wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijn van appels en cider zonder bubbels?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Als ik zoek naar appelwijn op internet, kom ik meestal bij cider uit.

Nu vroeg ik mij af of er ook wijn van appelen bestaat die qua procédé hetzelfde is als die van wijn, eventueel ook met een +10% alcoholpercentage.

En wat is dan het verschil met cider, waarvan er blijkbaar ook varianten zonder moussering bestaat.

Iemand voor zowel wijn van appelen als cider zonder bubbels goede suggesties, eventueel bij Delhaize te verkrijgen? En wat is dus het verschil eigenlijk?

Alvast bedankt.
Wie geeft er nog een rondje?
(05-12-2015 03:42 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Wie geeft er nog een rondje?
Huh
Niemand die ervaring heeft met wijn op basis van appels zoals hierboven beschreven (dus geen mousserende cider)?
(09-12-2015 09:37 AM)omega6 schreef: [ -> ]Niemand die ervaring heeft met wijn op basis van appels zoals hierboven beschreven (dus geen mousserende cider)?

Geef me toch maar wijn op basis van druiven Smile
Nee, sorry is me onbekend
(09-12-2015 02:00 PM)Fre schreef: [ -> ]
(09-12-2015 09:37 AM)omega6 schreef: [ -> ]Niemand die ervaring heeft met wijn op basis van appels zoals hierboven beschreven (dus geen mousserende cider)?

Geef me toch maar wijn op basis van druiven Smile
Nee, sorry is me onbekend

Ik probeer ruimer te denken.. waarom alleen wijn van druiven maken.. je dan proces toch ook toepassen op appel, peer.
(09-12-2015 02:27 PM)omega6 schreef: [ -> ]
(09-12-2015 02:00 PM)Fre schreef: [ -> ]
(09-12-2015 09:37 AM)omega6 schreef: [ -> ]Niemand die ervaring heeft met wijn op basis van appels zoals hierboven beschreven (dus geen mousserende cider)?

Geef me toch maar wijn op basis van druiven Smile
Nee, sorry is me onbekend

Ik probeer ruimer te denken.. waarom alleen wijn van druiven maken.. je dan proces toch ook toepassen op appel, peer.

Er is waarschijnlijk niemand in België die daar meer van af weet dan Prof. Ghislain Houben van domein Hoenshof. Hij maakt op dit ogenblik een zoete (top)ijswijn van appelen, een cuvée van peren en eentje van druiven. Ik heb zowel die van appelen als die van peren geproefd en beide wijnen zijn zéér geslaagd. Ik zou zeggen als je interesse werkelijk groot is moet je Hoenshof zeker eens gaan bezoeken. Zeer zeker de moeite. Of kom in juni eens naar Limburg. http://www.dagvandesmaakmakers.be/Produc...n_Hoenshof

Elke appelsoort is daarenboven niet geschikt om lekkere wijn van te maken net zoals je niet van elke druif lekkere wijn kan maken. Hier info over het proces van appelijswijn: http://www.lekkerlimburgs.net/#!Eerste-B...7c80ec0b22
(09-12-2015 02:44 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Er is waarschijnlijk niemand in België die daar meer van af weet dan Prof. Ghislain Houben van domein Hoenshof. Hij maakt op dit ogenblik een zoete (top)ijswijn van appelen, een cuvée van peren en eentje van druiven. Ik heb zowel die van appelen als die van peren geproefd en beide wijnen zijn zéér geslaagd. Ik zou zeggen als je interesse werkelijk groot is moet je Hoenshof zeker eens gaan bezoeken. Zeer zeker de moeite. Of kom in juni eens naar Limburg. http://www.dagvandesmaakmakers.be/Produc...n_Hoenshof

Elke appelsoort is daarenboven niet geschikt om lekkere wijn van te maken net zoals je niet van elke druif lekkere wijn kan maken. Hier info over het proces van appelijswijn: http://www.lekkerlimburgs.net/#!Eerste-B...7c80ec0b22

Interessant. Gezien je die appel- en peerwijn gedronken hebt, smaakte dat meer naar die vruchten of was het met de bedoeling om het naar andere wijnen te doen smaken wat beetje vreemd zou zijn. Demi-sec kan nog voor mij, maar te zoet ben ik persoonlijk geen fan van.
(09-12-2015 04:17 PM)omega6 schreef: [ -> ]Interessant. Gezien je die appel- en peerwijn gedronken hebt, smaakte dat meer naar die vruchten of was het met de bedoeling om het naar andere wijnen te doen smaken wat beetje vreemd zou zijn. Demi-sec kan nog voor mij, maar te zoet ben ik persoonlijk geen fan van.

Hier vind je de bespreking van de "Appealing" Hoenshof, blind geproefd door Andreas Larsson, een Zweedse topsommelier.
https://youtu.be/3qUX_K40KCw
Ijswijn is altijd zoet, zéér zoet met heel veel restsuikers. Maar deze wijn compenseert dit zoete met heel veel zuren waardoor de wijn nooit plomp overkomt. Dit is dus geen veredeld appelsap, maar echt wijn. Als je de prijs ziet hoort het ook goed te zijn, wat het is!
(05-12-2015 05:35 AM)omega6 schreef: [ -> ]Als ik zoek naar appelwijn op internet, kom ik meestal bij cider uit.

Nu vroeg ik mij af of er ook wijn van appelen bestaat die qua procédé hetzelfde is als die van wijn, eventueel ook met een +10% alcoholpercentage.

En wat is dan het verschil met cider, waarvan er blijkbaar ook varianten zonder moussering bestaat.

Iemand voor zowel wijn van appelen als cider zonder bubbels goede suggesties, eventueel bij Delhaize te verkrijgen? En wat is dus het verschil eigenlijk?

Alvast bedankt.
Hoi Omega6,
Appelwijn en Cider zijn hetzelfde product he. Typisch zijn de Franse ciders laag in alcohol, maar er zijn er meer en meer zwaardere. Kijk misschien es naar deze Letse: Abavas Medium Cider. Die is 7.5%, waardoor de geuren er veel meer als wijn uitkomen. Erg open bloemige neus, trouwens. Is wel mousserend, dus gaat meer naar Champagne/Cava op dan naar wijn.
Misschien vind je (als je nog op het forum komt kijken want je originele post is al 2 jaar oud ;-) deze (oude) artikels wel interessant:

http://wijnkanaal.be/?p=wijnarchief_detail&id=197

Les Vins de Roisin gebruikt momenteel wel de naam "CHÂTEAU D’ELOHIM".

http://wijnkanaal.be/?p=wijnarchief_detail&id=352

De ciders van Eric Bordelet zijn regelmatig te bestellen via 1jour1vin.
Koppelingen