07-08-2015, 03:57 PM
Onder het motto, we moeten toch ook eens wat niet-Duitse riesling proberen heb ik een toertje langs enkele Brusselse wijnhandelaren gemaakt voor betaalbare Elzaswijnen, helaas met een bedroevend resultaat. Etiquette had er 3, Ton Ton Marcel geen enkele, Cave Coop ook niks, Basin & Marot had Rieffel die ik al kende en enkel bij Mig's werd er niet één maar twee domeinen aangeboden.
gisteren dan maar een flesje van bij Etiquettte gekraakt, de Saint-Hippolyte Riesling 2011 van Marc Tempé. Twee jaar rijping op houten foeders, biodynamische wijnbouw en in de mate van het mogelijke een natuurlijke fermentatie. Meer info kan worden gevonden op Wineterroirs.
Zeer aromatisch, heel rijp fruit dat nog presenter is in de mond, ik zou het zelfs zwoel noemen. Aciditeit is present maar kan niet op tegen het bombastiche gevoel dat je krijgt en in de afdronk is een duidelijke alcoholtoets aanwezig. Niet echt aangenaam en verbetert weinig op dag 2, verliest zelfs het beetje fraicheur wat er in zit. aan 18 euro is dit toch zijn geld zeker niet waard.
Kort hierna proefden we de Auslese 2006 van Fritsch. Dit is een atypische auslese, niet meteen op zoetheid gemaakt. De gisting werd niet stilgelegd waardoor dat deze wijn, net zoals Saint-Hippolyte, 13% alcohol heeft met slechts 25g restsuiker. De aroma's van beide wijnen leken sterk op elkaar, maar Fritsch wist toch voldoende frisheid te bewaren in de mond. Dit kwam misschien door de leeftijd, maar hier zat niets zwoels meer in.
gisteren dan maar een flesje van bij Etiquettte gekraakt, de Saint-Hippolyte Riesling 2011 van Marc Tempé. Twee jaar rijping op houten foeders, biodynamische wijnbouw en in de mate van het mogelijke een natuurlijke fermentatie. Meer info kan worden gevonden op Wineterroirs.
Zeer aromatisch, heel rijp fruit dat nog presenter is in de mond, ik zou het zelfs zwoel noemen. Aciditeit is present maar kan niet op tegen het bombastiche gevoel dat je krijgt en in de afdronk is een duidelijke alcoholtoets aanwezig. Niet echt aangenaam en verbetert weinig op dag 2, verliest zelfs het beetje fraicheur wat er in zit. aan 18 euro is dit toch zijn geld zeker niet waard.
Kort hierna proefden we de Auslese 2006 van Fritsch. Dit is een atypische auslese, niet meteen op zoetheid gemaakt. De gisting werd niet stilgelegd waardoor dat deze wijn, net zoals Saint-Hippolyte, 13% alcohol heeft met slechts 25g restsuiker. De aroma's van beide wijnen leken sterk op elkaar, maar Fritsch wist toch voldoende frisheid te bewaren in de mond. Dit kwam misschien door de leeftijd, maar hier zat niets zwoels meer in.