Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(07-09-2010 09:35 AM)nco schreef: [ -> ]Nog een andere opmerking: de aspirant sommelier cursus (ik deed deze dit voorjaar, 8 lessen algemeen, 7 lessen wit, 7 lessen rood) is een vereiste om de sommelier conseil cursus te mogen volgen (maar staat er voor de rest eigenlijk los van). De aspirant sommelier cursus (in Hasselt) is mij wel meegevallen (maar veel hangt idd af van de lesgever).
Ik heb ook even overwogen om te beginnen aan de sommelier conseil cursus maar ga het voorlopig toch niet doen (het wegvallen van de opleidingscheques heeft daar ook mee te maken). Ik ben nu van plan om hier en daar een cursus te volgen die zich focust op een bepaalde regio of iets dergelijks en mij aan te sluiten bij een wijnclubje ergens (dus als jullie nog ergens in het grensgebied van Limburg/Antwerp/Vl Brabant een tof clubje kennen dat leden zoekt ... ).
De eerstvolgende cursus begin ik op 17 september: 6 avonden Italiaans bij Wijnkennis (volzet inmiddels).
Ik heb me nu net ingeschreven voor de aspirant-sommeliercursus en ik kan deze toch gedeeltelijk betalen met opleidingscheques, hoor. Opleidingscheques vallen alleen weg voor korte cursussen (minder dan 32 uren) en welbepaalde langere opleidingen.
Ah, dat wist ik niet. Waar ga je de cursus volgen?
Ik ga in Leuven vanaf 22 september beginnen.
op kot?
(07-09-2010 11:59 AM)Pat Leoville schreef: [ -> ]op kot?
Ik vrees dat ik moeilijk aan mijn vrouw en 2 kinderen het principe van een kot kan verkopen voor een cursus die 1 maal per week wordt gegeven op 10 km van mijn deur ... Maar anderzijds is het het proberen waard
Dit forum breng af en toe een glimlach (of meer) op m'n gezicht.
Which is nice...
(07-09-2010 06:00 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dit forum breng af en toe een glimlach (of meer) op m'n gezicht.
Which is nice...
What's on your mind Vinejo? ..........Whisfull thinking.?
Ik start vandaag 23/09 de cursus bij Syntra Leuven, nog iemand?
Succes Koen !
Ik ben dinsdag dan begonnen met mijn WSET Level 3 (Advanced) in Antwerpen. We zijn begonnen in de prachtige en super-impressionante wijnkelder van Huis de Colvenier...dat is watertanden en genieten....daar mogen ze mij een paar weekjes opsluiten...
(23-09-2010 03:55 PM)Jan VG schreef: [ -> ]Succes Koen !
Ik ben dinsdag dan begonnen met mijn WSET Level 3 (Advanced) in Antwerpen. We zijn begonnen in de prachtige en super-impressionante wijnkelder van Huis de Colvenier...dat is watertanden en genieten....daar mogen ze mij een paar weekjes opsluiten...
Kelder is daar echt de moeite he. Als je daar gaat eten wordt je daar eerst ontvangen. Het eten zelf vind ik P/Q wat minder
(23-09-2010 03:10 PM)koen schreef: [ -> ]Ik start vandaag 23/09 de cursus bij Syntra Leuven, nog iemand?
Ik ben gisteren begonnen met de aspirant-sommelier cursus te Leuven. Ik vond het geuren herkennen in de wijnen het allermoeilijkste
Herkenbaar
..... die industriële geurflaconnekes dat vond ik pas ... ben blij dat ik die niet herkend heb, zou getuigen van een slechte neus
Het allermoeilijkste .... dat glas wijn niet automatisch naar je mond brengen
Daar had ik wel eens willen gaan luisteren, spijtig dat ik in vroege namiddag naar ander wijn"symposium" moet gaan:-)
Ik heb zopas het cursusaanbod van Syntra West en WineWise bekeken. Ik moet kiezen tussen ofwel de opleiding aspirant-sommelier (3 modules, totaal van 22 lessen, prijs 710 euro, wijn inbegrepen, dicht bij huis) of WSET niveau 2, intermediate (distance learning - wegens opleiding te ver van huis - 396 euro).
