24-03-2016, 08:12 PM
Pagina's: 1 2
25-03-2016, 11:25 AM
Zag in de aflevering 'Weg van Wijn' op Vier over Saint-Chinian dat ze met hetzelfde probleem kampen. Te warm en te droog de afgelopen 5 jaar om kwaliteitsvolle wijn met voldoende rendement te kunnen maken.
25-03-2016, 01:50 PM
Hoe Zuidelijker hoe warmer wat gelijk staat aan minder pesticides en zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.
Ik denk niet dat het bewezen is dat de opwarming van de aarde zorgt voor minder neerslag ... op sommige plaatsen valt er juist meer!
Grts.
Ik denk niet dat het bewezen is dat de opwarming van de aarde zorgt voor minder neerslag ... op sommige plaatsen valt er juist meer!
Grts.
25-03-2016, 03:16 PM
(25-03-2016 01:50 PM)fleer schreef: [ -> ]Hoe Zuidelijker hoe warmer wat gelijk staat aan minder pesticides en zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.
Ik denk niet dat het bewezen is dat de opwarming van de aarde zorgt voor minder neerslag ... op sommige plaatsen valt er juist meer!
Grts.
Minder pesticides in warmere streken, niet per se denk ik. Hangt voor een groot deel ook af van de neerslag en de mogelijkheid voor de druiven om uit te drogen - wind speelt hier een zeer belangrijke rol.
En de opwarming van de aarde zorgt vooral voor hogere temperaturen overdag en minder afkoeling s nachts, wat in die warmere streken zal zorgen voor veel te snel rijpende druiven waarvan men onmogelijk nog een behoorlijke wijn kan maken (ofwel heb je te weinig zuren, ofwel onrijpe tannines)
27-03-2016, 03:48 PM
Tijdens mijn bezoek onlangs in de Mosel drukten verschillende wijnboeren zich bezorgd uit. De delicate stijl, laag in alcohol met elegant zuren komt in het gedrang, zeker in de wijngaarden die aan de rivier grenzen. De wijnen tonen het nu al; een Kabinett heeft tegenwoordig al de °Oechsle van een kleine Spätlese en is dan ook vaak een deklassering hiervan. Meer en meer domeinen beginnen nu dan ook wijngaarden te zoeken in zijdalen, of in de richting van Saar en Ruwer.
02-12-2016, 11:45 AM
22-07-2019, 03:01 PM
Wie durft de opwarming nog te betwisten...?
22-07-2019, 08:08 PM
Trump
22-07-2019, 11:03 PM
In de Bourgogne vertelde een négociant ons dat het de laatste jaren steeds moeilijker wordt om aan druiven te raken. Een van de belangrijkste oorzaken - naast de populariteit en exclusiviteit van de beste percelen -daarvoor is de klimaatverandering. Door hagelbuien en voorjaarsvorst vallen de oogsten de laatste jaren tegen.
Ook in de Jura een bezorgde wijnmaker gehoord: zijn Chardonnay haalde vorig jaar tot 15 procent alcohol. En de local waarbij we logeerden, op 630 meter hoogte, vertelde dat er bij hem tot enkele jaren geleden ‘s winters vaak 1 meter sneeuw lag en meer, maar de laatste jaren helemaal niets.
Ook in de Jura een bezorgde wijnmaker gehoord: zijn Chardonnay haalde vorig jaar tot 15 procent alcohol. En de local waarbij we logeerden, op 630 meter hoogte, vertelde dat er bij hem tot enkele jaren geleden ‘s winters vaak 1 meter sneeuw lag en meer, maar de laatste jaren helemaal niets.
23-07-2019, 10:19 AM
"I don't believe it, I don't believe it" D.T.
03-08-2019, 06:08 PM
Zie ook ons proeverijtje van vorige week. 15% Vol. voor een Saint-Emilion kan je ook nauwelijks "typisch" noemen...
04-08-2019, 11:22 AM
(03-08-2019 06:08 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Zie ook ons proeverijtje van vorige week. 15% Vol. voor een Saint-Emilion kan je ook nauwelijks "typisch" noemen...
