29-07-2015, 09:18 AM
Marc
29-07-2015, 10:10 AM
Ik gebruik de vuistregel: een week rust in de kelder per jaar dat de wijn "oud" is. Een wijn van oogstjaar 2013 gaat dus eerst minimum 2 weken de kelder in alvorens te openen.
Ik kijk ook naar de kleine luchtbelletjes aan het oppervlakte. Die verschijnen door het schudden tijdens transport. Ze verdwijnen heel langzaam tijdens platte rust. Als er geen belletjes meer zijn is de fles stabiel genoeg om te openen.
De wijn wint in elk geval veel aan kwaliteit als die tot rust gekomen is
Ik kijk ook naar de kleine luchtbelletjes aan het oppervlakte. Die verschijnen door het schudden tijdens transport. Ze verdwijnen heel langzaam tijdens platte rust. Als er geen belletjes meer zijn is de fles stabiel genoeg om te openen.
De wijn wint in elk geval veel aan kwaliteit als die tot rust gekomen is
29-07-2015, 09:15 PM
Ik neem een minimum van 14 dagen rust in de wijnkast ( en vermijd transport tijdens de zomer ).