wijnliefhebbers

Volledige versie: Paul Schumacher, Ahr
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Bezocht het domein in november, Shumacher zoekt eerder de Franse stijl dus dat leek me wel wat. De proeverij ginds viel heel goed mee, wou nu eens thuis herproeven.
Ik opende een fles Carpe Diem, spatburgunder 2013, 13 euro op domein.
Eerste dag gewoon goed, tweede dag echt heel goed.
Kersen, aardbei, cacao, bloemetjes, wat kruidigheid (peper), mineraal (ijzer)
Het mondgevoel is fris en fluwelig (eerste dag korreliger) met zachte tannines en milde zuurtjes, munt, chocolade.
Goh, dat is mooi hoor. Voor mij inderdaad de perfecte symbiose tussen een Bourgondische pinot noir en een spatburgunder.
Mocht ik cavist zijn, ik zou t wel weten...
13€?! dat is inderdaad een mooie prijs!
(23-11-2015 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bezocht het domein in november, Shumacher zoekt eerder de Franse stijl dus dat leek me wel wat. De proeverij ginds viel heel goed mee, wou nu eens thuis herproeven.
Ik opende een fles Carpe Diem, spatburgunder 2013, 13 euro op domein.
Eerste dag gewoon goed, tweede dag echt heel goed.
Kersen, aardbei, cacao, bloemetjes, wat kruidigheid (peper), mineraal (ijzer)
Het mondgevoel is fris en fluwelig (eerste dag korreliger) met zachte tannines en milde zuurtjes, munt, chocolade.
Goh, dat is mooi hoor. Voor mij inderdaad de perfecte symbiose tussen een Bourgondische pinot noir en een spatburgunder.
Mocht ik cavist zijn, ik zou t wel weten...

Goh, wat doe je open na een heerlijke fles Bachelet..
Deze Carpe Diem dan maar.
En ja, alweer bevestiging: ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.
Citaat:ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.

Laat mij weten wanneer he Wink
(22-06-2016 09:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.

Laat mij weten wanneer he Wink

Count me in applaus
(22-06-2016 08:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-11-2015 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bezocht het domein in november, Shumacher zoekt eerder de Franse stijl dus dat leek me wel wat. De proeverij ginds viel heel goed mee, wou nu eens thuis herproeven.
Ik opende een fles Carpe Diem, spatburgunder 2013, 13 euro op domein.
Eerste dag gewoon goed, tweede dag echt heel goed.
Kersen, aardbei, cacao, bloemetjes, wat kruidigheid (peper), mineraal (ijzer)
Het mondgevoel is fris en fluwelig (eerste dag korreliger) met zachte tannines en milde zuurtjes, munt, chocolade.
Goh, dat is mooi hoor. Voor mij inderdaad de perfecte symbiose tussen een Bourgondische pinot noir en een spatburgunder.
Mocht ik cavist zijn, ik zou t wel weten...

Goh, wat doe je open na een heerlijke fles Bachelet..
Deze Carpe Diem dan maar.
En ja, alweer bevestiging: ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.

Mijn goesting in PN was al gewekt met het lezen over den Bachelet . Smile

Denk volgend jaar er ook eens binnen te springen .
Spreekt die mens andere talen buiten het Duits ?
(23-06-2016 08:22 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(22-06-2016 08:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-11-2015 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bezocht het domein in november, Shumacher zoekt eerder de Franse stijl dus dat leek me wel wat. De proeverij ginds viel heel goed mee, wou nu eens thuis herproeven.
Ik opende een fles Carpe Diem, spatburgunder 2013, 13 euro op domein.
Eerste dag gewoon goed, tweede dag echt heel goed.
Kersen, aardbei, cacao, bloemetjes, wat kruidigheid (peper), mineraal (ijzer)
Het mondgevoel is fris en fluwelig (eerste dag korreliger) met zachte tannines en milde zuurtjes, munt, chocolade.
Goh, dat is mooi hoor. Voor mij inderdaad de perfecte symbiose tussen een Bourgondische pinot noir en een spatburgunder.
Mocht ik cavist zijn, ik zou t wel weten...

