(10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Chardonnay uit Vaudemange met zowaar een toevoeging van 22% Côteaux Champenois (pinot noir). Ik heb hier zeker een fotootje bijgevoegd want een rosé van deze kleur doet me meer denken aan een soort mousserende rode Lambrusco. Geen probleem hoor, het is dik in orde, maar het is een keuze die de wijnmaakster maakt richting een type rosé de saigné.
Ik moest dus even overschakelen want rosé de saigné is niet mijn ding. Voor ons Belgen zouden we bijna denken aan een kriekenbier qua kleur. En de smaak neigt verdorie ook in die richting. Denk hier dus niet aan de lichte zalmkleur met "hints" van subtiel rood fruit met rode besjes maar eerder aan een soort 'clairet" met aardbei en zwarte bessen. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Het 1e waar ik aan dacht toen ik de foto zag was inderdaad Lambrusco.
Rosé Champagne kon me nooit echt bekoren. De laatste jaren ga ik het meer waarderen. Zeker gerijpte rosé champagnes (hoewel ik besef dat dit niet voor de hand ligt). Ik kende dit huis niet totdat ik het een paar weken terug in mijn glas kreeg bij Bert. Zeer goed gemaakt. Leuk om te lezen van deze Rosé.
Dank voor het posten.
(11-08-2020 08:48 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Ik hou normaal niet van rosé champagne maar de rosé champagne van Rochet-Bocart was een uitzondering op de regel. (Misschien ook omdat deze 8 jaar sur lattes is/was).
Als ik het goed begrijp, is deze dus nu niet meer beschikbaar?
Er staat maar één cuvée Rosé op de prijslijst (€ 17,40).
(11-08-2020 12:25 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2020 08:48 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Ik hou normaal niet van rosé champagne maar de rosé champagne van Rochet-Bocart was een uitzondering op de regel. (Misschien ook omdat deze 8 jaar sur lattes is/was).
Als ik het goed begrijp, is deze dus nu niet meer beschikbaar?
Er staat maar één cuvée Rosé op de prijslijst (€ 17,40).
Ik heb mijn vraag verkeerd gesteld.
Er is dus een nieuwe cuvée rosé die verschillend is van die van 2 jaar geleden? Ik vroeg het omdat op de website "8 jaar sur lattes" staat voor de rosé cuvée. Dit leek me vreemd voor een recente nieuwe versie.
(11-08-2020 01:52 PM)Corto schreef: [ -> ] (11-08-2020 12:25 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2020 08:48 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Ik hou normaal niet van rosé champagne maar de rosé champagne van Rochet-Bocart was een uitzondering op de regel. (Misschien ook omdat deze 8 jaar sur lattes is/was).
Als ik het goed begrijp, is deze dus nu niet meer beschikbaar?
Er staat maar één cuvée Rosé op de prijslijst (€ 17,40).
Ik heb mijn vraag verkeerd gesteld.
Er is dus een nieuwe cuvée rosé die verschillend is van die van 2 jaar geleden? Ik vroeg het omdat op de website "8 jaar sur lattes" staat voor de rosé cuvée. Dit leek me vreemd voor een recente nieuwe versie.
Vorig jaar in de herfst nog 6 flesjes van de vorige rosé cuvée kunnen kopen die idd 8-9 j gerijpt had. Waren maar paar doosjes meer over. Had toen 15% pinot dacht ik. Heel lekker. Alhoewel de rosé van Mathilde meer pinot bevat dan gewoonlijk, vind ik dat nog altijd een groot verschil met een saignée, die zijn dikwijls wat harder met wat tannines, en bij Mathilde zijn de rosés toch ook nog echt champagnes assemblées, met de kenmerkende zachtheid/romigheid maar met een mooie toets rood fruit.
Inderdaad benieuwd of deze rosé minder lang heeft gerijpt en wat het effect in de smaak is, samen met de nog grotere dosis pinot. 6 gr dosage?
(11-08-2020 03:14 PM)Hugel schreef: [ -> ] (11-08-2020 01:52 PM)Corto schreef: [ -> ] (11-08-2020 12:25 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2020 08:48 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Ik hou normaal niet van rosé champagne maar de rosé champagne van Rochet-Bocart was een uitzondering op de regel. (Misschien ook omdat deze 8 jaar sur lattes is/was).