De aard van de "diploma's", na slagen in de examens lijken mij dicht bij elkaar te liggen. Ik vraag mij af wat er in de huidige wijnwereld echter meer waarde heeft.
Patje,
ik denk dat je met de WSET cursus meer bent.(heb ik zelf gevolgd)
Is veel breder dan de aspirant-sommelier cursus (heb ik uitgebreid vergeleken toen en kan dit na volgen van de WSET alleen nog maar eens bevestigen).
WSET ziet de hele wereld uitgebreid, aspirant-sommelier boomt hoofdzakelijk door over Frankrijk en laat de rest van de wereld minder aangeroerd.
ik wil eerst mijn sommelier conseil afmaken (inclusief suze la rousse) en daarna wset4 doen (hoef je ook geen bijkomende tests of zo doen), volgens mij nog steeds de mooiste combinatie die je kunt maken
Roeland,
Waarom ik twijfel: aspirant-sommelier is theorie én degusteren. Voor WSET intermediate is ten hedendage de enige mogelijkheid de distance learning-module, zonder praktische oefeningen (degustaties), tenzij op je eentje thuis. Mijn tweelingbroer en een goede vriend (beiden geoefende tasters, maar geen theorie-nurds), hebben 2 jaar terug WSET gedaan (weliswaar nog voor de opleiding aspirant-sommelier bestond) en behaalden zonder veel blokken al resp. 43 en 41 op 50 bij WSET intermediate. Zelfs als je nog nooit een glas wijn zou gedronken hebben, maar goed kan blokken, verover je moeiteloos je wijndiploma intermediate. Vreemd toch ?
Vandaar dat ik misschien (onterecht) aspirant-sommelier hoger inschat ?
PATJE koopt anders een paar topwijnen, ongetwijfeld zullen er wat mensen u komen helpen om ze leeg te krijgen
Patje,
ben nu aan t leren en proeven ter voorbereiding van WSET 3 (advanced) examen volgende week...dat is toch gene koude kak (excusez le mot, Kempische uitdrukking). Als je die voorbeeldvragen ziet... Over WSET 2 kan ik niet oordelen (ik heb hiervoor sommelier cursus van PIVA gevolgd). Alternatief is om eerst Syntra te doen en dan over te stappen naar WSET 3, een cursus die ik toch aanraad, al is het niet goeikoop natuurlijk. Denk dat distance learning voor 3 rond de 850 Eur zit (weet het niet vanbuiten), ik zou dan voor de klas-module gaan, daar heb ik wel veel opgestoken en ook een toffe groep mensen (wijnadepten) leren kennen...
Succes !
Patje, Het hangt er bij WSET inderdaad vanaf welk niveau je doet.
Niveau 2 (intermediate level) is inderdaad enkel theorie (maar steekt wel goed in elkaar).
Bij
Niveau 3 (advanced level) komt er wel al veel proeven bij kijken, is heel leerijk en niet gemakkelijk.
Ik volg nu (samen met o.a. Olaf)
Niveau 4 (Diploma Course) en daar proef je heel veel elke les (soms 22 wijnen op een hele dag). Niet gemakkelijk en niet goedkoop maar wel bere-interessant want zeer uitgebreid: de héle wereld w in detail gezien én spirits, alle bubbles van de wereld en álle zoete wijnen van de wereld.
Wat ik verneem van Sommelier-Conseil is dat toch wat anders.
Daar leer je blijkbaar (van horen zeggen...) bv. wel al de cru's van de bourgogneregio maar krijgen ze nog niet eens uitgelegd wat het verschil is tussen bv. de Casablanca-vallei in Chili en de Colchagua-vallei...
