(18-05-2019 08:25 AM)Fre schreef: [ -> ]Trousseau 2015
Qua kleur zou je denken aan een pinot noir. Qua neus: funky barnyard die er na een tijdje uit gaat. Rijpe aardbeien en wat kruidigheid. In de mond zacht, met bosaarbeitjes en kersjes, milde zuurtjes. Goede balans. Afdronk eerder kort. Een leuke afwisseling met de klassieke pinots voor cool climate liefhebbers.
Aha, heb hier de ‘16 van liggen. Bij gelegenheid ook eens eentje van opentrekken.
L'essen'ciel '16 presteerde zeer mooi bij wat kaas...
(18-05-2019 08:25 AM)Fre schreef: [ -> ]Trousseau 2015
Qua kleur zou je denken aan een pinot noir. Qua neus: funky barnyard die er na een tijdje uit gaat. Rijpe aardbeien en wat kruidigheid. In de mond zacht, met bosaarbeitjes en kersjes, milde zuurtjes. Goede balans. Afdronk eerder kort. Een leuke afwisseling met de klassieke pinots voor cool climate liefhebbers.
Deze dit weekend gedronken.
Das de les Grandes gardes?
Zeer gelijklopende tn, juist jammer dat de fles zo snel leeggedronken was.
Proeverij Domein Désiré Petit - rue Ploussard, 39600 Pupillin, Jura - 15-11-2019
De volgende wijnen werden geproefd:
1.- Crémant du Jura Cuvée Désirée blanc de blanc (2015). De crémant du Jura wit dient minstens 50 % chardonnay te bevatten. In dit geval hebben we hier een 100 % chardonnay. Het was een heldere, lichtgouden, fijn parelende wijn met een bescheiden maar elegante neus, fruitig en geraffineerd in de mond, lange afdronk.
2.- Crémant du Jura rosé (2016). Deze crémant du Jura dient minstens 50 % ploussard en pinot noir bevatten. Hier was het een 100 % pinot noir. Het was een zalmkleurige, dikparelende wijn met boeket van rood fruit en droptoetsen, zeer evenwichtig, zacht zonder zoet te zijn, lekker, mooie afdronk.
3.- Savagnin ouillé 2017 L’essentciel. Tijdens de lagering op fust wordt de wijn regelmatig bijgevuld zodat er geen flor ontwikkeling plaats vindt.
Goudgeel, bloemen, boter en notenneus, breed gedragen, droge, maar kloeke stille witte wijn met zeer lange afdronk.
4.- Ploussard de Feule 2018. Pastelrood met bruine toetsen, bloemenneus, rood en zwart fruit, fris en kruidig in de mond, korte afdronk. Drinkwijn.
5.- Trousseau Les Grandes Gardes 2017. Donkerrood schitterend, neus van bessen en kruiden, verrassend frisse aanzet, slanke evenwichtige en toch mondvullende wijn, mooie afdronk.
6.- Arbois - Pupillin Savagnin 2014 - Vin Jaune - 4 jaar vat met florontwikkeling. Gouden wijn met tranengordel, notenneus, paddestoelen, sherry fino in de mond, kracht en finesse, lange afdronk.
7.- Château Chalon Cuvée En Beaumont 2011 - Vin Jaune - 6 jaar vat met florontwikkeling. Gouden schittering in het glas, boeket is een notenfestival met kerrietoetsen en weer champignons, een amontilladomond met frisse zuren en zelfs honigtoetsen, superlange afdronk.
8.- Arbois-Pupillin 2009 - Vin de Paille - Cognackleurige wijn met een boeket van gekonfijt fruit, volle mond met fijne balans tussen zoet en zuur, zeer lange afdronk.
Het was een bijzonder goede kennismaking met het domein Désiré Petit. Uit alle wijnen bleek de inzet en de kunde van de wijnmaker Damien Petit.
Bedankt Rlin. Is een goed domein inderdaad.
(18-11-2019 05:06 PM)Fre schreef: [ -> ]Bedankt Rlin. Is een goed domein inderdaad.
De wijnen, die me het kwalitatief het meest bekoorden waren de Crémant du Jura rosé, de Trousseau Les Grandes Gardes 2017 en uiteraard de Château Chalon En Beaumont 2011. Keuze te over dus.
Ploussard de feule 2018
Hier enkele flessen van gekocht op het salon in Lille. Een domein dat me eigenlijk altijd al heeft kunnen bekoren.
