Een tijdje geleden een TN geplaatst over de supertuscan van dit domein, de Solengo (zie vroegere post), nu is het de beurt aan de oertoscaan van de familie, de Brunello di Montalcino.
Het is de nieuwe jaargang 2005.
Van zodra ge uw neuzeke in het glas steekt merkt ge het verschil op: dit is compleet andere (wijn)koek dan de 2004. Zonder de ene of de andere jaargang als minderwaardig te bestempelen.
De 2005 begint meteen fors in de neus, massieve geurstart vol praliné-eik, chocolade en iets inktachtig. De aanzet in de mond begint even gebald: (klasse)eikgedomineerd, containers donker fruit (krokante bramen en blauwe bessen) met ragfijne zuren en nobele tannines.
Schitterende complexiteit die een lange (15+ jaar) toekomst doet vermoeden. Misschien wat atypisch maar o zo orgasmisch.
(92/100)
De 2004 Brunello die ik al meermaals dronk is compleet uit een ander vaatje getapt: zachter, geëvolueerder, vlezig, meer rood fruit, vrouwelijker, eleganter, lichter, ... Ook heel mooi maar zal van kortere duur (nog +- 6 jaar) zijn. (91/100)
Bedankt Roeland, deze TN komt net op tijd daar ik binnen 3 weken een klein proeverijtje heb met een 7-tal Toscaanse wijnen en de Brunello van Argiano 2004 zit er ook bij.
Geniet er van Pat ! De 2004 is één van de vlotste jonge Brunello's die ik ooit dronk. (in vgl. met Fuligni, Altesino, Banfi, e.a. ...)
Zalig lekker ! (heb gisteren by the way gemerkt dat de 2004 van Parker 92 gekregen heeft en de 2005 'slechts' 90. Ik vind de 2005 toch tikkeltje beter)
Hoi Roeland,
gisteren voor de tweede maal de Brunello 2004 gedronken. Moet zeggen dat hij mij toch opnieuw wat teleursteld. In de neus:sloot, na walsen:meer sloot,ijzer,rood fruit(beetje). In de mond:rood fruit,tabak,peper,pure chocolade,tannines die lang na blijven,mondje vol. Voor mij een beetje te heavy (is heel persoonlijk natuurlijk). 86/100
Hadden een dikke maand geleden een proeverijtje van een 7-tal Toscaanse wijnen met 11 personen en dit waren de gemiddelde scores:
Wijn 1: Rosso di Montalcino Argiano 2007 Gem punten = 80
Wijn 2: Le Difese Tenuta San Guido 2008 Gem punten = 85
Wijn 3: Chianti Classico Castello di Fonterutoli 2008 Gem punten = 89
Wijn 4: Veneroso Tenuta di Ghizzano 2006 Gem punten = 86
Wijn 5: Brunello di Montalcino Argiano 2004 Gem punten = 86
Wijn 6: Guidalberto Tenuta San Guido 2007 Gem punten = 90
Wijn 7: Nambrot Tenuta di Ghizzano 2006 Gem punten = 90
De rosso di m '07 van Argiano vond ik zelf ook een tegenvaller. Misschien nog zo slecht niet, maar ben mijn flesjes beginnen weggeven aan vrienden die iets minder lang met wijn bezig zijn.. Nochtans was voor zover ik weet 2007 een leuk jaar voor Toscane?
De Vino nobile di montepulciano '07 van Avignonesi die ik op reis (Venetië) proefde was andere koek. Lekker zeg en al zo drinkbaar! Die fles ging vlot
.
Het beste wat ik proefde op reis (Milaan) was de ross di montalcino 2006 van Il Colle. Zeer lekker, goeie structuur en evenwicht.
Le DIfese 2004 geproefd in Genua. Was best nog wel lekker, maar hij leek meer dan 10 jaar oud. Had 'm liever een jaar of 2-3 eerder geproefd.
Hoe zit het met jullie mening over de duur van de houtlagering bij de brunello's? Meestal verkies ik een wijn die niet hout doortimmerd is en die nog wat van zijn finesse én intrinsieke smaak heeft overgehouden. Misschien liever een rosso di m?
Brunello's... vroeger een ronkende naam die me als Ital top in de oren klonk, ik heb nog niet veel verstand van Ital wijnen maar er zit daar toch ook wel brol tussen die Brunello's? Niet?
Heb er hier enkele in de kelder liggen maar die zijn denk ik nog veel te jong... Waarom denk ik dat... awel ik mag soms eens in de kelder van mijn schoonvader duiken om wat flessen op te halen om sondags op te drinken. Daar zaten wat oude knarren van brunello's tussen en wat jongere... ik moet zeggen dat ik toch de oude beesten het beste vond.
Wat zat daar zoal tussen :Banfi 88 , Ciacci Piccolomini Aragona 90, La Campana 90 en de wat jongere San Carlo 98 en Gorelli 98.
Picco en Banfi steken er toch bovenuit.