Goh, wat doe je open na een heerlijke fles Bachelet..
Deze Carpe Diem dan maar.
En ja, alweer bevestiging: ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.

Mijn goesting in PN was al gewekt met het lezen over den Bachelet . Smile

Denk volgend jaar er ook eens binnen te springen .
Spreekt die mens andere talen buiten het Duits ?

Was een van zijn zonen toen ik er was, heb me moeten behelpen met Pfaff-Duits Rolleyes
(23-06-2016 08:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-06-2016 08:22 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(22-06-2016 08:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-11-2015 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bezocht het domein in november, Shumacher zoekt eerder de Franse stijl dus dat leek me wel wat. De proeverij ginds viel heel goed mee, wou nu eens thuis herproeven.
Ik opende een fles Carpe Diem, spatburgunder 2013, 13 euro op domein.
Eerste dag gewoon goed, tweede dag echt heel goed.
Kersen, aardbei, cacao, bloemetjes, wat kruidigheid (peper), mineraal (ijzer)
Het mondgevoel is fris en fluwelig (eerste dag korreliger) met zachte tannines en milde zuurtjes, munt, chocolade.
Goh, dat is mooi hoor. Voor mij inderdaad de perfecte symbiose tussen een Bourgondische pinot noir en een spatburgunder.
Mocht ik cavist zijn, ik zou t wel weten...

Goh, wat doe je open na een heerlijke fles Bachelet..
Deze Carpe Diem dan maar.
En ja, alweer bevestiging: ik moet dringend terug naar de Ahr om flessen in te slaan vooraleer de rest van de wereld beseft hoe mooi deze wijnen zijn.

Mijn goesting in PN was al gewekt met het lezen over den Bachelet . Smile

Denk volgend jaar er ook eens binnen te springen .
Spreekt die mens andere talen buiten het Duits ?

Was een van zijn zonen toen ik er was, heb me moeten behelpen met Pfaff-Duits Rolleyes
https://www.youtube.com/watch?v=NDf0p4MgFmw

Toeval treft , dat is men tweede taal Tongue .
und in de hoeke plaatsen !

Man man ik lig toch even strike hoor .

Marc

Wij waren deze week voor een korte wandelvakantie in de Ahr. Toch even tijd gemaakt voor een bezoek aan een wijndomein, en de keuze viel op wijnmaker Paul Schumacher, omwille van deze topic, en omdat ik bij Jo al eens van de Carpe Diem had mogen proeven, en omdat de populist net enkele dagen geleden ook hier was en lovende woorden op Facebook plaatste.
Het werd een heel mooie degustatie, ondanks, of misschien wel dankzij, dat alles niet vlekkeloos verliep.
We werden, zonder afspraak, meer dan correct ontvangen door mevrouw Schumacher, die ons een nagenoeg compleet overzicht van hun wijnen liet proeven.

Als instapper de huiswijn "Casa", gemaakt van Spätburgunder, Frühburgunder en Portugieser. "Geen Dornfelder, dat willen we vermijden", zegt Anne Schumacher, en ze is duidelijk tevreden als we dat begrijpen en beamen. De basiswijn is correct, zonder meer, en dat is zo ongeveer wat hiermee wordt nagestreefd.

Ahr Spätburgunder 2014 is de basiswijn van Spätburgunder (Pinot Noir). Duidelijk meer kwaliteit in het glas, nog steeds easy drinking, maar met wat meer beet en meer ernst dan de Casa.