Kleur is transparant rood, enige troebelheid. In de neus valt eerst een vuil neusje op, valt ergens tussen vuursteen en stal. Verder rood klein fruit, lichte kruidigheid. De neus volgt de mond, fruitigheid en fraicheur, maar heeft toch voldoende structuur om niet 'plat' te zijn.
Rlin schreef hier over een drinkwijn en ik kan me daar wel bij aansluiten. Geen complexe wijn maar dit is zijn geld wel waard. Aan, ik dacht, 12 euro gekocht.
(18-05-2019 01:31 PM)Olivier schreef: [ -> ] (18-05-2019 08:25 AM)Fre schreef: [ -> ]Trousseau 2015
Qua kleur zou je denken aan een pinot noir. Qua neus: funky barnyard die er na een tijdje uit gaat. Rijpe aardbeien en wat kruidigheid. In de mond zacht, met bosaarbeitjes en kersjes, milde zuurtjes. Goede balans. Afdronk eerder kort. Een leuke afwisseling met de klassieke pinots voor cool climate liefhebbers.
Aha, heb hier de ‘16 van liggen. Bij gelegenheid ook eens eentje van opentrekken.
Deze middag de 2016 opengetrokken. Heel licht en fris, zit meer op aalbessen dan op kersen deze 2016. Relatief eenvoudig, maar oh zo veel drinkplezier!
Grenzen verleggen, een mens moet dit blijven doen
Mijn eerste rode Jura ooit.
Met een kelder die voor 90% uit Bordeaux bestaat eens iets anders.
De pinot 2015 in het glas.
Wow wat een bijzondere kleur, karmijnrood medium tot light body.
12,5% alc, dit zijn we niet meer gewoon.
In de neus loepzuiver framboos, na opwalsen vliegen de rijpe frambozen ons om de oren.
In de mond ragfijn, zeer mooi en fijn. Zeer fijn!
Dit is een openbaring
Zowel in de mond als in de neus, ik kan maar èèn ding zeggen : puur - zuiver - fijn fijn fijn.
Met dank aan een atleet met bijzonder veel smaak
Fijn te lezen dat deze je gesmaakt heeft!
De trousseau is zeker ook eens een leuke wijn om te drinken.
(23-06-2020 05:21 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Fijn te lezen dat deze je gesmaakt heeft!
De trousseau is zeker ook eens een leuke wijn om te drinken.
Geef jij uw flessen weg, nu uw kurkentrekker dood is? Top! Ik wil wel wat witte Labet!
(23-06-2020 07:10 AM)TheWineVet schreef: [ -> ] (23-06-2020 05:21 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Fijn te lezen dat deze je gesmaakt heeft!
De trousseau is zeker ook eens een leuke wijn om te drinken.
Geef jij uw flessen weg, nu uw kurkentrekker dood is? Top! Ik wil wel wat witte Labet!
Ik geef geregeld wel eens een flesje weg.
Voor mij hoort dat bij het ganse wijngebeuren.
Voor uw witte Labet ga ik u moeten teleurstellen.
Maar ge hebt zo veel andere lekkernijen dus maak je geen zorgen.
Er zijn zoveel wijnen ter wereld dat we ze niet allemaal kunnen hebben.
La Marcette jaargang herinner ik me niet meer.
Maar dit is nu de eerste cuvée die me minder beviel.
Wel even geluisterd bij wat vrienden die de wijn eerder proefden maar deze ervaarden de wijn anders ook wel enkele maanden ervoor gedronken.
Dus gesloten fase? Off-bottle?
Kwam wat braaf en anoniem over na enkele dagen kwam het iets beter.
Trousseau 2016 dat was een ander verhaal.
Mooie wijn!
Veel rood fijn fruit, beetje body en een lichte kruidigheid.
Zalig met een stukje gedroogde worst stokbrood en wat kaas.
L'essen'ciel 2015
Een wijndomein naar mijn hart. Een vaste stop bij de stand op de wijnbeurs in Rijsel is dan ook een jaarlijkse traditie.
