het glas, bordeauxkruidigheid (laurier). In de mond vrij rond, een wat lactische indruk, fijn hout, kersen. Sprak mij persoonlijk wat minder aan. Nochtans een prijzige wijn, met zeer hoge scores her en der.
Orma 2015, Tenuta Sette Ponti. Bordeauxblend (M/CS/CF)
8. Fijne neus, kersjes, elegant hout. Aanvankelijk nog wat compact, maar komt geleidelijk aan open. Nog wat jong, maar toch al zeer mooi na wat extra zuurstof happen. Zal nog beter worden.
Poggio Valente 2015 IGT Toscana Rosso (maar wel 100% sangiovese), Fattoria Le Pupille.
9. Fijne aroma's, maar nog wat timide. Fruitige aanzet, kers, ceder. Fijne zuurtjes, edel hout, lang! Echt zeer boeiende wijn!
SOlengo 2012, IGT Toscana, Argiano. Gemaakt van CS, syrah, merlot en petit verdot.
10. nog wat gesloten. Frisse aanzet, fijne zuurtjes, elegant, maar geeft zich nog niet helemaal. Tannines laten zich voelen. Kwaliteit is duidelijk, maar moet nog liggen.
Brunello 2013, Argiano
11. Peperig, rood fruit, fijne neus. IN de mond wat rond en een bittertje. Tannines wringen wat. De puzzelstukken moeten nog in elkaar vallen. Wat warmte ook in de afdronk.
Brunello 2013, Canalicchio di Sopra
12. Peperig, kruidig. ROod fruit, opnieuw dat bittertje en de tannines die zich laten gelden. Ook hier wat warmte.
Stijl lijkt op vorige wijn, en blijkt ook van zelfde huis te zijn : Rosso 2016, Canalicchio di Sopra.
Zeer boeiende reeks, en een aantal pareltjes gedronken. Bedankt aan Pol om dit in elkaar te steken en op zoek te gaan naar de beste wijnen aan de beste prijs