Dan komt de Carpe Diem 2014 in het glas, de wijn waar ik naar had uitgekeken en veel verwachtingen naar had. Zoals gezegd had ik de wijn bij Jo al eens mogen proeven, en ik had nog een beetje een idee van wat ik toen in het glas kreeg. Gelukkig maar. Want de wijn die we bij Schumacher kregen ingeschonken was vermoeid, op het randje van geoxideerd, zonder fruit, lomp en oninteressant. "Euhm... mevrouw, staat deze fles al lang open misschien?".
Anne schrikt, neemt zelf een glas en bevestigt. Op het etiket staat een datum gekribbeld. De fles werd op 2 juli geopend, vandaag zijn we 15 juli. Dat is teveel voor deze wijn. Zonder aarzelen wordt een nieuwe fles geopend.
"Maar nu proeven jullie ook niet optimaal", zegt Anne, "want onze wijnen zijn wel gebaat met een beetje lucht". De nieuwe fles is zoals ik verwacht had. Mooi rood fruit, mineraliteit, kleine bescheiden kruidigheid, nog wat gebald en gesloten.
Dan merkt mevrouw Schumacher dat er nòg een fles Carpe Diem open staat. Die is net een weekje open gegaan. Ook daarvan krijgen we een slokje, en ja, deze is helemaal open, met dieper rood en wat zwart fruit en meer uitgesproken (maar nog niet overheersende) kruidigheid. Veel finesse ook, wat een rode draad zou blijken bij alle wijnen van Paul Schumacher.

Volgende wijn is de Frühburgunder 2014. Die is wat muf, en vertoont ook wat oxidatiesporen. De spiegel van de wijn in de fles is vuil, en aan de binnenkant van de fles is een sediment afgezet. "Dat is ook niet normaal", zegt Anne, "maar die is precies ook al van 2 juli open". Weer gaat er een nieuwe fles open. De Frühburgunder uit de nieuwe fles is wél mooi, met wat meer complex fruit maar vergeleken met de Carpe Diem niet zoveel diepte.

De volgende wijn die we in het glas krijgen, Pur Pinot 2014, is groots. Fantastisch en complexe neus van rood en zwart fruit, met mineraliteit, en in de mond zijdezachte tannines, als er hout is gebruikt (ja dus, maar heel gedoseerd) is het amper merkbaar. "Hier is niets mis mee, zeker?", vraagt Anne Schumacher. Nee hoor, hier is niets mis mee. "Ah, want... ook deze fles staat van 2 juli open. Maar deze wijn kan daar wel tegen, net zoals wat nu nog volgt."

En wat volgt is niet min. Twee wijnen van Grosse Lagen aan de Ahr, schitterende staaltjes van wat in Duitsland mogelijk is met Pinot Noir.
Marienthaler Trotzenbergberg 2013 is fijn, met rijp rood fruit en heel elgant. Lang in afdronk, met een uitgesproken zuiverheid.

De Walporzheimer Kräuterberg is groots, krachtig en gedreven door een kruidigheid die eigen zou zijn aan deze wijngaard (vandaar de naam ook). Geconcentreerde kracht en diepgang, met een heel lange afdronk vol complex fruit en kruiden.

We sluiten nog even af met twee Rieslings die in de Mittelrhein (op 30 km van de Ahr) worden gemaakt, maar die eerlijk gezegd het vermelden (nog) niet waard zijn. Het is de eerste oogst van de wijngaard die ze vorig jaar goedkoop hebben kunnen overnemen.

Het gesprek rond de wijn met mevrouw Schumacher is ook interessant.
Ze werken dichtbij de natuur, en hebben het grootste respect hiervoor. Alles gist spontaan, en als ik opmerk dat dit toch wel een risico is, zegt Anne: "Niet als je weet waar je mee bezig bent. Onze gisten horen bij onze wijn, en als je kunstmatige gist koopt, moet je kiezen welke aroma's je in je wijn wil. Wij willen dat onze wijn uitdrukt waar hij vandaan komt."
Pinot Noir is geen gemakkelijke druif, dat is algemeen bekend. Dat komt onder andere, zegt mevrouw Schumacher, omdat het rijpheidsvenster zo klein is. "Zeker voor ons, wij willen niet overrijp oogsten. En uiteraard niet onrijp. En om van onrijpheid naar overrijp te gaan is hier in de Ahr soms maar drie dagen nodig. Gelukkig zijn onze wijngaarden niet allemaal op hetzelfde moment optimaal oogstklaar. Maar met ons klein en jong bedrijf is het wel alle hens aan dek dan."

