Champagne Lancelot-Pienne - Cuvée Table Ronde
Stond al lang op mijn verlanglijstje en gisteren op uitnodiging van een goede vriend 2 flesjes gekraakt op zijn verjaardag. En dat in mooie ruime Schott Zwiezelglazen. Hierin kon deze schitterende champagne zich mooi ontplooien. Deze cuvéé is van 100% chardonnay gemaakt uit Grand Cru dorpen. Beendroog, slechts 3 gr. dosering. Erg mineralig met wat citrus, maar ook na walsen wat patisserie, honing, nootjes en boter. Champagne met veel fraicheur die nooit vermoeiend overkomt. Interessant domein om eens te gaan bezoeken in Cramant hoop ik.
Vrijdagavond, een Champagne Table Ronde Grand Cru Extra-Brut de Lancelot-Pienne, 100% Chardonnay d'Avize, Cramant et Chouilly, gedoseerd op 3,5 g, gedegradeerd in april 2018 met als hoofdjaar 2011 (+ solera).
De kleur is lichtgeel met een fijne en overvloedige bubbel.
De neus is fris, met mandarijn, wit fruit (inclusief appel) en krijt.
De mond is geconcentreerd, het materiaal ondersteunt de overvloedige bubbel en wordt doorkruist door een zuurtje met aroma's van citrusvruchten en witte vruchten die voor frisheid en spanning zorgen. Deze evenwichtige wijn heeft een lange afdronk met krijt.
(10-09-2019 09:11 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Vrijdagavond, een Champagne Table Ronde Grand Cru Extra-Brut de Lancelot-Pienne, 100% Chardonnay d'Avize, Cramant et Chouilly, gedoseerd op 3,5 g, gedegradeerd in april 2018 met als hoofdjaar 2011 (+ solera).
De kleur is lichtgeel met een fijne en overvloedige bubbel.
De neus is fris, met mandarijn, wit fruit (inclusief appel) en krijt.
De mond is geconcentreerd, het materiaal ondersteunt de overvloedige bubbel en wordt doorkruist door een zuurtje met aroma's van citrusvruchten en witte vruchten die voor frisheid en spanning zorgen. Deze evenwichtige wijn heeft een lange afdronk met krijt.
Inderdaad Thierry, Gilles Lancelot maakt heel mooie champagnes. Enkele jaren geleden ben ik in Cramant door hem heel goed ontvangen geweest en zijn we gedurende een tweetal uren door het hele gamma gewalst. Heel frisse champagnes met voldoende body en structuur. Mooie stijl. Hier in een plaatselijk restaurantje waar ik nogal eens kom is de Brut Accord Majeur met 70% meunier de huischampagne.
Ik had het genoegen om met Gilles Lancelot gedurende een halve dag de assemblage te doen van zijn "Table Rond 2013" en van de "Cuvée Tradition 2013".
Dus, voor de liefhebbers : de bijlage bevat een gedetailleerd verslag over hoe Gilles werkt/denkt, dat waar je anders toch niet achterkomt heb ik er vlijtig genoteerd. Veel leesgenot.
Voor diegene die nog zulk flesje liggen hebben, proost op 2020.
Luc
(29-12-2019 12:43 PM)mychamp schreef: [ -> ]Ik had het genoegen om met Gilles Lancelot gedurende een halve dag de assemblage te doen van zijn "Table Rond 2013" en van de "Cuvée Tradition 2013".
Dus, voor de liefhebbers : de bijlage bevat een gedetailleerd verslag over hoe Gilles werkt/denkt, dat waar je anders toch niet achterkomt heb ik er vlijtig genoteerd. Veel leesgenot.
Voor diegene die nog zulk flesje liggen hebben, proost op 2020.
Luc
Proficiat Luc, héél interessante bijdrage waarin je laat lezen en ondervonden hebt dat goede champagne maken (en die maakt Gilles Lancelot) zomaar geen sinecure is.
Laat me zeggen, nog van dit!
Champagne Accord Majeur
Vendange 2013 - Lot 21O514 - 04/18 - 5 g.
70 % Meunier, 15 % Chardonnay, 15 % Pinot Noir
des Coteaux Sud de la Vallée de la Marne.
De jurk is licht citroengeel. De overvloedige bubbel is prima.
De neus is aangenaam. Hij biedt aroma's van citroen, mandarijn, appel en krijt met hints van koekje.
De mond is geconcentreerd en vol. De materie is geconcentreerd, de overvloedige bubbel geeft gedurende enkele seconden een aangenaam romig gevoel. De zuurgraad met appel- en citroensmaken geeft een gevoel van mooie frisheid, een beetje kristallijn. De afdronk van deze zeer uitgebalanceerde wijn is lang en geeft een aangenaam "rustiek" gevoel met nuances van biscuit en mineraal.
Table Ronde Grand Cru Extra Brut
(3,5 g, disgorgement in maart 2019 en basis 2015.)
De jurk is citroengeel met een fijne en overvloedige bubbel.
De neus is fris, zowel fruitig als mineraal. Aroma's van citroen, groene appel en peer ontmoeten kalktonen in het midden van florale accenten
De mond is geconcentreerd en vol met een aangename bubbel die de materie kruist. Hij biedt aroma's van citrus en wit fruit die met hints van hazelnoot en brioche zich vermengen. De zuurgraad brengt frisheid en spanning, draagt bij aan het gevoel van evenwicht en verlengt de fruitige en minerale afdronk.
Een mooie fles.
(22-01-2020 07:41 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Champagne Accord Majeur
Vendange 2013 - Lot 21O514 - 04/18 - 5 g.
70 % Meunier, 15 % Chardonnay, 15 % Pinot Noir
des Coteaux Sud de la Vallée de la Marne.
De jurk is licht citroengeel. De overvloedige bubbel is prima.
De neus is aangenaam. Hij biedt aroma's van citroen, mandarijn, appel en krijt met hints van koekje.
De mond is geconcentreerd en vol. De materie is geconcentreerd, de overvloedige bubbel geeft gedurende enkele seconden een aangenaam romig gevoel. De zuurgraad met appel- en citroensmaken geeft een gevoel van mooie frisheid, een beetje kristallijn. De afdronk van deze zeer uitgebalanceerde wijn is lang en geeft een aangenaam "rustiek" gevoel met nuances van biscuit en mineraal.
Accord Majeur - Lancelot-Pienne in Cramant
Assemblage op basis van de oogst 2014. Wat kan ik aan de mooie beschrijving van Thierry nog toevoegen! We zitten aan de volgende jaargang 2014, die toch meer fraîcheur had dan 2013, maar de reservewijnen zorgen natuurlijk voor wat uniformiteit.
Uitstekende champagne van een erg goede wijnbouwer. Ik hou van deze stijl met steeds een adequate dosering.
Vins de reserve elevé en solera…wist niet dat ze dit deden in Champagne.
Dacht altijd dat ze gewoon verschillende vaten reservewijn hadden die ze dan in assemblage toevoegen..
(19-03-2022 09:44 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vins de reserve elevé en solera…wist niet dat ze dit deden in Champagne.
Dacht altijd dat ze gewoon verschillende vaten reservewijn hadden die ze dan in assemblage toevoegen..
Oh ja, solera wordt zeker gedaan in de Champagne. Geen algemeen gebruik maar ik kom het toch tegen op "goede plaatsen"