wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine de la Butte/ La taille aux Loups
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Nog geen topic over Jacky Blott, strange.
Zowel in Bourgeuil (de la Butte) als Vouvray-Montlouis maakt deze karakterkerel heel mooie wijnen.
Zijn rode zijn zeer bewaarkrachtig, dronk dit jaar de Haut de la Butte 2003 en 2007, waren allebei heel mooi verouderd.
In Montlouis maakt hij schitterende chenin blanc.

Op nieuwjaarsdag opende ik een Triple Zero, de petillant naturel van het huis. Triple zero want
- geen chaptalisatie
- geen liqueur de tirage
- geen dosage
Dit is mogelijk door de zeer oude cheninstokken die een potentieel alcoholgehalte hebben van 12-12,5 %, iets wat bijna ondenkbaar is in Champagne.
Er wordt gebotteld als er nog 10 a 12 gram ongefermenteerde suiker over is. Er volgt dan een tweede gisting op fles gedurende de 18 maanden sur lattes.

Op nieuwjaarsdag dronken we deze wijn als aperitief.
Tweede dag was er nog een glaasje over, de wijn was nog steeds drinkbaar, de neus was gelijkaardig met dag 1 (brioche, rijpe appel, nootjes, zelfs iets van pijnboompitten- dan toch een match gevonden..?)
In de mond nog een heel lichte pareling, een gerookte toets, lekker droog met wit fruit in de afdronk. Bijzondere bubbels voor een aanvaardbare prijs.(15 euro op domein).
(03-01-2016 10:41 AM)vinejo schreef: [ -> ]Nog geen topic over Jacky Blott, strange.
Zowel in Bourgeuil (de la Butte) als Vouvray-Montlouis maakt deze karakterkerel heel mooie wijnen.
Zijn rode zijn zeer bewaarkrachtig, dronk dit jaar de Haut de la Butte 2003 en 2007, waren allebei heel mooi verouderd.
In Montlouis maakt hij schitterende chenin blanc.

Op nieuwjaarsdag opende ik een Triple Zero, de petillant naturel van het huis. Triple zero want
- geen chaptalisatie
- geen liqueur de tirage
- geen dosage
Dit is mogelijk door de zeer oude cheninstokken die een potentieel alcoholgehalte hebben van 12-12,5 %, iets wat bijna ondenkbaar is in Champagne.
Er wordt gebotteld als er nog 10 a 12 gram ongefermenteerde suiker over is. Er volgt dan een tweede gisting op fles gedurende de 18 maanden sur lattes.

Op nieuwjaarsdag dronken we deze wijn als aperitief.
Tweede dag was er nog een glaasje over, de wijn was nog steeds drinkbaar, de neus was gelijkaardig met dag 1 (brioche, rijpe appel, nootjes, zelfs iets van pijnboompitten- dan toch een match gevonden..?)
In de mond nog een heel lichte pareling, een gerookte toets, lekker droog met wit fruit in de afdronk. Bijzondere bubbels voor een aanvaardbare prijs.(15 euro op domein).

Ik denk dat ik deze ook eens ingeschonken kreeg. Iedereen vond het een geslaagde starter.
Heb me een flesje meegenomen uit Auchan à 16.90 euro.
Montlouis Remus sec 2014: wat een finesse! Maar ook een knappe concentratie in neus en mond. Doch ook een enorm strak mondgevoel, met stevig, maar perfect gedoseerd zuur. Kan nog jaaaaren mee. Topwijn, nu al!
St-Nicolas-de-Bourgeuil Haut de la butte 2015: Weeral dat reductieve karakter bij CF. Maar ditmaal minder overheersend dan bij Guiberteau 2014 onlangs. Kan wel aan het jaar liggen, want de 2015 van Guiberteau eerder dit jaar was ook niet zo zwaar reductief.
Deze Haut de la Butte is echt wel prijswaardig, en nu al zo drinkbaar. Dat ik goede CF nu pas ontdek...
Remus 2012
Bij opening volle mond, filmende aanzet die overging in sappige zuren, doorweven van wit steenfruit en kweepeer. Gekarafeerd en terug in de fles gedaan.
Na 4 uur bij de maaltijd andere vaststellingen. Vooral exotisch fruit, o.a. ananas, veel fraicheur, mineralig, klein bittertje en verweven hout. Mooie complexe wijn. Lichte goudkleur.
Hij deed ook een beetje denken aan Pessac en Sud-Ouest.
Zeer tevreden over dit mooie geschenk!
(30-04-2018 06:50 PM)Christine schreef: [ -> ]Remus 2012
Bij opening volle mond, filmende aanzet die overging in sappige zuren, doorweven van wit steenfruit en kweepeer. Gekarafeerd en terug in de fles gedaan.
Na 4 uur bij de maaltijd andere vaststellingen. Vooral exotisch fruit, o.a. ananas, veel fraicheur, mineralig, klein bittertje en verweven hout. Mooie complexe wijn. Lichte goudkleur.
Hij deed ook een beetje denken aan Pessac en Sud-Ouest.
Zeer tevreden over dit mooie geschenk!

