(02-08-2020 05:28 PM)wvd schreef: [ -> ] (02-08-2020 05:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja klopt, ik heb nog steeds de (misschien foute) gedachte dat deze wijnen in hun jeugd makkelijk kunnen gedronken worden en niet per se beter worden door ouderen. Oudste jaargang die ik liggen heb is 2014, dus heb er nog geen ervaring mee.
Wat is nu ook alweer de belangrijkste eigenschap van de wijnliefhebber, Jo.....?
Hmmm...wacht eens...nee k weet niet, misschien kom ik erop hoor, even geduld!
Citaat:Wat is nu ook alweer de belangrijkste eigenschap van de wijnliefhebber, Jo.....?
De etiketten kunnen lezen? Of nee, belangrijker nog, de kurk eruit krijgen! Ja, zeker weten.
(02-08-2020 05:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja klopt, ik heb nog steeds de (misschien foute) gedachte dat deze wijnen in hun jeugd makkelijk kunnen gedronken worden en niet per se beter worden door ouderen. Oudste jaargang die ik liggen heb is 2014, dus heb er nog geen ervaring mee.
Ben jij dan ook eens niet benieuwd naar wat dat zou kunnen geven?
Welke cuvée heb je nog liggen in '14?
Er bestaat geen slechte of foute gedachte hierin.
Het enige wat telt is dat het smaakt.
Voor Bordeaux en vele andere regio's lijkt het vanzelfsprekend dat de wijnen een mooi plekje toegewezen krijgen en jaren rust vooraleer ze het verdienen ontkurkt worden.
@Olivier de kurk eruit krijgen begint wat te lukken hier.
Gisteren maar twee kurken gebroken van de vier.
Al moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat de vierde fles met een kroonkurk was.
Het kan ook de vijfde geweest zijn...
(03-08-2020 11:03 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (02-08-2020 05:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja klopt, ik heb nog steeds de (misschien foute) gedachte dat deze wijnen in hun jeugd makkelijk kunnen gedronken worden en niet per se beter worden door ouderen. Oudste jaargang die ik liggen heb is 2014, dus heb er nog geen ervaring mee.
Ben jij dan ook eens niet benieuwd naar wat dat zou kunnen geven?
Welke cuvée heb je nog liggen in '14?
Er bestaat geen slechte of foute gedachte hierin.
Het enige wat telt is dat het smaakt.
Voor Bordeaux en vele andere regio's lijkt het vanzelfsprekend dat de wijnen een mooi plekje toegewezen krijgen en jaren rust vooraleer ze het verdienen ontkurkt worden.
@Olivier de kurk eruit krijgen begint wat te lukken hier.
Gisteren maar twee kurken gebroken van de vier.
Al moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat de vierde fles met een kroonkurk was.
Het kan ook de vijfde geweest zijn...
Tuurlijk ben ik daar benieuwd naar. Maar wat Werner bedoelde was “geduld” dacht ik, en dat heb ik soms te weinig.
T is gewoon zoals bij sommige Bojo s , ze zijn jong al zo lekker en drinkbaar.
Anderzijds, net even gekeken, heb nog 3 Trotzenberg, 2 Pinot Pur en 1 Carpe Diem.
Ga daar gauw eens iets van opentrekken
Citaat: @Olivier de kurk eruit krijgen begint wat te lukken hier.
Gisteren maar twee kurken gebroken van de vier.
Nen echte uitvijzer gij!
Citaat: Ben jij dan ook eens niet benieuwd naar wat dat zou kunnen geven?
We hebben hier eens een Kreuzberg gedronken die toch al een jaar of 8 op de teller had en de evolutie was toch anders als die die je verwacht bij een Bourgogne (herfstige aroma’s bvb). Hier was het meer het fruit dat belegen begon te worden. Ik vond hem mooier enkele jaren ervoor. Maar dat is natuurlijk maar één ervaring van één domein.
(03-08-2020 11:57 AM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: @Olivier de kurk eruit krijgen begint wat te lukken hier.