Van Frankrijk zien zij alles, maar daar buiten slechts een heel klein oppervlakkig beetje.
Kortom,
Sommelier-Conseil maakt je een Frankrijk-expert,
WSET maakt je een wijnexpert
En nu ga ik hier op mijn donder krijgen vrees ik
(17-01-2011 02:52 PM)jazzper schreef: [ -> ]ik wil eerst mijn sommelier conseil afmaken (inclusief suze la rousse) en daarna wset4 doen (hoef je ook geen bijkomende tests of zo doen), volgens mij nog steeds de mooiste combinatie die je kunt maken
Je zult ook na sommelier-conseil wel eerst de WSET 3 moeten doen voor je aan de WSET 4 kunt beginnen jazzper. Je kunt dat echter wel in zelfstudie doen i.p.v. de avondles te volgen.
Correct me if i'm wrong maar volgens mij is "iets over wijn bijleren" vooral een kwestie van gevarieerd en veel drinken, liefst in gezelschap en er dan wat over lullen...Het grootste deel van dieje boekenpraat zijt ge na een half jaar toch terug kwijt.
Heb al meerdere gediplomeerde sommeliers ontmoet die het in Keulen horen donderen als ge over jura, savoie en zelfs beaujolais begint. Zonde! Samengevat ...Father Ted zou zeggen "DRINK"
(19-01-2011 01:09 AM)Kris schreef: [ -> ]Correct me if i'm wrong maar volgens mij is "iets over wijn bijleren" vooral een kwestie van gevarieerd en veel drinken, liefst in gezelschap en er dan wat over lullen...Het grootste deel van dieje boekenpraat zijt ge na een half jaar toch terug kwijt.
Heb al meerdere gediplomeerde sommeliers ontmoet die het in Keulen horen donderen als ge over jura, savoie en zelfs beaujolais begint. Zonde! Samengevat ...Father Ted zou zeggen "DRINK"
Kris,
Ik geloof dat hierin veel waarheid zit.
(zie ook mijn Oenolgisch curriculum vitae ; Twee wijncursussen gevolgd maar voor de rest autodidact door veel te lezen, veel over wijn te discussiëren en te lullen,veel wijndomeinen te bezoeken maar vooral door veel te drinken en te vergelijken.)
Dat wil niet zeggen dat je geen theoretische bagage nodig heb, vooral om je niet te laten misleiden door wat er allemaal wordt verteld ( geluld) en geschreven wordt over wijn.
Daar zijn nog zo van die zaken in het leven die je niet in de boekjes leert of waar je een master diploma moet voor hebben gehaald.
Vooreerst aan alle mensen die me in de voorbije 48u van antwoord gediend hebben: super !!!! Ik ben pas 2 dagen lid van dit forum en ik krijg hier al tal van prachtige (lekker kritische) reacties. Zo moet het zijn!
Ik vind dat Kris de nagel op de kop slaat. Sinds 5 jaar doet onze bende de ene wijnreis na de andere, proeven we ALLES blind en zijn we vooral bezig met de inhoud van de fles; theorie is volgens ons (en nu krijg ik onder mijn voeten....) enkel wat nuttige duiding. Tijdens onze talloze blindtastings doet er van alles mee: sommeliers, intermediate's, basisopgeleiden, en rondborstige huisvrouwtjes. En raad eens; de sommeliers scoren gemiddeld niet hoger in het blindproeven dan de andere deelnemers.... Vandaar dat ik tussen aspirant-sommelier en intermediate waarschijnlijk ga kiezen voor het eerste, omdat er daar toch iets gaat geproefd worden.... Verder volg ik ook Roeland: Niveau 3 (advanced level) ziet er al veel meer aanlokkelijk uit dan Sommelier-Conseil: wereldwijnen zijn ook een must voor mij (proeven en kwaliteit) en ik vind inderdaad dat Frankrijk teveel aandacht krijgt: groot minpunt voor Syntra.
