wijnliefhebbers

Volledige versie: Radici Mastroberardino, Campania
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
De DOCG Taurasi noemt men de Barolo van het Zuiden.
Druif: Aglianico

Radici reserva Taurasi Mastroberardino 1999, zondag meegebracht door wijnmaatje Mathieu vd Vintage in Gent.

De derde dag is deze wijn op zijn best. (de eerste dag herinnert zich niemand meer, tweede bleef in in de frigo)
Schitterende neus van bramen, pruimen, vijg, kaneel,zoethout, bittere chocolade. Na opschudden leder.
Mond is sappig bij aanvang, koffie, typisch Italiaanse zuren, maar... bitterheid en droogtrekking op t eind. De beloftes van de neus worden niét ingelost.. De wijn heeft naar ik meen een goed zacht stukje lam nodig om tot zijn recht te komen

Zal in andere jaargangen waarschijnlijk een goede 90er zijn maar deze 99 haalt nipt 88...
Onlangs een stuk of 12 aglianico's blind op een avond geproefd en toen hoorde ik ook dat deze wijn ook wel de Barolo van het zuiden genoemd wordt. Na die avond kan ik proefondervindelijk nog altijd de link met Barolo niet leggen dus wie kan dat hier eens toelichten?

Olaf.
Men doelt gewoon op de kwaliteit, vermoed ik. barolo = dé topwijn van het noorden, taurasi die van het zuiden
Qua karakteristieken is er idd niet zoveel gelijkenis. Een nebiolo gaat voor mij meer naar een Bourgogne, aglianico heeft de structuur van een Médoc.
Ho ho ho, pas op !

door mijn weekend- en wijnlesgeverswerk bij Licata Vini heb ik het geluk gehad al vele (goede) Aglianico's te hebben mogen proeven.
Vooreerst, belangrijke opmerking: Taurasi (een DOCG) is slechts één van de verschillende herkomstbenamingen waar er (top)wijn van Aglianico wordt gemaakt; er worden ook Aglianico's gemaakt in bv. Calabrië en vooral in Basilicata (de enkel van de laars). Taurasi is dus wel = Aglianico maar Aglianico is niet = Taurasi !

Om dan Olaf's vraag te beantwoorden: er zijn wel degelijk gelijkenissen te bespeuren.
De beste Aglianico's (bv. de Taurasi Reserva's vanaf 10 jaar oud) hebben ook truffel, iets van floraals, maar vooral: veel teerkarakter, net wat je in Barolo's ook kan vinden.

En ten slotte, zowel Nebbiolo als Aglianico hebben bijzonder veel tannines en kunnen zeer goed ouderen (Aglianico's nog beter dan Nebbiolo's). Aglianico's zijn altijd nog vleziger, gevulder, gebalder dan Nebbiolo-wijnen.

Dus er zijn wel degelijk gelijkenissen, maar in eerste instantie vallen meestal de verschillen op: Nebbiolo (en dan vooral een goede Barolo) heeft vaak iets etherisch, iets subtiel geparfumeerds in de neus (wat dan gevolgd wordt door een tanninekader), wat een Aglianico nooit zal hebben.
Een Aglianico (of ze nu van Campanië of van Basilicata komen) is wat steviger dan Nebbiolo.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen zeggen is een Barolo (of een andere Nebbiolowijn) geen zware wijn: het zijn wel tanninerijke wijnen maar qua smaak zijn ze eerder vrouwelijk elegant, wat je van Aglianico's niet kan zeggen.

Als je wil kan ik jullie wel eens enkele prachtvoorbeelden van oudere Aglianico's laten proeven. Écht de moeite.

Bv. de Feudi di San Gregorio Taurasi Piano di Montevergine van 2001 is za-lig-lek-ker !!!
(04-08-2010 12:19 AM)Roeland V schreef: [ -> ]Aglianico's zijn altijd nog vleziger, gevulder, gebalder dan Nebbiolo-wijnen.
Dus er zijn wel degelijk gelijkenissen, maar in eerste instantie vallen meestal de verschillen op: Nebbiolo (en dan vooral een goede Barolo) heeft vaak iets etherisch, iets subtiel geparfumeerds in de neus (wat dan gevolgd wordt door een tanninekader), wat een Aglianico nooit zal hebben.
Een Aglianico (of ze nu van Campanië of van Basilicata komen) is wat steviger dan Nebbiolo.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen zeggen is een Barolo (of een andere Nebbiolowijn) geen zware wijn: het zijn wel tanninerijke wijnen maar qua smaak zijn ze eerder vrouwelijk elegant, wat je van Aglianico's niet kan zeggen.

