wijnliefhebbers

Volledige versie: Tedeschi, Veneto
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Maternigo 2012, Valpolicella Superiore

valpolicella is meestal de bucht van onder de 5€ die je in supermarkten vindt, en bij Italiaanse pizzadraaiers als huiswijn krijgt. Voor alle duidelijkheid, wat volgt heeft daar niets mee te maken Cool
Rijpe kriekjes in de neus. Tot daartoe niets aan de hand. In de mond, echter, een volle aanzet met ook weer kriekjes, maar ook een zeer mooie fraicheur door de frisse zuren, en heel opvallende tannines die deze wijn een mooie structuur geven. Op het einde ook een bittertje, wat mij doorgaans niet zo ligt, maar in deze wijn past het perfect in het plaatje. Deze wijn heeft een enorme concentratie, structuur, fraicheur,... Allemaal dingen die je niet verwacht bij een valpolicella. Heb even gecheckt of hier apassimento is toegepast, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Toegegeven, dit moet ook wel een 17€ kosten, maar dat is hij voor mij volledig waard. Volgens de site van Tedeschi heeft deze wijn ook een lang bewaarpotentieel. Benieuwd wat dit zou geven binnen enkele jaren! Ik ben onder de indruk...

Edit : misschien wel nuttig erbij te zeggen dat ik deze wijn gekoeld gedronken heb.
Had van dit huis ook een tweede Valpolicella Superiore, nl de Capitel Nicalò 2013. Hier staat op de achterkant wel expliciet dat de druiven 30 dagen ingedroogd zijn. Op het net vind ik trouwens foto's van deze wijn waar er aan de voorkant wel expliciet Appassimento op staat. Zou eigenlijk altijd moeten, dan weet je tenminste wat je koopt. Ik had deze gekocht denkende dat dit de gewone methode is zonder appassimento. In de laatste Perswijn staat er trouwens een heel artikel over Valpolicella. Daar heb ik dus ook gezien dat het toegestaan is in de superiore om appassimento toe te passen. Het mag, maar het moet niet. Lekker verwarrend...
Maar de wijn dus Wink Direct na opendoen was dit één en al onstuimigheid, kracht, jeugd, niet verweven, hoettoetsen. De wijn is echter ongelooflijk snel veranderd in het glas en nu heb ik mooi rood fruit in de neus, kersen, wat rokerigheid. Redelijk elegant. Niet speciaal rijp of overgeconcentreerd. In de mond vooral de kersen die naar voor komen, vergezeld van een licht bittertje, en zeer speelse zuurtjes. Toch is dit geen licht wijntje... Eerder medium body, maar met mooie fraicheur, beetje profiel van een blaufränkisch of de betere beaujolais.
Deze fles heeft 10€ gekost, en is dus wel de P/K winnaar van de twee wijnen, alhoewel de Maternigo nog iets meer materie en concentratie had.
Toch interessante dingen te vinden in Valpolicella! Voor de liefhebbers natuurlijk. Zijn er hier van onze Italowino's die meer ervaring hebben met Valpolicella? Leirovins heeft er één van Ca' La Bionda die positieve kritieken krijgt. Staat op mijn lijstje... Wink
(04-09-2015 06:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Had van dit huis ook een tweede Valpolicella Superiore, nl de Capitel Nicalò 2013. Hier staat op de achterkant wel expliciet dat de druiven 30 dagen ingedroogd zijn. Op het net vind ik trouwens foto's van deze wijn waar er aan de voorkant wel expliciet Appassimento op staat. Zou eigenlijk altijd moeten, dan weet je tenminste wat je koopt. Ik had deze gekocht denkende dat dit de gewone methode is zonder appassimento. In de laatste Perswijn staat er trouwens een heel artikel over Valpolicella. Daar heb ik dus ook gezien dat het toegestaan is in de superiore om appassimento toe te passen. Het mag, maar het moet niet. Lekker verwarrend...
Maar de wijn dus Wink Direct na opendoen was dit één en al onstuimigheid, kracht, jeugd, niet verweven, hoettoetsen. De wijn is echter ongelooflijk snel veranderd in het glas en nu heb ik mooi rood fruit in de neus, kersen, wat rokerigheid. Redelijk elegant. Niet speciaal rijp of overgeconcentreerd. In de mond vooral de kersen die naar voor komen, vergezeld van een licht bittertje, en zeer speelse zuurtjes. Toch is dit geen licht wijntje... Eerder medium body, maar met mooie fraicheur, beetje profiel van een blaufränkisch of de betere beaujolais.
Deze fles heeft 10€ gekost, en is dus wel de P/K winnaar van de twee wijnen, alhoewel de Maternigo nog iets meer materie en concentratie had.
Toch interessante dingen te vinden in Valpolicella! Voor de liefhebbers natuurlijk. Zijn er hier van onze Italowino's die meer ervaring hebben met Valpolicella? Leirovins heeft er één van Ca' La Bionda die positieve kritieken krijgt. Staat op mijn lijstje... Wink