Proficiat, je hebt het einde van deze lange tekst gehaald. Ik kan om te besluiten nog meegeven wat Jo ook besluit in zijn eerste berichtje hier: "Mocht ik cavist zijn, ik zou het wel weten..."
respect Marc voor dit uitgebreide verslag, zeer leuk om lezen...!
Heb 1 flesje Krauterberg liggen, binnenkort ook nog wat verse Carpe Diem en zo - waarvoor oprechte dank Wink
De gewone fruhburgunder kocht ik ook niet vorig jaar, wel de Allegria.
En dacht ook een flesje cabernet sauvignon.. ;-)

Marc

(17-07-2016 11:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]respect Marc voor dit uitgebreide verslag, zeer leuk om lezen...!
Heb 1 flesje Krauterberg liggen, binnenkort ook nog wat verse Carpe Diem en zo - waarvoor oprechte dank Wink
De gewone fruhburgunder kocht ik ook niet vorig jaar, wel de Allegria.
En dacht ook een flesje cabernet sauvignon.. ;-)

De Allegria was uitgeput, en de niet-burgunders heb ik niet geproefd.
Maar het is niet zo ver, misschien komt dat er later nog eens van...
(17-07-2016 11:17 PM)Marc schreef: [ -> ]
(17-07-2016 11:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]respect Marc voor dit uitgebreide verslag, zeer leuk om lezen...!
Heb 1 flesje Krauterberg liggen, binnenkort ook nog wat verse Carpe Diem en zo - waarvoor oprechte dank Wink
De gewone fruhburgunder kocht ik ook niet vorig jaar, wel de Allegria.
En dacht ook een flesje cabernet sauvignon.. ;-)

De Allegria was uitgeput, en de niet-burgunders heb ik niet geproefd.
Maar het is niet zo ver, misschien komt dat er later nog eens van...

Om die Allegria te proeven moet je zels niet naar Duitsland rijden.. Wink
thank you voor het verslag, Marc!

Straf toch wel dat die pur pinot nog altijd zo mooi is na twee weken openstaan!
Leest vlotjes die tekst Marc Smile .
Het enige nadeel met deze topic is dat ik opnieuw zin krijg in een glas PN ... Confused
Flesje 2014 van de "gewone" spatburgunder geopend (met xtra special thanks aan Marc)- een heel heel mooie neus met mineraliteit, rode besjes en cacao. Sappig en vlot binnenlopend, mist mss wat materie en lengte maar voor de prijs is dit top, zoek maar een Bourgogne van deze prijs die even veel genot schenkt.
Het relatieve gebrek aan materie kan gecompenseerd worden door dit te drinken met een lekker stukje kaas. Ik denk dat ik de ideale combinatie heb gevonden:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4908-...l#pid67049
Pur pinot 2014
(voor de juiste schrijfwijze zie foto)
Doorzichtig rood met violet schijn.
De neus is eerder discreet, toetsen van cacao, vers zwart (of is het rood?) fruit, mineraliteit. Een aangename kruidigheid (peper, nootmuskaat) vervolledigt het pallet.
In de mond een mooie materie die van bij de start is ingebed in knapperige zuurtjes, tannines zijn perfect rijp en krokant, de wijn is behoorlijk lang in de mond, behoudt zijn fraicheur, schitterende balans. Eindigt wel tamelijk kort.
Een pinot noir waar mijn vrouw van houdt, dat gebeurt normaal gezien enkel bij Bourgognes van 30+€...
90+
(05-03-2017 05:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]Pur pinot 2014
(voor de juiste schrijfwijze zie foto)
Doorzichtig rood met violet schijn.
De neus is eerder discreet, toetsen van cacao, vers zwart (of is het rood?) fruit, mineraliteit. Een aangename kruidigheid (peper, nootmuskaat) vervolledigt het pallet.
In de mond een mooie materie die van bij de start is ingebed in knapperige zuurtjes, tannines zijn perfect rijp en krokant, de wijn is behoorlijk lang in de mond, behoudt zijn fraicheur, schitterende balans. Eindigt wel tamelijk kort.
Een pinot noir waar mijn vrouw van houdt, dat gebeurt normaal gezien enkel bij Bourgognes van 30+€...
90+

