In december op dit domein de aligoté 2011 gekocht. Ze laten die aligotés met mondjesmaat los, de reden ken ik niet (veel uitleg krijg je niet want een vriendelijk maar gesloten volkje daar in St Aubin). Als verwoed aligoté-fan ontkurk ik hoopvol op vrijdagavond maar... oei, een wijn waar evenveel over te zeggen valt als over de doorsnee aligotés: niet veel dus behalve hoog zuurimpressie, waterachtig en kort in afdronk. Zaterdagavond nieuwe poging, zelfde conclusie. Die fles geraakt niet leeg en Vinejo durf ik niet te bellen om die op te sloeberen : - ) De zondagavond vergeet ik de aligoté te proeven, want de fles was achter in de ijskast gerold. De maandagavond bakken we een visje en denk ik aan de aligoté voor de saus? Hmm, wacht even, is dat dezelfde wel? Een lekkere wijn, mooie citrus, fijne zuren, zelfs complexiteit. Vrouwlief beaamt. Verdorie, zou het toch waar zijn dat zélfs hun goedkope aligotés (6,2 euro) tijd nodig hebben? Die aligoté had dus zeker 2 dagen nodig om open te komen. Dat verwacht je misschien van een Bouzeron van De Villaine ... .
Vince
"there must be a reason why people have so unhealthy obsessions about burgundy" (onbekend)
(20-01-2016 11:14 PM)Vince schreef: [ -> ]In december op dit domein de aligoté 2011 gekocht. Ze laten die aligotés met mondjesmaat los, de reden ken ik niet (veel uitleg krijg je niet want een vriendelijk maar gesloten volkje daar in St Aubin). Als verwoed aligoté-fan ontkurk ik hoopvol op vrijdagavond maar... oei, een wijn waar evenveel over te zeggen valt als over de doorsnee aligotés: niet veel dus behalve hoog zuurimpressie, waterachtig en kort in afdronk. Zaterdagavond nieuwe poging, zelfde conclusie. Die fles geraakt niet leeg en Vinejo durf ik niet te bellen om die op te sloeberen : - ) De zondagavond vergeet ik de aligoté te proeven, want de fles was achter in de ijskast gerold. De maandagavond bakken we een visje en denk ik aan de aligoté voor de saus? Hmm, wacht even, is dat dezelfde wel? Een lekkere wijn, mooie citrus, fijne zuren, zelfs complexiteit. Vrouwlief beaamt. Verdorie, zou het toch waar zijn dat zélfs hun goedkope aligotés (6,2 euro) tijd nodig hebben? Die aligoté had dus zeker 2 dagen nodig om open te komen. Dat verwacht je misschien van een Bouzeron van De Villaine ... .
Vince
"there must be a reason why people have so unhealthy obsessions about burgundy" (onbekend)
De 2012 een jaartje geleden gedronken bij Vinejo:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4116.html
Ik vond die toen al top. Was toen ook je fles, dacht k. Mss heeft de 2011 wat meer tijd nodig, who knows.
Fre, die aligote 12 was van denis bachelet uit gevreten, hier betreft het Jean Claude bachelet uit st aubin, met die namen is het opletten in Bourgogne...
Vince
Fre, die aligote 12 was van denis bachelet uit gevreten, hier betreft het Jean Claude bachelet uit st aubin, met die namen is het opletten in Bourgogne...
Vince
Oeps, schrijffoutje, bachelet uit Gevrey, wat had ik nu toch uitgevreten
Oo bedankt op dit recht te zetten. Bourgogne blijft toch één van de meest complexe maar ook meest boeiende streken van Frankrijk.
St Aubin 1 cru En Remilly, 2009
deze fles gespreid over 4 dagen gedronken als test, de wijn bleef maar groeien en behaalde een ongekend kwaliteitsniveau op de 4de dag, een kleine Montrachet.
Weer eens het bewijs dat dit domein bewaarwijnen maakt.
De fles zette ik gewoon in de kelder (15 graden), niet in de frigo. Ik heb de indruk dat dit de witte wijnen minder bruskeert
Citrus, prachtige zuren, veel materie, diepte en wat een lengte. Superlatieven te kort. Een van de de mooiste witte 2009 die ik al gedronken heb
score 93
(17-08-2016 10:04 PM)Vince schreef: [ -> ]St Aubin 1 cru En Remilly, 2009
deze fles gespreid over 4 dagen gedronken als test, de wijn bleef maar groeien en behaalde een ongekend kwaliteitsniveau op de 4de dag, een kleine Montrachet.
