E be di Smembar 2013
100% Sangiovese van dit biologisch werkend domein.
Transparant kersen- tot frambozenrood.
Dag 1 stal, animaal, met rood fruit. Wat onaf in de mond: fruit moet zijn weg wat zoeken, drogende tannines overheersen nog.
Op dag 2 heel anders: rijp zwart fruit en roosjes, animaliteit, tabak, bosgrond, stal, rokerigheid. Aanzet met fris rood fruit met een zekere lichtheid, waarna de tannines overnemen en het geheel meer power geven. Het mondgevoel is tamelijk complex, omdat veel indrukken om aandacht vragen. In de afdronk blijven de tannines de hoofdrol spelen, met fruit en kruiden als tegenwicht.
De fles is veel te snel leeg. Tijd en zuurstof doet deze wijn goed.
(10-07-2015 12:32 AM)Marc schreef: [ -> ]E be di Smembar 2013
100% Sangiovese van dit biologisch werkend domein.
Transparant kersen- tot frambozenrood.
Dag 1 stal, animaal, met rood fruit. Wat onaf in de mond: fruit moet zijn weg wat zoeken, drogende tannines overheersen nog.
Op dag 2 heel anders: rijp zwart fruit en roosjes, animaliteit, tabak, bosgrond, stal, rokerigheid. Aanzet met fris rood fruit met een zekere lichtheid, waarna de tannines overnemen en het geheel meer power geven. Het mondgevoel is tamelijk complex, omdat veel indrukken om aandacht vragen. In de afdronk blijven de tannines de hoofdrol spelen, met fruit en kruiden als tegenwicht.
De fles is veel te snel leeg. Tijd en zuurstof doet deze wijn goed.
Waar kocht je deze wijn Marc?
Hebben ze daar ook de andere wijnen van het domein Galassi Maria?
Bij Wijnhuis Tinto in Heusden nabij Gent, Don.
Het is weer ver voor jou, ik weet het...
Ja, ze hebben ook de andere wijnen van Galassi. Sinds dit voorjaar zijn zij invoerder van dit domein. Wijnhuistinto.be
(10-07-2015 11:34 AM)Marc schreef: [ -> ]Bij Wijnhuis Tinto in Heusden nabij Gent, Don.
Het is weer ver voor jou, ik weet het...
Ja, ze hebben ook de andere wijnen van Galassi. Sinds dit voorjaar zijn zij invoerder van dit domein. Wijnhuistinto.be
Bedankt Marc,
Ik zal inderdaad eens naar zee moeten gaan om al de wijnhandelaars te bezoeken in het Gentse en omgeving.
Maar zal er dan een dag meer hiervoor moeten uittrekken.
Ik dacht er vandaag aan om eens een degustatie bij mij thuis te organiseren met (een selectie uit) het gamma van Tinto. Voor iedereen die Gent te ver vindt en Antwerpen nog net te doen. Interesse?
Over deze wijn nog, dag drie: granaatappel!!! Wat mijn vrouwke al op dag 1 benoemde, trouwens. Nog verdiept op het pallet, nu pas herken ik de Sangiovese. Kopen en drie jaar wegleggen dus...
Paternus 2013
90% sangiovese, 5% cabernet, 5% merlot, inox, bio
Medium intense kersenrode kleur.
Intense neus van zwart fruit.
Op dag 3: kersen, bramen, blauwe bes, licht animaal, floraal en kruidigheid (peper, munt). Heeft wat tijd nodig om zich te ontwikkelen.
Ook in de mond is de wijn best op dag 3: de hoekigheid van de eerste dagen versmelt wat. Krachtig zwart fruit in balans met mooie fraicheur, en ferme tannines.
Wat toast, hout, in afdronk wel een beetje uitdrogend.
Medium tot lange afdronk, met zwart fruit en wat kruidigheid.
Mooi! Ook qua P/K
Kan best tegen wat kelderrust.
De wijnen van Maria Galassi zijn de eerste jaren allemaal een beetje hoekig maar evolueren prachtig ('t is ten slotte sangiovese).
Zelf heb ik zeer goede ervaring met karaferen van deze wijnen.
Dit weekend staat hier trouwens zowel de Paternus 2013 als de Natore 2010 open. Volledige lijst is te vinden onder topic degustaties (en nu stop ik met mijn "shameless self promotion"...).