04-03-2016, 09:08 PM
Gérard Bertrand - Legand Vintage - Rivesaltes - 1974 (Rivesaltes Ambré)
Even inkaderen.
Gisteren bij familie langs geweest om een verjaardag te vieren. Plotseling kwam daar ter sprake dat ze op nieuwjaarsdag een wijn geopend hadden waarvan ze dachten dat het een rode wijn was die goed ging passen bij het gerecht. Het betrof een fles die ze van vrienden gekregen hadden en waarvan ze wisten dat het normaal gezien een "dure" fles ging zijn. Even nog zeggen dat die familieleden graag wijn drinken maar totaal geen notie hebben van AOP, cépage, of noem maar wat. Hier is niets mis mee want veel mensen drinken graag lekkere wijn zonder per se te willen weten wat erin zit of van welke streek hij komt.
Terug naar het verhaal. Ze deden de wijn open en verbaasd als ze waren bleek dat de kleur van de wijn amber was en dat de smaak helemaal niet paste bij het vlees. Enfin, de glazen werden terug afgewassen, en de fles werd weggezet om later weggegooid te worden.
Gisteren bleek die fles toch nog niet weggegooid en men vroeg me meer uitleg over die wijn. De fles werd bijgehaald en ik verstomde. Een Rivesaltes van 1974, een speciale collectie van Gérard Bertrand en genummerd. De wijn was slecht afgesloten, dus zeker niet afgesloten van zuurstof gedurende méér dan 2 maanden. En nu de beschrijving.
Glas uitgeschonken. Kleur is amber en mooi helder.
De neus: onvoorstelbaar!! Geen oxidatie!!! Eddy Wally zou zeggen "geweldig!" Gedroogd fruit, rozijnen, dadels, honing, gedroogde abrikozen, peperkoek, kaneel, zoethout. In de mond heel evenwichtig, zoet maar niet plakkerig en héél, héél fijne zuren die deze wijn mooi doen balanceren met het zoete karakter van deze VDN. De afdronk is lang en intens en doet telkens verlangen naar nog een kleine snuffel en een klein slokje.
Oh ja! Ter info dit was een wijntje van € 139 gemaakt van Grenache Noir, Grenache Gris en Maccabeu. Ik heb een halve fles kunnen redden van de dood. Meer dan twee maanden geopend en slecht afgesloten. Jongens, jongens, zelden meegemaakt
Even inkaderen.
Gisteren bij familie langs geweest om een verjaardag te vieren. Plotseling kwam daar ter sprake dat ze op nieuwjaarsdag een wijn geopend hadden waarvan ze dachten dat het een rode wijn was die goed ging passen bij het gerecht. Het betrof een fles die ze van vrienden gekregen hadden en waarvan ze wisten dat het normaal gezien een "dure" fles ging zijn. Even nog zeggen dat die familieleden graag wijn drinken maar totaal geen notie hebben van AOP, cépage, of noem maar wat. Hier is niets mis mee want veel mensen drinken graag lekkere wijn zonder per se te willen weten wat erin zit of van welke streek hij komt.
Terug naar het verhaal. Ze deden de wijn open en verbaasd als ze waren bleek dat de kleur van de wijn amber was en dat de smaak helemaal niet paste bij het vlees. Enfin, de glazen werden terug afgewassen, en de fles werd weggezet om later weggegooid te worden.
Gisteren bleek die fles toch nog niet weggegooid en men vroeg me meer uitleg over die wijn. De fles werd bijgehaald en ik verstomde. Een Rivesaltes van 1974, een speciale collectie van Gérard Bertrand en genummerd. De wijn was slecht afgesloten, dus zeker niet afgesloten van zuurstof gedurende méér dan 2 maanden. En nu de beschrijving.
Glas uitgeschonken. Kleur is amber en mooi helder.
De neus: onvoorstelbaar!! Geen oxidatie!!! Eddy Wally zou zeggen "geweldig!" Gedroogd fruit, rozijnen, dadels, honing, gedroogde abrikozen, peperkoek, kaneel, zoethout. In de mond heel evenwichtig, zoet maar niet plakkerig en héél, héél fijne zuren die deze wijn mooi doen balanceren met het zoete karakter van deze VDN. De afdronk is lang en intens en doet telkens verlangen naar nog een kleine snuffel en een klein slokje.
Oh ja! Ter info dit was een wijntje van € 139 gemaakt van Grenache Noir, Grenache Gris en Maccabeu. Ik heb een halve fles kunnen redden van de dood. Meer dan twee maanden geopend en slecht afgesloten. Jongens, jongens, zelden meegemaakt