13-12-2015, 03:59 PM
Weekend = *Lekker **glaasje wijn drinken .
Veel over dit domein kan ik niet vertellen ,
18 ha in de Pannonische vlakte wat dit ook mag wezen .
Zanderig , minerale ondergrond met toplaag van een halve meter humus.
Door de nabijheid van de Donau zou hier een microklimaat aanwezig zijn .
Baranja is een deel van de Kroatische provincie Osijek-Baranja.
De streek wordt begrensd door de rivieren Donau, Drava en de Hongaarse grens. Direct ten zuiden van de regio ligt aan de overzijde van de Drava de stad Osijek.
Wegens het mediterrane klimaat, het aantal zonuren, de flora, fauna,landschap en de gemaakte soort wijn (Hongaarse deel) is dit gebied vergelijkbaar met Toscane in Italië.
Dat is toch wat Wikipedia ons hier nu zegt .
Deze wijn wordt dus niet in het Hongaarse gedeelte gemaakt.
De wijn zelf 100% Pinot noir,
alcohol 14,5 % met 18 maand lagering op foeders .
Dag 1 :
Vooral champignons en veel ondergrond en toch vrij timide wijn .
1 glas gedronken de laatste slok was de beste nadat de wijn 40 minuten .
In men glas vertoefde .
Dag 2 :
Tijd voor een tweede glas dan maar .
Opnieuw vrij gelijklopend met dag 1 met het pluspunt dat er nu ook sprake is van een afdronk.
De wijn was te monotoon en beetje saai om eigenlijk al een TN te schrijven.
Dag 3 :
Deze ochtend om 9 uur de rest van de fles in de karaf gekieperd .
Na bijna 3 uur dan toch maar eens gaan zien hoe het zat ermee ...
Neus : Aards , champignons , twijgje hout , rozen
en zelfs in de verte wat aalbes.
Als een recept die in een kookboek even je aandacht eist .
En je weet dat de ingrediënten allemaal in jouw smaak zijn ,
Je het al voorproeft in je hoogst eigen culinaire fantasie .
De drang wordt onweerstaanbaar om dan toch te weten te komen ,
Is dit een illusie of wordt dit in realiteit dan ook hetgeen wat je denkt.
Mond: Zeer zacht begin maar niet ondermaats , eerder een vrij afgewogen
compositie van alle bovenstaande beschreven elementen.
Soepel maar toch body , duidelijk op zijn best nu.
Zelfs wat rijper fruit komt boven bij het midden pallet .
En schoon tannines met een verfijnd zuurtje ..
Dit alles blijft nog een moment hangen waardoor je kan nagenieten.
Een afdronk die zeker niet moet onderdoen voor de rest.
* = Meestal dan toch , als dit niet blijkt wordt er meestal wel iets anders van
zijn/haar kurk verlost .
** = Mag gelezen worden als glaasjes in sommige gevallen .
Veel over dit domein kan ik niet vertellen ,
18 ha in de Pannonische vlakte wat dit ook mag wezen .
Zanderig , minerale ondergrond met toplaag van een halve meter humus.
Door de nabijheid van de Donau zou hier een microklimaat aanwezig zijn .
Baranja is een deel van de Kroatische provincie Osijek-Baranja.
De streek wordt begrensd door de rivieren Donau, Drava en de Hongaarse grens. Direct ten zuiden van de regio ligt aan de overzijde van de Drava de stad Osijek.
Wegens het mediterrane klimaat, het aantal zonuren, de flora, fauna,landschap en de gemaakte soort wijn (Hongaarse deel) is dit gebied vergelijkbaar met Toscane in Italië.
Dat is toch wat Wikipedia ons hier nu zegt .
Deze wijn wordt dus niet in het Hongaarse gedeelte gemaakt.
De wijn zelf 100% Pinot noir,
alcohol 14,5 % met 18 maand lagering op foeders .
Dag 1 :
Vooral champignons en veel ondergrond en toch vrij timide wijn .
1 glas gedronken de laatste slok was de beste nadat de wijn 40 minuten .
In men glas vertoefde .
Dag 2 :
Tijd voor een tweede glas dan maar .
Opnieuw vrij gelijklopend met dag 1 met het pluspunt dat er nu ook sprake is van een afdronk.
De wijn was te monotoon en beetje saai om eigenlijk al een TN te schrijven.
Dag 3 :
Deze ochtend om 9 uur de rest van de fles in de karaf gekieperd .
Na bijna 3 uur dan toch maar eens gaan zien hoe het zat ermee ...
Neus : Aards , champignons , twijgje hout , rozen
en zelfs in de verte wat aalbes.
Als een recept die in een kookboek even je aandacht eist .
En je weet dat de ingrediënten allemaal in jouw smaak zijn ,
Je het al voorproeft in je hoogst eigen culinaire fantasie .
De drang wordt onweerstaanbaar om dan toch te weten te komen ,
Is dit een illusie of wordt dit in realiteit dan ook hetgeen wat je denkt.
Mond: Zeer zacht begin maar niet ondermaats , eerder een vrij afgewogen
compositie van alle bovenstaande beschreven elementen.
Soepel maar toch body , duidelijk op zijn best nu.
Zelfs wat rijper fruit komt boven bij het midden pallet .
En schoon tannines met een verfijnd zuurtje ..
Dit alles blijft nog een moment hangen waardoor je kan nagenieten.
Een afdronk die zeker niet moet onderdoen voor de rest.
* = Meestal dan toch , als dit niet blijkt wordt er meestal wel iets anders van
zijn/haar kurk verlost .
** = Mag gelezen worden als glaasjes in sommige gevallen .