06-03-2016, 12:51 AM
Voor zijn 25jarig bestaan als wijnbouwer heeft Martin Mullen een selectie gemaakt uit zijn uitgebreide gamma gerijpte wijnen. De leeftijd van de wijnen varieerde van 10 tot 25 jaar. Vandaag 5 maart 2016 waren deze wijnen te proeven in hotel Bellevue te Traben-Trarbach. Samen met Stefaan, Bert en Marc dan ook een tripje ondernomen naar de Moezel om deze unieke proeverij mee te kunnen maken.
Gerijpte wijnen Martin Mullen
Trocken
1. Weissburgunder 2000 : stinkertje, groene kruiden, grassig, kanemelk, citrus, ietwat hoger in zuren. 87
2. Krover Paradies riesling spatlese trocken 2004 : Fruit komt meer op de voorgrond, versmolten, medicinale plakker, hooi, sinaasappel, rabarber, sappigheid, mooie lengte, opengesneden appel, bitters in de mond, met potentieel, 89
3. Krover paradies riesling spatlese trocken 2006 : open stijl, niet geheel zuiver, exotisch fruit, rokerig, rijpe ananas, onaangenaam ruw in de mond, teveel pompelmoesbitters, gemis aan focus, nok. 83
4. Krover Steffensberg riesling spatlese* trocken 2000 : kleur neigt al meer naar het goude, versmolten geur, rijp fruit, kaneel, granny smith in de mond, slankere stijl , misschien ietwat te mager, goede focus, neus interessanter dan mond. 87
5. Krover paradies riesling auslese trocken 1998 : firne op de neus, natte gazetten, onzuiver, lijm, in de mond veel citrus, apart, droogtrekkend, houtskool, groene aardbei, 86
6. Krover paradies riesling auslese trocken 1994 : houtskool, houttoets, geëvolueerde neus, brood, minder fruit, mineraal, in de mond is dit een bom, alles zit meteen op de plaats, achterop komen de citruszuren, mooie balans, 92
Halbtrocken
7. Weissburgunder spatlese 2005 : venkel, asperges, anijs, limoen, versmolten indruk, boenwas, bitters in de mond, nietszeggend. 84
8. Krover letterlay riesling auslese 1997 : blauwe bes, olieachtig, gekonfijt fruit, asperges, versmolten mondgevoel, licht alcoholisch, bitters, lange afdronk, restzoet geeft de zuren de ruimte om tot hun recht te komen. 89
Feinherb
9. Krover Naktarsch riesling 1997 : natte gazetten, champignon, tabak, aarde, niet hypercomplex, mooi zoete toets, schorseneren in de mond, fijnere stijl, noterig, lactisch, korte afdronk. 87
10. Krover paradies riesling kabinett 2000 : vlezig, dartel op de neus, finesse, kabinett uit het boekje, zoet met zuren, petrol, evenwichtig. 91
11. Riesling feinherb classic 1998 : lichte firne, onzuiver, in de mond een voller gevoel, sinaasappel, zoete overheerst nog een beetje, zoet is nog niet volledig geïntegreerd volgens stefaan, 87
12. Krover paradies spatlese * 1996 : versmolten, ananas op siroop, spekvet, vlezig, weeïg fruit, olieachtig, amandel, suave mondgevoel, goede spanning, lichte bitters die een beetje storen, kruidig, mooie lengte, overall lekker 90+
13. Riesling auslese 1991 : evolutie, vlier, blauwe bes, vernis, chocolade, goedeild van balans in de mond, intens, bescheiden wijn, 88
14. Riesling auslese 1992 : intense blauwe bes op de neus, lichtvoetig, cassis, munt, kruidig, lichte evolutie, petrol, lactisch in een leeg glas, droger smaakprofiel dan 91, geen storende bitters, 91
Restzoet
15. Kinheimer rosenberg riesling kabinett 2002 :mineraal, gebak, fruitella, zalvend, gedroogde abrikozen, guimauves, niet superzoet, 90+
16. Krover letterlay riesling spatlese 1998 : fijnkruidige neus, peperig, gerookt, stekelbes, cassis, ananas, versmolten zoetheid, citrus op de afdronk, mooie balans, ik word er evenwel niet wild van. 90
17. Krover steffensberg riesling auslese 1993 : neus zit mooi in elkaar, stinkertje, salami, napoleonbollekes, vuursteen, mond biedt goed evenwicht tussen zoet en zuur, lange afdronk. 92+
18. Krover letterlay riesling spatlese "hasje" 2003 : pure citrusschil, geparfumeerde neus, kruidig, mineraal, kalk, pruimenconfituur, rijk mondgevoel, mist misschien wat zuren, lekker evenwel, dessertwijn 89+
19. Trarbacher huhnerberg riesling spatlese 2004 : groene kruidigheid, vuursteen, brood, chemisch, mineraal, rokerig, lijkt nog niet helemaal versmolten. 86
20. Krover steffensberg riesling auslese 1999 : champignons, plantaardig, rozijnen, zuren komen je al tegemoet in de neus, abrikozenconfituur, abrikozen komen terug in de mond ,lichte plantaardigheid komt terug in de mond, lange afdronk, 90
21. Trarbacher huhnerberg riesling auslese 2003 : champignons, vuursteen, babbelutten, weinig zuren, fluwelig, lactisch, 87
22. Krover letterlay riesling auslese 2001 : kruidig, champignons, peperig, anijs, biscuit, room, in de mond merk je het potentieel maar dit is nog te jong, goede zuren, veel materie, 92+