Geen idee of het goede jaartallen waren of goede producenten maar naar wat er in het glas was toch geen prutsers ? Help
Ciacci is voor mij persoonlijk één van de allergrootste (en heb het geluk gehad er toch al enkele tientallen te hebben mogen drinken) !
Vanavond nog eens een fles Argiano, Brunello di Montalcino 2004 opengetrokken.
Bij een gegrilde entrecôte, met patate al forno zalig geparfumeerd naar de rozemarijn en look, met gegrilde zuiderse groentjes.
A match made in heaven.
De wijn lijkt een metamorfose ondergaan te hebben ten opzichte van de laatste keer dat ik hem dronk (begin 2011).
Toen was hij heel geparfumeerd, rood fruit, vlees, leer; wat commercieel zelfs maar in de positieve zin.
De geur nu is eerder zwarte bramen, gebald, obscuur, mineraals. Veel dieper. Ook de smaak zit dieper, complexer ineen. Strak zwart fruit, met nog voldoende zuurreserve en tannines. Hij is precies in zijn schelp gekropen met meer bewaarpotentieel dan ik in 2010 aanvankelijk gedacht had. (nu geschat op: 2016-2017)
Omwille van zijn diep, wat hard karakter zakt hij tijdelijk iets in de beoordeling (89/100)
Brunello di Montalcino 2006
Gekarafeerd voor 12 uur. Zeer mooie neus met rood fruit, vlezige en minerale en ook kruidige toetsen. In de mond zit alles al goed in balans: mooie diepte, goede aciditeit, suave mondgevoel waarbij op het einde nog stevig wat tannines (rijpe) opsteken. Zeer goede wijn met veel potentieel - mijn andere 3 flessen blijven nog minstens 3 a 4 jaar onaangeroerd.
Vinificatie: fermentatie en maceratie gedurende 14 dagen in temperatuurgecontrolleerde inox tanks. Na de malolactische gisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden in Franse barriques gevolgd door 18 maanden in Sloveense tonnen.
(bron Licata)
Aaah, brunello van Argiano. ik ben van plan om met de feestdagen eens te beginnen aan mijn flessen uit '04.
Afgelopen weekend op de "kleine" Giro van Licata de Brunello di Montalcino 2008 geproefd en die werd meer dan goed gekeurd. En vooral, al verrassend goed te drinken. Wat heet, gewoon al héél lekker op dit moment. Ik denk dat je deze jaargang geen jaren hoeft/moet wegstoppen.
De 08 ligt volgens mij in de lijn van de 05: onmiddellijk drinkplezier, niet bedoeld voor een lang (kelder)leven.
Zaterdag de brunello 04 gedronken (laatste fles in de reeks van zaterdag) en met voorsprong de beste wijn van de avond.
Hoewel de Nobile en Torrione zeer goed waren, was dit toch nog een niveautje hoger - eigenlijk een beetje tegen mijn verwachting in, ik had het verschil minder groot gedacht. Geweldige neus, champignons, truffel, bosgrond. Diepe smaak met mineraliteit en complexe aroma's. Zeer evenwichtig. Fantastisch mooie rode kleur, qua kleur de lichtste van de avond.
Eerst een uurtje gekaraffeerd.
Vinogan(s)
Onlangs opnieuw de 04 gedronken. Eigenlijk consistent met vorige proefervaring.
Wat wel opvalt is dat de wijn wat minder fruit toont dan voorheen. Persoonlijk denk ik dat deze wijn best gedronken wordt binnen de 2 jaar. Hij zal volgens mij niet meer verbeteren en zit dus op zijn top, maar moeilijk te voorspellen hoe lang dit (nog) zal duren (ook al is dit dus een brunello van minder dan 10 jaar oud ;-) ).
Vinogan(s)
(16-01-2014 01:17 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Onlangs opnieuw de 04 gedronken. Eigenlijk consistent met vorige proefervaring.
Wat wel opvalt is dat de wijn wat minder fruit toont dan voorheen. Persoonlijk denk ik dat deze wijn best gedronken wordt binnen de 2 jaar. Hij zal volgens mij niet meer verbeteren en zit dus op zijn top, maar moeilijk te voorspellen hoe lang dit (nog) zal duren (ook al is dit dus een brunello van minder dan 10 jaar oud ;-) ).
Vinogan(s)
welke score plak je er op?
mooie p/k?
ik ben zelf nogal een Brunello-drinker, en ik heb zo het gevoel dat ze eigenlijk een vrij kort drinkvenster hebben : jong te hoog in zuren, maar de bewaartijd van een top Barolo of bdx halen ze toch niet, maar dit is natuurlijk vrij éénvoudig op te lossen door ze op het juiste moment te drinken
van mijn Il Poggione 2004 blijf ik nog af : maar dit is wel een Brunello die extreem hoog in zuren zit, voor een "normale" Brunello lijkt het me wel het moment geworden om de 2004 jaargang te drinken
(16-01-2014 01:58 PM)Kris G schreef: [ -> ]welke score plak je er op? mooie p/k?