Zalige foto ook. Precies een schilderij Smile
(06-03-2017 12:00 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(05-03-2017 05:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]Pur pinot 2014
(voor de juiste schrijfwijze zie foto)
Doorzichtig rood met violet schijn.
De neus is eerder discreet, toetsen van cacao, vers zwart (of is het rood?) fruit, mineraliteit. Een aangename kruidigheid (peper, nootmuskaat) vervolledigt het pallet.
In de mond een mooie materie die van bij de start is ingebed in knapperige zuurtjes, tannines zijn perfect rijp en krokant, de wijn is behoorlijk lang in de mond, behoudt zijn fraicheur, schitterende balans. Eindigt wel tamelijk kort.
Een pinot noir waar mijn vrouw van houdt, dat gebeurt normaal gezien enkel bij Bourgognes van 30+€...
90+

Zalige foto ook. Precies een schilderij Smile

Van de Pintse school Wink
Gisteren bij Shumacher langs geweest. Eindelijk eens Paul zelf mogen ontmoeten. Interessante man, zeer authentiek, no nonsense. Kan wel amper Engels, gelukkig hadden we LL, onze Duitse tolk mee.
We spraken over de Franse stijl, iets waar ze zich zeker laten op voorstaan voor wat betreft hun wijnen. Shumacher vertelde dat men in Duitsland gewoon soms te lang wacht met plukken, waardoor het fruit wel heel mooi rijp is (soms zelfs overrijp) maar waardoor vooral de druiven zuurtjes missen. Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.
Hoe dan ook, zijn wijnen bevestigden weer in het glas.
Jammer genoeg nog steeds 2014 te koop en geen '15 (zeer goed jaar) of 2016 ("topjaar, ik heb gewoon niks moeten doen, alleen de druiven plukken en vinifiëren").
Maar goed, ook de 2014 s die we te proeven kregen getuigden weer van de grote klasse van deze sympathieke oenoloog.
(09-04-2017 06:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren bij Shumacher langs geweest. Eindelijk eens Paul zelf mogen ontmoeten. Interessante man, zeer authentiek, no nonsense. Kan wel amper Engels, gelukkig hadden we LL, onze Duitse tolk mee.
We spraken over de Franse stijl, iets waar ze zich zeker laten op voorstaan voor wat betreft hun wijnen. Shumacher vertelde dat men in Duitsland gewoon soms te lang wacht met plukken, waardoor het fruit wel heel mooi rijp is (soms zelfs overrijp) maar waardoor vooral de druiven zuurtjes missen. Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.
Hoe dan ook, zijn wijnen bevestigden weer in het glas.
Jammer genoeg nog steeds 2014 te koop en geen '15 (zeer goed jaar) of 2016 ("topjaar, ik heb gewoon niks moeten doen, alleen de druiven plukken en vinifiëren").
Maar goed, ook de 2014 s die we te proeven kregen getuigden weer van de grote klasse van deze sympathieke oenoloog.

Heel boeiend !

Zouden ze in juni al hun nieuwere jaargangen aanbieden ?
Of is het eerst de oude buiten en dan de nieuwe verkopen ?

Marc

(09-04-2017 08:15 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Zouden ze in juni al hun nieuwere jaargangen aanbieden ?