In 2011 hebben we ook allemaal een pc i.p.v. papier, potlood en gom....
(19-01-2011 01:09 AM)Kris schreef: [ -> ]Correct me if i'm wrong maar volgens mij is "iets over wijn bijleren" vooral een kwestie van gevarieerd en veel drinken, liefst in gezelschap en er dan wat over lullen...Het grootste deel van dieje boekenpraat zijt ge na een half jaar toch terug kwijt.
Heb al meerdere gediplomeerde sommeliers ontmoet die het in Keulen horen donderen als ge over jura, savoie en zelfs beaujolais begint. Zonde! Samengevat ...Father Ted zou zeggen "DRINK"
thumb
@Roeland:
Op uw donder, no way, het klopt gewoon wat je zegt.
Maar als je zelf Francofiel bent op wijngebied) vind je dat zo erg niet.
Wij kregen de les Chile van die van Vinam, J desmet. Interessante gast, zeer goed gegeven maar slechts één les dus hé. Idem voor California (ook Vinam).
Spanje kregen we in 4 lessen (van 3 uur), ook van een handelaar- die van Alhambra. Italië idem (12 uur van Silvana van Cavatappi, zalige herinneringen) Australie twee lessen dacht ik, van Tom (van Ad Bibendum?)
Over Frankrijk deden we een gans jaar (en meer), daarin voel ik me dus idd veel meer beslagen dan de andere landen.
En wat iemand schrijft over blind proeven, dat moet je inderdaad gewoon oefenen, elke dag opnieuw...En nooit ben je uitgeoefend...
Ik heb de Aspirant Sommelier cursus gedaan bij Syntra. Ik veronderstel dat ik nu rechtstreeks kan beginnen aan de WSET3 cursus (indien ik dat zou willen). Eventjes op de website van WineWise gekeken en zie voorlopig enkel cursussen voor WSET3 in Gent/Breda/Woluwe/Mechelen. Spijtig genoeg is geen enkele van die locaties haalbaar voor mij... Weet er iemand of er gewoonlijk ook cursussen in andere locaties worden opgezet (Limburg?)?
Last nu ook de reactie van Olaf: blijkbaar is thuisstudie ook mogelijk. Snap niet goed hoe dat gecombineerd worden met het degustatie gedeelte (zoals Roeland zegt "Bij Niveau 3 (advanced level) komt er wel al veel proeven bij kijken, is heel leerijk en niet gemakkelijk")...
ik dacht gelezen te hebben op de site van wset dat je als sommelier-conseil met suze la rousse direct naar 4 kon (vinama heeft dat volgens mij ook gedaan)?
ik kan zonder enige opleiding aan de 3 begonnen hadden ze me gezegd. Maar voorlopig heb ik er geen tijd voor. Persoonlijk ben ik altijd heel autodidactisch geweest. En ik heb altijd de vrees gehad, als ik nu moet gaan blokken voor mijn passie, ben ik bang dat ik mijn passie ga verliezen.
Een degustatie onder vrienden, blindproeverijen, professionele tastings en wijnhuizen gaan bezoeken, maakt het allemaal heel leerzaam, maar zo veel leuker
(19-01-2011 01:41 PM)Alex schreef: [ -> ]En ik heb altijd de vrees gehad, als ik nu moet gaan blokken voor mijn passie, ben ik bang dat ik mijn passie ga verliezen.
Met permissie, Alex, maar zéker als verkoper ben je het aan je klanten verplicht om genoeg basis te hebben.
En door het opbouwen van kennis verlies je allerminst je passie.
Er is slechts één ding wat ik persoonlijk nooit zal doen, uit schrik mijn passie te verliezen: Wijnhandelaar worden...
No offense hé, ik veralgemeen dit zeker niet!
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12