wijnliefhebbers

Volledige versie: Een onverwacht degustatieavondje
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een onverwacht degustatieavondje

Gisterenavond kreeg ik een berichtje van een vriend of ik geen zin had om een glas wijn te komen drinken. Ik weet dat hij altijd kwaliteit onder de kurk heeft, en dus had ik zeker wel zin.
Aangekomen waren we met 6 en het aangekondigde glas werden 5 flessen ( 3 wit en 2 rood). Ik heb enkele summiere degustatienota's in mijn achterhoofd geprent omdat ik nu eens volop van de wijn wou genieten.

1) Causse Marines - Gaillac - 2014
100% Mauzac en biodynamisch. Fijne bloemige neus, erg veel fruit met veel fraicheur. Toch lichtjes oxidatieve stijl met toetsen van honing en patisserie. Goed.

2) Clemens Busch - Mosel Pündericher Riesling 2012 - Marienburg Fahrley Terrassen
Erg mooie en fijne ragzuivere riesling. Bloemig, theeblaadjes, exotisch fruit en ananas, ook wat citrus. Mooie zuren domineren deze wijn die niet beendroog is maar de zuren compenseren de restsuikers. Veel mineraliteit en ook een zekere kruidigheid. Nog jong maar oh zo lekker. Een topper van Clemens Busch. Een domein dat de oude klanten van Pasqualinno zeker nog zullen kennen.

3) Bellavista "Alma Terra" - Franciacorta
Excuseer maar het jaartal ben ik vergeten te noteren, ik dacht 2011.
Loepzuivere, pure chardonnay met veel citrus, sinaasschil en geconfijte toetsen. Heel vettig, boterig, acacia en honing. Lange afdronk en fijne zuren. Evenwichtig. Het betere werk.

4) Cos Labory - Saint Estèphe 2007 - GCC
Doorsnee Bordeaux waar we niet van in extase geraakten. Cabernet Sauvignon gedragen, reeds goed op dronk met zachte tannines. Hout zit er welliswaar goed doorweven in. Wijn laat echter een vlakke, matige impressie na. Te vlak voor een GCC.

5) Bonotto Delle Tezze - Malanotte Del Piave 2011 - Veneto
100% Raboso del Piave. Dit is de druivensoort en één van de laatste DOCG's van Italië. 20% van deze druiven is ingedroogd op stro. 3 jaar vatlagering is obligatoir en de DOCG vereist 15 tot 30% ingedroogde druiven die dan gemengd worden met de gewone gefermenteerde.
De wijn heeft een inktkleur met intense aroma's van kersen, vijgen en bramen. Fijne zuren compenseren de zoete rijpe toetsen. Heel elegant, complex, evenwichtig en lange afdronk.
De wijn zit in dezelfde prijscategorie van de Cos Labory, misschien ietsje duurder. Maar na het drinken van deze topper weet je niet meer dat je juist daarvoor een Saint Estèphe Grand Cru Classé in je glas had. Top!
thumbsup
Altijd leuk zo'n onverwachtse!!
Paar speciale flesjes bij!
Van Franciacorta wist ik niet dat dit ook gewone droge wijn kan zijn..- of was t toch een schuimwijn?
Valt volgens mij onder de DOC Curtefranca (bianco).

Is stille wijn uit Franciacorta (Lombardije).
(26-08-2015 09:32 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Valt volgens mij onder de DOC Curtefranca (bianco).

Is stille wijn uit Franciacorta (Lombardije).

