(02-06-2018 05:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (02-06-2018 11:37 AM)wvd schreef: [ -> ] (01-06-2018 07:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (31-05-2018 09:27 AM)wvd schreef: [ -> ]WAARSCHUWING: liefhebbers van TOURS lezen best onderstaande tekst NIET.
Juist, goed opgemerkt. Je moet het beeld eens stilzetten op het moment dat de emmer in de plastic bak geledigd wordt en iemand nog snel een (groen) blad verwijderd. Je ziet ingedroogde druiven, maar ook volledig droge en ook wat verdroogde bladeren en nog wat rommel. Op dat moment dacht ik: "dat valt er af op de table vibrante en er gaat op de tapis roulant ook nog hard geselecteerd worden. Maar niets van dat alles, de hele reutemeteut de cuve in!
Opgelet: ik vind Tours erg karaktervolle wijn en ik drink dat soms best graag, maar mijn vrouw helemaal niet en nu zie ik waarom. Zij ruikt ongeveer 100 keer zo goed als ik en ze vindt Tours altijd "vuil" en "ruikend naar overrijpe/gekneusde aardbeien" en ik moet helaas zeggen dat eens je die link gelegd hebt, het moeilijker wordt om er niet aan te denken en dat kan het plezier misschien wat vergallen. Als ik dan bij anderen zie welke kosten en moeite er gedaan wordt om de oogst helemaal zuiver te krijgen...
Een andere opmerking betreft de vaten. Vera merkt ook bij Tours op dat er "een aroma van rot hout" in zit. Ik schreef het hier nog, ze is mijn "geheim wapen". Geen enkele demi-muid blijft 50 jaar zonder problemen. "Adds to complexity"? 
Nu, eerlijk, ik drink (soms) heel graag de wijnen van Tours, maar onze voorkeur gaat meestal toch uit naar meer kristalheldere, zuivere wijnen, type Saint-Cosme, Meroi, Gagliole, Fournier om er maar enkele te noemen.
Ik lees hier juist in de Spécial Millésime 2017 van LRVF dat de wijn van Reynaud de hoogste score haalt. Nog niet zo'n slecht resultaat ondanks al die ingedroogde druiven en rotte bladeren. " I know nothing, I am from Barcelona!" zegt Emmanuel (Reynaud) 
Beweer ik ergens iets anders? Ik schrijf zelf hierboven " ik vind Rayas een heel grote, karaktervolle wijn en naar dit filmpje kijken doet me dan weer ferm nadenken over hoe grote wijn tot stand komt".
Deze discussie te velde al dikwijls gevoerd. Laurent Fournier bvb. wil geen nieuwste type druiven selectie (die met het "water"bad) omdat hij juist vreest dat dit "spanning" zou wegnemen. Ik schreef het elders reeds, er IS geen recept voor grote wijn, er IS geen "gelijk" te halen in appreciatie ervan. Alleen, wij houden meestal meer van "zuivere" aroma's, kristal helderheid van geur en smaak als je voelt wat ik bedoel. Voor mij (niet voor Vera) is Rayas/Tours wellicht de grootste uitzondering hierop.
En wat RVDF schrijft boeit me trouwens vrij matig, wetende waarom wie wel en wie niet in dit blad besproken wordt. Je kan dat zelf wel invullen zeker?
Beweer jii ergens iets anders? Jij hebt wel een erg vreemde manier van discussie voeren. Jij begint je reactie met de melding dat liefhebbers van TOURS wat volgt best niet lezen. Wat moet ik daar dan onder verstaan?
En daarbij, je speelt het steeds klaar om in elke reactie die je schrijft een verwijzing naar één of meerdere van jouw wijnen te doen. In zekere zin moet ik je daarvoor bewonderen. Met elke post die je doet maak je wat verdoken reclame. Geen probleem hoor voor mij maar op het laatst wordt steeds hetzelfde liedje horen wat afgezaagd. Schrijft er iemand iets over Bourgogne dan antwoord jij met Fournier. Schrijft er iemand iets over Rhône dan komt Saint-Cosme voor de proppen en in de champagne is al wat de klok slaat Nathalie Falmet, enz. Draai die plaat nu maar eens om. Je hebt je roeping gemist want je had in de politiek moeten gaan. Die politiekers hebben hun antwoord ook al klaar voor hen de vraag gesteld is.
Verder vind ik het natuurlijk jammer dat wat LRVF schrijft je matig boeit. Maar ik geloof daar eerlijk gezegd niks van. Moest er volgende maand een lovend artikel over Fournier in verschijnen dan zou je dat onmiddellijk overnemen op je website. Deze staat ten andere vol met commentaren van meestal Angelsaksische wijngoeroes. En dat leest enorm irritant. Proef je wijnen gewoon zelf, of laat je echtgenote dat doen als die zo goed proeft, en schrijf zelf een boeiend commentaar in het Nederlands. Er is niets zo mooi dan gewone klare taal voor de gewone wijnliefhebber. En jij weet veel over wijn. Profileer jezelf dus meer op je website.
Die waarschuwing was omdat je, eens je in een wijn iets oppikt qua aroma, het dikwijls later irritant kan zijn om dan steeds terug die link te leggen. Ik geef eerlijk toe, ik heb daar zelf last van en ik kan Tours daardoor minder appreciëren dan voordien.
Wat betreft verwijzing naar eigen wijnen, ik tracht dat eerder vaag te houden, bvb "Jef zgt" of " ik hoor van Elodie dat", en dat is dan ook zo. Als ik schrijf "iemand zegt" vraagt iedereen toch wie, maar ik neem in ieder geval je (terechte) kritiek mee en doe (nog meer) mijn best om zulks in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden. Ik denk daar helaas meestal niet bij na als ik hier iets post.
En nog eens eerlijk: bedankt om te reageren ivm commentaren van de Angelsaksische wijngoeroe's die - helaas - alom vertegenwoordigd zijn, ook op onze site.
Ik hou daar zelf, echt waar, ook niet van om dat overal als de enige zaligmakende waarheid te verkondigen. Helaas gelooft de gemiddelde wijnliefhebber geen fluit van wat ik zelf beweer want ik "moet verkopen" en dat is uiteraard ook zo, anders zou het hier (nog) vlug(ger) gedaan zijn. Ze vergeten dan dat dat voor de schrijvelaars ook geldt, die moeten zich ook profileren.
Maar als ik zoals onlangs plots uit diverse hoek mails krijg met bestellingen van dezelfde wijn, dan is dat niet omdat ik kort voordien een mooie recensie op mijn site gezet heb.... In onze mailings staan meestal trouwens wel eigen stukjes tekst, niet al te best, ben geen schrijver, maar wel uit het hart.
Ik wou dat er meer mensen waren als jij, en vele anderen hier op het forum trouwens, die zich een eigen mening vormen en de Angelsaksen aan hun laars lappen, maar helaas is dat maar een fractie van, en er is nu eenmaal de commerciële realiteit. Als het aan mij lag kwam er enkel op wat ik zelf relevant vind en dat zou de site aardig wat inkorten.
Wat RDVF betreft, vele van onze wijnen scoren daar goed, je zal dat beter weten dan ik want ik koop sinds mensenheugenis enkel het juni nummer en dat heb ik nu al voor het tweede jaar op rij gerateerd.