Als ik het goed begrijp, is deze dus nu niet meer beschikbaar?
Er staat maar één cuvée Rosé op de prijslijst (€ 17,40).
Ik heb mijn vraag verkeerd gesteld.
Er is dus een nieuwe cuvée rosé die verschillend is van die van 2 jaar geleden? Ik vroeg het omdat op de website "8 jaar sur lattes" staat voor de rosé cuvée. Dit leek me vreemd voor een recente nieuwe versie.
Vorig jaar in de herfst nog 6 flesjes van de vorige rosé cuvée kunnen kopen die idd 8-9 j gerijpt had. Waren maar paar doosjes meer over. Had toen 15% pinot dacht ik. Heel lekker. Alhoewel de rosé van Mathilde meer pinot bevat dan gewoonlijk, vind ik dat nog altijd een groot verschil met een saignée, die zijn dikwijls wat harder met wat tannines, en bij Mathilde zijn de rosés toch ook nog echt champagnes assemblées, met de kenmerkende zachtheid/romigheid maar met een mooie toets rood fruit.
Inderdaad benieuwd of deze rosé minder lang heeft gerijpt en wat het effect in de smaak is, samen met de nog grotere dosis pinot. 6 gr dosage?
De cuvée rosé die, zoals jij zegt, tot in de herfst verkocht is geworden en 8 jaar sur lattes lag is feitelijk niet door Mathilde gemaakt hé. Dat was nog altijd het werk van haar opa, Michel dacht ik. Haar eerste oogst was 2015. Dus als er nu nieuwe cuvées verschijnen dan zijn het assemblages waar minstens 2015 in verwerkt is geworden. Uiteraard kan in de tirage van 2016 ook 2013 en 2014 zitten. Maar de tijd van 8 jaar sur lattes gaat er uit gaan vrees ik.
Mathilde vertelde dat ze houdt van donker gekleurde rosé champagnes. Vandaar dat er nu nog wat meer pinot noir toegevoegd is. Ik denk dat de dosage ongeveer hetzelfde gebleven is. Haar website zal wel nog moeten aangepast worden met die 2 nieuwe cuvées.
(11-08-2020 05:51 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2020 03:14 PM)Hugel schreef: [ -> ] (11-08-2020 01:52 PM)Corto schreef: [ -> ] (11-08-2020 12:25 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2020 08:48 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-08-2020 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Rosé - Premier Cru - Rochet-Bocart
Vandaag de nieuwe Rosé versie van Rochet-Bocart in het glas. Ik ben flexibel en geef het vertrouwen aan de wijnmaakster.
Ik hou normaal niet van rosé champagne maar de rosé champagne van Rochet-Bocart was een uitzondering op de regel. (Misschien ook omdat deze 8 jaar sur lattes is/was).
Als ik het goed begrijp, is deze dus nu niet meer beschikbaar?
Er staat maar één cuvée Rosé op de prijslijst (€ 17,40).
Ik heb mijn vraag verkeerd gesteld.
Er is dus een nieuwe cuvée rosé die verschillend is van die van 2 jaar geleden? Ik vroeg het omdat op de website "8 jaar sur lattes" staat voor de rosé cuvée. Dit leek me vreemd voor een recente nieuwe versie.
Vorig jaar in de herfst nog 6 flesjes van de vorige rosé cuvée kunnen kopen die idd 8-9 j gerijpt had. Waren maar paar doosjes meer over. Had toen 15% pinot dacht ik. Heel lekker. Alhoewel de rosé van Mathilde meer pinot bevat dan gewoonlijk, vind ik dat nog altijd een groot verschil met een saignée, die zijn dikwijls wat harder met wat tannines, en bij Mathilde zijn de rosés toch ook nog echt champagnes assemblées, met de kenmerkende zachtheid/romigheid maar met een mooie toets rood fruit.
Inderdaad benieuwd of deze rosé minder lang heeft gerijpt en wat het effect in de smaak is, samen met de nog grotere dosis pinot. 6 gr dosage?
De cuvée rosé die, zoals jij zegt, tot in de herfst verkocht is geworden en 8 jaar sur lattes lag is feitelijk niet door Mathilde gemaakt hé. Dat was nog altijd het werk van haar opa, Michel dacht ik. Haar eerste oogst was 2015. Dus als er nu nieuwe cuvées verschijnen dan zijn het assemblages waar minstens 2015 in verwerkt is geworden. Uiteraard kan in de tirage van 2016 ook 2013 en 2014 zitten. Maar de tijd van 8 jaar sur lattes gaat er uit gaan vrees ik.