En ik zeer tevreden met deze mooie bespreking, C! ;-)
(30-04-2018 06:50 PM)Christine schreef: [ -> ]Remus 2012
Bij opening volle mond, filmende aanzet die overging in sappige zuren, doorweven van wit steenfruit en kweepeer. Gekarafeerd en terug in de fles gedaan.
Na 4 uur bij de maaltijd andere vaststellingen. Vooral exotisch fruit, o.a. ananas, veel fraicheur, mineralig, klein bittertje en verweven hout. Mooie complexe wijn. Lichte goudkleur.
Hij deed ook een beetje denken aan Pessac en Sud-Ouest.
Zeer tevreden over dit mooie geschenk!

Gisteren deze wijn geschonken aan twee pure wino s.
En ja, ook zij dachten in eerste instantie aan iets uit de streek rond Bordeaux.
Eliminatie leidde hen naar chenin, zoals perfect beschreven hierboven.
Remus 2015: zo strak, zo puur, zo evenwichtig... enorm lange afdronk, stevig maar mooi zuur, pure finesse. Benieuwd wat dit binnen 10 jaar gaat geven. 92
En benieuwd wat de Bretonnière gaat geven...
(06-06-2018 09:56 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Remus 2015: zo strak, zo puur, zo evenwichtig... enorm lange afdronk, stevig maar mooi zuur, pure finesse. Benieuwd wat dit binnen 10 jaar gaat geven. 92
En benieuwd wat de Bretonnière gaat geven...
Yep this wine is a stunner
(06-06-2018 10:50 PM)Fre schreef: [ -> ]
(06-06-2018 09:56 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Remus 2015: zo strak, zo puur, zo evenwichtig... enorm lange afdronk, stevig maar mooi zuur, pure finesse. Benieuwd wat dit binnen 10 jaar gaat geven. 92
En benieuwd wat de Bretonnière gaat geven...
Yep this wine is a stunner
Gisteren de rest, en op dag 2 nog beter, maar dat had ik verwacht. Volgende fles binnen 5 jaar ten vroegste?Als ik kan wachtenSlurp
(05-02-2018 11:12 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]St-Nicolas-de-Bourgeuil Haut de la butte 2015: Weeral dat reductieve karakter bij CF.
Deze Haut de la Butte is echt wel prijswaardig, en nu al zo drinkbaar. Dat ik goede CF nu pas ontdek...
Een TN van een jaar terug... Gisteren blind gekregen: opvallende kriekjes, finesse, waardoor ik aan Barbera dacht. Wel lichtjes reductief, waardoor ik even aan Arantales dacht uit Montsant (maar die kan zo fijn niet zijn), dus na 2.5 gok zat ik in de Loire! 92+
Domaine de la Butte Mi Pente 2013
Een wijn die Bourgondisch aandeed. Plots wisten we het. Alliet Gros Noire 2013, die was ook zo Bourgondisch!
Jaargang was juist, huis niet, t was Jacky Blot begot.
Heel veel rijp rood fruit in de neus, aardbei, framboos, zure kers. Florale toetsen. In de mond komt het fruit terug, met mooie maar gedekte zuurtjes en wat korrelige tannine. Elegant en heerlijk.
(17-05-2019 11:55 PM)vinejo schreef: [ -> ]Domaine de la Butte Mi Pente 2013
Een wijn die Bourgondisch aandeed. Plots wisten we het. Alliet Gros Noire 2013, die was ook zo Bourgondisch!
Jaargang was juist, huis niet, t was Jacky Blot begot.
Heel veel rijp rood fruit in de neus, aardbei, framboos, zure kers. Florale toetsen. In de mond komt het fruit terug, met mooie maar gedekte zuurtjes en wat korrelige tannine. Elegant en heerlijk.

