13-11-2015, 04:48 PM
eventjes nieuwe topic gemaakt voor deze discussie (met wat geknoei, sorry!):
FRANCISPICCART:
Zeer interessant. Toch een klein vraagje uit curieusiteit. Proeven jullie werkelijk 15 wijnen met 6 mensen of interpreteer ik dat verkeerd?
Wij zijn meestal met zijn tienen in ons clubje en proeven meestal toch maximum 10 flessen, soms zelfs maar 8 of 9 als het duurdere flessen zijn. Na 10 flessen proeven beginnen de smaakpapillen toch danig vermoeid te raken. Natuurlijk ook omdat niet alles uitgespuugd wordt en omdat de flessen daarna gezellig geledigd worden bij een kaasplankje.
Ik vroeg me dat gewoon af hoe sommige andere clubs dat doen.
Vinejo:
Zeer relevante vraag, Francis. Zeker na mijn laatste degustatie met WT had ik hetzelfde gevoel. Ik had achteraf een beetje spijt dat ik, na 10 andere wijnen, nog een duo had geschonken van 2x Lagrange 96 (1 gekarafeerd, andere niet). Persoonlijk vond ik de wijnen schitterend maar ik had de indruk dat men te verzadigd was om er nog ten volle van te genieten...
Daarna schonk ik nog een Lafaurie 99 en een Porto 1996
Volgende keer misschien een paar flesjes minder...
Jordaens :
Te meer daar men te vaak de neiging heeft om "op te bouwen" en dus de beste wijn laatst te schenken... Bij overdaad gaat die dan ook grandioos de mist in. Zeker vermits "spuwen" geen Vlaamse gewoonte meer is, sinds men op de tram plakkaatjes hing met "verboden te rooken, verboden te spuwen".
Bij ons doen we zes wijnen met acht mensen. Eigenlijk zeven wijnen, vermits we met een "nulwijn" beginnen. Die is er een keertje gekomen om tijdens de introductie te schenken en hoeft niets met het thema te maken te hebben. Na één keer werd de nulwijn een verworven recht, enkel omwille van alcoholistische redenen.
inderdaad terechte vraag van Francis. Zelf lukt het bij mij nog wel om 15 wijnen te proeven. 20 vind ik te veel.
Waar ik meer moeite mee heb, en dat had ik niet verwacht, is om het niveau van een fles nog te kunnen inschatten, vooral als het allemaal topflessen zijn. Doordat je die flessen niet naast een "mindere" fles proeft, riskeer je vrij streng te zijn voor een wijn die eigenlijk top is, maar misschien minder in je smaak valt dan een andere topfles in dezelfde line-up. Mocht ik diezelfde fles naast een mindere fles proeven, zou ik die waarschijnlijk helemaal anders inschatten.
(13-11-2015 01:45 AM)carl schreef: [ -> ]Winos Chianti Classico-proeverij Peter. Peter D, Peter H, Stefaan, Koen, Roeland
Vandaag zijn we te gast bij Peter die ons door d Chianti Classicos wil loodsen die zich rond Panzano bevinden. Velen werken hier Biologisch en/of biodynamisch.
Alle Wijnen vanaf nr 2 zijn Chianti Classicos tenzij anders vermeld
1. Vincent Careme Vouvray Sec 2013 ( Loire) : Kweepeer, zeste van sinaasappel, marsepein, gestoofde appel, granny smith, licht lactische toets, kaaskorst, lange afdronk, 89
2. Vecchie Terre di Montefili 2012 : Gerookt, blauwe bes, kersen, kruidig, licht houterig kantje in de mond gecounterd door voldoende materie, bitter kantje op het einde, licht maar plezierig. 86 15,20 € in de winkel ter plaatse
3. Cennatoio 2012 : Rood fruit, floraal, appelsien, vlezig, mooie zuren, arabierensnoepjes, zeer zacht in de mond, mist misschien een beetje spanning, rijpere stijl, nog voldoende zuren om spanning te behouden. 89 12 a 13 € op het domein
4. Monte Bernardi Riserva 2012 : Grafiet, pruim, kers, violetsnoepjes, sappig, fris, mooie balans, plezierwijn, 91+
5. Renzo Marinai 2012 : Gesloten op de neus, geconcentreerde kleur, pruim, bananenschil, viooltjes, gestoofd, violetsnoepjes, serieuze houtindruk, 10 % cabernet sauvignon 90 % sangiovese, mist ietwat relief, licht onrijp staartje, eendimensionaal, crowdpleaser, 87
6. Castello dei Rampolla 2012 : Rood fruit, kruidigheid, krieken op alcohol, lichte zure toets, evenwichtig met rijpe tannines, gerookt, creozoot, compleet, aardse toon, klassieke sangiovese ondanks 5 % merlot en cabernet sauvignon, wijn met toekomst, 91+ 18 €
7. Le Cinciole 2011 : Floraal, moderne stijl, vlezig, medicinaal, hoge zuren, wilde wijn, framboos, duidelijke eiktoets, hoge zuren, hoekige wijn, wijn om weg te leggen. 90+ 13 € op domein 16 € in de handel