Mathilde vertelde dat ze houdt van donker gekleurde rosé champagnes. Vandaar dat er nu nog wat meer pinot noir toegevoegd is. Ik denk dat de dosage ongeveer hetzelfde gebleven is. Haar website zal wel nog moeten aangepast worden met die 2 nieuwe cuvées.
Dus ook haar Rosé is een blend van (witte) Champagne waar rode wijn aan toegevoegd wordt, de "normale" Champagne procedure? Maakt er (buiten Nathalie Falmet) iemand "echte" rosé? Ik bedoel daarmee zoals in zowat alle andere streken: door rode druiven even te laten weken op schil en dan pas te décuveren en die roze wijn daarna het ganse Champagne proces te laten doorlopen?
(12-08-2020 11:45 AM)wvd schreef: [ -> ]Dus ook haar Rosé is een blend van (witte) Champagne waar rode wijn aan toegevoegd wordt, de "normale" Champagne procedure? Maakt er (buiten Nathalie Falmet) iemand "echte" rosé? Ik bedoel daarmee zoals in zowat alle andere streken: door rode druiven even te laten weken op schil en dan pas te décuveren en die roze wijn daarna het ganse Champagne proces te laten doorlopen?
Tja Werner, ik heb even gewacht om een reactie te plaatsen. Maar als het over champagne gaat is het hier dikwijls "wachten op Godot". Ok, dan ga ik toch maar weer even.
Vraag was: waarom maakt Mathilde geen echte rosé de macération en waarom doet bijna niemand dat buiten Nathalie Falmet en nog enkelingen?
1. Geen zorg, er zijn veel wijnbouwers die Rosé de macération maken. Het is echter een moeilijker proces met belangrijke interventies van de wijnbouwer. Voor de niet zo ingewijden: de AOP champagne is de enige AOP waarin het toegelaten is om rood met wit te mengen om rosé te bekomen, simpel uitgelegd.
2. Dus als je rosé de macération wil maken moet je pinot noir hebben. Wijnbouwers die voornamelijk of enkel chardonnay hebben zijn dan dik gejost, denk maar aan de viticulteurs van de Côte des Blancs. Van schilletjes chardonnay te laten inweken gaat nooit iets met een rosé kleur uitkomen.
3. En nu het meeste belangrijke punt. Wat is feitelijk het lekkerst, de rosés de macération of de rosés d'assemblage?
Antwoord: waarvoor moet die champagne dienen?
Als aperitief(eventueel met wat hapjes) of als maaltijdbegeleider? Hou je meer van de vrolijke, fris fruitige krokante stijl of meer van de gestructueerde, volle aromatische, meer diepgang hebbende champagne? Aan iedereen de keuze. Werner, verwen bij halfoogst je vrouwtje eens met een roséetje van Nathalie en overtuig iedereen eens om voor een rosé de saignée te gaan! En pen je impressies natuurlijk neer op ons forum.
(12-08-2020 09:50 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (12-08-2020 11:45 AM)wvd schreef: [ -> ]Dus ook haar Rosé is een blend van (witte) Champagne waar rode wijn aan toegevoegd wordt, de "normale" Champagne procedure? Maakt er (buiten Nathalie Falmet) iemand "echte" rosé? Ik bedoel daarmee zoals in zowat alle andere streken: door rode druiven even te laten weken op schil en dan pas te décuveren en die roze wijn daarna het ganse Champagne proces te laten doorlopen?
Tja Werner, ik heb even gewacht om een reactie te plaatsen. Maar als het over champagne gaat is het hier dikwijls "wachten op Godot". Ok, dan ga ik toch maar weer even.
Vraag was: waarom maakt Mathilde geen echte rosé de macération en waarom doet bijna niemand dat buiten Nathalie Falmet en nog enkelingen?
1. Geen zorg, er zijn veel wijnbouwers die Rosé de macération maken. Het is echter een moeilijker proces met belangrijke interventies van de wijnbouwer. Voor de niet zo ingewijden: de AOP champagne is de enige AOP waarin het toegelaten is om rood met wit te mengen om rosé te bekomen, simpel uitgelegd.
