Savigny-les-Beaune 2014
Ontdekt op het Salon des vignerons indépendant. Een jonge wijnbouwer die wenst terug te keren naar de oude methodes Bourguignonne. Zo worden de wijnen niet gefilterd.
Eerste Bourgogne uit 2014. Jong dus. Om de evolutie te kunnen meten, werd de wijn over 3 dagen gedronken. Eerste dag enorm veel broodkruim en speculoos in de neus. Ook wat bos. Het broodkruim was zo overweldigend, dat het me toch wat stoorde. Het overklaste het fruit naar mijn aanvoelen te veel. We vroegen ons af of dit niet teveel te maken heeft met gisten.
In de mond behoorlijk wat materie. Geen complexe wijn, wel een mooi gemaakte Bourgogne die nog zeker enkele jaren zal meegaan. De zuren en de materie zijn voldoende om te kunnen stellen dat deze wijn toekomst heeft. Op dag 2 is het broodkruim verhaal al een stuk minder en de wijn naar mijn gevoel al iets mooier. Op dag 3 een gelijkaardig verhaal, hoewel ik merkte dat de wijn verder geëvolueerd was (nog meer rijp fruit met een lichte zoete toets). Krijgt van mij op basis van dag 2 & 3 een 87+.
Mijn andere Savigny's laat ik nog even liggen.
(03-12-2015 12:25 PM)Fre schreef: [ -> ] Savigny-les-Beaune 2014
Ontdekt op het Salon des vignerons indépendant. Een jonge wijnbouwer die wenst terug te keren naar de oude methodes Bourguignonne. Zo worden de wijnen niet gefilterd.
Eerste Bourgogne uit 2014. Jong dus. Om de evolutie te kunnen meten, werd de wijn over 3 dagen gedronken. Eerste dag enorm veel broodkruim en speculoos in de neus. Ook wat bos. Het broodkruim was zo overweldigend, dat het me toch wat stoorde. Het overklaste het fruit naar mijn aanvoelen te veel. We vroegen ons af of dit niet teveel te maken heeft met gisten.
In de mond behoorlijk wat materie. Geen complexe wijn, wel een mooi gemaakte Bourgogne die nog zeker enkele jaren zal meegaan. De zuren en de materie zijn voldoende om te kunnen stellen dat deze wijn toekomst heeft. Op dag 2 is het broodkruim verhaal al een stuk minder en de wijn naar mijn gevoel al iets mooier. Op dag 3 een gelijkaardig verhaal, hoewel ik merkte dat de wijn verder geëvolueerd was (nog meer rijp fruit met een lichte zoete toets). Krijgt van mij op basis van dag 2 & 3 een 87+.
Mijn andere Savigny's laat ik nog even liggen.
vanavond ook eens een flesje van deze opengetrokken. Zeer expressieve neus met veel rood fruit, redelijk rijpe indruk. Broodkruim heb ik er niet meteen in terug gevonden, maar wel een enorme rokerigheid. Gerookte bacon, precies. Zelfs een tikkeltje rubber, waardoor je zelfs aan nebbiolo zou kunnen denken. In de mond iets meer fruit, alhoewel ik het rokerige ook hier vind. Inderdaad ook lichtjes bos. Ik vind de balans tussen fruit en zuren zeer mooi. En ook de afdronk vind ik niet mis voor een wijn van 15€. Toch mooie P/K vind ik dit. Niet heel complex, maar iets dat ik wel graag drink, en mij een mooi pinotgevoel geeft.
Deze week in de les overigens een pinot van St Claire gedronken uit Nieuw-Zeeland (één uit de Block-reeks, geloof ik) die hier redelijk goed op lijkt, vooral het rokerige en het iets rijpere fruit.
(13-12-2015 09:43 PM)Olivier schreef: [ -> ] (03-12-2015 12:25 PM)Fre schreef: [ -> ] Savigny-les-Beaune 2014
Ontdekt op het Salon des vignerons indépendant. Een jonge wijnbouwer die wenst terug te keren naar de oude methodes Bourguignonne. Zo worden de wijnen niet gefilterd.