Deze 100% savagnin is wel geouilleerd en heeft ook een opvoeding op eiken vaten gekregen. Van dat laatste is weinig merkbaar trouwens. Een heerlijke savagnin die opmerkelijk strak en fijn is voor een warm jaar als 2015. In de neus geeft de lichte nootjestoets, zeer fijn, een extra dimensie aan deze wijn. De mond is enorm evenwichtig. De wijn is niet enorm lang maar kenmerkt zich toch door een zeer mooie gelaagdheid, wat toch uitzonderlijk is voor een wijn aan deze prijs. Heerlijk goedje aan 14 EUR.
(24-11-2020 10:05 AM)Fre schreef: [ -> ]L'essen'ciel 2015
Een wijndomein naar mijn hart. Een vaste stop bij de stand op de wijnbeurs in Rijsel is dan ook een jaarlijkse traditie.
Deze 100% savagnin is wel geouilleerd en heeft ook een opvoeding op eiken vaten gekregen. Van dat laatste is weinig merkbaar trouwens. Een heerlijke savagnin die opmerkelijk strak en fijn is voor een warm jaar als 2015. In de neus geeft de lichte nootjestoets, zeer fijn, een extra dimensie aan deze wijn. De mond is enorm evenwichtig. De wijn is niet enorm lang maar kenmerkt zich toch door een zeer mooie gelaagdheid, wat toch uitzonderlijk is voor een wijn aan deze prijs. Heerlijk goedje aan 14 EUR.
Na al het goeds over deze wijn te lezen op het forum heb ik mij hier ook enkele flessen van besteld vorige week, leuk om lezen dat dit nog maar eens bevestigd wordt.
Zou de wijn bewaarkracht hebben denk je? En, indien zo, gaat dit bijdragen tot de complexiteit of verwacht je meer een status quo?
Kan ie nog bewaren? Ja. Zal ie verbeteren? Ik denk t niet. De nootjes gaan verder de bovenhand nemen denk ik. Ofwel ben je daarvoor, ofwel opteer je voor t fruit met die strakke toets.
Het strakke, fruitige spreekt me wel meer aan dus opdrinken zal de boodschap zijn. Merci!
Arbois-Pupillin Chardonnay Cuvée Jules 2017
Schitterende lichtgele kleur. In de neus peer en wat citrus, bloesems, mineraal (fumé) en een licht houttoets. De wijn is filmend en rijk, zoals het een Chardonnay betaamt, maar de zuren zorgen samen met een fijne mineraliteit voor een enorme fraicheur.
Voor 10 euro gekocht en het is iedere cent waard.
(06-12-2020 03:40 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Arbois-Pupillin Chardonnay Cuvée Jules 2017
Schitterende lichtgele kleur. In de neus peer en wat citrus, bloesems, mineraal (fumé) en een licht houttoets. De wijn is filmend en rijk, zoals het een Chardonnay betaamt, maar de zuren zorgen samen met een fijne mineraliteit voor een enorme fraicheur.
Voor 10 euro gekocht en het is iedere cent waard.
Mooi beschreven, goede leerschool gehad precies.
Waarschijnlijk vind je aan die prijs geen chardonnay van die kwaliteit...
(BTW, gaan de wijnlessen in Syntra momenteel door?)
Nog iemand die overtuigd is van Desire Petit.
(06-12-2020 06:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mooi beschreven, goede leerschool gehad precies.
Waarschijnlijk vind je aan die prijs geen chardonnay van die kwaliteit...
(BTW, gaan de wijnlessen in Syntra momenteel door?)
Geleerd van de beste
.
De lessen gaan gewoon door, soms online, soms ter plekke. Als de lessen op syntra zelf doorgaan wordt er wel gekeken dat de ruimtes groot genoeg zijn en moet er een mondmasker aangehouden worden tot er geproefd en gespuwd moet worden, wat dan weer wat dubbel is natuurlijk.
Anderzijds moet ik toch zeggen dat m'n voorkeur, ondanks de risico's, toch wel bij het ter plaatste les krijgen ligt. Het is behoorlijk sec om wijnles te volgen en niets te proeven.
(06-12-2020 07:26 PM)Baldrick schreef: [ -> ] (06-12-2020 06:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mooi beschreven, goede leerschool gehad precies.
Waarschijnlijk vind je aan die prijs geen chardonnay van die kwaliteit...
(BTW, gaan de wijnlessen in Syntra momenteel door?)
Geleerd van de beste .
De lessen gaan gewoon door, soms online, soms ter plekke. Als de lessen op syntra zelf doorgaan wordt er wel gekeken dat de ruimtes groot genoeg zijn en moet er een mondmasker aangehouden worden tot er geproefd en gespuwd moet worden, wat dan weer wat dubbel is natuurlijk.