Weer eens het bewijs dat dit domein bewaarwijnen maakt.
De fles zette ik gewoon in de kelder (15 graden), niet in de frigo. Ik heb de indruk dat dit de witte wijnen minder bruskeert
Citrus, prachtige zuren, veel materie, diepte en wat een lengte. Superlatieven te kort. Een van de de mooiste witte 2009 die ik al gedronken heb
score 93
Aha, een top 2009, dat doet me plezier (want toch een moeilijk jaar in wit- en heb nog een paar Ballot Millots liggen van die jaargang.)
St Aubin 1 cru En remilly 2008
de eerste 2 dagen typisch verouderende chardonnay: nootjes, licht oxydatief, wat afgeronde zuren, mooi: score 89+
dag 3 verrassende wending, frissere zuren, meer fruit (citrus), meer volume, geen nootachtige impressies meer, maar wel honingtoets in afdronk die trouwens opvallend langer is : score 91
dag 4 wijn is op z'n retour: score 88
het zoveelste bewijs dat dit topdomein uit St Aubin bewaarwijnen maakt, nu volledig biodynamisch (ik dacht sinds jaargang 2014)
Chassagne Montrachet (rood), vieilles vignes, 2012
nog niet veel 2012 durven proeven, maar toch benieuwd om dit millésime aan een paar vino's voor te schotelen. Een rode wijn van de hand van de gebroeders bachelet die vnl. witte wijn specialisten zijn
Samengevat: aroma's van rijpe aardbei, rijpe bramen, fijne cedertoets en wat grafiet (idem in de mond), een wijn met een mooie beet (fijne tannines),veel finesse en concentratie, heel mooie lengte, een toppertje die nog een mooie toekomst heeft (dag 2 scoort de wijn minstens zo goed, mijn laatste slok deed me in de verte denken aan st joseph…)
2012: waaw
score 90+
(19-05-2018 05:35 PM)Vince schreef: [ -> ]Chassagne Montrachet (rood), vieilles vignes, 2012
nog niet veel 2012 durven proeven, maar toch benieuwd om dit millésime aan een paar vino's voor te schotelen. Een rode wijn van de hand van de gebroeders bachelet die vnl. witte wijn specialisten zijn
Samengevat: aroma's van rijpe aardbei, rijpe bramen, fijne cedertoets en wat grafiet (idem in de mond), een wijn met een mooie beet (fijne tannines),veel finesse en concentratie, heel mooie lengte, een toppertje die nog een mooie toekomst heeft (dag 2 scoort de wijn minstens zo goed, mijn laatste slok deed me in de verte denken aan st joseph…)
2012: waaw
score 90+
Zeer interessant om eens een 2012 te drinken, beetje een millesime dat we wat uit het oog verloren (mede omdat de jaargang door kenners als een bewaarjaar wordt aangeprezen).
En inderdaad, waw. Een bijzónder mooie pinot noir, verbazend mondvullend, lekker rijp maar zeker niet té (mooie fraicheur), heel milde zuurtjes en tannines.
Voor mij de tweede beste wijn van de avond, na de Crozes van Chapoutier.
En Remilly 2011, Saint-Aubain 1er Cru
Direct na openen al een mooie impressie, dit gaat goed worden! Na wat verder walsen, snuffelen en slikken, kan ik alleen maar de woorden van Vince beamen over de 2009. Dit is een kleine Montrachet!
Zeer rijke neus, op de grens van rijpe gouden appel naar wat meer exotisch fruit, een zweempje honing al, een marsepeintoetsje. Het zweeft allemaal zo mooi verweven mijn neusgaten binnen.
De aanzet is vrij vol, met het mooi rijpe fruit dat goed ondersteund wordt door de zuurtjes. Vanaf het middenpalet begint het hout wat meer op te komen, en de afdronk is een koor van abrikoos, marsepein en wat vanille. Op het einde van de partituur staat er : Da Capo.
Opnieuw beginnen... tot het einde!
(22-12-2018 07:21 PM)Olivier schreef: [ -> ]En Remilly 2011, Saint-Aubain 1er Cru
Direct na openen al een mooie impressie, dit gaat goed worden! Na wat verder walsen, snuffelen en slikken, kan ik alleen maar de woorden van Vince beamen over de 2009. Dit is een kleine Montrachet!