2. Dus als je rosé de macération wil maken moet je pinot noir hebben. Wijnbouwers die voornamelijk of enkel chardonnay hebben zijn dan dik gejost, denk maar aan de viticulteurs van de Côte des Blancs. Van schilletjes chardonnay te laten inweken gaat nooit iets met een rosé kleur uitkomen.
3. En nu het meeste belangrijke punt. Wat is feitelijk het lekkerst, de rosés de macération of de rosés d'assemblage?
Antwoord: waarvoor moet die champagne dienen?
Als aperitief(eventueel met wat hapjes) of als maaltijdbegeleider? Hou je meer van de vrolijke, fris fruitige krokante stijl of meer van de gestructueerde, volle aromatische, meer diepgang hebbende champagne? Aan iedereen de keuze. Werner, verwen bij halfoogst je vrouwtje eens met een roséetje van Nathalie en overtuig iedereen eens om voor een rosé de saignée te gaan! En pen je impressies natuurlijk neer op ons forum.
De eerste Rosé die Nathalie indertijd maakte was nogal donker. Ze zei me toen ik dat het een moeilijk proces is dat erg nipt luistert naar de maceratie tijd. Ik vond haar wijn toen wel vrij mooi, maar mijn voorkeur ging toch uit naar haar andere cuvées. Intussen zijn we gestopt met Nathalie Falmet, maar dat is een totaal ander verhaal en niet geschikt voor publicatie.
Ik vind Mathilde Bonnevie zeer sympathiek (en vind het positief dat er een nog jonge opvolgster is).
Ik hoop wel dat ze geen einde maakt aan de traditie om de Rochet-Bocart champagnes zo lang sur lattes te laten (aan een betaalbare prijs).
Ik vind dat dit kenmerk dit huis net (zoals Fallet Prévostat) van andere huizen onderscheidt.
PS: Heeft iemand al de 2007 geproefd? Zo ja, hoe is deze? En wat is van deze de dosage en prijs?
(13-08-2020 01:56 PM)Corto schreef: [ -> ]Ik vind Mathilde Bonnevie zeer sympathiek (en vind het positief dat er een nog jonge opvolgster is).
Ik hoop wel dat ze geen einde maakt aan de traditie om de Rochet-Bocart champagnes zo lang sur lattes te laten (aan een betaalbare prijs).
Ik vind dat dit kenmerk dit huis net (zoals Fallet Prévostat) van andere huizen onderscheidt.
PS: Heeft iemand al de 2007 geproefd? Zo ja, hoe is deze? En wat is van deze de dosage en prijs?
Ik heb de 2007 niet geproefd maar kan je wel meegeven dat hij op het domein weggaat aan € 22,50. De dosering gaat waarschijnlijk heel beperkt zijn.
(13-08-2020 06:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (13-08-2020 01:56 PM)Corto schreef: [ -> ]Ik vind Mathilde Bonnevie zeer sympathiek (en vind het positief dat er een nog jonge opvolgster is).
Ik hoop wel dat ze geen einde maakt aan de traditie om de Rochet-Bocart champagnes zo lang sur lattes te laten (aan een betaalbare prijs).
Ik vind dat dit kenmerk dit huis net (zoals Fallet Prévostat) van andere huizen onderscheidt.
PS: Heeft iemand al de 2007 geproefd? Zo ja, hoe is deze? En wat is van deze de dosage en prijs?
Ik heb de 2007 niet geproefd maar kan je wel meegeven dat hij op het domein weggaat aan € 22,50. De dosering gaat waarschijnlijk heel beperkt zijn.
2007 heeft 3 g dosering. Is goed maar wel verschillend van de 2006, die ook 0g dosage had. Niet naast mekaar geproefd, maar 2007 leek me iets warmer, minder met hazelnoot toets dan 2006 dacht ik, meer op fruit. Maar ik vind de tradition bij Rochet Bocart zó goed dat ik altijd twijfel of de de millesime echt z’n 50%+ waard is. Zeker als je gasten hebt, die hebben meestal een voorkeur voor de tradition. Intrinsiek zijn de millésimes beter, maar heb je er ook evenveel meer plezier aan?
Wat betreft de tradition denk ik dat Mathilde de lange rijping sur lattes wel zal houden, en zeker zonder malolactische gisting, zonder malo is echt wel de huisstijl en dat heb ik graag, is mi nog belangrijker dan lange lagering wat betreft de stijl.