Anderzijds moet ik toch zeggen dat m'n voorkeur, ondanks de risico's, toch wel bij het ter plaatste les krijgen ligt. Het is behoorlijk sec om wijnles te volgen en niets te proeven.
Behoorlijk sec, pun intended veronderstel ik ;-)
Ja, ik geef ook nog les, max 9 studenten in redelijk groot lokaal. Voel me er wel niet 100% ok bij maar afstandsonderwijs zie ik (en zeker mijn studenten) niet echt zitten.
Tja, kerst met mijn kinderen mag niet, een koffietafel met 15 familieleden ook niet, maar ik mag wel wijnles geven, raar eigenlijk.
Cuvée tradition 2018.
Chardonnay en Savagnin.
Zeer goede prijs kwaliteit.
Perfect als aperitief of als begeleider bij een stukje kaas.
Rosé d'Eté 2019
100% Pinot Noir
Doknderzalmroze kleur, frisse aardbeien en frambozen stuiven uit je glas.
Voldoende body en fraicheur in de mond. Het fruitige karakter komt wat terug in de afdronk.
Kan perfect als aperitief maar zou ook zomaar een maaltijd kunnen begeiden.
Onlangs een heleboel flessen gekocht aan Desire Petit via een 'grensverkoop'. Toen de Corona nog veel meer huishield kwamen sommige domeinen namelijk tot vlak aan de grens van Belgie postvatten en kon je een op voorhand gemaakte bestelling ophalen. Ces Belges ne doivent pas avoir soif hein, nobele gedachte.
Bij onze bestelling zat ook heel wat Trousseau 2018 voor mezelf en enkele vrienden die ik vertelde dat ze dit echt eens moesten proeven. Onlangs kreeg ik een bericht van één van hen met daarin 'leuk dat ik dit eens drink, maar ik ben minder fan van een rode wijn met gas op'.
Ik begon al wat schrik te krijgen en opende meteen een fles, damn gas. Let op, het gaat hier niet over een mousserende wijn uiteraard, maar er zat toch wat 'prik' op. Dit ging ook maar matig weg na walsen - karafferen - openstaan.
Nu heb ik al Trousseau's gedronken van hen uit voorgaande jaren en dit nog nooit meegemaakt. Dus toch eens naar het domein zelf gebeld. Daar vertelden ze ons dat ze dit bewust deden om zo op die manier minder sulfieten te moeten toevoegen, ook zeiden ze dat je de wijn moest karafferen en de CO2 er helemaal uit zou verdwijnen. Dit laatste heb ik nog niet geprobeerd, maar het karafferen en uitgebreid als een zot zitten walsen wel enr blijft toch altijd iets van dat gas in zitten. Nu is het zo dat dit sommige natuurwijnen zelfs de bedoeling is, maar bij deze wijn ben ik toch nog in twijfel of het effectief de intentie was, of ze eigenlijk met een productiefoutje zitten en het dan nu maar op een andere manier verkopen. In ieder geval, niet helemaal mijn meug, en de eerste maal dat iets van dit domein me maar heel matig kan bekoren.
(11-06-2021 06:14 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Onlangs een heleboel flessen gekocht aan Desire Petit via een 'grensverkoop'. Toen de Corona nog veel meer huishield kwamen sommige domeinen namelijk tot vlak aan de grens van Belgie postvatten en kon je een op voorhand gemaakte bestelling ophalen. Ces Belges ne doivent pas avoir soif hein, nobele gedachte.
Bij onze bestelling zat ook heel wat Trousseau 2018 voor mezelf en enkele vrienden die ik vertelde dat ze dit echt eens moesten proeven. Onlangs kreeg ik een bericht van één van hen met daarin 'leuk dat ik dit eens drink, maar ik ben minder fan van een rode wijn met gas op'.
Ik begon al wat schrik te krijgen en opende meteen een fles, damn gas. Let op, het gaat hier niet over een mousserende wijn uiteraard, maar er zat toch wat 'prik' op. Dit ging ook maar matig weg na walsen - karafferen - openstaan.