Zeer rijke neus, op de grens van rijpe gouden appel naar wat meer exotisch fruit, een zweempje honing al, een marsepeintoetsje. Het zweeft allemaal zo mooi verweven mijn neusgaten binnen.
De aanzet is vrij vol, met het mooi rijpe fruit dat goed ondersteund wordt door de zuurtjes. Vanaf het middenpalet begint het hout wat meer op te komen, en de afdronk is een koor van abrikoos, marsepein en wat vanille. Op het einde van de partituur staat er : Da Capo.
Opnieuw beginnen... tot het einde!
Knappe TN. Geïnspireerd door je nieuwe hobby?
En Remilly vind ik persoonlijk het perceel binnen St Aubin dat me meest aanspreekt. Meer dan Murger des dents de chiens. Sommigen gaan me tegenspreken maar is een kwestie van stijl. Vaak met die minerale toets. Dat Bachelet ook kan toveren in 2011 is een mooie adelbrief.
Citaat:Knappe TN. Geïnspireerd door je nieuwe hobby?
yes, van mooie wijn word ik altijd een beetje lyrisch...
Na een tijdje werd de wijn nog wat fijner en kwam er inderdaad nog een mineralige toets bij. Knappe wijn!
St-Aubain Le Charmois 1er Cru 2011
Le Charmois ligt op de helling tegenover Les Murgers des Dents de Chiens, dus een gebuur van Chassagne, eerder dan Puligny. De wijngaard is oostgericht en light naast Les Chaumées 1er cru (Chassagne).
Groene reflexen nog, geen spoor van evolutie. In de neus onmiddellijk genot vanaf de eerste inhaal. Mineraliteit, rijpe appeltjes, een botertje en nog een edel houttintje. In de mond zeer frisse aanzet, perfect geïntegreerde zuurtjes, een mooie molligheid, en een afdronk van zeker 8 seconden. In de verte de eerste sporen van een honingtoets. Perfect evenwicht! Klassiek, maar o zo mooi in zijn stijl.
St Aubin, 1 cru en Remilly 2015
ik kreeg deze donkergele wijn niet blind voorgeschoteld
rijke neus, boter, met behoorlijk wat evolutie
in de mond rijk, krachtig, gelukkig net voldoende zuren maar niet de snedige finesse die ik ten huize JC Bachelet gewoon ben.
Ik heb nu al een paar keer 2015 geproefd, vooral in generieke cuvées,en vrees dat dit geen top millésime is in wit. Doet wat denken aan 2011. Ik denk dat ik ze snel ga opdrinken... .
(15-05-2021 02:23 PM)Vince schreef: [ -> ]St Aubin, 1 cru en Remilly 2015
ik kreeg deze donkergele wijn niet blind voorgeschoteld
rijke neus, boter, met behoorlijk wat evolutie
in de mond rijk, krachtig, gelukkig net voldoende zuren maar niet de snedige finesse die ik ten huize JC Bachelet gewoon ben.
Ik heb nu al een paar keer 2015 geproefd, vooral in generieke cuvées,en vrees dat dit geen top millésime is in wit. Doet wat denken aan 2011. Ik denk dat ik ze snel ga opdrinken... .
Donkergeel...... toch geen premox geval?
(15-05-2021 02:23 PM)Vince schreef: [ -> ]St Aubin, 1 cru en Remilly 2015
Ik heb nu al een paar keer 2015 geproefd, vooral in generieke cuvées,en vrees dat dit geen top millésime is in wit. Doet wat denken aan 2011. Ik denk dat ik ze snel ga opdrinken... .
Ik heb nog één flesje "En Remilly" 2015 van F&D Clair liggen. En nu je dit schrijft Vince herinner je me er aan dat dit flesje vrij vlug zal open gaan. Na de 2014ers was ik ook niet echt wild van de volgende jaargang in wit. Ik trek dezelfde conclusie. Prefereer zelfs de 2017.
Naar aanleiding van bovenstaande ivm Bourgogne 2015 in wit dan zelf (nog) maar 1ns gecheckt met een Ph. Colin Chassagne "Vergers" 2015. Ik begrijp dan plots de afkeer van die jaargang niet, dit was voor mij zonder meer topklasse! Ik heb hem wel dubbel gedecanteerd, was gewoon perfect bij zalm met asperges en de fles was zelf helemaal leeg!