Gisteren maar twee kurken gebroken van de vier.
Nen echte uitvijzer gij!
Citaat: Ben jij dan ook eens niet benieuwd naar wat dat zou kunnen geven?
We hebben hier eens een Kreuzberg gedronken die toch al een jaar of 8 op de teller had en de evolutie was toch anders als die die je verwacht bij een Bourgogne (herfstige aroma’s bvb). Hier was het meer het fruit dat belegen begon te worden. Ik vond hem mooier enkele jaren ervoor. Maar dat is natuurlijk maar één ervaring van één domein.
Naar mijn ervaring rijpt Pinot Noir overal anders dan in Bourgogne. Hoe mooi Pinot's uit Oregon, Nieuw-Zeeland of Duitsland ook zijn, ze ontwikkelen weinig extra's (voorlopig?) vind ik.
Een tijdje terug via Shiraz een Shelter winery Pinot Noir 2011 in het glas gekregen.
Man wat was dat een mooie wijn!
Onmiskenbaar Duits, alles zat zeer mooi in elkaar.
Weet wel niet meer of het pop and pour was.
En dat deze niet allemaal hetzelfde smaken of verouderen dat is toch zeer leuk?
Zo heb je meer diversiteit.
Het is gewoon zeer leuk als je een fles openmaakt met vrienden dat die op dag 1 er boenk op zit.
Of ge moet u maten twee dagen op rij zien.
(03-08-2020 04:35 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Een tijdje terug via Shiraz een Shelter winery Pinot Noir 2011 in het glas gekregen.
Man wat was dat een mooie wijn!
Onmiskenbaar Duits, alles zat zeer mooi in elkaar.
Weet wel niet meer of het pop and pour was.
En dat deze niet allemaal hetzelfde smaken of verouderen dat is toch zeer leuk?
Zo heb je meer diversiteit.
Het is gewoon zeer leuk als je een fles openmaakt met vrienden dat die op dag 1 er boenk op zit.
Of ge moet u maten twee dagen op rij zien.
Geen idee waarom je vermoedt dat we die Ahr wijnen niet wíllen laten verouderen. Tuurlijk is dat leuk.
Een oudere wijn (maar dan spreek ik over 15-20+) doe ik trouwens sowieso de avond ervoor open.
(03-08-2020 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-08-2020 04:35 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Een tijdje terug via Shiraz een Shelter winery Pinot Noir 2011 in het glas gekregen.
Man wat was dat een mooie wijn!
Onmiskenbaar Duits, alles zat zeer mooi in elkaar.
Weet wel niet meer of het pop and pour was.
En dat deze niet allemaal hetzelfde smaken of verouderen dat is toch zeer leuk?
Zo heb je meer diversiteit.
Het is gewoon zeer leuk als je een fles openmaakt met vrienden dat die op dag 1 er boenk op zit.
Of ge moet u maten twee dagen op rij zien.
Geen idee waarom je vermoedt dat we die Ahr wijnen niet wíllen laten verouderen. Tuurlijk is dat leuk.
Een oudere wijn (maar dan spreek ik over 15-20+) doe ik trouwens sowieso de avond ervoor open.
Ik denk niet dat het kwestie van willen is.
Ze zijn gewoon zo lekker jong.
En denk dat er daardoor velen op jonge leeftijd reeds gedronken worden.
Die Carpe Diem 2014 zou misschien wel eens heerlijk kunnen zijn nu al.
Met Beaujolais heb ik het ook, wil deze eens lang laten liggen maar eens ze 7 jaar oud zijn gaat op één of andere magische wijze het kurk er toch vanaf.
Zo een wijn van 15 jaar en meer als je dat ritueel uitvoert is dat dan enkel om thuis te schenken?
(03-08-2020 05:12 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (03-08-2020 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-08-2020 04:35 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Een tijdje terug via Shiraz een Shelter winery Pinot Noir 2011 in het glas gekregen.