heb de 2011 maternigo liggen De wijn heeft naast inderdaad een goede concentratie, tanines ook, en een licht zoete toets. Heb er nog enkele van liggen en benieuwd hoe lang dit gaat meegaan. in vergelijking met blaufrankisch minder strak en kruidig.
(04-09-2015 06:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Toch interessante dingen te vinden in Valpolicella! Voor de liefhebbers natuurlijk. Zijn er hier van onze Italowino's die meer ervaring hebben met Valpolicella? Leirovins heeft er één van Ca' La Bionda die positieve kritieken krijgt. Staat op mijn lijstje... Wink

Van Tedeschi enkele maanden geleden de Valpolicella Capitel San Rocco gedronken en deze kon mij ook zeer bekoren, zij het duidelijk nog wat te jong en dus verre van zijn op zijn top, scoorde hem 88+.

Valpolicella's geven -IMO- vaak zeer goede P/K, al blijft het (net zoals grote broer Amarone) ietwat een buitenbeentje die vooral liefhebbers van klassieke wijnen niet echt zal bevallen wegens te "crazy".

De Monti Garbi van Sant' Antonio is voor mij ééntje die quasi elk jaar zeer wordt gesmaakt.
(04-09-2015 06:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Toch interessante dingen te vinden in Valpolicella! Voor de liefhebbers natuurlijk. Zijn er hier van onze Italowino's die meer ervaring hebben met Valpolicella?

Misschien is 33s hier wat in thuis?
(08-09-2015 09:25 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(04-09-2015 06:50 PM)Olivier schreef: [ -> ]Toch interessante dingen te vinden in Valpolicella! Voor de liefhebbers natuurlijk. Zijn er hier van onze Italowino's die meer ervaring hebben met Valpolicella?

Misschien is 33s hier wat in thuis?

Niet zo heel veel ervaring met Valpolicella eigenlijk. Ben eigenlijk meer fan van de witte wijnen uit de regio (Soave en Lugana).

Onlangs wel een hele goeie Valpolicella Superiore gedronken van Corte Scaletta, een nieuw opkomend domein. Misschien een tikkeltje te rijp en zoet naar mijn smaak, maar nog voldoende elegant. Te koop bij Van Eccelpoel aan 17 euro.

Bij Vaneccelpoel hebben ze ook Fumanelli, de gewone Valpolicella Classico vind ik goed, de Superiore wordt wat te hard gedomineerd door nieuwe eik naar mijn smaak.

Die Valpolicella van Zenato uit de Delhaize vond ik ook altijd z'n geld waard, maar is nu wel al 2 jaar geleden dat ik 'm dronk.

Omdat m'n vader bevriend is met een vertegenwoordiger van het domein, koopt hij elk jaar heel wat flessen Ripasso van Vigneti Villabella aan aantrekkelijke prijs. Heel goede wijn zonder meer, maar als je die moet kopen in België of online ben je toch al gauw 15 euro kwijt, en dat vind ik wat veel.

Ik zal bij mijn volgende online aankoop eens proberen wat Valpolicella ertussen te steken.
Citaat:Valpolicella's geven -IMO- vaak zeer goede P/K, al blijft het (net zoals grote broer Amarone) ietwat een buitenbeentje die vooral liefhebbers van klassieke wijnen niet echt zal bevallen wegens te "crazy".

Die superiores waarin al wat gedroogde druiven gebruikt worden vallen nog mee, vind ik. Voller en ronder dan ik gedacht had. Maar klassiek zijn ze inderdaad niet.

Citaat:Ik zal bij mijn volgende online aankoop eens proberen wat Valpolicella ertussen te steken.

thumbsup Heb de indruk dat ze bij Callmewine net iets meer aanbod hebben in Valpolicella dan bij Superiore.
San Rocco Ripasso 2015. 1 van de betere Ripasso’s die ik al gedronken heb. Niet te overweldigend voluptueus zoals bij Ripasso weleens het geval kan zijn. Evenwichtig en erg smakelijk.
Koppelingen