... Ik hoop het... ;-)
(09-04-2017 08:15 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(09-04-2017 06:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren bij Shumacher langs geweest. Eindelijk eens Paul zelf mogen ontmoeten. Interessante man, zeer authentiek, no nonsense. Kan wel amper Engels, gelukkig hadden we LL, onze Duitse tolk mee.
We spraken over de Franse stijl, iets waar ze zich zeker laten op voorstaan voor wat betreft hun wijnen. Shumacher vertelde dat men in Duitsland gewoon soms te lang wacht met plukken, waardoor het fruit wel heel mooi rijp is (soms zelfs overrijp) maar waardoor vooral de druiven zuurtjes missen. Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.
Hoe dan ook, zijn wijnen bevestigden weer in het glas.
Jammer genoeg nog steeds 2014 te koop en geen '15 (zeer goed jaar) of 2016 ("topjaar, ik heb gewoon niks moeten doen, alleen de druiven plukken en vinifiëren").
Maar goed, ook de 2014 s die we te proeven kregen getuigden weer van de grote klasse van deze sympathieke oenoloog.

Heel boeiend !

Zouden ze in juni al hun nieuwere jaargangen aanbieden ?
Of is het eerst de oude buiten en dan de nieuwe verkopen ?

Ik was wel wat ontgoocheld dat er nog geen 2015 in verkoop was..
Op de prijslijst stond dat de Krauterberg 2015 vanaf mei te koop zou zijn dacht ik.
En toch wel verrassend dat zijn 2014 s nog niet allemaal weg zijn...je zou denken dat zulk een goed huis alles redelijk snel uitverkoopt. Niet dus (enkel de eerder genoemde topcuvee, die is binnen de 3 maanden weg zei hij).
2014 was een "schwierige jaargang" volgens Shumi, misschien is dat de reden...
Citaat:Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.

Interesting! Is ook een vraag die ik me al vaak gesteld heb, maar dan over de andere vanwaar dat zoetje komt. Thanks!

Ik neem aan dat het in Bourgogne waarschijnlijk wel van moeten is? Ik bedoel dat ze daar in sommige jaren misschien niet de keuze hebben om rijper te laten worden?
(10-04-2017 11:30 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.

Interesting! Is ook een vraag die ik me al vaak gesteld heb, maar dan over de andere vanwaar dat zoetje komt. Thanks!

Ik neem aan dat het in Bourgogne waarschijnlijk wel van moeten is? Ik bedoel dat ze daar in sommige jaren misschien niet de keuze hebben om rijper te laten worden?

Ik denk idd dat chaptalisatie in Bourgogne eerder gemeengoed is dan uitzondering.
Nu, toen men in de Ahr zag dat ik een bijzondere interesse had voor die chaptalisatie bleef men plots eerder discreet toch (bij Shumi en ook bij Bertram...)

BTW

Net een Pinot pur geopend, 2014.
Deze wijn heeft de finesse en elegantie van pakweg een Morey St Denis van Lignier Michelot. Nét niet de lengte misschien, maar toch. Stunning.
(09-04-2017 11:09 PM)Marc schreef: [ -> ]
(09-04-2017 08:15 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Zouden ze in juni al hun nieuwere jaargangen aanbieden ?

... Ik hoop het... ;-)
Ik ook Tongue
(09-04-2017 11:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-04-2017 08:15 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(09-04-2017 06:32 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren bij Shumacher langs geweest. Eindelijk eens Paul zelf mogen ontmoeten. Interessante man, zeer authentiek, no nonsense. Kan wel amper Engels, gelukkig hadden we LL, onze Duitse tolk mee.
We spraken over de Franse stijl, iets waar ze zich zeker laten op voorstaan voor wat betreft hun wijnen. Shumacher vertelde dat men in Duitsland gewoon soms te lang wacht met plukken, waardoor het fruit wel heel mooi rijp is (soms zelfs overrijp) maar waardoor vooral de druiven zuurtjes missen. Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.
Hoe dan ook, zijn wijnen bevestigden weer in het glas.
Jammer genoeg nog steeds 2014 te koop en geen '15 (zeer goed jaar) of 2016 ("topjaar, ik heb gewoon niks moeten doen, alleen de druiven plukken en vinifiëren").
Maar goed, ook de 2014 s die we te proeven kregen getuigden weer van de grote klasse van deze sympathieke oenoloog.

