06-12-2015, 10:00 PM
Orange wines , de laatste tijd heb ik de smaak er wel van te pakken.
Iets erover schrijven dan weer minder maar dat is een ander paar mouwen...
Het typische scenario ten huizes gertjeuh's op vrijdag namiddag .
Wat zou ik eens van zijn kurk verlossen .
Toen ik de fles in handen had die al een dagje rechtop,
Maar ook ongeduldig op het schap in de berging te wachten stond .
En deze al enige tijd in mijn handen had ,
beglurend met een opgetrokken wenkbrauw kwam het duidelijk .
Deze wordt het niet .
Wijnkast open en daar lag ze ,
Ines .
Het was onomkeerbaar , mijn besluit stond vast .
Info :
Mladen Rozanic was al 15 jaar gepassioneerd door wijn (vooral uit de Rhône) vooraleer hij in 2004 een eigen winery opstartte in Visjnan. Op vandaag bewerkt hij 26 ha en maakt jaarlijks zo'n 70.000 flessen. Vanuit een holistische filosofie gaat hij zeer eigenzinnig en biodynamisch tewerk. Typerend voor Roxanich (de 16e eeuwse spellingswijze van zijn familienaam) zijn de lageringstijden van 3 jaar en meer in grote eiken vaten. Zelfs zijn orange wine Ines u Bijelom ("Ines in het wit") rijpt 36 maanden op foeders en 18 maanden op de fles vooraleer op te markt te komen.
Met de rode topwijn Super Istrian Cuvée wil hij in de voetsporen treden van Giacomo Tachis die op Tenuta San Guido de beroemde Sassicaia en andere Super Tuscans lanceerde. En met de 90+ score die hij op diverse wijnfora al behaalt lijkt hij goed op weg.
En over deze gaat het dan :
Ines u Bijelom 2009 :
Blendje van Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Prosecco, Friulano, Vermentino, Riesling Italico .
100 dagen skin contact en 36 maand op eiken vat .
Heel knap neusje echt iets waar ik graag aan snuffel.
Honing , Stro zelfs wat in de goesting van sherry en nog iets maar ik kan het niet plaatsen.
Bij het proeven ook vrij elegant begin vooral het zoete die als één geheel overkomt met toch vrij merkbare zuren .
Maar lomp of fors zijn ze zeker niet maar ze zijn das een feit .
En dan het moment waar ik bijna met mijn ogen dicht mij klaarzet voor een climax vanjewelste .
En die niet krijg ...
Enkel zuren die blijven hangen ,
niets meer van dat lekkere zoetje dat terugkomt.
Kostprijs +- 33 euro . ( Wat voor mij al een folieke is om zo iets open te maken )
Ines u Bijelom = Ines in het wit .
Daar dit de naam van zijn vrouw is , en met wat ik weet mag hij ze houden.
Geen slecht woord over zijn vrouw uiteraard , dit gaat over de wijn .
Iets erover schrijven dan weer minder maar dat is een ander paar mouwen...
Het typische scenario ten huizes gertjeuh's op vrijdag namiddag .
Wat zou ik eens van zijn kurk verlossen .
Toen ik de fles in handen had die al een dagje rechtop,
Maar ook ongeduldig op het schap in de berging te wachten stond .
En deze al enige tijd in mijn handen had ,
beglurend met een opgetrokken wenkbrauw kwam het duidelijk .
Deze wordt het niet .
Wijnkast open en daar lag ze ,
Ines .
Het was onomkeerbaar , mijn besluit stond vast .
Info :
Mladen Rozanic was al 15 jaar gepassioneerd door wijn (vooral uit de Rhône) vooraleer hij in 2004 een eigen winery opstartte in Visjnan. Op vandaag bewerkt hij 26 ha en maakt jaarlijks zo'n 70.000 flessen. Vanuit een holistische filosofie gaat hij zeer eigenzinnig en biodynamisch tewerk. Typerend voor Roxanich (de 16e eeuwse spellingswijze van zijn familienaam) zijn de lageringstijden van 3 jaar en meer in grote eiken vaten. Zelfs zijn orange wine Ines u Bijelom ("Ines in het wit") rijpt 36 maanden op foeders en 18 maanden op de fles vooraleer op te markt te komen.
Met de rode topwijn Super Istrian Cuvée wil hij in de voetsporen treden van Giacomo Tachis die op Tenuta San Guido de beroemde Sassicaia en andere Super Tuscans lanceerde. En met de 90+ score die hij op diverse wijnfora al behaalt lijkt hij goed op weg.
En over deze gaat het dan :
Ines u Bijelom 2009 :
Blendje van Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Prosecco, Friulano, Vermentino, Riesling Italico .
100 dagen skin contact en 36 maand op eiken vat .
Heel knap neusje echt iets waar ik graag aan snuffel.
Honing , Stro zelfs wat in de goesting van sherry en nog iets maar ik kan het niet plaatsen.
Bij het proeven ook vrij elegant begin vooral het zoete die als één geheel overkomt met toch vrij merkbare zuren .
Maar lomp of fors zijn ze zeker niet maar ze zijn das een feit .
En dan het moment waar ik bijna met mijn ogen dicht mij klaarzet voor een climax vanjewelste .
En die niet krijg ...
Enkel zuren die blijven hangen ,
niets meer van dat lekkere zoetje dat terugkomt.
Kostprijs +- 33 euro . ( Wat voor mij al een folieke is om zo iets open te maken )
Ines u Bijelom = Ines in het wit .
Daar dit de naam van zijn vrouw is , en met wat ik weet mag hij ze houden.
Geen slecht woord over zijn vrouw uiteraard , dit gaat over de wijn .