(14-08-2020 02:39 PM)Hugel schreef: [ -> ]2007 heeft 3 g dosering. Is goed maar wel verschillend van de 2006, die ook 0g dosage had. Niet naast mekaar geproefd, maar 2007 leek me iets warmer, minder met hazelnoot toets dan 2006 dacht ik, meer op fruit. Maar ik vind de tradition bij Rochet Bocart zó goed dat ik altijd twijfel of de de millesime echt z’n 50%+ waard is. Zeker als je gasten hebt, die hebben meestal een voorkeur voor de tradition. Intrinsiek zijn de millésimes beter, maar heb je er ook evenveel meer plezier aan?
Wat betreft de tradition denk ik dat Mathilde de lange rijping sur lattes wel zal houden, en zeker zonder malolactische gisting, zonder malo is echt wel de huisstijl en dat heb ik graag, is mi nog belangrijker dan lange lagering wat betreft de stijl.
Dankjewel voor de informatie. Ik weet dat zero dosage momenteel bon ton is, maar elke keer dat ik er 1 geproefd heb, vond ik deze toch tegenvallen wegens te monotoon/streng.
Mijn favoriete cuvées bij Rochet Bocart waren de 2005 (wordt niet meer in die stijl gemaakt) en de "oude" rosé, die blijkbaar ook niet meer in die stijl wordt gemaakt. Blijkbaar beiden "cuvées Michel".
Ik kan zeker ook champagnes mét malolactische gisting zoals deze van bv. Sadi Malot of Paul Bara appreciëren. En bij Fallet-Prévostat ook, dacht ik.
Euh, net op de website van Rochet-Bocart gekeken. De tradition is blijkbaar (voorlopig nog?): "Fermentations alcoolique et malo-lactique réalisées sur ce vin". Dit staat ook bij de blanc de blancs en de rosé. Idem bij de 2006. Dus ofwel staat het op de website elke keer fout ofwel is "zonder malo" toch niet echt wel de huisstijl.
(Ik meen me te herinneren dat Mathilde me vertelde dat ze zonder malo prefereerde omwille van de pure smaak, dus misschien fouten op de site.)
(14-08-2020 02:57 PM)Corto schreef: [ -> ] (14-08-2020 02:39 PM)Hugel schreef: [ -> ]2007 heeft 3 g dosering. Is goed maar wel verschillend van de 2006, die ook 0g dosage had. Niet naast mekaar geproefd, maar 2007 leek me iets warmer, minder met hazelnoot toets dan 2006 dacht ik, meer op fruit. Maar ik vind de tradition bij Rochet Bocart zó goed dat ik altijd twijfel of de de millesime echt z’n 50%+ waard is. Zeker als je gasten hebt, die hebben meestal een voorkeur voor de tradition. Intrinsiek zijn de millésimes beter, maar heb je er ook evenveel meer plezier aan?
Wat betreft de tradition denk ik dat Mathilde de lange rijping sur lattes wel zal houden, en zeker zonder malolactische gisting, zonder malo is echt wel de huisstijl en dat heb ik graag, is mi nog belangrijker dan lange lagering wat betreft de stijl.
Dankjewel voor de informatie. Ik weet dat zero dosage momenteel bon ton is, maar elke keer dat ik er 1 geproefd heb, vond ik deze toch tegenvallen wegens te monotoon/streng.
Mijn favoriete cuvées bij Rochet Bocart waren de 2005 (wordt niet meer in die stijl gemaakt) en de "oude" rosé, die blijkbaar ook niet meer in die stijl wordt gemaakt. Blijkbaar beiden "cuvées Michel".
Ik kan zeker ook champagnes mét malolactische gisting zoals deze van bv. Sadi Malot of Paul Bara appreciëren. En bij Fallet-Prévostat ook, dacht ik.
Euh, net op de website van Rochet-Bocart gekeken. De tradition is blijkbaar (voorlopig nog?): "Fermentations alcoolique et malo-lactique réalisées sur ce vin". Dit staat ook bij de blanc de blancs en de rosé. Idem bij de 2006. Dus ofwel staat het op de website elke keer fout ofwel is "zonder malo" toch niet echt wel de huisstijl.
(Ik meen me te herinneren dat Mathilde me vertelde dat ze zonder malo prefereerde omwille van de pure smaak, dus misschien fouten op de site.)