Deze wijn opnieuw gedronken (had er blijkbaar zelf ook 2 flesjes van) en consistent notes.
Domaine de la Butte Mi Pente 2013
Vee dacht ook direct aan een Bourgogne, wat zuur maar wel lekker. De wijn werd beter met open staan. Minder rood fruit nu, eerder aardse toetsen, (pap)laurier, grafiet, toch ook een zweem groene paprika. Mooi sap, geciseleerd, levendige fraicheur, dat korrelige van de tannines was me ook al opgevallen vóor nalezing van bovenstaande TN. Amandel en zwart fruit in de mooie afdronk. Heerlijke wijn, zeker na zuurstofkuur.
Wat me was opgevallen: Bijzónder lange kurk.
(02-11-2020 04:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-05-2019 11:55 PM)vinejo schreef: [ -> ]Domaine de la Butte Mi Pente 2013
Een wijn die Bourgondisch aandeed. Plots wisten we het. Alliet Gros Noire 2013, die was ook zo Bourgondisch!
Jaargang was juist, huis niet, t was Jacky Blot begot.
Heel veel rijp rood fruit in de neus, aardbei, framboos, zure kers. Florale toetsen. In de mond komt het fruit terug, met mooie maar gedekte zuurtjes en wat korrelige tannine. Elegant en heerlijk.

Deze wijn opnieuw gedronken (had er blijkbaar zelf ook 2 flesjes van) en consistent notes.
Domaine de la Butte Mi Pente 2013
Vee dacht ook direct aan een Bourgogne, wat zuur maar wel lekker. De wijn werd beter met open staan. Minder rood fruit nu, eerder aardse toetsen, (pap)laurier, grafiet, toch ook een zweem groene paprika. Mooi sap, geciseleerd, levendige fraicheur, dat korrelige van de tannines was me ook al opgevallen vóor nalezing van bovenstaande TN. Amandel en zwart fruit in de mooie afdronk. Heerlijke wijn, zeker na zuurstofkuur.
Wat me was opgevallen: Bijzónder lange kurk.

Mooie lange kurk, eentje om lang te laten liggen dus? Vergelijkbaar met Clos du Chene Vert 1998 van Joguet?
De mi-pente is idd de meest bewaarkrachtige van de drie cuvees. Denk dat die normaal wel 10-15 jaar nodig heeft maar een 2013 is wel wat sneller op dronk- hoewel ik het gevoel had dat ie binnen pakweg 2 jaar pas top zal zijn (laatste glas was beste...)
Mss wel wat dezelfde stijl als (de ouwe) Joguet, wijnen met (speciaal) karakter.
(02-11-2020 05:43 PM)vinejo schreef: [ -> ]De mi-pente is idd de meest bewaarkrachtige van de drie cuvees. Denk dat die normaal wel 10-15 jaar nodig heeft maar een 2013 is wel wat sneller op dronk- hoewel ik het gevoel had dat ie binnen pakweg 2 jaar pas top zal zijn (laatste glas was beste...)
Mss wel wat dezelfde stijl als (de ouwe) Joguet, wijnen met (speciaal) karakter.

Zalige wijnen, die CFs van Jacky Blot. Ook de Pied en (vooral) de Haut de la Butte vind ik zeer de moeite.
Deze avond geopend, Bretonniere 2015

De neus is heel aromatisch, zeer chenin (hoewel riesling niet ver weg is), met rijp exotisch fruit (ananas, abrikoos), een subtiele honingtoets en jawel, wat boenwas (maar ook zeer discreet). Toch wel een licht oxidatieve toets ook, bruine appel.
De mond is indrukwekkend, met bij aanvang wat appelzuurtjes, daarna komt het fruit dik opzetten, rijke vulling maar blijvend fris met een licht fruitbittertje op de achtergrond en verrassend genoeg een lichte carameltoets in de afdronk (doch gelukkig niet overdreven).
De wijn eindig zeer droog.

Een Vouvray die noodgedwongen als Vin de France op de markt komt, gewoon omdat Jacky Blot geen kelders heeft in Vouvray zelf.
Belachelijk uiteraard, maar het zal de liefhebber worst wezen, deze Bretonniere VDF is een topVouvray.
(19-04-2021 08:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een Vouvray die noodgedwongen als Vin de France op de markt komt, gewoon omdat Jacky Blot geen kelders heeft in Vouvray zelf.
Belachelijk uiteraard, maar het zal de liefhebber worst wezen, deze Bretonniere VDF is een topVouvray.

