22-12-2015, 11:36 PM
Omschrijving Gramona
De absolute top in Cava.
Geschiedenis Gramona
Dit is een domein met een uitgebreide geschiedenis. Reeds in 1881 werd het domein gesticht in Sant Sadurni d’Anoia door Pau Batlle. Uit documenten blijkt echter dat ook voorheen, tot in 1816, sporen te vinden zijn van het maken van wijn en het bewerken van wijngaarden door Josep Batlle, de vader van de stichter. Door de miserie die de phylloxera met zich meebracht, besloot Pau Batlle om zelf cava te bottelen en te commercialiseren vanuit zijn huis in Sant Sadurní. Op korte tijd werd hij een van de belangrijkste négociants van de Penedès! Tegelijk was er de familie Gramona, actief als restauranthouders in Barcelona. Ze bezaten verschillende tavernes in het oude deel van de stad en bovendien was Josep Gramona ook voorzitter van de plaatselijke gilde van 'taberneros'. De familie bezat een buitenverblijf in Sant Sadurní d’Anoia waar zijn kelder alsmaar groter werd ...
De wegen van de twee families kruisten elkaar en Bartomeu Gramona (zoon van Josep) en Pilar Batlle (dochter van Pau) trouwden in 1913. Bartomeu volgde een opleiding oenologie en in 1921 werden de eerste cava’s gebotteld vanuit de ook vandaag nog gebruikte kelder in de Carrer Industria. Uit dit huwelijk zetten twee zonen de traditie van het familiebedrijf verder. Vandaag doen hun zonen (de 5e generatie), Jaume Gramona en Xavier Gramona, hetzelfde met meer succes dan ooit. Jaume is een van de bekendste oenologen van Spanje en doceert aan de faculteit oenologie van Tarragona. Hij is dé specialist van de bubbels en doet constant onderzoek naar nieuwe vinificatiemethodes en verbetering van de wijngaarden. Xavier is economist van opleiding en dirigeert het commerciële gedeelte. Gramona is immers ook verdeler in Catalunya van verschillende andere topwijnen uit Spanje. Het domein is intussen bekend voor de absolute top in cava. Jaar na jaar kapen ze de meest prestigieuze awards weg in Spanje en over de hele wereld voor hun zeer goede cava’s. Ze geloven, net zoals vroeger, in lange rijpingsperiodes 'sur lattes' en beheersen als geen ander de kunst van de dosage, met een aparte 'dosage-wijnkelder' en vele solera’s .
In 2001 werd er een nieuwe bodega in de heuvels net buiten Sant Sadurní gebouwd, een nieuwe Celler Batlle, waar de vinificatie en botteling plaatsvindt van al de wijnen. Enkel de élevage sur lattes gebeurt nog steeds in de eindeloze kelders van de Carrer Industria, daar waar alles begon in 1921. De voornaamste kwaliteitsfactor in deze kelder is heel eenvoudig: tijd.
Varieteiten
In totaal wordt er gewerkt met 15 verschillende druivensoorten, waarvan sommige experimenteel. Er is 40 ha wijngaard in eigen bezit.
Voor de cava worden de typische druivensoorten gebruikt (behalve Parellada) als Macabeu en vooral Xarel.lo, aangevuld met Chardonnay en Pinot Noir.
Voor de witte wijnen is er Chardonnay, Xarel.lo, Pinot Noir, Gewürztraminer, Riesling, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Frontignan en Sauvignon blanc. Met deze vijf laatste worden ook een aantal zoete wijnen gemaakt.
Voor de bewerking van de wijngaarden werd er een samenwerking aangegaan met Claude Bourguignon, om alle bodems op een natuurlijke manier te bewerken. Dit zal een transitieperiode van een paar jaar vergen, maar op dit moment wordt er al een deel van de wijngaarden biologisch bewerkt.