Zoals ik zei dus, bourgogne -Bordeaux... Cool
(en niemand beweerde hier dat aglianico=taurasi)
anyway, thank you voor de toelichting! thumb
Dank Roeland voor de verduidelijking en ja ik wil wel eens een oudere aglianico proeven want die avond was de oudste nog geen vijf jaar.
Ik heb er nog eentje in de kelder liggen van 1998.

we zullen ns afspreken met z'n allen
Radici 2005 gedronken, had toch wel wat karaf vandoen. Mooie neus zwart fruit (minder rijp dan de meeste anglianicos die ik ooit dronk) chocola, zoethout maar ook duidelijke houttoetsen. Aangename aanzet , na het middenpallet komt het hout opzetten (hoe langer ie openstaat hoe minder het hout naar voren komt). Zoals Jo het al zei hier moet je een mooi stuk vlees mee eten (gedronken bij een tagliata). 89
Ik ga de mijne toch nog minimum 5 jaar laten liggen. Heb maar 1 fles ook.
(16-04-2012 10:09 AM)koen schreef: [ -> ]Radici 2005 gedronken, had toch wel wat karaf vandoen. Mooie neus zwart fruit (minder rijp dan de meeste anglianicos die ik ooit dronk) chocola, zoethout maar ook duidelijke houttoetsen. Aangename aanzet , na het middenpallet komt het hout opzetten (hoe langer ie openstaat hoe minder het hout naar voren komt). Zoals Jo het al zei hier moet je een mooi stuk vlees mee eten (gedronken bij een tagliata). 89

Dit weekend ook de 2005 geproefd. Geen idee hoe lang de fles al open was, maar hij was niet gekarafeerd. Wat hij duidelijk wel had kunnen gebruiken. Tussen al het andere Italiaans 'geweld' van de namiddag (Sassicaia, enkele Barolo's, een Brunello, ... die trouwens allemaal wel wat extra lucht hadden kunnen gebruiken leek me) viel hij niet op, maar hij viel ook zeker niet uit de toon.
Haalde, for what it's worth, blijkbaar de 7de plaats op de Best Italian Wine Awards van 2012.
(20-06-2013 11:57 AM)Somers schreef: [ -> ]
(16-04-2012 10:09 AM)koen schreef: [ -> ]Radici 2005 gedronken, had toch wel wat karaf vandoen. Mooie neus zwart fruit (minder rijp dan de meeste anglianicos die ik ooit dronk) chocola, zoethout maar ook duidelijke houttoetsen. Aangename aanzet , na het middenpallet komt het hout opzetten (hoe langer ie openstaat hoe minder het hout naar voren komt). Zoals Jo het al zei hier moet je een mooi stuk vlees mee eten (gedronken bij een tagliata). 89

Dit weekend ook de 2005 geproefd. Geen idee hoe lang de fles al open was, maar hij was niet gekarafeerd. Wat hij duidelijk wel had kunnen gebruiken. Tussen al het andere Italiaans 'geweld' van de namiddag (Sassicaia, enkele Barolo's, een Brunello, ... die trouwens allemaal wel wat extra lucht hadden kunnen gebruiken leek me) viel hij niet op, maar hij viel ook zeker niet uit de toon.
Haalde, for what it's worth, blijkbaar de 7de plaats op de Best Italian Wine Awards van 2012.

Tof weekend. Weet je nog welke brunello (+ jaar) en welke jaargang Sassicaia + indrukken? Ben wel nieuwsgierig...
Was op Vinexpo, de Best Italian Wine Awards 2012 tasting. Redelijk zotjes en best een hoogtepunt van de trip te noemen Slurp

Niet in volgorde (effe op mijn foto's gespiekt Smile ) :
1. Trebbiano D'abbruzzo 2007 (Valentini)
2. Barolo Riserva Monprivato Cà d'Morrisio 2004 (Mascarello Giuseppe e figlio)
3. Bolgheri Sassicaia 2009 (Tenuta San Guido)
4. Barolo Le Rocche del Falletto 2007 (Giacosa Bruno)
5. Radici Taurasi Riserva 2005 (Mastroberardino)
6. Ferrari Riserva del Fondatore 2001 (Ferrari Giulo)
7. Brunello di Montalcino Cerretalto 2006 (Casanova di Neri)
8. Vecchio Samperi Ventennale s.a. (Marco De Bartoli - Marsala)

Mijn waarderingen heb ik niet bij de hand, maar herinner mij de Sassicaia als de beste rode, samen met de Barolo Monprivato Cà d'Morissio. Die Trebbiano was ook een hoogtepunt onder de hoogtepunten (en ook winnaar van het concours blijkbaar) En de afsluitende Marsala proefde ik de volgende dag nog.