Dat is ook zo voor oa. de Clos Baudoin en de Les Argiles van François Chidaine die ook als VDF op de markt komen omdat hij vanuit Montlouis aan de andere kant van de Loire werkt. Het zal hem ook worst wezen, hij doet daarvoor niks van de prijs af.
Jacky Blot begot, Domaine De La Butte Perrières 2009

13.5%alc
Medium body, nog paarse kleur.
In de neus komt het fruit nog op de eerste plaats, duidelijke grafiet impressies.
Mooi tranend.
In de mond daar opnieuw het fruit met een zekere frisheid.
Begint pas op dronk te komen.
Staat iets minder ver in zijn evolutie dan de Le Grand Clos 2009 van Y. Amirault.
Behoorlijk wat bezinksel in de fles.
Rode Loire kan toch mooi zijnTongue
De perfecte wijn op een zomerse BBQ met een goed stuk vlees.
(05-09-2021 12:24 PM)soiando schreef: [ -> ]Jacky Blot begot, Domaine De La Butte Perrières 2009

13.5%alc
Medium body, nog paarse kleur.
In de neus komt het fruit nog op de eerste plaats, duidelijke grafiet impressies.
Mooi tranend.
In de mond daar opnieuw het fruit met een zekere frisheid.
Begint pas op dronk te komen.
Staat iets minder ver in zijn evolutie dan de Le Grand Clos 2009 van Y. Amirault.
Behoorlijk wat bezinksel in de fles.
Rode Loire kan toch mooi zijnTongue
De perfecte wijn op een zomerse BBQ met een goed stuk vlees.

Water in de mond, zowel bij de eerste als de tweede foto.. ;-)
(05-09-2021 12:44 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-09-2021 12:24 PM)soiando schreef: [ -> ]Jacky Blot begot, Domaine De La Butte Perrières 2009

13.5%alc
Medium body, nog paarse kleur.
In de neus komt het fruit nog op de eerste plaats, duidelijke grafiet impressies.
Mooi tranend.
In de mond daar opnieuw het fruit met een zekere frisheid.
Begint pas op dronk te komen.
Staat iets minder ver in zijn evolutie dan de Le Grand Clos 2009 van Y. Amirault.
Behoorlijk wat bezinksel in de fles.
Rode Loire kan toch mooi zijnTongue
De perfecte wijn op een zomerse BBQ met een goed stuk vlees.

Water in de mond, zowel bij de eerste als de tweede foto.. ;-)

Gisteren voor het eerst in bijna 2 jaar met de broer en zussen samen gezeten en het was een zeer aangename en geslaagde namiddag.
Ter info : de cote à l'os Charrolais rund van ongeveer 4.5 cm dik ingesmeerd met olijfolie, in aluminiumfolie gewikkeld en 1u15min in de oven aan 55 graden. Daarna goed peper en vrij veel grof zeezout en aan iedere zijde enkele minuten afgebakken op de BBQ, het vlees kwam bijzonder smaakvol en sappig aan tafel. Een methode die ik nog zal toepassen.
Jo tis vandaag nog beter BBQ weer dan gisteren, laat u gaan zou ik zeggenWink
(05-09-2021 12:56 PM)soiando schreef: [ -> ]
(05-09-2021 12:44 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-09-2021 12:24 PM)soiando schreef: [ -> ]Jacky Blot begot, Domaine De La Butte Perrières 2009

13.5%alc
Medium body, nog paarse kleur.
In de neus komt het fruit nog op de eerste plaats, duidelijke grafiet impressies.
Mooi tranend.
In de mond daar opnieuw het fruit met een zekere frisheid.
Begint pas op dronk te komen.
Staat iets minder ver in zijn evolutie dan de Le Grand Clos 2009 van Y. Amirault.
Behoorlijk wat bezinksel in de fles.
Rode Loire kan toch mooi zijnTongue
De perfecte wijn op een zomerse BBQ met een goed stuk vlees.