(17-05-2021 06:09 PM)wvd schreef: [ -> ]Naar aanleiding van bovenstaande ivm Bourgogne 2015 in wit dan zelf (nog) maar 1ns gecheckt met een Ph. Colin Chassagne "Vergers" 2015. Ik begrijp dan plots de afkeer van die jaargang niet, dit was voor mij zonder meer topklasse! Ik heb hem wel dubbel gedecanteerd, was gewoon perfect bij zalm met asperges en de fles was zelf helemaal leeg!
ja, begrijp ik best. Maar je mag dat niet zo strikt zien. Natuurlijk zijn er wijnbouwers die schitterende wijnen maken in ietwat atypische jaren. En misschien was 2015 zelfs nog niet eens zo'n atypisch jaar maar eerder een bijzonder "warm" jaar met vooral wat minder zuurtjes, wat minder fraîcheur. En laat dat nu net de wijnen zijn waar ik niet erg van hou.
(17-05-2021 07:41 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (17-05-2021 06:09 PM)wvd schreef: [ -> ]Naar aanleiding van bovenstaande ivm Bourgogne 2015 in wit dan zelf (nog) maar 1ns gecheckt met een Ph. Colin Chassagne "Vergers" 2015. Ik begrijp dan plots de afkeer van die jaargang niet, dit was voor mij zonder meer topklasse! Ik heb hem wel dubbel gedecanteerd, was gewoon perfect bij zalm met asperges en de fles was zelf helemaal leeg!
ja, begrijp ik best. Maar je mag dat niet zo strikt zien. Natuurlijk zijn er wijnbouwers die schitterende wijnen maken in ietwat atypische jaren. En misschien was 2015 zelfs nog niet eens zo'n atypisch jaar maar eerder een bijzonder "warm" jaar met vooral wat minder zuurtjes, wat minder fraîcheur. En laat dat nu net de wijnen zijn waar ik niet erg van hou.
Dat begrijp ik echt helemaal!, liever Chablis dan Pouilly-Fuissé, maar toch, deze 2015 kwam echt geweldig over, rijk, maar niks te rijp, ik haat zelf ook zo van die "flabby", olie-achtige Chardonnay's.
Wat zou ik jullie allemaal graag eens Philippe's Chevalier laten proeven, maar dat is helaas niet te doen...
De dag nadien kon ik de en remilly 2015 herproeven, hij was meer in balans, kwieker, de zuren kwamen er beter door. Toch wel een geruststellende transformatie.
(15-05-2021 02:23 PM)Vince schreef: [ -> ]St Aubin, 1 cru en Remilly 2015
(...)in de mond rijk, krachtig, gelukkig net voldoende zuren maar niet de snedige finesse die ik ten huize JC Bachelet gewoon ben.
Ik heb nu al een paar keer 2015 geproefd, vooral in generieke cuvées,en vrees dat dit geen top millésime is in wit. Doet wat denken aan 2011. Ik denk dat ik ze snel ga opdrinken... .
ik moet deze quote ferm herzien in de positieve zin: daar steekt plots die 'snedige finesse' wél de kop op! Wat een spanning, lengte en diepte. Rijp zonder vermoeiend te zijn. Top St Aubin. Straks 'en accord avec une poule de Bresse', dat wordt smullen.
Saint Aubin 1 cru Derrière la Tour (rood) 2015
deze wijn volgde mooi op de Santenay 1 cru van Aurore Bachelet (en niet enkel voor de familienaam). Fris vibrant en krokant fruit, in de mond zeer zuiver, rode bes, wat grafiet, een streepje krijt, rijp, mooie lengte. Een verrassing uit een gemeente die vooral gekend is voor wit.
Bourgogne 2017, heel merkbare vatlagering, rokerige toetsen, maar voldoende materie om dit te bemeesteren, volle wijn met voldoende spanning, citrus, kan mee met villages niveau. Dit viel bijzonder in de smaak.
(08-09-2024 07:36 PM)Vince schreef: [ -> ]Bourgogne 2017, heel merkbare vatlagering, rokerige toetsen, maar voldoende materie om dit te bemeesteren, volle wijn met voldoende spanning, citrus, kan mee met villages niveau. Dit viel bijzonder in de smaak.
Een genieterswijn!