11-03-2016, 03:10 PM
Grote professionele ambitie houdt Bert soms weg van wijnforum en proeverijen.
Maar vorige zaterdag weerde hij alle Chinese klanten en ontving te Roborst een aantal oudgedienden. Dit zorgde voor een fijne, nostalgische en hedonistische namiddag.
Wordt vervolgd
No whites, red power!
De eerste wijn was licht van kleur, had rijp rood fruit (framboos) in de neus, naast zoethout, peper, een vegtale toets, wat leder ook. In de mond sappig met materie, zuurtjes zijn present maar redelijk discreet. Voor een pinot that is, het jaartal had daar zeker mee te maken.
--> Bichot Pommard 2009 (cuvée 50eme anniversaire)
88
Wijn 2 was een heel stuk donkerder, Gerten rook popcorn en wij zaten daardoor ook onmiddellijk in de cinema. Een bijzonder knap(perige) film werd het, met in de hoofdrollen heel rijp zwart fruit, ijzer(grafiet), boter, chocolade, appelsien. Bijrollen waren er voor enkele BBQ-kruiden, bacon draafde op als figurant. Het geheel leek allemaal een beetje te zoetig en zacht om Frans te zijn, maar plots kwam er een agrume-peper cameo die zorgde voor herkenning.
---> Chapoutier St Joseph Granits 2012
92
Derde wijn, een ouder kleur, in de neus bevestigd door de herfsttoetsen (dode bladeren). Een aroma, even opwindend als Geert Bourgeois in zwartgeel ondergoed. Dit beeld werd gelukkig onmiddellijk uit onze hersenen gewist door het sublieme mondgevoel. Silky, likoreus, montcherie, Tienne haalde,hier quasi onmiddellijk de grenache uit. En inderdaad, dit leek wel een zalig vineuze Banuyls.
---> Chapoutier Chateauneuf Croix de Bois 2005
93
Volgende wijn had een ingetogen neus met vlierbes, gedroogd fruit, specerijen, munt, zoethout, peper. In de mond krabsla (), rijpe braambes, beetje agrume, gestoofde pruimen en speculoos. Heel mooi evenwicht, schitterende wijn. Is dit een topper uit de Languedoc? Of een crabernet (sic) franc?
T is nie waar, een Hongaar! De Cabernet franc van Villányi Modovin 2007 dient geen 20 euro of meer te kosten maar is verkrijgbaar aan een luttele 12,5 euro. Dé verrassing van de dag.
92
De wijn daarna verdween daardoor een beetje in het verdomhoekje, nochtans verdiende hij dit niet, de Los Andes van Cuvelier (Leoville Poyferré)
90-91
Volgde een tussendoortje, maar tussen doortje kan t ook soms lekker zijn.
Peper, boter, cassis, tabak, fris en evenwichtig met zachtjes bijtende tanninetjes.
Het bewijs dat je in topjaren "gewonere" wijnen moet kopen.
---> Chateau Paloumey Haut Medoc 2010
90
Volgde een fabuleus duo.
Wijn 1: tertiair in de neus, bos, champignons, zwarte bes, zwarte aardbei (sic), amandel, calisse, chocolade. In de mond eerst zacht en soepel, vanaf het midden komen wat zuurtjes opzetten, evenwicht wordt nochtans niet verstoord, rijpe tannines zorgen voor een zachte finale.
We dachten eerst aan een rechteroever.
---> Leoville Barton St Julien 1994
91
Wijn 2: rijpe neus met zwarte bessen, tabak, zoethout, potloodpunt, kruiden, speculoos. Heel veel materie maar rijp en zacht, vol en evenwichtig, met een bijzonder lange afdronk.
---> Leoville Barton 2004
93-94
Volgende wijn had kurk, Gerten dacht een een Leoville Carton
Jammer, het was een Bandol, Pibarnon 2006...
Nog 4 wijnen te gaan, weldra op uw scherm..!
Maar vorige zaterdag weerde hij alle Chinese klanten en ontving te Roborst een aantal oudgedienden. Dit zorgde voor een fijne, nostalgische en hedonistische namiddag.
Wordt vervolgd
No whites, red power!
De eerste wijn was licht van kleur, had rijp rood fruit (framboos) in de neus, naast zoethout, peper, een vegtale toets, wat leder ook. In de mond sappig met materie, zuurtjes zijn present maar redelijk discreet. Voor een pinot that is, het jaartal had daar zeker mee te maken.
--> Bichot Pommard 2009 (cuvée 50eme anniversaire)
88
Wijn 2 was een heel stuk donkerder, Gerten rook popcorn en wij zaten daardoor ook onmiddellijk in de cinema. Een bijzonder knap(perige) film werd het, met in de hoofdrollen heel rijp zwart fruit, ijzer(grafiet), boter, chocolade, appelsien. Bijrollen waren er voor enkele BBQ-kruiden, bacon draafde op als figurant. Het geheel leek allemaal een beetje te zoetig en zacht om Frans te zijn, maar plots kwam er een agrume-peper cameo die zorgde voor herkenning.
---> Chapoutier St Joseph Granits 2012
92
Derde wijn, een ouder kleur, in de neus bevestigd door de herfsttoetsen (dode bladeren). Een aroma, even opwindend als Geert Bourgeois in zwartgeel ondergoed. Dit beeld werd gelukkig onmiddellijk uit onze hersenen gewist door het sublieme mondgevoel. Silky, likoreus, montcherie, Tienne haalde,hier quasi onmiddellijk de grenache uit. En inderdaad, dit leek wel een zalig vineuze Banuyls.
---> Chapoutier Chateauneuf Croix de Bois 2005
93
Volgende wijn had een ingetogen neus met vlierbes, gedroogd fruit, specerijen, munt, zoethout, peper. In de mond krabsla (), rijpe braambes, beetje agrume, gestoofde pruimen en speculoos. Heel mooi evenwicht, schitterende wijn. Is dit een topper uit de Languedoc? Of een crabernet (sic) franc?
T is nie waar, een Hongaar! De Cabernet franc van Villányi Modovin 2007 dient geen 20 euro of meer te kosten maar is verkrijgbaar aan een luttele 12,5 euro. Dé verrassing van de dag.
92
De wijn daarna verdween daardoor een beetje in het verdomhoekje, nochtans verdiende hij dit niet, de Los Andes van Cuvelier (Leoville Poyferré)
90-91
Volgde een tussendoortje, maar tussen doortje kan t ook soms lekker zijn.
Peper, boter, cassis, tabak, fris en evenwichtig met zachtjes bijtende tanninetjes.
Het bewijs dat je in topjaren "gewonere" wijnen moet kopen.
---> Chateau Paloumey Haut Medoc 2010
90
Volgde een fabuleus duo.
Wijn 1: tertiair in de neus, bos, champignons, zwarte bes, zwarte aardbei (sic), amandel, calisse, chocolade. In de mond eerst zacht en soepel, vanaf het midden komen wat zuurtjes opzetten, evenwicht wordt nochtans niet verstoord, rijpe tannines zorgen voor een zachte finale.
We dachten eerst aan een rechteroever.
---> Leoville Barton St Julien 1994
91
Wijn 2: rijpe neus met zwarte bessen, tabak, zoethout, potloodpunt, kruiden, speculoos. Heel veel materie maar rijp en zacht, vol en evenwichtig, met een bijzonder lange afdronk.
---> Leoville Barton 2004
93-94
Volgende wijn had kurk, Gerten dacht een een Leoville Carton
Jammer, het was een Bandol, Pibarnon 2006...
Nog 4 wijnen te gaan, weldra op uw scherm..!