26-09-2015, 05:52 PM
Op vraag van opperhoofd Jo, wat uitleg over mn uit de hand gelopen experiment. Nadat ik samen met eerdervermeld opperhoofd was afgestudeerd In Suze, zat ik met vele vragen. We weten nu hoe een wij zou moeten smaken, maar waarom smaakt een wijn zoals ie smaakt!
Syntra kwam met een antwoord in de vorm van de toen nieuwe opleiding wijnbouwer/wijmaker. Ikke gevolgd en geslaagd. Toen zat ik met de vraag: dit is theorie, wat met de praktijk. Aangemoedigd door de hoofd docent, ikke aan de slag in een aan mij toegewezen hoekje in de tuin: zo'n 120 stokken, met pinot noir (variant frue burgunder), cabernet dorsa en pinot blanc. Aangevuld met wat Leon millot. En we waren vertrokken: grond voorbereiden, stokken kopen in Duitsland, palen steken, kabels spannen, the whole nine yards. En dan maar bewerken he, drie jaar voor het eerste resultaat (2013)
Ondertussen tot de conclusie gekomen dat tè kleine hoeveelheden de zaak bemoeilijken, en een klein lapje gekocht op een zuidhelling. Veel gezwoegd, en ook daar aangeplant met dezelfde cepages, zij het met spatburgunder ipv frueburgunder. En voila, daar stond ik dan.... Aangeplant in 2013.
Ondertussen met vallen en opstaan al veel bijgeleerd, maar we zijn er nog lang niet. Eerste wijn met eigen druiven valt goed mee, maar er moet bijgeschaaft worden. Ik weet waar, dus ik heb mijn werk nog...
Syntra kwam met een antwoord in de vorm van de toen nieuwe opleiding wijnbouwer/wijmaker. Ikke gevolgd en geslaagd. Toen zat ik met de vraag: dit is theorie, wat met de praktijk. Aangemoedigd door de hoofd docent, ikke aan de slag in een aan mij toegewezen hoekje in de tuin: zo'n 120 stokken, met pinot noir (variant frue burgunder), cabernet dorsa en pinot blanc. Aangevuld met wat Leon millot. En we waren vertrokken: grond voorbereiden, stokken kopen in Duitsland, palen steken, kabels spannen, the whole nine yards. En dan maar bewerken he, drie jaar voor het eerste resultaat (2013)
Ondertussen tot de conclusie gekomen dat tè kleine hoeveelheden de zaak bemoeilijken, en een klein lapje gekocht op een zuidhelling. Veel gezwoegd, en ook daar aangeplant met dezelfde cepages, zij het met spatburgunder ipv frueburgunder. En voila, daar stond ik dan.... Aangeplant in 2013.
Ondertussen met vallen en opstaan al veel bijgeleerd, maar we zijn er nog lang niet. Eerste wijn met eigen druiven valt goed mee, maar er moet bijgeschaaft worden. Ik weet waar, dus ik heb mijn werk nog...