23. Kinheimer rosenberg riesling trockenbeerenauslese 1995 : madeira, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit, ziltig, hoog in zuren en zoet, zuren trekken wijn licht uit evenwicht. 90
Gerijpte wijnen Martin Mullen
Trocken
1. Weissburgunder 2000 : stinkertje, groene kruiden, grassig, kanemelk, citrus, ietwat hoger in zuren. 87
2. Krover Paradies riesling spatlese trocken 2004 : Fruit komt meer op de voorgrond, versmolten, medicinale plakker, hooi, sinaasappel, rabarber, sappigheid, mooie lengte, opengesneden appel, bitters in de mond, met potentieel, 89
3. Krover paradies riesling spatlese trocken 2006 : open stijl, niet geheel zuiver, exotisch fruit, rokerig, rijpe ananas, onaangenaam ruw in de mond, teveel pompelmoesbitters, gemis aan focus, nok. 83
4. Krover Steffensberg riesling spatlese* trocken 2000 : kleur neigt al meer naar het goude, versmolten geur, rijp fruit, kaneel, granny smith in de mond, slankere stijl , misschien ietwat te mager, goede focus, neus interessanter dan mond. 87
5. Krover paradies riesling auslese trocken 1998 : firne op de neus, natte gazetten, onzuiver, lijm, in de mond veel citrus, apart, droogtrekkend, houtskool, groene aardbei, 86
6. Krover paradies riesling auslese trocken 1994 : houtskool, houttoets, geëvolueerde neus, brood, minder fruit, mineraal, in de mond is dit een bom, alles zit meteen op de plaats, achterop komen de citruszuren, mooie balans, 92
Halbtrocken
7. Weissburgunder spatlese 2005 : venkel, asperges, anijs, limoen, versmolten indruk, boenwas, bitters in de mond, nietszeggend. 84
8. Krover letterlay riesling auslese 1997 : blauwe bes, olieachtig, gekonfijt fruit, asperges, versmolten mondgevoel, licht alcoholisch, bitters, lange afdronk, restzoet geeft de zuren de ruimte om tot hun recht te komen. 89
Feinherb
9. Krover Naktarsch riesling 1997 : natte gazetten, champignon, tabak, aarde, niet hypercomplex, mooi zoete toets, schorseneren in de mond, fijnere stijl, noterig, lactisch, korte afdronk. 87
10. Krover paradies riesling kabinett 2000 : vlezig, dartel op de neus, finesse, kabinett uit het boekje, zoet met zuren, petrol, evenwichtig. 91
11. Riesling feinherb classic 1998 : lichte firne, onzuiver, in de mond een voller gevoel, sinaasappel, zoete overheerst nog een beetje, zoet is nog niet volledig geïntegreerd volgens stefaan, 87
12. Krover paradies spatlese * 1996 : versmolten, ananas op siroop, spekvet, vlezig, weeïg fruit, olieachtig, amandel, suave mondgevoel, goede spanning, lichte bitters die een beetje storen, kruidig, mooie lengte, overall lekker 90+
13. Riesling auslese 1991 : evolutie, vlier, blauwe bes, vernis, chocolade, goedeild van balans in de mond, intens, bescheiden wijn, 88
14. Riesling auslese 1992 : intense blauwe bes op de neus, lichtvoetig, cassis, munt, kruidig, lichte evolutie, petrol, lactisch in een leeg glas, droger smaakprofiel dan 91, geen storende bitters, 91
Restzoet
15. Kinheimer rosenberg riesling kabinett 2002 :mineraal, gebak, fruitella, zalvend, gedroogde abrikozen, guimauves, niet superzoet, 90+
16. Krover letterlay riesling spatlese 1998 : fijnkruidige neus, peperig, gerookt, stekelbes, cassis, ananas, versmolten zoetheid, citrus op de afdronk, mooie balans, ik word er evenwel niet wild van. 90
17. Krover steffensberg riesling auslese 1993 : neus zit mooi in elkaar, stinkertje, salami, napoleonbollekes, vuursteen, mond biedt goed evenwicht tussen zoet en zuur, lange afdronk. 92+
18. Krover letterlay riesling spatlese "hasje" 2003 : pure citrusschil, geparfumeerde neus, kruidig, mineraal, kalk, pruimenconfituur, rijk mondgevoel, mist misschien wat zuren, lekker evenwel, dessertwijn 89+
19. Trarbacher huhnerberg riesling spatlese 2004 : groene kruidigheid, vuursteen, brood, chemisch, mineraal, rokerig, lijkt nog niet helemaal versmolten. 86
20. Krover steffensberg riesling auslese 1999 : champignons, plantaardig, rozijnen, zuren komen je al tegemoet in de neus, abrikozenconfituur, abrikozen komen terug in de mond ,lichte plantaardigheid komt terug in de mond, lange afdronk, 90
21. Trarbacher huhnerberg riesling auslese 2003 : champignons, vuursteen, babbelutten, weinig zuren, fluwelig, lactisch, 87
22. Krover letterlay riesling auslese 2001 : kruidig, champignons, peperig, anijs, biscuit, room, in de mond merk je het potentieel maar dit is nog te jong, goede zuren, veel materie, 92+
23. Kinheimer rosenberg riesling trockenbeerenauslese 1995 : madeira, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit, ziltig, hoog in zuren en zoet, zuren trekken wijn licht uit evenwicht. 90