Water in de mond, zowel bij de eerste als de tweede foto.. ;-)

Gisteren voor het eerst in bijna 2 jaar met de broer en zussen samen gezeten en het was een zeer aangename en geslaagde namiddag.
Ter info : de cote à l'os Charrolais rund van ongeveer 4.5 cm dik ingesmeerd met olijfolie, in aluminiumfolie gewikkeld en 1u15min in de oven aan 55 graden. Daarna goed peper en vrij veel grof zeezout en aan iedere zijde enkele minuten afgebakken op de BBQ, het vlees kwam bijzonder smaakvol en sappig aan tafel. Een methode die ik nog zal toepassen.
Jo tis vandaag nog beter BBQ weer dan gisteren, laat u gaan zou ik zeggenWink

T is vol aux vent met frietjes hier maar uw methode probeer ik sowieso ook eens uit, thank you
Citaat: Ter info : de cote à l'os Charrolais rund van ongeveer 4.5 cm dik ingesmeerd met olijfolie, in aluminiumfolie gewikkeld en 1u15min in de oven aan 55 graden. Daarna goed peper en vrij veel grof zeezout en aan iedere zijde enkele minuten afgebakken op de BBQ, het vlees kwam bijzonder smaakvol en sappig aan tafel. Een methode die ik nog zal toepassen.

Aha, interessant. Onlangs ergens op dezelfde manier gebbq’ed met zo’n dik stuk. Temperatuur was wat hoger, maar principe zelfde. Ook goed gelukt.
De "trage" methode wordt hier ook veel toegepast. Voor rund is dat uiteraard korter, we beginnen en eindigen aan 60 graden met bakken of roosteren ertussen, maar werkt geweldig voor varken en lam, dan hogere temperatuur en veeel langer, soms 5 uur in de oven.
Taille aux Loups Remus 2017

Vorige woensdag geopend om naast een Saumur te plaatsen (Guibertau) en het verschil te merken tssn Vouvray en Saumur.
De wijn was niet klaar, de biodynamische toetsen (overrijpheid, appelcider) overheersten. Weggezet na dit mislukt experiment.

De wijn dan uit het oog verloren wegens andere wijnen open voor ouwejaar, en nu teruggevonden in de koelkast.

Biff Pang Pow als soundtrack, ik herontdek mijn pareltjes van 30 jaar terug…

Maar terug naar de wijn: Wat een metamorfose. De appeltjes zijn er nog maar nu veel meer getemperd, en aangevuld met minerale toetsen en..eh..andere aroma s.
In de mond is dit nu heel mooi, evenwicht en finesse, zacht, incrachable.

En ik die nog dacht na oudejaarsavond dat ik nooit nog een slok wijn zou doorslikken… Rolleyes
Hoe merkbaar is de gedeeltelijke houtopvoeding (1 jaar in barrique waarvan 1/4 nieuwe eik volgens website Tinto) bij deze wijn?

Is deze enigszins vergelijkbaar met een cuvée van Huet?
(02-01-2022 07:03 PM)redacteur schreef: [ -> ]Hoe merkbaar is de gedeeltelijke houtopvoeding (1 jaar in barrique waarvan 1/4 nieuwe eik volgens website Tinto) bij deze wijn?

Is deze enigszins vergelijkbaar met een cuvée van Huet?

Niét merkbaar.
Huet is wellicht wel nog een stapje complexer. Maar de Remus is ook wel niet de topniveau van Blot.
Merci voor de info!
las daarnet dat Jacjy Blot overleden is.
http://www.mybettanedesseauve.fr/2023/05...n-est-alle
(16-05-2023 09:18 PM)frank schreef: [ -> ]las daarnet dat Jacjy Blot overleden is.
http://www.mybettanedesseauve.fr/2023/05...n-est-alle

Wat een triest nieuws…Sad
Blijkbaar op enkele weken geveld door kanker..
Hij werd 75.
Ik vergeet nooit ons bezoek bij m, eerst in de wijngaarden, dan in de kelder, en dan in z’n huis aan een grote tafel met een prachtig zicht..Meer dan drie uur werden we behandeld als de grootste importeurs..
RIP…Sad
(16-05-2023 09:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-05-2023 09:18 PM)frank schreef: [ -> ]las daarnet dat Jacjy Blot overleden is.
http://www.mybettanedesseauve.fr/2023/05...n-est-alle

Wat een triest nieuws…Sad
Blijkbaar op enkele weken geveld door kanker..
Hij werd 75.
Ik vergeet nooit ons bezoek bij m, eerst in de wijngaarden, dan in de kelder, en dan in z’n huis aan een grote tafel met een prachtig zicht..Meer dan drie uur werden we behandeld als de grootste importeurs..
RIP…Sad

Ai, altijd triestig nieuws. RIP.
Pagina's: 1 2
Koppelingen