Weet niet of de website op to date is :-)
2005 van Michel heb ik nooit geproefd, ben nog maar 3 jaar klant.
Ik proefde vorig jaar bij Bouquin Dupont champagne van dezelfde druiven, de ene met malo, de andere zonder malo en iets langere rijping, dit was voor mij een openbaring die me liet inzien dat ik ‘zonder malo’ een echte meerwaarde vind. Uiteraard persoonlijke smaak. Met sadi malot kan je me ook altijd plezieren, ook zeer mooi gemaakt.
(14-08-2020 02:39 PM)Hugel schreef: [ -> ]2007 heeft 3 g dosering. Is goed maar wel verschillend van de 2006, die ook 0g dosage had. Niet naast mekaar geproefd, maar 2007 leek me iets warmer, minder met hazelnoot toets dan 2006 dacht ik, meer op fruit. Maar ik vind de tradition bij Rochet Bocart zó goed dat ik altijd twijfel of de de millesime echt z’n 50%+ waard is. Zeker als je gasten hebt, die hebben meestal een voorkeur voor de tradition. Intrinsiek zijn de millésimes beter, maar heb je er ook evenveel meer plezier aan?
Wat betreft de tradition denk ik dat Mathilde de lange rijping sur lattes wel zal houden, en zeker zonder malolactische gisting, zonder malo is echt wel de huisstijl en dat heb ik graag, is mi nog belangrijker dan lange lagering wat betreft de stijl.
Begin juli bracht ik voor de tweede keer in evenveel jaar tijd een bezoek aan Rochet Bocart en de immer sympathieke Mathilde.
Eerst de Brut Tradition: wat een champagne, die legt de lat weer torenhoog. Vol, rond maar ook stuivend en fris. Dit is p/q fenomenaal!
De Blanc de Blancs (Brut) die we nadien proefden 'verbleekte' wat naast de Tradition. Onterecht want toen ik enkele weken later een flesje opende smaakte hij enorm: gewoon een andere champagne.
De rosé die Mathilde dit jaar gemaakt heeft is inderdaad diep van kleur, bij het inschenken kleurde zelfs het schuimlaagje kersenrood. Even twijfel ('gaat dit wel lekker zijn') maar nadien toch overtuigd ('ja, dit is nog steeds toposé').
De millesime 2006 overtuigde vorig jaar al en ook nu bleef deze champagne fenomenaal. De 2007 werd er in een ander glas naast geschonken. Kleine dosage, een tikje zoeter en iets fruitiger. Neigde wat meer naar de Blanc de Blancs. Enkele flesjes 2006 en eentje van de 2007 in de koffer. Wie weet wordt de 2007 toch de favoriet?
Mathilde is duidelijk erg trots op de Blanc de Noirs die ze maakt. Prachtige kleur maar bij het proeven overtuigde de champagne zoals vorig jaar net niet. De prijs is bijna het dubbele van de Tradition.
Lang verhaal kort: Mathilde maakt een schitterende basischampagne aan een zéér scherpe prijs, die gaat dus massaal de koffer in. Het uitgesproken karakter van die wijn maakt het voor mij moeilijk om haar andere champagnes tijdens het proeven naar waarde te beoordelen. Vaak gebeurt trouwens net het omgekeerde: de 'instapwijn' stelt vaak wat teleur in vergelijking met betere cuvees.
(15-08-2020 03:20 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ] (14-08-2020 02:39 PM)Hugel schreef: [ -> ]2007 heeft 3 g dosering. Is goed maar wel verschillend van de 2006, die ook 0g dosage had. Niet naast mekaar geproefd, maar 2007 leek me iets warmer, minder met hazelnoot toets dan 2006 dacht ik, meer op fruit. Maar ik vind de tradition bij Rochet Bocart zó goed dat ik altijd twijfel of de de millesime echt z’n 50%+ waard is. Zeker als je gasten hebt, die hebben meestal een voorkeur voor de tradition. Intrinsiek zijn de millésimes beter, maar heb je er ook evenveel meer plezier aan?
Wat betreft de tradition denk ik dat Mathilde de lange rijping sur lattes wel zal houden, en zeker zonder malolactische gisting, zonder malo is echt wel de huisstijl en dat heb ik graag, is mi nog belangrijker dan lange lagering wat betreft de stijl.