Klopt voor 100% wat Vinogan(s) schrijft.
http://www.bellavistawine.it/pdf2014/Bel...-terra.pdf
Clemens Busch wordt momenteel door Mostade Gobert verdeeld. Is idd een top-domein uit de Moezel dat wat koelere jaren, zoals 2012, nodig heeft om te excelleren. Ik dronk van dit domein recentelijk een 2009, wat een merkelijk warmer jaar was, en deze wijn was al veel verder geëvolueerd en had wat meer body. Grootse wijn maar iets minder die precisie.
Gisteren van vrienden de vraag gekregen om iets "simpel" te komen eten en daarbij iets te proeven.
Hier gaan we:
Als aperitief een flesje Champagne Marquis de Villon Brut Premier Cru. Wordt verdeeld door een bekend warenhuis en gemaakt door de coöperatieve Union Champagne in Avize. Alleszins een zeer matige champagne die scherp, flets en onevenwichtig overkomt. De belletjes verdwijnen vrij vlug. Heel banaal en zeker onvoldoende inspirend om een ietwat ervaren kenner aan te raden. Premier Cru niveau onwaardig. Doorgespoeld met een Champagne Sadi Malot Cuvée Origine. Dit is wel een premier cru op niveau.
Bij het vis voorgerecht een Canadese wijn van Quails 'Gate. De Dry Riesling 2016. De fles was meegebracht met het vliegtuig tussen de kleren in de koffer na een bezoek aan de winery ter plaatse. Een vrij levendige riesling met florale hinten, groene appel, perzik en veel mineraliteit. Goede wijn met fijne zuren en weinig restsuikers. Kan gerust nog wat bewaard worden.
Bij het hoofdgerecht volgde een Morey-Saint-Denis 2006 van het domein Gérard Raphet. Het jaartal en het etiket lieten niet veel beloven. Leek een beetje op een prijsfles uit een schietkraam op de kermis. Maar een mens kan zich toch schomelijk vergissen want wat er in het glas kwam was gewoonweg schitterend. 2006 was niet zo'n gemakkelijk jaar dacht ik. Deze wijn vertoonde een lichte veroudering in kleur. Maar de neus was één en al verfijning. Kersen, violet, rozen, daarna truffel, sous-bois en iets animaal. Deze wijn heeft zich grandioos bewaard. Ik kende het domein Gérard Raphet uit Morey niet. Maar na de LRVF over het millésime 2006 geraadpleegd te hebben zag ik dat hij voor deze wijn in 2007 een coup de cœur gekregen had. Dat had Gérard goed gedaan. Hopelijk gebruikt hij nu andere etiketten op zijn flessen.
Om af te sluiten kwam er een Belgische wijn gekarafeerd op tafel, een Cabernet 2013 van Bon Baron. Het was een zeer donker gekleurde Cabernet Dorsa. Deze wijn heeft even tijd nodig om zich wat te ontplooien maar opent dan goed met een flinke portie rood en zwart fruit en rijpe pruimen. Heeft natuurlijk niet de complexiteit van de Morey-Saint-Denis maar is toch een heel aangename, goed gemaakte en smakelijke wijn.
En toen was het buikje goed gevuld en keerden we tevreden naar huis Smile
Gisterenavond is een klein bezoekje aan een goede vriend uitgelopen op een mini proeverijtje met enkele zeer leuke wijnen.
Begonnen met een Sylvaner Steinstuck 2019 van Domaine René Muré in Rouffach. Fris, droge stijl met een fijn zuurtje en behoorlijk wat mineraliteit. De smaakpapillen waren op punt gebracht.
Daarna volgde een Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2012 van Domaine Martin Schaetzel in Ammerschwihr. Bijzonder knappe riesling van een uitstekende wijnmaker die nu al enige tijd "en retraite" is. Mineralig, beetje petrol, kruidig, gekonfijt, thee, munt,.........
Het ging over op rood met een Barbaresco 2015 van Moccagatta. Nog niet veel van deze producent geproefd buiten ooit een chardonnay die ik te houterig vond. Maar deze nebbiolo is wel uit het goede hout gesneden en kan me uitermate bekoren.
Uiteindelijk geëindigd met een Etna Rosso Riserva "Il Musmeci" 2012 van Tenuta Di Fessina. Ook nog nooit geproefd maar wel top nerello mascalese voor mij. Wat een verfijning had die wijn zeg. Blijkbaar niet echt goedkoop maar iedereen is onder de indruk van de kwaliteit van dit prachtig Siciliaans druifje. Een fijne afsluiter van een fijne avond.
(29-07-2022 05:29 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Gisterenavond is een klein bezoekje aan een goede vriend uitgelopen op een mini proeverijtje met enkele zeer leuke wijnen.
Begonnen met een Sylvaner Steinstuck 2019 van Domaine René Muré in Rouffach. Fris, droge stijl met een fijn zuurtje en behoorlijk wat mineraliteit. De smaakpapillen waren op punt gebracht.
Daarna volgde een Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2012 van Domaine Martin Schaetzel in Ammerschwihr. Bijzonder knappe riesling van een uitstekende wijnmaker die nu al enige tijd "en retraite" is. Mineralig, beetje petrol, kruidig, gekonfijt, thee, munt,.........
Het ging over op rood met een Barbaresco 2015 van Moccagatta. Nog niet veel van deze producent geproefd buiten ooit een chardonnay die ik te houterig vond. Maar deze nebbiolo is wel uit het goede hout gesneden en kan me uitermate bekoren.
Uiteindelijk geëindigd met een Etna Rosso Riserva "Il Musmeci" 2012 van Tenuta Di Fessina. Ook nog nooit geproefd maar wel top nerello mascalese voor mij. Wat een verfijning had die wijn zeg. Blijkbaar niet echt goedkoop maar iedereen is onder de indruk van de kwaliteit van dit prachtig Siciliaans druifje. Een fijne afsluiter van een fijne avond.