Terroir
Alle wijngaarden liggen rond Sant Sadurní d’Anoia, in de vruchtbare vlakte van Alt Penedès. De bodems zijn hier hoofdzakelijk klei- en leemachtig. De hoger gelegen wijngaarden bevatten heel wat kalkdelen. Hier is de bodem armer en zijn de rendementen lager.
Het klimaat is mediterraan. De wijngaarden zijn ongeveer 35 km van de zee gelegen, waardoor ze in de namiddag genieten van de zeebries.
Vinificatie
Dit is het stokpaardje van Jaume Gramona. Tijd is het voornaamste wat nodig is om goede cava te maken, zodat de autolyse (oplossing van de gistcellen na de tweede gisting op fles) tot een mooi einde komt. Al hun cava’s hebben een minimale periode sur lattes van 36 à 48 maanden.
Voor hun topcava’s III Lustros en Celler Batlle is dit respectievelijk 5 jaar en minstens 8 jaar. Tijdens de periode sur lattes zijn al de cavaflessen afgesloten met een kurk, uniek in Spanje (normaal wordt dat gedaan met een kroonkurk).
Bron: La Buena Vida
Gramona Argent Gran Reserva 2010
Ik ben geen Cava/Champagne kenner maar met feestelijkheden wordt er wel een flesje opengetrokken en dit jaar was er reden toe.
Deze Gramona was mij zo bevallen dat ik er enkele van heb bijgekocht.
Een cava die zich met heel wat champagnes kan meten en dit werd ook bevestigd tijdens de tasting "fleer word 50".
Meer info op hun website, http://www.gramona.com/
Colour: Straw yellow, with new golden highlights.
Aroma: It offers full ripeness in the nose. Intense and dynamic, it combines the genuine aroma of white fruits (dessert pears), exotic, large stone fruits and a flower bouquet with a fresh fines herbes accent and excellent aging tones: vanilla, baker's custard, puff pastry and toasted flavours.
Taste: Full-bodied with a fluid feel that expands with a lively sharpness, long and intense after-taste
with allusions to ripe fruit, spices and smoked flavours.
Grts.
De absolute top in Cava.
Geschiedenis Gramona
Dit is een domein met een uitgebreide geschiedenis. Reeds in 1881 werd het domein gesticht in Sant Sadurni d’Anoia door Pau Batlle. Uit documenten blijkt echter dat ook voorheen, tot in 1816, sporen te vinden zijn van het maken van wijn en het bewerken van wijngaarden door Josep Batlle, de vader van de stichter. Door de miserie die de phylloxera met zich meebracht, besloot Pau Batlle om zelf cava te bottelen en te commercialiseren vanuit zijn huis in Sant Sadurní. Op korte tijd werd hij een van de belangrijkste négociants van de Penedès! Tegelijk was er de familie Gramona, actief als restauranthouders in Barcelona. Ze bezaten verschillende tavernes in het oude deel van de stad en bovendien was Josep Gramona ook voorzitter van de plaatselijke gilde van 'taberneros'. De familie bezat een buitenverblijf in Sant Sadurní d’Anoia waar zijn kelder alsmaar groter werd ...
De wegen van de twee families kruisten elkaar en Bartomeu Gramona (zoon van Josep) en Pilar Batlle (dochter van Pau) trouwden in 1913. Bartomeu volgde een opleiding oenologie en in 1921 werden de eerste cava’s gebotteld vanuit de ook vandaag nog gebruikte kelder in de Carrer Industria. Uit dit huwelijk zetten twee zonen de traditie van het familiebedrijf verder. Vandaag doen hun zonen (de 5e generatie), Jaume Gramona en Xavier Gramona, hetzelfde met meer succes dan ooit. Jaume is een van de bekendste oenologen van Spanje en doceert aan de faculteit oenologie van Tarragona. Hij is dé specialist van de bubbels en doet constant onderzoek naar nieuwe vinificatiemethodes en verbetering van de wijngaarden. Xavier is economist van opleiding en dirigeert het commerciële gedeelte. Gramona is immers ook verdeler in Catalunya van verschillende andere topwijnen uit Spanje. Het domein is intussen bekend voor de absolute top in cava. Jaar na jaar kapen ze de meest prestigieuze awards weg in Spanje en over de hele wereld voor hun zeer goede cava’s. Ze geloven, net zoals vroeger, in lange rijpingsperiodes 'sur lattes' en beheersen als geen ander de kunst van de dosage, met een aparte 'dosage-wijnkelder' en vele solera’s .