Heel boeiend !

Zouden ze in juni al hun nieuwere jaargangen aanbieden ?
Of is het eerst de oude buiten en dan de nieuwe verkopen ?

Ik was wel wat ontgoocheld dat er nog geen 2015 in verkoop was..
Op de prijslijst stond dat de Krauterberg 2015 vanaf mei te koop zou zijn dacht ik.
En toch wel verrassend dat zijn 2014 s nog niet allemaal weg zijn...je zou denken dat zulk een goed huis alles redelijk snel uitverkoopt. Niet dus (enkel de eerder genoemde topcuvee, die is binnen de 3 maanden weg zei hij).
2014 was een "schwierige jaargang" volgens Shumi, misschien is dat de reden...

Bedankt voor de info !

Die topcuvee kost dan toch ook wel een pak meer ?

Nu als ik dit lees wat de basis pinot kan leveren van genot .
Zouden we langs de ene kant blij mogen zijn dat ze niet op een paar maand uitverkocht zijn !
Anders wordt het gewoon weer één van de zovele wijnen die buiten ons bereik zouden vallen .

Nu ik heb er hier al enkele keren iets over gelezen .
En mijn interesse is zodanig gewekt dat een bezoekje aan dit wijngoed gewoon er moet van komen !
Doén Greg!
Zijn Pinot pur doet me nu zelfs even denken aan Pialade, you know..? Wink
Topcuvee kost inderdaad door de 40 euro. Heb ik 1 x geschonken op een degustatie bij Winevet, zou hier ergens op t forum moeten staan.
(10-04-2017 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Doén Greg!
Zijn Pinot pur doet me nu zelfs even denken aan Pialade, you know..? Wink
Topcuvee kost inderdaad door de 40 euro. Heb ik 1 x geschonken op een degustatie bij Winevet, zou hier ergens op t forum moeten staan.

Yes I do !

Dat wil al veel zeggen .
En ja af en toe eens een fleske van 40 euro moet kunnen .
(10-04-2017 06:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-04-2017 11:30 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Hoe doet hij dat dan, zulke frisse spatburgunders maken? Verrassend eigenlijk. Shumacher plukt gewoon vroeger, waardoor de zuurbalans perfect is. En dan...chaptaliseert hij een halve graad of zo. "Dat doet men in Bourgogne ook hoor" voegde hij er laconiek aan toe.

Interesting! Is ook een vraag die ik me al vaak gesteld heb, maar dan over de andere vanwaar dat zoetje komt. Thanks!

Ik neem aan dat het in Bourgogne waarschijnlijk wel van moeten is? Ik bedoel dat ze daar in sommige jaren misschien niet de keuze hebben om rijper te laten worden?

Ik denk idd dat chaptalisatie in Bourgogne eerder gemeengoed is dan uitzondering.
Nu, toen men in de Ahr zag dat ik een bijzondere interesse had voor die chaptalisatie bleef men plots eerder discreet toch (bij Shumi en ook bij Bertram...)

BTW

Net een Pinot pur geopend, 2014.
Deze wijn heeft de finesse en elegantie van pakweg een Morey St Denis van Lignier Michelot. Nét niet de lengte misschien, maar toch. Stunning.
Aha, da's goed nieuws Smile
Fotootje van Paul Schumacher (rechts op de foto) - we waren de buit aan het inladen ;-)
(links op de foto Gerten en St Canaar)
(11-04-2017 01:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Fotootje van Paul Schumacher (rechts op de foto) - we waren de buit aan het inladen ;-)
(links op de foto Gerten en St Canaar)

en een Jeroboam meegekregen of gekocht? Smile
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Koppelingen