Vind het wel vreemd dat ze witte wijnen, rode wijnen en versterkte wijnen met elkaar kunnen vergelijken. Of is dat gangbaar in zulke wedstrijden?
(20-06-2013 11:57 AM)Somers schreef: [ -> ]
(16-04-2012 10:09 AM)koen schreef: [ -> ]Radici 2005 gedronken, had toch wel wat karaf vandoen. Mooie neus zwart fruit (minder rijp dan de meeste anglianicos die ik ooit dronk) chocola, zoethout maar ook duidelijke houttoetsen. Aangename aanzet , na het middenpallet komt het hout opzetten (hoe langer ie openstaat hoe minder het hout naar voren komt). Zoals Jo het al zei hier moet je een mooi stuk vlees mee eten (gedronken bij een tagliata). 89

Dit weekend ook de 2005 geproefd. Geen idee hoe lang de fles al open was, maar hij was niet gekarafeerd. Wat hij duidelijk wel had kunnen gebruiken. Tussen al het andere Italiaans 'geweld' van de namiddag (Sassicaia, enkele Barolo's, een Brunello, ... die trouwens allemaal wel wat extra lucht hadden kunnen gebruiken leek me) viel hij niet op, maar hij viel ook zeker niet uit de toon.
Haalde, for what it's worth, blijkbaar de 7de plaats op de Best Italian Wine Awards van 2012.

Het is wel de riserva die de 7de plaats behaald heeft, Koen dronk de gewone Taurasi radici.

Dit is een cultdomein omdat het zoveel betekend heeft voor de wijnbouw in Campanië (zie http://csp.skynetblogs.be/archive/2012/0...ino.html). Zijn echte bewaarwijnen, getuige de woorden van Antonio Galloni over de 1928:

The 1928 Taurasi will live to see its 100th birthday, making it nearly an immortal wine of monumental standin...
(20-06-2013 12:53 PM)Somers schreef: [ -> ]Was op Vinexpo, de Best Italian Wine Awards 2012 tasting. Redelijk zotjes en best een hoogtepunt van de trip te noemen Slurp

Niet in volgorde (effe op mijn foto's gespiekt Smile ) :
1. Trebbiano D'abbruzzo 2007 (Valentini)
2. Barolo Riserva Monprivato Cà d'Morrisio 2004 (Mascarello Giuseppe e figlio)
3. Bolgheri Sassicaia 2009 (Tenuta San Guido)
4. Barolo Le Rocche del Falletto 2007 (Giacosa Bruno)
5. Radici Taurasi Riserva 2005 (Mastroberardino)
6. Ferrari Riserva del Fondatore 2001 (Ferrari Giulo)
7. Brunello di Montalcino Cerretalto 2006 (Casanova di Neri)
8. Vecchio Samperi Ventennale s.a. (Marco De Bartoli - Marsala)

Mijn waarderingen heb ik niet bij de hand, maar herinner mij de Sassicaia als de beste rode, samen met de Barolo Monprivato Cà d'Morissio. Die Trebbiano was ook een hoogtepunt onder de hoogtepunten (en ook winnaar van het concours blijkbaar) En de afsluitende Marsala proefde ik de volgende dag nog.

Vind het wel vreemd dat ze witte wijnen, rode wijnen en versterkte wijnen met elkaar kunnen vergelijken. Of is dat gangbaar in zulke wedstrijden?

Is nog te koop bij Licata, aan 80 euro weliswaar Smile

Indrukwekkend lijstje, ben stikjaloers!
Die cerretalto, nog tanninebeest of al te benaderen - normaal gezien toch redelijk wat houtinvloed als ie jong is, nee?

Inderdaad schone lijst, damn.
(20-06-2013 01:25 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Die cerretalto, nog tanninebeest of al te benaderen - normaal gezien toch redelijk wat houtinvloed als ie jong is, nee?

Inderdaad schone lijst, damn.

