08-10-2015, 04:48 PM
Net zoals 2 jaar geleden, deed ik eind september weer een 4 daagse wijntrip naar Portugal. De reis was, zoals 2 jaar geleden, georganiseerd door Kris Jeuris van het gelijknamige wijnhuis. We waren in totaal met 14 personen, een zeer leuke groep van particuliere klanten en restauranthouders.
DAG 1
3h30 en de wekker loopt af. Normaal heb ik de grootste moeite om op te staan, maar niet vandaag! Ik moet immers mijn vlucht van 6h15 naar Lisboa halen! Eens daar aangekomen en je drinkt nog op de luchthaven je eerste koffie in de ochtendzon, vergeet je direct dat je zo vroeg bent opgestaan.
We rijden direct door naar het eerste domein in Estremoz (hoog gelegen in de Noordelijke Alentejo, nabij de Spaanse grens): Quinta do Mouro. Het is het wijnproject van Miguel Louro en zijn zonen (Miguel is eigenlijk tandarts van beroep, nog steeds oefent hij dat beroep uit). Miguel is een specialleke en heeft wel wat tijdig nodig om te ontdooien. Eens zover, blijkt hij een supersympathieke kerel te zijn, maar eigenlijk nog altijd van binnen een kwajongen. Verwacht bij hem geen supermooie/moderne kelder, alles is eerder rudimentair, de lagars (open inoxe gistingscuves) staan gewoon buiten....
We kregen op het domein ook een zeer uitgebreide lunch aangeboden. Uitgebreid is eigenlijk nog niet het juiste woord, er bleven gewoon schotels komen: kazen, tomaten, eigerechtjes, speenvarken, gerijpte kazen (Miguel houdt ervan om zelf zijn kazen te rijpen, tot meer dan 2 jaar), allemaal superlekker. Tijdens de lunch dronken we zijn wijnen. Topwijn is Quinta do Mouro (vooral Aragonez, wat Allicante Bouschet en 10% CS): een wijn met veel structuur maar ook finesse, die zeer mooi bewaart. 2005 was zeer lekker. 2de wijn (Casa dos Zagalos, met meer Trincadeira) en 3de wijn (Vinha do Mouro, jonge stokken) zijn allebei P/Q zeer mooi.
Topdomein om mee te starten, de toon was gezet.
We reden in de late namiddag door naar Portalegre (Noordelijk Alentejo, ook hooggelegen aan de voet van de Serre de Sao Mamede) voor een bezoek aan Rui Reguinga en Richard Mayson. Richard Mayson kan bij sommige mensen toevallig een belletje laten rinkelen want hij schrijft ook artikelen voor Decanter en draagt bij aan Jancis Robinson's Wine Encyclopedia. Daarnaast heeft hij zich ook gespecialiseerd in Port en Madeira.
In Portalegre heeft hij echter ook zijn eigen wijnproject samen Rui Reguinga: Sonho Lusitano vinhos. Ze hebben er een oude wijngaard gekocht waar ze als voornaamste wijnen “Pedro Basta” (Portugees voor: genoeg stenen) en topwijn “Pedro e Alma” (Steen en Ziel) maken.
Het toeval wil dat ik jaren geleden Richard Mayson’s blog volgde. Hij was toen volop bezig met de aankoop van het domein, met het verkrijgen van de nodige vergunningen, … etc. Het was zeer leuk om hem en zijn project nu eens in real life te zien!
In dezelfde quinta (Quinta do Centro) worden ook de wijnen geproduceerd van Rui Reguinga’s eigen project: Terrenus. De wijn is gemaakt van druiven van een zeer oude wijngaard nabij de Serra de Sao Mamede. De Quinta zelf is, vergeleken met Quinta do Mouro, veel moderner en nieuwer en ook prachtig geïntegreerd in de rotswand (in de kelder zie je nog de prachtige rotswand). Je ziet ook dat Rui, die eigenlijk de wijnmaker is en nog vele andere domeinen consulteert, constant op zoek is naar nieuwe methodes. Zo kwamen we een eivormige cuve tegen (die hij vooral gebruikt voor de fermentatie van zijn witte Terenus wijnen) en ook amforen. De eerste amfoorwijn van Rui is in de nabije toekomst exclusief te proeven/drinken/kopen bij Jeuris.
We bezochten de oude Terrenus wijngaard (700 meter hoogte) met stokken van meer dan honderd jaren: het was één van de mooiste wijngaarden die ik ooit zag. Prachtige vergezichten op de bergen en Marvao, steile helling, kranige oude wijnstokken, avondlicht, genieten! De wijngaard zelf is een field blend van meer dan 115 verschillende soorten, wat het oogsten er niet simpeler op maakt. We dronken er de Terrenus Serre de Sao Mamede Branco 2013. Op die plaats proeft zowat alles heel lekker denk ik, maar dit was een zeer geslaagde complexe witte wijn. De naam Terrenus is ook niet zomaar gekozen, dit is echte terroir wijn. Top!
