wijnliefhebbers

Volledige versie: Cusumano, sicilië
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Alta Mora 2013

Een 100% nerello mascalese. In de neus direct rijpe kers, een zekere gerooktheid, en iets kruidigs dat ik niet helemaal kan thuis wijzen, doet me wat denken aan drop, maar zo intens niet. Peperig? Redelijk intrigerende neus. Je kan wel een tijdje blijven zoeken.
In de mond heel fruitig, met de kersen die terugkomen, maar komt minder rijp over dan in de neus, en dat komt door de redelijk vinnige zuren. Mij storen ze helemaal niet, maar ze zijn duidelijk present. Tannines klein beetje merkbaar in de afdronk. Heel frisse wijn. Mist beetje diepgang misschien. Toch weer een etna rosso die weer redelijk anders is van stijl dan voorgaande die ik gedronken heb.

Ik las overigens dit op de bbrblog over 2013 in Sicilië :

"It seems that this vintage will give wines that are not too alcoholic, but fluid and elegant, thanks to clean, juicy fruit, with freshness and energy."
(02-10-2015 02:27 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik las overigens dit op de bbrblog over 2013 in Sicilië :

"It seems that this vintage will give wines that are not too alcoholic, but fluid and elegant, thanks to clean, juicy fruit, with freshness and energy."

En 2014 zou ook heel goed zijn voor heel Sicilië, in tegenstelling tot de rest van Italië. Komt stilaan op de markt nu.
Cusumano Sagana 2007

Ik vond vandaag tijdens het inruimen nog een Sagana 2007 in de kelder, dus die heb ik maar eens open getrokken. De laatste dronk ik vorige zomer en bij mijn notities schreef ik dat hij op moest.
Het eerste wat me opvalt zijn de kersen, zowel in de neus als in de mond, ook blauwe bessen. Ook een beetje kruidigheid die ik eerder bij een Rhone wijn vind passen. De wijn is nog tamelijk rond en vol, met goede zuren, iets drop lijkt het en de afdronk is redelijk.
Sagana 2014

Ik heb in het verleden genoten van de simpele Nero d'Avola, maar dit is de 'hogere' cuvée.

In dit geval staat 'hoger' ook voor meer concentratie en (helaas) meer hout én ook veel zuren. Kortom: een beetje té veel van alles en nog niet in balans.

Alles wel beschouwd, een paar jaar te vroeg gedronken, denk ik. Doet mij denken aan veel Bdx die ik veel te vroeg dronk: potentieel is er, maar alles zit nog niet op z'n plaats.
(09-11-2018 11:06 PM)Dave schreef: [ -> ]Sagana 2014

Ik heb in het verleden genoten van de simpele Nero d'Avola, maar dit is de 'hogere' cuvée.

In dit geval staat 'hoger' ook voor meer concentratie en (helaas) meer hout én ook veel zuren. Kortom: een beetje té veel van alles en nog niet in balans.

Alles wel beschouwd, een paar jaar te vroeg gedronken, denk ik. Doet mij denken aan veel Bdx die ik veel te vroeg dronk: potentieel is er, maar alles zit nog niet op z'n plaats.

En zoals zo vaak is het wonder geschied: op dag 2 is dit een totaal andere wijn: waar gisteren alles wat too much was is het vandaag samengesmolten tot één mooi geheel.
Heel mooi !
(10-11-2018 08:54 PM)Dave schreef: [ -> ]
(09-11-2018 11:06 PM)Dave schreef: [ -> ]Sagana 2014

Ik heb in het verleden genoten van de simpele Nero d'Avola, maar dit is de 'hogere' cuvée.

In dit geval staat 'hoger' ook voor meer concentratie en (helaas) meer hout én ook veel zuren. Kortom: een beetje té veel van alles en nog niet in balans.

Alles wel beschouwd, een paar jaar te vroeg gedronken, denk ik. Doet mij denken aan veel Bdx die ik veel te vroeg dronk: potentieel is er, maar alles zit nog niet op z'n plaats.

En zoals zo vaak is het wonder geschied: op dag 2 is dit een totaal andere wijn: waar gisteren alles wat too much was is het vandaag samengesmolten tot één mooi geheel.
Heel mooi !

Net als bij die vele Bordeaux... Wink
Noà 2014

Gisteren deze "topper" van het huis in het glas. Blend van 40% Nero d'Avola, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon.

Kon de proeffles vorig jaar niet geheel overtuigen dan deed fles twee dit een jaar en enkele uren karaf later wel.

Krachtig, donker robijnrood. Cassis. Gedroogde pruimen. Kirsch, kruidig en mineraal. Het hout is al fraai geïntegreerd, lange finale...

Nog (te?) jong maar nu al zo lekker en al spijt dat ik niet alle resterende flessen aan 19 euro opkocht bij mijn lokale handelaar. Ik keek in het verleden altijd met een beetje scepsis naar de wijnen van Cusumano. Groot en modern huis, commercieel, internationale stijl werd al eens geopperd... maar dit is echt wel heel erg goed. Ook Alta Mora hun wijnen vanop de flanken van de Etna kan ik erg smaken.
(11-11-2018 01:48 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-11-2018 08:54 PM)Dave schreef: [ -> ]
(09-11-2018 11:06 PM)Dave schreef: [ -> ]Sagana 2014

Ik heb in het verleden genoten van de simpele Nero d'Avola, maar dit is de 'hogere' cuvée.

In dit geval staat 'hoger' ook voor meer concentratie en (helaas) meer hout én ook veel zuren. Kortom: een beetje té veel van alles en nog niet in balans.

Alles wel beschouwd, een paar jaar te vroeg gedronken, denk ik. Doet mij denken aan veel Bdx die ik veel te vroeg dronk: potentieel is er, maar alles zit nog niet op z'n plaats.

En zoals zo vaak is het wonder geschied: op dag 2 is dit een totaal andere wijn: waar gisteren alles wat too much was is het vandaag samengesmolten tot één mooi geheel.
Heel mooi !

Net als bij die vele Bordeaux... Wink

Correctomundo ;-)
(11-11-2018 12:22 PM)Innesto schreef: [ -> ]Noà 2014

Gisteren deze "topper" van het huis in het glas. Blend van 40% Nero d'Avola, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon.

Kon de proeffles vorig jaar niet geheel overtuigen dan deed fles twee dit een jaar en enkele uren karaf later wel.

Krachtig, donker robijnrood. Cassis. Gedroogde pruimen. Kirsch, kruidig en mineraal. Het hout is al fraai geïntegreerd, lange finale...

Nog (te?) jong maar nu al zo lekker en al spijt dat ik niet alle resterende flessen aan 19 euro opkocht bij mijn lokale handelaar. Ik keek in het verleden altijd met een beetje scepsis naar de wijnen van Cusumano. Groot en modern huis, commercieel, internationale stijl werd al eens geopperd... maar dit is echt wel heel erg goed. Ook Alta Mora hun wijnen vanop de flanken van de Etna kan ik erg smaken.

Tja, het mag van mij ook best weleens die stijl zijn. En dat het een groot maar kwalitatief huis is heeft ook als voordeel dat je dit nogal eens tegenkomt op de wijnkaart van Italiaanse resto's kan vinden én met de ogen dicht kan bestellen.
Koppelingen