In 2001 werd er een nieuwe bodega in de heuvels net buiten Sant Sadurní gebouwd, een nieuwe Celler Batlle, waar de vinificatie en botteling plaatsvindt van al de wijnen. Enkel de élevage sur lattes gebeurt nog steeds in de eindeloze kelders van de Carrer Industria, daar waar alles begon in 1921. De voornaamste kwaliteitsfactor in deze kelder is heel eenvoudig: tijd.
Varieteiten
In totaal wordt er gewerkt met 15 verschillende druivensoorten, waarvan sommige experimenteel. Er is 40 ha wijngaard in eigen bezit.
Voor de cava worden de typische druivensoorten gebruikt (behalve Parellada) als Macabeu en vooral Xarel.lo, aangevuld met Chardonnay en Pinot Noir.
Voor de witte wijnen is er Chardonnay, Xarel.lo, Pinot Noir, Gewürztraminer, Riesling, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Frontignan en Sauvignon blanc. Met deze vijf laatste worden ook een aantal zoete wijnen gemaakt.
Voor de bewerking van de wijngaarden werd er een samenwerking aangegaan met Claude Bourguignon, om alle bodems op een natuurlijke manier te bewerken. Dit zal een transitieperiode van een paar jaar vergen, maar op dit moment wordt er al een deel van de wijngaarden biologisch bewerkt.
Terroir
Alle wijngaarden liggen rond Sant Sadurní d’Anoia, in de vruchtbare vlakte van Alt Penedès. De bodems zijn hier hoofdzakelijk klei- en leemachtig. De hoger gelegen wijngaarden bevatten heel wat kalkdelen. Hier is de bodem armer en zijn de rendementen lager.
Het klimaat is mediterraan. De wijngaarden zijn ongeveer 35 km van de zee gelegen, waardoor ze in de namiddag genieten van de zeebries.
Vinificatie
Dit is het stokpaardje van Jaume Gramona. Tijd is het voornaamste wat nodig is om goede cava te maken, zodat de autolyse (oplossing van de gistcellen na de tweede gisting op fles) tot een mooi einde komt. Al hun cava’s hebben een minimale periode sur lattes van 36 à 48 maanden.
Voor hun topcava’s III Lustros en Celler Batlle is dit respectievelijk 5 jaar en minstens 8 jaar. Tijdens de periode sur lattes zijn al de cavaflessen afgesloten met een kurk, uniek in Spanje (normaal wordt dat gedaan met een kroonkurk).
Bron: La Buena Vida
Gramona Argent Gran Reserva 2010
Ik ben geen Cava/Champagne kenner maar met feestelijkheden wordt er wel een flesje opengetrokken en dit jaar was er reden toe.
Deze Gramona was mij zo bevallen dat ik er enkele van heb bijgekocht.
Een cava die zich met heel wat champagnes kan meten en dit werd ook bevestigd tijdens de tasting "fleer word 50".
Meer info op hun website, http://www.gramona.com/
Colour: Straw yellow, with new golden highlights.
Aroma: It offers full ripeness in the nose. Intense and dynamic, it combines the genuine aroma of white fruits (dessert pears), exotic, large stone fruits and a flower bouquet with a fresh fines herbes accent and excellent aging tones: vanilla, baker's custard, puff pastry and toasted flavours.
Taste: Full-bodied with a fluid feel that expands with a lively sharpness, long and intense after-taste
with allusions to ripe fruit, spices and smoked flavours.
Grts.