Man wat was dat een mooie wijn!
Onmiskenbaar Duits, alles zat zeer mooi in elkaar.
Weet wel niet meer of het pop and pour was.
En dat deze niet allemaal hetzelfde smaken of verouderen dat is toch zeer leuk?
Zo heb je meer diversiteit.
Het is gewoon zeer leuk als je een fles openmaakt met vrienden dat die op dag 1 er boenk op zit.
Of ge moet u maten twee dagen op rij zien.
Geen idee waarom je vermoedt dat we die Ahr wijnen niet wíllen laten verouderen. Tuurlijk is dat leuk.
Een oudere wijn (maar dan spreek ik over 15-20+) doe ik trouwens sowieso de avond ervoor open.
Ik denk niet dat het kwestie van willen is.
Ze zijn gewoon zo lekker jong.
En denk dat er daardoor velen op jonge leeftijd reeds gedronken worden.
Die Carpe Diem 2014 zou misschien wel eens heerlijk kunnen zijn nu al.
Met Beaujolais heb ik het ook, wil deze eens lang laten liggen maar eens ze 7 jaar oud zijn gaat op één of andere magische wijze het kurk er toch vanaf.
Zo een wijn van 15 jaar en meer als je dat ritueel uitvoert is dat dan enkel om thuis te schenken?
Drie weken terug de Rauzan Segla 2001 geopend de dag er voor en de dag zelf meegenomen naar Winevet, daar gewoon koel gezet.
De wijn was op zijn allerbest.
Als je bedoelt of ik het voor mezelf doe, neen.
Bedoelde dus of je de fles dan nog transporteerde of niet.
Bedankt om dit even uit te leggen.
Zelf heb ik daar altijd een beetje schrik voor.
Is al eens verkeerd uitgevallen. Wel nog niet met zo een oude wijn.
(03-08-2020 10:01 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Bedoelde dus of je de fles dan nog transporteerde of niet.
Bedankt om dit even uit te leggen.
Zelf heb ik daar altijd een beetje schrik voor.
Is al eens verkeerd uitgevallen. Wel nog niet met zo een oude wijn.
Ja, bij het transport zet ik de wijn meestal vast, nog geen malheuren mee gehad.
Met natuurlijke wijnen moet je..eh.natuurlijk...extra opletten
(03-08-2020 11:30 AM)vinejo schreef: [ -> ] (03-08-2020 11:03 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (02-08-2020 05:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja klopt, ik heb nog steeds de (misschien foute) gedachte dat deze wijnen in hun jeugd makkelijk kunnen gedronken worden en niet per se beter worden door ouderen. Oudste jaargang die ik liggen heb is 2014, dus heb er nog geen ervaring mee.
Ben jij dan ook eens niet benieuwd naar wat dat zou kunnen geven?
Welke cuvée heb je nog liggen in '14?
Er bestaat geen slechte of foute gedachte hierin.
Het enige wat telt is dat het smaakt.
Voor Bordeaux en vele andere regio's lijkt het vanzelfsprekend dat de wijnen een mooi plekje toegewezen krijgen en jaren rust vooraleer ze het verdienen ontkurkt worden.
@Olivier de kurk eruit krijgen begint wat te lukken hier.
Gisteren maar twee kurken gebroken van de vier.
Al moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat de vierde fles met een kroonkurk was.
Het kan ook de vijfde geweest zijn...
Tuurlijk ben ik daar benieuwd naar. Maar wat Werner bedoelde was “geduld” dacht ik, en dat heb ik soms te weinig.
T is gewoon zoals bij sommige Bojo s , ze zijn jong al zo lekker en drinkbaar.
Anderzijds, net even gekeken, heb nog 3 Trotzenberg, 2 Pinot Pur en 1 Carpe Diem.
Ga daar gauw eens iets van opentrekken
Niet aan gedacht om eergisteren op ons triootje de Trotzenberg 14 blind te schenken.
Dan maar vandaag geopend.
Tja, wat kan ik zeggen.