Nu heb ik al Trousseau's gedronken van hen uit voorgaande jaren en dit nog nooit meegemaakt. Dus toch eens naar het domein zelf gebeld. Daar vertelden ze ons dat ze dit bewust deden om zo op die manier minder sulfieten te moeten toevoegen, ook zeiden ze dat je de wijn moest karafferen en de CO2 er helemaal uit zou verdwijnen. Dit laatste heb ik nog niet geprobeerd, maar het karafferen en uitgebreid als een zot zitten walsen wel enr blijft toch altijd iets van dat gas in zitten. Nu is het zo dat dit sommige natuurwijnen zelfs de bedoeling is, maar bij deze wijn ben ik toch nog in twijfel of het effectief de intentie was, of ze eigenlijk met een productiefoutje zitten en het dan nu maar op een andere manier verkopen. In ieder geval, niet helemaal mijn meug, en de eerste maal dat iets van dit domein me maar heel matig kan bekoren.
Wat een bummer, zeker ook hun uitleg. Dan liever wat sulfiet zou k zeggen. Vervelend dat je trousseau (terecht) zo aanprijst bij je vrienden en dit dan zo tegenvalt.
Een productiefout zal het niet zijn, co2 is zeer makkelijk te verwijderen uit wijn. Deze wordt meestal zo lang mogelijk in de wijn gehouden omdat deze beschermt tegen zuurstof, wat inderdaad ook de reden is waarom er veel wijnen zonder sulfiet meer co2 hebben aangezien ze zo beter beschermd zijn tegen oxidatie.
Volgens de wijnetiquette en sommige wijnboeren is het not done, maar eens goed schudden met de fles (herhaal vorige stap indien niet tevreden met het resultaat) kan wonderen doen.
Ik vind hun uitleg best wel ok, maar wat meer voorafgaande info zou niet slecht zijn als dit voor dezelfde cuvée voorheen het geval niet was.
(14-06-2021 01:29 PM)Jerver schreef: [ -> ]Een productiefout zal het niet zijn, co2 is zeer makkelijk te verwijderen uit wijn. Deze wordt meestal zo lang mogelijk in de wijn gehouden omdat deze beschermt tegen zuurstof, wat inderdaad ook de reden is waarom er veel wijnen zonder sulfiet meer co2 hebben aangezien ze zo beter beschermd zijn tegen oxidatie.
Volgens de wijnetiquette en sommige wijnboeren is het not done, maar eens goed schudden met de fles (herhaal vorige stap indien niet tevreden met het resultaat) kan wonderen doen.
Ik vind hun uitleg best wel ok, maar wat meer voorafgaande info zou niet slecht zijn als dit voor dezelfde cuvée voorheen het geval niet was.
Dat ben ik niet helemaal met je eens.
Ik vind het zelf best OK in frisse jonge witte of rosé wijnen, een kleine frizzle maakt ze nog net wat frisser. In "serieuze" witte, rosé en zeker rode wijnen is het een commerciële ramp, zoals je al merkt aan Baldricks reactie. Bovendien verandert het de wijn en mijn ervaring is dat schudden met de fles niet echt helpt: je moet ze uren op voorhand fors decanteren en dan nog merk je het soms nog in de middensmaak. Uren op voorhand decanteren of hevig schudden is ook niet echt geschikt voor alle wijnen en al zeker niet als ze wat ouder zijn.
(14-06-2021 04:06 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik vind het zelf best OK in frisse jonge witte of rosé wijnen, een kleine frizzle maakt ze nog net wat frisser. In "serieuze" witte, rosé en zeker rode wijnen is het een commerciële ramp, zoals je al merkt aan Baldricks reactie.
Daarom dat ik ook aanhaal dat het wel had mogen vermeld worden bij de aankoop. Zeker als het een cuvée is die vroeger op een andere wijze werd gebotteld. De commerciële ramp hangt dan ook af van de (niche?)markt waarin verkocht wordt. Mijn punt is vooral: wijntechnisch is hun uitleg correct.
Er werd inderdaad niets van vermeld op voorhand. Nog even hun site bekeken, dit is hun omschrijving:
C’est un vin assez soutenu à la robe rouge intense qui s’exprime merveilleusement bien après quelques années de vieillissement.
On retrouve dans le Trousseau des arômes complexes de petits fruits rouges et quelques notes épicées.
Ieder nadeel heb z'n voordeel, ik heb hier nog vijf flessen van liggen, ik ga op onderzoek wat de beste manier is om het restgas uit een fles te krijgen.