De dag werd afgesloten met een diner in het hotel (aan de voet van Marvao) en in aanwezigheid van Rui en Richard (en hun wijnen). Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Terrenus wijnen: zowel de “gewone” witte en rode vind ik zeer lekker, zeker als ze een paar jaartjes op de teller hebben. De Reserva is gemaakt van de oudste stokken en is een geconcentreerdere versie. Maar veel meer kan ik me er niet meer van herinneren, de lange dag begon nu toch zijn tol te eisen …
DAG 1
3h30 en de wekker loopt af. Normaal heb ik de grootste moeite om op te staan, maar niet vandaag! Ik moet immers mijn vlucht van 6h15 naar Lisboa halen! Eens daar aangekomen en je drinkt nog op de luchthaven je eerste koffie in de ochtendzon, vergeet je direct dat je zo vroeg bent opgestaan.
We rijden direct door naar het eerste domein in Estremoz (hoog gelegen in de Noordelijke Alentejo, nabij de Spaanse grens): Quinta do Mouro. Het is het wijnproject van Miguel Louro en zijn zonen (Miguel is eigenlijk tandarts van beroep, nog steeds oefent hij dat beroep uit). Miguel is een specialleke en heeft wel wat tijdig nodig om te ontdooien. Eens zover, blijkt hij een supersympathieke kerel te zijn, maar eigenlijk nog altijd van binnen een kwajongen. Verwacht bij hem geen supermooie/moderne kelder, alles is eerder rudimentair, de lagars (open inoxe gistingscuves) staan gewoon buiten....
We kregen op het domein ook een zeer uitgebreide lunch aangeboden. Uitgebreid is eigenlijk nog niet het juiste woord, er bleven gewoon schotels komen: kazen, tomaten, eigerechtjes, speenvarken, gerijpte kazen (Miguel houdt ervan om zelf zijn kazen te rijpen, tot meer dan 2 jaar), allemaal superlekker. Tijdens de lunch dronken we zijn wijnen. Topwijn is Quinta do Mouro (vooral Aragonez, wat Allicante Bouschet en 10% CS): een wijn met veel structuur maar ook finesse, die zeer mooi bewaart. 2005 was zeer lekker. 2de wijn (Casa dos Zagalos, met meer Trincadeira) en 3de wijn (Vinha do Mouro, jonge stokken) zijn allebei P/Q zeer mooi.
Topdomein om mee te starten, de toon was gezet.
We reden in de late namiddag door naar Portalegre (Noordelijk Alentejo, ook hooggelegen aan de voet van de Serre de Sao Mamede) voor een bezoek aan Rui Reguinga en Richard Mayson. Richard Mayson kan bij sommige mensen toevallig een belletje laten rinkelen want hij schrijft ook artikelen voor Decanter en draagt bij aan Jancis Robinson's Wine Encyclopedia. Daarnaast heeft hij zich ook gespecialiseerd in Port en Madeira.
In Portalegre heeft hij echter ook zijn eigen wijnproject samen Rui Reguinga: Sonho Lusitano vinhos. Ze hebben er een oude wijngaard gekocht waar ze als voornaamste wijnen “Pedro Basta” (Portugees voor: genoeg stenen) en topwijn “Pedro e Alma” (Steen en Ziel) maken.
Het toeval wil dat ik jaren geleden Richard Mayson’s blog volgde. Hij was toen volop bezig met de aankoop van het domein, met het verkrijgen van de nodige vergunningen, … etc. Het was zeer leuk om hem en zijn project nu eens in real life te zien!
In dezelfde quinta (Quinta do Centro) worden ook de wijnen geproduceerd van Rui Reguinga’s eigen project: Terrenus. De wijn is gemaakt van druiven van een zeer oude wijngaard nabij de Serra de Sao Mamede. De Quinta zelf is, vergeleken met Quinta do Mouro, veel moderner en nieuwer en ook prachtig geïntegreerd in de rotswand (in de kelder zie je nog de prachtige rotswand). Je ziet ook dat Rui, die eigenlijk de wijnmaker is en nog vele andere domeinen consulteert, constant op zoek is naar nieuwe methodes. Zo kwamen we een eivormige cuve tegen (die hij vooral gebruikt voor de fermentatie van zijn witte Terenus wijnen) en ook amforen. De eerste amfoorwijn van Rui is in de nabije toekomst exclusief te proeven/drinken/kopen bij Jeuris.
We bezochten de oude Terrenus wijngaard (700 meter hoogte) met stokken van meer dan honderd jaren: het was één van de mooiste wijngaarden die ik ooit zag. Prachtige vergezichten op de bergen en Marvao, steile helling, kranige oude wijnstokken, avondlicht, genieten! De wijngaard zelf is een field blend van meer dan 115 verschillende soorten, wat het oogsten er niet simpeler op maakt. We dronken er de Terrenus Serre de Sao Mamede Branco 2013. Op die plaats proeft zowat alles heel lekker denk ik, maar dit was een zeer geslaagde complexe witte wijn. De naam Terrenus is ook niet zomaar gekozen, dit is echte terroir wijn. Top!
De dag werd afgesloten met een diner in het hotel (aan de voet van Marvao) en in aanwezigheid van Rui en Richard (en hun wijnen). Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Terrenus wijnen: zowel de “gewone” witte en rode vind ik zeer lekker, zeker als ze een paar jaartjes op de teller hebben. De Reserva is gemaakt van de oudste stokken en is een geconcentreerdere versie. Maar veel meer kan ik me er niet meer van herinneren, de lange dag begon nu toch zijn tol te eisen …