Eerste Bourgogne uit 2014. Jong dus. Om de evolutie te kunnen meten, werd de wijn over 3 dagen gedronken. Eerste dag enorm veel broodkruim en speculoos in de neus. Ook wat bos. Het broodkruim was zo overweldigend, dat het me toch wat stoorde. Het overklaste het fruit naar mijn aanvoelen te veel. We vroegen ons af of dit niet teveel te maken heeft met gisten.
In de mond behoorlijk wat materie. Geen complexe wijn, wel een mooi gemaakte Bourgogne die nog zeker enkele jaren zal meegaan. De zuren en de materie zijn voldoende om te kunnen stellen dat deze wijn toekomst heeft. Op dag 2 is het broodkruim verhaal al een stuk minder en de wijn naar mijn gevoel al iets mooier. Op dag 3 een gelijkaardig verhaal, hoewel ik merkte dat de wijn verder geëvolueerd was (nog meer rijp fruit met een lichte zoete toets). Krijgt van mij op basis van dag 2 & 3 een 87+.
Mijn andere Savigny's laat ik nog even liggen.
vanavond ook eens een flesje van deze opengetrokken. Zeer expressieve neus met veel rood fruit, redelijk rijpe indruk. Broodkruim heb ik er niet meteen in terug gevonden, maar wel een enorme rokerigheid. Gerookte bacon, precies. Zelfs een tikkeltje rubber, waardoor je zelfs aan nebbiolo zou kunnen denken. In de mond iets meer fruit, alhoewel ik het rokerige ook hier vind. Inderdaad ook lichtjes bos. Ik vind de balans tussen fruit en zuren zeer mooi. En ook de afdronk vind ik niet mis voor een wijn van 15€. Toch mooie P/K vind ik dit. Niet heel complex, maar iets dat ik wel graag drink, en mij een mooi pinotgevoel geeft.
Deze week in de les overigens een pinot van St Claire gedronken uit Nieuw-Zeeland (één uit de Block-reeks, geloof ik) die hier redelijk goed op lijkt, vooral het rokerige en het iets rijpere fruit.
Aparte pinot stijl toch. Maar goed gemaakt, ontegensprekelijk. Ga m'n andere flesjes toch nog even laten liggen en zien wat t wordt.
Op dag twee toch een ferm neuzeke hoor... Helaas gisteren de fles al voor twee derde leeggelebberd
(14-12-2015 09:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]Op dag twee toch een ferm neuzeke hoor... Helaas gisteren de fles al voor twee derde leeggelebberd
aha. Goed nieuws. Dag 2& 3 was hier ook beter. Misschien was ik in m'n note wat kritisch. Soms kan ik dat hebben als een wijn zich anders voordoet dan dat ik 'm in gedachten had. We volgen het op
Goed nieuws voor zij die de Savigny 2014 in de kelder hebben liggen. Dit betert nog. Aanvankelijk stoorde de rokerigheid me weeral. Maar na openstaan, begint het evenwicht zich opnieuw te herstellen. Mooi rijp rood fruit, fijne specerijen en zuren die de balans in evenwicht zouden. Tegenover de Pinot Noir van Mabillot is dit toch de tegenpool: bakken fruit, bacon, meer lengte en toch een stukje zwaarder. Met wat paté erbij ideaal.
(21-04-2018 02:30 PM)Fre schreef: [ -> ]Goed nieuws voor zij die de Savigny 2014 in de kelder hebben liggen. Dit betert nog. Aanvankelijk stoorde de rokerigheid me weeral. Maar na openstaan, begint het evenwicht zich opnieuw te herstellen. Mooi rijp rood fruit, fijne specerijen en zuren die de balans in evenwicht zouden. Tegenover de Pinot Noir van Mabillot is dit toch de tegenpool: bakken fruit, bacon, meer lengte en toch een stukje zwaarder. Met wat paté erbij ideaal.
Nog eentje van liggen. Heeft het zin om nog wat te late liggen, denk je? Evolueert toch positief, heb ik de indruk.
Binnen nu en 2 jaar. Is wel meer eetwijn vind k.
(21-04-2018 03:32 PM)Fre schreef: [ -> ]Binnen nu en 2 jaar. Is wel meer eetwijn vind k.