wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijn bewaren - bewaarkracht magnums en grote formaten
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Zowat iedereen is het erover eens dat 75 cl flessen beter bewaren dan halve flesjes en dat magnums nog beter bewaren. Dit lijkt de praktijk ook te bevestigen.
Maar velen denken dat nóg grotere formaten dan magnums (Jeroboam, Rehoboam, Mathusalem,..) dan ook nóg betere bewaarcapaciteiten vertonen. Dit klopt echter niet.
Dit zou te wijten zijn aan twee zaken:
1/ het grotere oppervlak aan wijn dat aan meer O2 wordt blootgesteld door bredere flessenhals)
2/Het effect van het vullen van de flessen, dat
-enerzijds niet door het Chateau wordt gedaan maar door een (in grote formaten) gespecialiseerde firma
-maar vooral waarbij meer O2 in contact komt met de wijn (tijdens het vullen dus) en er in de fles al verbinding gemaakt wordt met de toegevoegde zwavel, waardoor de vrije SO2 in de fles onmiddelijk daalt en de bewaarkracht dus ook.

Dit is toch wat ik begrepen heb van een paar posts hierover op LPDV - vond dit interessant omdat ook ik nooit stil stond bij het feit dat uiteindelijk de magnum het allerbeste formaat is om de wijn lang te bewaren - en niét "hoe groter hoe beter".
Ik heb ook altijd begrepen dat magnums het 'geprefereerde' formaat zijn.

De reden hiervoor is onder andere (ook te vinden op winecellarinsider). Het is dus niet dat grotere formaten ongeschikt zijn, inderdaad wel beter - het is enkel dat het risico op fouten in de kurk groter is, waardoor het voordeel van je grootte Rolleyes tenietgedaan wordt.


Very large format bottles might also require custom made corks that need to be individually cut and produced. Because that cork was made one at a time by a person, that exact size might not be perfect, which could lead to an imperfect seal and if that is the case, the wine will not age as well.
Oei... moet ik mijn Jéroboams van Tempier 2010 dan snel gaan opendoen?Blush
(23-12-2015 12:49 PM)Venne schreef: [ -> ]Oei... moet ik mijn Jéroboams van Tempier 2010 dan snel gaan opendoen?Blush

Dat was de bedoeling
Ik ben vrij die dag Big Grin
Ok, ik ga morgen toch die kurk eens nakijken dan want dat wist ik niet.
Interessant om weten - heb toch wat flinke flesjes in magnum liggen - voor nu en later Blush
Met champagnes kan je zelfs stellen dat een magnum niet alleen langer bewaard, maar ook veel lekkerder smaakt! Dezelfde champagne, van hetzelfde huis, geschonken in 75cl, of geschonken in magnum smaakt anders. Geloof me, of probeer maar!
(23-12-2015 07:05 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Met champagnes kan je zelfs stellen dat een magnum niet alleen langer bewaard, maar ook veel lekkerder smaakt! Dezelfde champagne, van hetzelfde huis, geschonken in 75cl, of geschonken in magnum smaakt anders. Geloof me, of probeer maar!

Onlangs vroeg iemand me hoe dit komt...
Ik had daar eigenlijk geen duidelijk antwoord op...
En hij vertelde ook dat zijn ouders steeds dezelfde Champagne kochten, soms ook in halve flesjes, en die leken altijd méér smaak te hebben zeiden ze.
Ik zocht de verklaring bij de dosage die in verhouding iets groter zou kunnen zijn dan bij gewone flessen..?
(23-12-2015 07:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-12-2015 07:05 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Met champagnes kan je zelfs stellen dat een magnum niet alleen langer bewaard, maar ook veel lekkerder smaakt! Dezelfde champagne, van hetzelfde huis, geschonken in 75cl, of geschonken in magnum smaakt anders. Geloof me, of probeer maar!

Onlangs vroeg iemand me hoe dit komt...
Ik had daar eigenlijk geen duidelijk antwoord op...
En hij vertelde ook dat zijn ouders steeds dezelfde Champagne kochten, soms ook in halve flesjes, en die leken altijd méér smaak te hebben zeiden ze.
Ik zocht de verklaring bij de dosage die in verhouding iets groter zou kunnen zijn dan bij gewone flessen..?

Mevrouw Charpentier uit Villers-sous-Châtillon zei me altijd dat alle champagnes uit magnum beter waren. Een wetenschappelijke uitleg daaraan geven kon ze ook niet. Ik ook niet. Ik heb enkele testen gedaan en ze heeft wel degelijk gelijk. En het stopt ook bij magnum want bij jeroboam en groter is het niet meer het geval. Misschien kan Herwig van Hove uitsluitsel geven. Als je op een receptie een magnum en een fles van dezelfde champagne opent heb je 2 verschillende wijnen. Maar maak je geen zorgen want het gros van uw genodigden merkt het helemaal niet.
Interessant artikel waaruit blijkt dat er geen eensluidendheid is voor wat betreft betere kwaliteit van magnum Champagnes (integendeel zelfs)

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/d218cf02-...1ddf7.html

En voor sommigen mss verontrustender:Quarin deed een vergelijkende degustatie tussen magnums en 75 cl van rode Bordeauxwijnen, de gewone flessen wonnen het pleit. Verklaring kan zijn dat er teveel zuurstof binnenkomt bij het kurken, onzorgvuldigheid (wegens ander procedé), de kurk die iets meer O2 doorlaat,..[/u]
Bij nog grotere formaten (die sowieso handmatig worden gevuld) is dit risico nog groter..

Bron: LpdV
http://lapassionduvin.com/phorum/read.ph...msg-920754
Koppelingen