Het gebeurt niet elke week dat je een wijn opentrekt en op een uur meer dan een halve fles achter de kiezen hebt.
Zo n wijn waar niks, helemaal niks op aan te merken is.
Geen rijp rood fruit (typisch toch voor vele spatburgunders) in de neus.
Wel klassevol zwart fruit (blauwe bes), mineraliteit, ietsepietsie ceder én vooral een mooie kruidigheid, die het geheel echt wel uitzonderlijk edel doet aanvoelen.
In de mond is dit gewoon perfect, fris en fluwelig, sappig en gedistingeerd, perfecte tannines en zuren.
Ik drink weinig of geen Bourgognes van dit niveau.
Een grote wijn, ik schrijf het in kleine letters.
Zalige foto. Ik ging daarnet door mijn dak.
Ik denk dat ik deze cuvee nog niet gedronken heb, maar ik lees dat je er nog 2 hebt
(08-08-2020 09:13 PM)Fre schreef: [ -> ]Zalige foto. Ik ging daarnet door mijn dak.
Ik denk dat ik deze cuvee nog niet gedronken heb, maar ik lees dat je er nog 2 hebt
Yep, nog twee, mss iets voor t WK
Een wijn van t kaliber van Van Aert.
(08-08-2020 10:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een wijn van t kaliber van Van Aert.
Dan denk ik eerder aan een Grand Cru uit Bourgognië, wat een prestatie!!
(09-08-2020 10:54 AM)wvd schreef: [ -> ] (08-08-2020 10:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een wijn van t kaliber van Van Aert.
Dan denk ik eerder aan een Grand Cru uit Bourgognië, wat een prestatie!!
GROOTS! als je terugdenkt aan hoe hij er een jaar geleden bij lag in de Tour. Een echte winnaar! Exact wat nodig is om het verschil te maken. Een genot om hem te zien fietsen.
(09-08-2020 11:01 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (09-08-2020 10:54 AM)wvd schreef: [ -> ] (08-08-2020 10:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een wijn van t kaliber van Van Aert.
Dan denk ik eerder aan een Grand Cru uit Bourgognië, wat een prestatie!!
GROOTS! als je terugdenkt aan hoe hij er een jaar geleden bij lag in de Tour. Een echte winnaar! Exact wat nodig is om het verschil te maken. Een genot om hem te zien fietsen.
En hoe SLIM gereden! En samen met de (2e) beste weg, hoe fenomenaal, ik kreeg er echt kippevel van. 't Is op de weg net omgekeerd van in de cross.
(09-08-2020 10:54 AM)wvd schreef: [ -> ] (08-08-2020 10:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een wijn van t kaliber van Van Aert.
Dan denk ik eerder aan een Grand Cru uit Bourgognië, wat een prestatie!!
Wie zegt dat die Shumacher niet even goed (of beter) is?
De witte wijn van Schumacher is toch ook wel lekker.
Gisterenavond tot deze constatering gekomen.
Mittelrein 2017 Riesling.
Heeft zowat alles wat je verwacht van een kwalitatieve Riesling.
(12-09-2020 12:16 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]De witte wijn van Schumacher is toch ook wel lekker.
Gisterenavond tot deze constatering gekomen.
Mittelrein 2017 Riesling.
Heeft zowat alles wat je verwacht van een kwalitatieve Riesling.
Vind ik ook. En dat voor amper 10 euro.
(12-09-2020 12:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2020 12:16 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]De witte wijn van Schumacher is toch ook wel lekker.
Gisterenavond tot deze constatering gekomen.
Mittelrein 2017 Riesling.
Heeft zowat alles wat je verwacht van een kwalitatieve Riesling.
Vind ik ook. En dat voor amper 10 euro.
Ik denk dat deze iets duurder is.
14 op het domein, maar kreeg de fles cadeau tijdens een bezoek.
Dus feitelijk is ze iets goedkoper.
Nu het is zeker dat het kwaliteit is.