8. Fontodi 2011 : Violetsnoepjes, floraal, geparfumeerd, noterig, leer, kruidigheid, kersen, sampig, goede balans, veel fruitstructuur, mooie spanning, appelsien, vlezige oerchianti, 100 % sngiovese 92
9. Monte Bernardi Sa'Etta Riserva 2011 : Licht oxidatieve toets, animaal, leer, sousbois, rood fruit, sinaasappel, bramen, vulling, sap, nutella, mondvol maar niet vermoeiend, minder zuren, violetsnoepjes, 100 % sangiovese 93 26 € op het domein
10. Troplong Mondot 1980 (St Emilion) : Koffie a gogo, sousbois, mokka, grafiet, champignon, mest, silky mondgevoel, lichte honingtoets. 88
11. Cavalier Cortesi 2009 (Brunello di Montalcino) : Appelsien, zoete kruiden, lichte evolutie, lichte groene toets, licht bittertje, bouillon, warm klimaat, zuren. 87
12. Ottella Gemei 2014 (Rosso Alto Mincio Gardameer) : Chocolade, donker fruit, braam, creozoot, viooltjes, floraal, fijnfruitig in de mond, finesse, mooie lengte, sappig, ietwat te weinig zuren, afgelekt, 87
13. Domaine Bergstrasse Bensheimer Kalkgasse 2001 (Hessische Bergstrasse) : Kruidig, kandijsuiker, snoeperig, kaaskorst, ietwat weinig zuren, sinaasappel, mist precisie, 87
14. Martin Mullen Trabener Wurzgarten 2005 (Moezel) : Aards, amper evolutie, mineraal, asperges, urine, urinoir van een studentencafe, sulfur, geslepen steen, geconfijte citrus, fijne zoetheid, balans, de grote diepte, aan het begin van zijn ontwikkeling. 93+
15. Domaine La Gontarde Le coin Perdu CdRhone Villages Vendages Tardives : Lichte mahonietoets, velpon, abrikoos, gedroogd fruit, amandel, kokosnoot, marsepein op de afdronk, ziltig, grenache blanc laat geoogst 89
Een proeverij die een diepe indruk op mij heeft nagelaten vanwege het hoge niveau van de Chianti Classicos. Sangiovese op zijn best naar mijn aanvoelen waarbij dient opgemerkt te worden dat de meeste wijnen nog enkele jaren ontwikkeling voor de boeg hebben.
FRANCISPICCART:
Zeer interessant. Toch een klein vraagje uit curieusiteit. Proeven jullie werkelijk 15 wijnen met 6 mensen of interpreteer ik dat verkeerd?
Wij zijn meestal met zijn tienen in ons clubje en proeven meestal toch maximum 10 flessen, soms zelfs maar 8 of 9 als het duurdere flessen zijn. Na 10 flessen proeven beginnen de smaakpapillen toch danig vermoeid te raken. Natuurlijk ook omdat niet alles uitgespuugd wordt en omdat de flessen daarna gezellig geledigd worden bij een kaasplankje.
Ik vroeg me dat gewoon af hoe sommige andere clubs dat doen.
Vinejo:
Zeer relevante vraag, Francis. Zeker na mijn laatste degustatie met WT had ik hetzelfde gevoel. Ik had achteraf een beetje spijt dat ik, na 10 andere wijnen, nog een duo had geschonken van 2x Lagrange 96 (1 gekarafeerd, andere niet). Persoonlijk vond ik de wijnen schitterend maar ik had de indruk dat men te verzadigd was om er nog ten volle van te genieten...
Daarna schonk ik nog een Lafaurie 99 en een Porto 1996
Volgende keer misschien een paar flesjes minder...
Jordaens :
Te meer daar men te vaak de neiging heeft om "op te bouwen" en dus de beste wijn laatst te schenken... Bij overdaad gaat die dan ook grandioos de mist in. Zeker vermits "spuwen" geen Vlaamse gewoonte meer is, sinds men op de tram plakkaatjes hing met "verboden te rooken, verboden te spuwen".
Bij ons doen we zes wijnen met acht mensen. Eigenlijk zeven wijnen, vermits we met een "nulwijn" beginnen. Die is er een keertje gekomen om tijdens de introductie te schenken en hoeft niets met het thema te maken te hebben. Na één keer werd de nulwijn een verworven recht, enkel omwille van alcoholistische redenen.
inderdaad terechte vraag van Francis. Zelf lukt het bij mij nog wel om 15 wijnen te proeven. 20 vind ik te veel.
Waar ik meer moeite mee heb, en dat had ik niet verwacht, is om het niveau van een fles nog te kunnen inschatten, vooral als het allemaal topflessen zijn. Doordat je die flessen niet naast een "mindere" fles proeft, riskeer je vrij streng te zijn voor een wijn die eigenlijk top is, maar misschien minder in je smaak valt dan een andere topfles in dezelfde line-up. Mocht ik diezelfde fles naast een mindere fles proeven, zou ik die waarschijnlijk helemaal anders inschatten.