't Waren allemaal nog behoorlijke tannine beesten. Zelfs die 2004 was nog serieus gripping herinner ik mij. Straks toch es effe in mijn (zeer beperkte) notities loeren.
De sannio falanghina 2009 van dit huis in het glas. Florale aroma's met wat amandel in de neus. In de mond rond en fruitig, zit vrij laag in aciditeit, maar dat kan aan de leeftijd liggen, alhoewel ik me meen te herinneren dat dat typisch is voor falanghina. Of vergis ik mij?
Fiano di Avellino 2009

Mooie goudgele kleur. Na openen weinig aroma's, maar na wat walsen een opulente perendans om Poetin van jaloers te maken... In de mond is het eerst de amandel die me opvalt voordat de peren weer opduiken uit de coulissen om weer naar de achtergrond geduwd te worden door de amandelen die zich behaaglijk vleien op mijn tong om er behoorlijk lang te blijven toeven. In het achtergrondkoortje staan bevallige zuurtjes die alles mooi fris maken en het weelderige van deze wijn mooi houden.
En niets van dit alles heeft hout gezien. Je zou nochtans voor minder... Zelfs op de site van Mastroberardino hebben ze het over nocciola tostata...
Toch eventjes van mijn sokken geblazen door deze wijn, die in alle aspecten de falanghina overtreft en zelfs ver achter zich laat. Er zijn slechtere manieren om een maandagavond door te brengen. Cool
Prachtig. Heb zelf ook een doos gevuld met Fiano van verschillende domeinen om te laten verouderen. Die hazelnoottoets is typisch voor Fiano en komt pas na enkele jaren ouderen.

Dronk onlangs Fiano d'Avellino 2010 van Di Prisco. Zéér complex voor iets meer dan 10 euro.
(08-09-2014 08:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2009

Mooie goudgele kleur. Na openen weinig aroma's, maar na wat walsen een opulente perendans om Poetin van jaloers te maken... In de mond is het eerst de amandel die me opvalt voordat de peren weer opduiken uit de coulissen om weer naar de achtergrond geduwd te worden door de amandelen die zich behaaglijk vleien op mijn tong om er behoorlijk lang te blijven toeven. In het achtergrondkoortje staan bevallige zuurtjes die alles mooi fris maken en het weelderige van deze wijn mooi houden.
En niets van dit alles heeft hout gezien. Je zou nochtans voor minder... Zelfs op de site van Mastroberardino hebben ze het over nocciola tostata...
Toch eventjes van mijn sokken geblazen door deze wijn, die in alle aspecten de falanghina overtreft en zelfs ver achter zich laat. Er zijn slechtere manieren om een maandagavond door te brengen. Cool

Ik kan dit alleen maar beamen.
Ik ontdekte deze wijn bij een Belgische wijnhandel maar koop deze nu in Italië . (goedkoper thuis geleverd)

Olivier; als je van Fiano di Avellino houdt , er zijn in Campania een aantal sublieme domeintjes die dit druivenras tot juweeltjes van wijn weten te verwerken en aan attractieve prijzen. Wink
deze wijn smaakt zeker naar meer! En voor de prijs moet je het zeker niet laten. Zijn die wijnen in België te koop, Don en 33S, of online gekocht?
Ik bestel via callmewine (http://www.callmewine.com/it/catalogsear...?q=fiano). Persoonlijk voor mij de beste website voor Italiaanse wijn.
(08-09-2014 10:16 PM)33S schreef: [ -> ]Ik bestel via callmewine (http://www.callmewine.com/it/catalogsear...?q=fiano). Persoonlijk voor mij de beste website voor Italiaanse wijn.

ik kende deze site nog niet, maar ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Sommige wijnen zijn echt veel goedkoper dan als je ze hier zou kopen. Ook na transportkorten... Ik ga deze site toch eens moeten proberen.

Bedankt voor de tip! cheers
Bedankt om deze link te delen, ziet er goed uit !

Grts
(08-09-2014 10:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(08-09-2014 10:16 PM)33S schreef: [ -> ]Ik bestel via callmewine (http://www.callmewine.com/it/catalogsear...?q=fiano). Persoonlijk voor mij de beste website voor Italiaanse wijn.

ik kende deze site nog niet, maar ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Sommige wijnen zijn echt veel goedkoper dan als je ze hier zou kopen. Ook na transportkorten... Ik ga deze site toch eens moeten proberen.

Bedankt voor de tip! cheers

Ik heb ook goede ervaring met "Callmewine". Een betrouwbare website voor Italiaanse wijn. Maar ook SIwine; deze hebben een aantal speciallekes, in België niet te verkrijgen, maar je moet er soms wel snel bij zijn.(vertegenwoordigt een aantal kleine domeinen met beperkte productie)
(08-09-2014 08:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2009