Die Musmeci is inderdaad mooi he. Goed dat hij al wat jaren op de teller had. Wordt best niet te jong gedronken.
Ik dronk die Musmeci 2012 in Palermo eind 2019, zeer mooi en van het baroleggiante type Etna. Kocht daarna de 2015 maar die is momenteel nog heel jong en een tik reductief. Pas op dag 2 mooi jong fruit en voor mij een bewijs dat vulkanische mineraliteit vaak misbegrepen reductie is.
(30-07-2022 08:33 AM)Thomas schreef: [ -> ]Ik dronk die Musmeci 2012 in Palermo eind 2019, zeer mooi en van het baroleggiante type Etna. Kocht daarna de 2015 maar die is momenteel nog heel jong en een tik reductief. Pas op dag 2 mooi jong fruit en voor mij een bewijs dat vulkanische mineraliteit vaak misbegrepen reductie is.

Baroleggiante. Mooie beschrijving!
nog eens een topsylvaner die besproken wordt, zelf is het ook al te lang geleden dat ik deze verrassende druif nog eens dronk
Onlangs uitgenodigd om een verjaardag te vieren bij een goede vriend. Bleek het een thema avondje pinot noir te worden. Speciaal gekozen omdat dit veelal de lievelingsdruif van het vrouwelijk gezelschap is.
Het avontuur startte met een champagne van Carole Noizet uit Saint Thierry, dichtbij Reims. We proeven de "Perle Noir", een 100% pinot noir. Erg leuke, vlotte, soepele allemansvriend, een mooie opener.
Dan volgt de Nieuw Zeelandse Two Rivers, Tributary Pinot Noir 2019. Ondanks het feit dat dit domein dikwijls vermeld wordt in ons forum had ik daar nog nooit iets van geproefd. Jammer voor mij dat dit nog niet gebeurd was want ik vond dit best meevallen. Mooie typische pinot met veel smaak en veel rood fruit die best in evenwicht is en ook wel een behoorlijke afdronk heeft. Wijn met opmerkelijk veel bezinksel, zelden gezien.
Kwam dan de Lutzeltal Pinot Noir 2020 van het domaine Muré in Rouffach. Het plat stuk juist boven de Grand Cru Clos Saint-Landelin heet de Lutzeltal en ook hier wordt opmerkelijk kwaliteitsvolle pinot geoogst. Volle kleur, kersen en bessen, beetje gebrand, wat koffie en fondant. Hier kan ik best van genieten!
Volgt een Savigny-Les-Beaune "Le Village" 2020 van Henri de Villamont. Ik kende dit domein niet, zal wel een soort négociant zijn, maar best wel leuk. Volle wijn, paarse kleur, goed gestructureerd, mooi fruit, sappig en niet teveel hout. Aangename kennismaking.
Als laatste in het rijtje van de avond kwam de Gevrey-Chambertin "Cuvée Bertin" 2018 van Lignier-Michelot. Over deze wijnbouwer uit Morey-Saint-Denis zijn hier al vele leuke dingen geschreven en ik kan dit enkel maar beamen want dit is weer gewoon zeer goed spul. Ik heb er niet verder over nagedacht, ik heb er gewoon van genoten als besluit van een aangename avond onder fijne vrienden.
Koppelingen