Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.
Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!
Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.
(19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.
Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!
Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.
Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.
(19-03-2022 09:47 PM)vinejo schreef: [ -> ] (19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.
Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!
Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.
Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.
Inderdaad begonnen met een verstopte neus eind vorige week. Vandaag voelde ik me eindelijk weer écht goed dus vroeg op en vol enthousiasme naar het tuincentrum, wat klussen… Bij het drinken van de champagne merkte ik dan voor het eerst het geur- en smaakverlies… Nu ik er op let merk ik hoe weinig ik proef/ruik. Was het al enkele dagen aan het sluimeren zonder dat ik het merkte? Alleszins een erg vreemde ‘ervaring’ maar het geeft hoop dat jouw smaak op zo’n korte termijn terug is!
Ben jij het te weten gekomen door het geur- en smaakverlies?
(19-03-2022 11:04 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ] (19-03-2022 09:47 PM)vinejo schreef: [ -> ] (19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.
Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!
Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.
Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.
Inderdaad begonnen met een verstopte neus eind vorige week. Vandaag voelde ik me eindelijk weer écht goed dus vroeg op en vol enthousiasme naar het tuincentrum, wat klussen… Bij het drinken van de champagne merkte ik dan voor het eerst het geur- en smaakverlies… Nu ik er op let merk ik hoe weinig ik proef/ruik. Was het al enkele dagen aan het sluimeren zonder dat ik het merkte? Alleszins een erg vreemde ‘ervaring’ maar het geeft hoop dat jouw smaak op zo’n korte termijn terug is!
Ben jij het te weten gekomen door het geur- en smaakverlies?
Neen, ik had keelpijn en een vervelend hoestje, zelftest was positief.
Verloor pas geur en smaak toen mijn kop vol snot zat, dus had denk ik niks met corona zelf te maken. Omicron valt alvast niet rechtstreeks aan op de reuk en smaakzenuwen. Zal bij jou dus ook wel gewoon van het vele snuiten zijn, komt wel goed ;-)
Dinsdag even gaan bijpraten bij Dominique Bouquin in Avize. Hij liet mij een foto zien van één van zijn wijnstokken waar de floraison, de bloemzetting reeds begonnen was. Dit betekent oogsttijd vanaf 25 augustus.
Vader Bouquin kwam tussen met verhalen uit "zijn" tijd toen er standaard eind september, begin oktober geoogst werd.
Chaptalisatie wordt er bij Bouquin niet meer gedaan. Op geen enkele cuvée wordt de malolactische gisting nog toegepast, juist om de aciditeit te verhogen. Alle cuvées zijn nu non dosé of extra-brut (<4 g/l). De suikerpot wordt verbannen
Blanc de Blancs - Vieille Réserve - Bouquin-Dupont
Zondagmiddag aperitieven met de Vieille Réserve. Assemblage 2014 en 2015 uit Avize, Cramant en Le Mesnil-sur-Oger. Dosage 3gr/l en 5,5 jaar sur lattes.
Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.
Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.
Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.
De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!
(12-06-2022 04:18 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.
Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.
Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.
De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!
voor de mooie TN, als het ware Piccartiaans!
Enkel de woordjes “mega” en “tikkie” zou Francis niet gebruiken ;-)
(12-06-2022 08:04 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-06-2022 04:18 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.
Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.
Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.
De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!
voor de mooie TN, als het ware Piccartiaans!
Enkel de woordjes “mega” en “tikkie” zou Francis niet gebruiken ;-)
Dat zijn de noord Nederlandse nuances zullen we maar zeggen
Cuvée du Dom - Grand Cru - Bouquin-Dupont in Avize
Laatste nieuwe cuvée van het domein. Chardonnay uit 2014 en 2015 met beetje houtopvoeding, niet te veel, tirage 2016, 5 en half jaar sur lattes. Gedegorgeerd in oktober 2021 , 2 gr/l dosering (Tip: bovenaan de kurk zie je 2110 staan, wat betekent dat de degorgering in oktober 2021 gebeurd is.) Geen malolactische gisting.
Breder glas genomen voor dit type champagne. De belletjes zijn expressief maar minuscuul, de kleur neigt naar rijp, diep geel. Romige textuur. De neus is complex met citrus, appel, patisserie, brioche, beetje honing, wat floraliteit, wat kaneel en behoorlijk wat mineraliteit eigen aan de terroir van Avize. En wat een prachtige terroir is dit voor het betere chardonnay werk. Die zuren zijn zo ragfijn en fris en het zit zo goed in elkaar. Ik kan hier toch zo van genieten!
(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik kan hier toch zo van genieten!
En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s!
(25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik kan hier toch zo van genieten!
En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s!
Inderdaad! Welk glas is dat Francis?
(26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik kan hier toch zo van genieten!
En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s!
Inderdaad! Welk glas is dat Francis?
Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.
(26-06-2022 12:28 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik kan hier toch zo van genieten!
En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s!
Inderdaad! Welk glas is dat Francis?
Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.
Bedankt! Ik heb al vaker naar deze glazen van Lehmann zitten kijken. Ik heb nog ouderwetse flutes. Mooi, maar ik ervaar dat ik toch minder die complexiteit heb die je hebt in zo’n tulpenglas. En inderdaad, de prijzen van die Lehmann glazen vallen bijzonder goed mee!