Mooie goudgele kleur. Na openen weinig aroma's, maar na wat walsen een opulente perendans om Poetin van jaloers te maken... In de mond is het eerst de amandel die me opvalt voordat de peren weer opduiken uit de coulissen om weer naar de achtergrond geduwd te worden door de amandelen die zich behaaglijk vleien op mijn tong om er behoorlijk lang te blijven toeven. In het achtergrondkoortje staan bevallige zuurtjes die alles mooi fris maken en het weelderige van deze wijn mooi houden.
En niets van dit alles heeft hout gezien. Je zou nochtans voor minder... Zelfs op de site van Mastroberardino hebben ze het over nocciola tostata...
Toch eventjes van mijn sokken geblazen door deze wijn, die in alle aspecten de falanghina overtreft en zelfs ver achter zich laat. Er zijn slechtere manieren om een maandagavond door te brengen. Cool

Zalige TN cheers
(08-09-2014 08:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2009

Mooie goudgele kleur. Na openen weinig aroma's, maar na wat walsen een opulente perendans om Poetin van jaloers te maken... In de mond is het eerst de amandel die me opvalt voordat de peren weer opduiken uit de coulissen om weer naar de achtergrond geduwd te worden door de amandelen die zich behaaglijk vleien op mijn tong om er behoorlijk lang te blijven toeven. In het achtergrondkoortje staan bevallige zuurtjes die alles mooi fris maken en het weelderige van deze wijn mooi houden.
En niets van dit alles heeft hout gezien. Je zou nochtans voor minder... Zelfs op de site van Mastroberardino hebben ze het over nocciola tostata...
Toch eventjes van mijn sokken geblazen door deze wijn, die in alle aspecten de falanghina overtreft en zelfs ver achter zich laat. Er zijn slechtere manieren om een maandagavond door te brengen. Cool

Geweldig Smile
Fiano di Avellino 2011

toch wel wat verwachtingen na de 2009 die me serieus gesmaakt had. Gisteren open gedaan om vandaag te drinken. Gisteren heel gesloten, zeer weinig te maken van de neus en ook in de mond bescheiden intensiteit. Vandaag al een stuk beter, met rijp wit fruit in de neus en wat witte bloemen. In de mond een vettig toetsje, het witte fruit en de amandel of nootjes die heel licht beginnen opkomen maar nog niet aanwezig waren zoals in de 2009. Deze wijn zal nog mooier worden door nog wat te blijven liggen. Maar ook nu al mooi bevonden.
(22-02-2015 11:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2011

toch wel wat verwachtingen na de 2009 die me serieus gesmaakt had. Gisteren open gedaan om vandaag te drinken. Gisteren heel gesloten, zeer weinig te maken van de neus en ook in de mond bescheiden intensiteit. Vandaag al een stuk beter, met rijp wit fruit in de neus en wat witte bloemen. In de mond een vettig toetsje, het witte fruit en de amandel of nootjes die heel licht beginnen opkomen maar nog niet aanwezig waren zoals in de 2009. Deze wijn zal nog mooier worden door nog wat te blijven liggen. Maar ook nu al mooi bevonden.

Anderhalf jaar later nog steeds dezelfde bevindingen : eenvoudig en jong op dag één, opener op dag twee met wat meer rondeur, peer. Straf dat zo'n "eenvoudige" wijn zo'n bewaarpotentieel heeft. En nog duidelijk niet aan het einde van zijn Latijn. Helaas geen flessen meer om dit nog verder op te volgen.
(27-09-2016 09:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(22-02-2015 11:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2011

toch wel wat verwachtingen na de 2009 die me serieus gesmaakt had. Gisteren open gedaan om vandaag te drinken. Gisteren heel gesloten, zeer weinig te maken van de neus en ook in de mond bescheiden intensiteit. Vandaag al een stuk beter, met rijp wit fruit in de neus en wat witte bloemen. In de mond een vettig toetsje, het witte fruit en de amandel of nootjes die heel licht beginnen opkomen maar nog niet aanwezig waren zoals in de 2009. Deze wijn zal nog mooier worden door nog wat te blijven liggen. Maar ook nu al mooi bevonden.

Anderhalf jaar later nog steeds dezelfde bevindingen : eenvoudig en jong op dag één, opener op dag twee met wat meer rondeur, peer. Straf dat zo'n "eenvoudige" wijn zo'n bewaarpotentieel heeft. En nog duidelijk niet aan het einde van zijn Latijn. Helaas geen flessen meer om dit nog verder op te volgen.

Mooi wijntje , hé Olivier.Wink
De 2011 niet meer liggen maar wel nog een paar van de 2012.
Radici 2007 (Taurasi) :

Aardbeien met poedersuiker , zwarte bessen .
Opnieuw een knappe wijn die op tafel kwam en duidelijk de betere van de twee in dit duel !
Mooie wijn die ook met voldoende power en structuur de zintuigen prikt. 91
Pagina's: 1 2
Koppelingen