Mineraal, zoetje in de neus maar droog in de mond.
Gekonfijt fruit met wat zuurtjes die erdoorheen maaien zoals alleen Riesling dat kan.
(12-09-2020 12:29 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (12-09-2020 12:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2020 12:16 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]De witte wijn van Schumacher is toch ook wel lekker.
Gisterenavond tot deze constatering gekomen.
Mittelrein 2017 Riesling.
Heeft zowat alles wat je verwacht van een kwalitatieve Riesling.
Vind ik ook. En dat voor amper 10 euro.
Ik denk dat deze iets duurder is.
14 op het domein, maar kreeg de fles cadeau tijdens een bezoek.
Dus feitelijk is ze iets goedkoper.
Nu het is zeker dat het kwaliteit is.
Mineraal, zoetje in de neus maar droog in de mond.
Gekonfijt fruit met wat zuurtjes die erdoorheen maaien zoals alleen Riesling dat kan.
Ah, ik had t op deze
https://www.ahrweindepot.de/weingüter/w...chumacher/
(bovenste vd twee, er is idd ook een cuvee aan 14 euro, maar net zoals in de rode is de instap al heel kwaliteitsvol)
Goed om te weten, dan proef ik volgende keer de witte ook.
Marienthaler Trotzenberg 2016
Met dank aan onze "Smaakatleet" om voor mij een mooie selectie Duits mee te nemen van zijn reis
.
+ Voorbereiding : dag 1 = pop and pour ( 1/2 fles ) + dag 2 = niet gedronken + dag 3 = overige 1/2 fles
+ Kleur : licht robijn doorschijnend rood, geen tranen in het glas
+ Neus : hopen rood fruit, aalbes, aardbei, enz. Ook iets vegetaal en licht gebrande toetsen ook, zeer interessant
+ Mond : zuren zijn dominant aanwezig, maar zeker niet storend, ook hier heel veel rood fruit te bespeuren ( framboos )
+ Afdronk : mooi pikantje dat aan het puntje van de tong blijft kleven, in de retro ook nog een kick van framboos
Zeer mooi gemaakt, iets te licht naar persoonlijke smaak, maar drinkt goed door. Goeie P/K alvast !
Mathijs
(26-09-2020 04:21 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Marienthaler Trotzenberg 2016
Met dank aan onze "Smaakatleet" om voor mij een mooie selectie Duits mee te nemen van zijn reis .
+ Voorbereiding : dag 1 = pop and pour ( 1/2 fles ) + dag 2 = niet gedronken + dag 3 = overige 1/2 fles
+ Kleur : licht robijn doorschijnend rood, geen tranen in het glas
+ Neus : hopen rood fruit, aalbes, aardbei, enz. Ook iets vegetaal en licht gebrande toetsen ook, zeer interessant
+ Mond : zuren zijn dominant aanwezig, maar zeker niet storend, ook hier heel veel rood fruit te bespeuren ( framboos )
+ Afdronk : mooi pikantje dat aan het puntje van de tong blijft kleven, in de retro ook nog een kick van framboos
Zeer mooi gemaakt, iets te licht naar persoonlijke smaak, maar drinkt goed door. Goeie P/K alvast !
Mathijs
Fijn dat je zo’n wijn eens een kans geeft! Ben benieuwd wat je zou vinden van pakweg een Blaufränkisch. Voor mij zit dat zo ergens halfweg tussen pinot noir/spätburgunder en Bordeaux.
(26-09-2020 07:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fijn dat je zo’n wijn eens een kans geeft! Ben benieuwd wat je zou vinden van pakweg een Blaufränkisch. Voor mij zit dat zo ergens halfweg tussen pinot noir/spätburgunder en Bordeaux.
Ik zit in Bordeaux voorlopig wel goed qua voorraad, daar is recent nog maar weinig aangevuld.
Wat ik recent het gekocht komt vooral uit andere regio's binnen Frankrijk ( Bourgogne, Loire, Rhône ).
En af en toe zin in een goeie Duitser