(26-06-2022 01:04 PM)Olivier schreef: [ -> ] (26-06-2022 12:28 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik kan hier toch zo van genieten!
En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s!
Inderdaad! Welk glas is dat Francis?
Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.
Bedankt! Ik heb al vaker naar deze glazen van Lehmann zitten kijken. Ik heb nog ouderwetse flutes. Mooi, maar ik ervaar dat ik toch minder die complexiteit heb die je hebt in zo’n tulpenglas. En inderdaad, de prijzen van die Lehmann glazen vallen bijzonder goed mee!
Lehmann is een goede bron voor redelijk sterke glazen. Ze verkochten vroeger (verreries de la Marne) enkel aan horeca. Ik vind sommige glazen wel net iets te dikke glaswand hebben, dus uitkijken wat je (online) bestelt.
Ze maakten een glas dat als 2 druppels water gelijkt op Zaalto Bourgogne en die waren rond de €100 per 6, maar blijkbaar maken ze die niet meer. (?)
We kunnen hier weer een Piccartiaanse proefnotitie schrijven maar dat hoeft niet altijd. Wat maakt deze man toch fantastische champagnes. Hier weer een parel van een vintage, 2010. Echt genieten. Heerlijk na een weekje hard werken en om het druilige weer even te vergeten.
Stralend weer, warm en ik zag op instagram een post van Dominique dat hij hoog bezoek had uit Vlaanderen (wie o wie zou dat zijn). Dat deed mij trek krijgen in zijn zero dosage ‘instap’ Champagne. Wat een mooie manier om het weekend in te luiden. Zo heerlijk droog, fris citrus fruit, brioche, ongelooflijk lang en vol. Heel puur, en puur genieten op deze eerste warme dag. Juiste wijn op het juiste moment. En wat kunnen we hier na nu nog schenken..
Citaat: En wat kunnen we hier na nu nog schenken..
Een tweede fles champagne natuurlijk
Champagne Bouquin-Dupont - Millésime 2013 - Grand Cru Blanc de Blancs
Slechts 600 flessen 2013 geproduceerd, alles extra-brut met een dosering van 2 gr/l. Iets meer dan 9 jaar sur lattes en dan gedegorgeerd in oktober 2023.
Erg jeugdige kleur die de lange lagering niet verraadt. Subtiele, kleine belletjes die explosief hun weg naar de bovenrand van het glas zoeken. Explosief in kracht in hun uitbundigheid om de fles te verlaten maar verrukkelijk fragiel en tongstrelend in de mond.
Top chardonnay van de terroir van Avize met zijn gekende mineraliteit. Bloemig, kruidig (kaneel), honing, biscuit, boter, licht geroosterd brood, appel, peer, citrus.... en dat blijft maar komen. Wat een lengte, wat een fijne zuren en wat een pure expressie van deze terroir. Hier word ik gelukkig van!
9 jaar sur lattes, wow! Zouden ze dat ieder jaar doen, of kan het iets met de jaargang te maken hebben?
(26-08-2024 08:26 PM)Olivier schreef: [ -> ]9 jaar sur lattes, wow! Zouden ze dat ieder jaar doen, of kan het iets met de jaargang te maken hebben?
Dat varieert inderdaad naargelang millésime. Bepaalde jaargangen houden hun fraîcheur veel beter en kunnen veel langer sur lattes blijven liggen om zo aan complexiteit te winnen. Maar wees gerust, geen enkele fles gaat hier vlug vertrekken.
(26-08-2024 08:21 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Champagne Bouquin-Dupont - Millésime 2013 - Grand Cru Blanc de Blancs
Slechts 600 flessen 2013 geproduceerd, alles extra-brut met een dosering van 2 gr/l. Iets meer dan 9 jaar sur lattes en dan gedegorgeerd in oktober 2023.
Erg jeugdige kleur die de lange lagering niet verraadt. Subtiele, kleine belletjes die explosief hun weg naar de bovenrand van het glas zoeken. Explosief in kracht in hun uitbundigheid om de fles te verlaten maar verrukkelijk fragiel en tongstrelend in de mond.
Top chardonnay van de terroir van Avize met zijn gekende mineraliteit. Bloemig, kruidig (kaneel), honing, biscuit, boter, licht geroosterd brood, appel, peer, citrus.... en dat blijft maar komen. Wat een lengte, wat een fijne zuren en wat een pure expressie van deze terroir. Hier word ik gelukkig van!
Mooie tn!
Ik dacht vroeger altijd dat de mooiste Champagnes van (vooral) Chardonnay gemaakt werden en dan liefst van de Côte des Blancs. Dat kwam misschien doordat ik ooit het geluk had een fe-no-me-na-le verticale van S de Salon te mogen proeven. Dat was toen (25 jaar geleden...) nog mogelijk en werd nog gedaan. Nu is dat voor muliti-miljonnairs, maar soit...
Zoals ik al meermaals verkondigde: ik ben geen autoriteit als het over Champagne gaat, verre van. alleen, de laatste jaren beleef ik blijkbaar meer plezier aan Champagnes met een forse dosis PN in de blend.
Maar ik sta er helemaal voor open als iemand me van het tegendeel wil overtuigen....