Begin juli bracht ik voor de tweede keer in evenveel jaar tijd een bezoek aan Rochet Bocart en de immer sympathieke Mathilde.
Eerst de Brut Tradition: wat een champagne, die legt de lat weer torenhoog. Vol, rond maar ook stuivend en fris. Dit is p/q fenomenaal!
De Blanc de Blancs (Brut) die we nadien proefden 'verbleekte' wat naast de Tradition. Onterecht want toen ik enkele weken later een flesje opende smaakte hij enorm: gewoon een andere champagne.
De rosé die Mathilde dit jaar gemaakt heeft is inderdaad diep van kleur, bij het inschenken kleurde zelfs het schuimlaagje kersenrood. Even twijfel ('gaat dit wel lekker zijn') maar nadien toch overtuigd ('ja, dit is nog steeds toposé').
De millesime 2006 overtuigde vorig jaar al en ook nu bleef deze champagne fenomenaal. De 2007 werd er in een ander glas naast geschonken. Kleine dosage, een tikje zoeter en iets fruitiger. Neigde wat meer naar de Blanc de Blancs. Enkele flesjes 2006 en eentje van de 2007 in de koffer. Wie weet wordt de 2007 toch de favoriet?
Mathilde is duidelijk erg trots op de Blanc de Noirs die ze maakt. Prachtige kleur maar bij het proeven overtuigde de champagne zoals vorig jaar net niet. De prijs is bijna het dubbele van de Tradition.
Lang verhaal kort: Mathilde maakt een schitterende basischampagne aan een zéér scherpe prijs, die gaat dus massaal de koffer in. Het uitgesproken karakter van die wijn maakt het voor mij moeilijk om haar andere champagnes tijdens het proeven naar waarde te beoordelen. Vaak gebeurt trouwens net het omgekeerde: de 'instapwijn' stelt vaak wat teleur in vergelijking met betere cuvees.
Hetzelfde gevoel: de tradition en de (vorige) rosé zijn mijn favorieten en nog eens de beste pq. Die gaan idd massaal de koffer in. Met de ander cuvées ben ik altijd voorzichtiger maar heb me nog nooit een fles beklaagd.
(15-08-2020 06:25 PM)Hugel schreef: [ -> ]Hetzelfde gevoel: de tradition en de (vorige) rosé zijn mijn favorieten en nog eens de beste pq. Die gaan idd massaal de koffer in.
Net die 2 zijn/waren nog van voor Mathilde (gezien hun tijd sur lattes). Hopelijk wordt er ook geen « nieuwe » versie van de Brut Tradition gemaakt.
(09-08-2020 08:39 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs - 1er Cru - Rochet-Bocart
Nieuwe cuvée van Mathilde Bonnevie met druiven uit haar eerste zelfstandig oogstjaar, 2015. Gemaakt zonder reservewijnen, geen malolactische gisting, een dikke 3 jaar sur lattes en gedoseerd aan 3gr/l.
Persistente fijne belletjes. Vineuze eerste impressie met minerale accenten. Citronné, of eerder limoen, verse muntblaadjes, groene appel. Puur en strak in de mond. Levendige stijl met prominente maar geen agressieve zuren. Gaat nog verbeteren met wat lagering. Mooie champagne!
Vanavond in het glas, zeer levendig,citrusblad, mooie aciditeit, sprankelende neus, zeer schoon, helder, overtuigend, geconcentreerd, een complete en uitstekende blanc de blancs. Mooie champagne voor slechts 17.8€
De Rosé.
Op het etiket valt jammer genoeg nauwelijks info te vinden. Dosage? Aantal jaren sur Lattes? Datum van dégorgement? ....
Dit zou de nieuwe rosé zijn en op de web site zou nog de informatie staan m.b.t. de oude rosé (8 jaar sur lattes ...) met ... een foto van de nieuwe rosé.
Erg verwarrend en onduidelijk allemaal.
Geen flauw benul of ik nu uiteindelijk een rosé aan het drinken ben die verschilt van degene die ik al een paar keer heb gedronken.
Het belangrijkste is dat ik hem nog steeds lekker vind. Dit is toch het wat serieuzere werk. Behoorlijk donkerrode kleur. Erg aromatisch. Geen allemansvriend of rosé voor mensen die graag rosé schuimwijnen à la Kidibul drinken.