ik ben zelf nogal een Brunello-drinker, en ik heb zo het gevoel dat ze eigenlijk een vrij kort drinkvenster hebben : jong te hoog in zuren, maar de bewaartijd van een top Barolo of bdx halen ze toch niet, maar dit is natuurlijk vrij éénvoudig op te lossen door ze op het juiste moment te drinken
van mijn Il Poggione 2004 blijf ik nog af : maar dit is wel een Brunello die extreem hoog in zuren zit, voor een "normale" Brunello lijkt het me wel het moment geworden om de 2004 jaargang te drinken
Toch 90/91. Gekocht voor 30 €, dus p/k acceptabel denk ik (maar niet super). Misschien wat strenger beoordeelt omdat de brunello erna nog beter was (Ciacci Pianrosso 2004); deze kwam veel jeugdiger over en daar zit volgens mij nog wel wat reserve op.
Moet eens kijken op forum of Ciacci al een TN heeft, dan zet ik daar ook mijn TN ervan (of als ik tijd heb, maak ik het wel zelf aan).
ik zou happy zijn als ik al mijn 30 € wijnen een 90-score mocht geven, eigenlijk drink ik niet zoveel 90+ wijnen, ik probeer nochtans kwalitatief gericht te kopen
voor een TFT-fles probeer ik toch een 94 score op CT te halen, maar met een budget van een (goeie) 100 € is dat zelfs niet zo éénvoudig (zijn natuurlijk flessen op dronk die zich al bewezen hebben : maakt het er niet goedkoper op)
ik heb redelijk wa (top) Brunello uit 2006 liggen, maar daar blijf ik nog even af
Ik heb de indruk dat Argiano toch redelijk snel toegankelijke brunello is. De 06 zal ik hiervan in '15 eens proberen (heb nog 4 flessen 04), en dan een flesje 07 laten volgen.
Argiano Brunello 2006 : leer,kersen,vanille, evolutie, mooie zuren, eerst wat muf (reductie?) maar dat ging er snel uit en werd beter in het glas, op dronk 91 andere stijl dan de rosso ervoor
Argiano Brunello 2007 : koffie, kaneel, koeken, leder, rood fruit, de wijn heeft nog een mooie punch, zuren blijven aanwezig , blijft stevig 90.
Vandaag deze Brunello van Argiano 2012 in het glas. Heel mooie robijnrode kleur. Prachtige neus van vooral rood fruit ook wat poepegatjes, kruiden, beetje koffie wat tabbak en vooral chocolade. In de mond mooi rood fruit, mooie zachte tannines en zuurtjes perfect in ballans. Mooie afdronk ook. Hele mooie jonge toegankelijk Brunello! 90+
brunello, zeer mooi domein, p/k top
(16-01-2014 03:09 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ik heb de indruk dat Argiano toch redelijk snel toegankelijke brunello is. De 06 zal ik hiervan in '15 eens proberen (heb nog 4 flessen 04), en dan een flesje 07 laten volgen.
Argiano zit dan ook in het uiterste zuid-westen nabij S. Angelo Scalo. Dat geeft een totaal anders soort wijn dan die van rond Montalcino.
Argiano Brunello 2006 - Italië, Toscane
100% Sangiovese
Zest van sinaasappel, peperkoek.
In de mond tamelijk rond met animale toets, zacht en a point.
Leuk voorbeeld van een Brunello op dronk. 90
(13-12-2018 07:31 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Argiano Brunello 2006 - Italië, Toscane
100% Sangiovese
Zest van sinaasappel, peperkoek.
In de mond tamelijk rond met animale toets, zacht en a point.
Leuk voorbeeld van een Brunello op dronk. 90
Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken.
90
Rosso di Montalcino 2019
Open getrokken na de teleurstellende La Leccia. En niet meteen veel beterschap eigenlijk. Ook weinig aromatisch, weinig aantrekkelijk. Iets meer rood fruit, nog vrij stevige tannines, maar ook wat gebrek aan fraicheur, karakter. Beetje saai. Geeft weinig goesting naar een tweede glas. Al heb ik wel de indruk dat hier nog potentieel in zit, en dat de wijn dus wel beter zal worden met enkele jaren extra rust.
Niettemin, niet de stijl die mij enthousiasmeert.
(04-03-2023 03:02 PM)Olivier schreef: [ -> ]Rosso di Montalcino 2019
Open getrokken na de teleurstellende La Leccia. En niet meteen veel beterschap eigenlijk. Ook weinig aromatisch, weinig aantrekkelijk. Iets meer rood fruit, nog vrij stevige tannines, maar ook wat gebrek aan fraicheur, karakter. Beetje saai. Geeft weinig goesting naar een tweede glas. Al h;)eb ik wel de indruk dat hier nog potentieel in zit, en dat de wijn dus wel beter zal worden met enkele jaren extra rust.
Niettemin, niet de stijl die mij enthousiasmeert.
Argiano klasseer ik ook eerder onder "Brunello di Sant' Antimo...."