Troplong-Mondot 2005 zat daar al ferm boven, eerder tegen de 16%. Ik proefde die jong en vond het absoluut niet te zuipen. Kreeg toch (bijna) perfecte scores. Intussen is men ook in Bx bezig met het anders leiden van de ranken om meer polyfenolische rijpheid te hebben met minder suikers, het diametraal tegenovergestelde van een eeuw geleden dus.
04-08-2019, 12:06 PM
Voor onze wijnavond had ik de data van de diverse betrokken websites overgenomen. De daar vermelde 13% heb ik aan de hand van de etiketten allemaal moeten corrigeren naar 13,5 tot 15%.
Het was dan ook een constante om bij haast elke wijn "alcoholwarmte" in het mond- (en slokdarm-) gevoel vast te stellen en bij de geuren meestal een beetje "erf" te ontwaren.
De Château Haut-Vigneau (uit Blaye, niet uit Pessac-Léognan) als afsluiter was haast een opluchting, lichter, frisser, typischer merlot, maar toch ook 14%...
Het was dan ook een constante om bij haast elke wijn "alcoholwarmte" in het mond- (en slokdarm-) gevoel vast te stellen en bij de geuren meestal een beetje "erf" te ontwaren.
De Château Haut-Vigneau (uit Blaye, niet uit Pessac-Léognan) als afsluiter was haast een opluchting, lichter, frisser, typischer merlot, maar toch ook 14%...
04-08-2019, 12:36 PM
(04-08-2019 12:06 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Voor onze wijnavond had ik de data van de diverse betrokken websites overgenomen. De daar vermelde 13% heb ik aan de hand van de etiketten allemaal moeten corrigeren naar 13,5 tot 15%.
Het was dan ook een constante om bij haast elke wijn "alcoholwarmte" in het mond- (en slokdarm-) gevoel vast te stellen en bij de geuren meestal een beetje "erf" te ontwaren.
De Château Haut-Vigneau (uit Blaye, niet uit Pessac-Léognan) als afsluiter was haast een opluchting, lichter, frisser, typischer merlot, maar toch ook 14%...
Nochtans vind ik dat sommige wijnen die alcohol wel verdragen, tenminste als het niet overdreven is. Dat zijn dan meestal wijnen uit warmere regio's als zuid Italië, zuidelijke Rhône, Ribera del Duero, maar het stoort me enorm in Bordeaux, waarschijnlijk door de wat strakkere stijl die je daar verwacht. Tot nog toe geen overdreven alcoholische Bourgogne tegen gekomen, maar enkele wel op het randje.
07-08-2019, 02:27 PM
07-08-2019, 04:08 PM
Wat mij betreft ging het dan ook over bordeaux, hé, WVD... Plus: in de grote zuidelijkere appellaties met grandioze wijnen gaat +14% toch ook snel vermoeien, niet moeilijk dat meer en meer mensen af en toe snakken naar een frisse beaujolais of Loire-wijn of zo. Of gewoon een goeie Côtes-du-Rhône Villages in plaats van een topper van Châteauneuf-du-Pape.
08-08-2019, 11:05 AM
(07-08-2019 04:08 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Wat mij betreft ging het dan ook over bordeaux, hé, WVD... Plus: in de grote zuidelijkere appellaties met grandioze wijnen gaat +14% toch ook snel vermoeien, niet moeilijk dat meer en meer mensen af en toe snakken naar een frisse beaujolais of Loire-wijn of zo. Of gewoon een goeie Côtes-du-Rhône Villages in plaats van een topper van Châteauneuf-du-Pape.
In Italië spreekt men dan ook van een fles voor twee (Valpolicella, jonge Chianti,...) of een fles voor vier en dan gaat het over Barolo, Brunello ed. Bordeaux zou ik traditioneel in de eerste groep gezet hebben, nu in de tweede (of in de derde :rolleyes.
Maar zoals ik elders al schreef, men past langzaamaan nieuwere wijngaard technieken toe, meestal ontwikkeld in Californië. Daardoor kan men in vele gevallen de alcohol enigszins beperken.
09-08-2019, 10:40 AM
Eerste wijngaarden geplukt in Frankrijk, 20 dagen vroeger dan normaal (Domaine Lafage)
https://actu.fr/occitanie/canet-en-rouss...13885.html
https://actu.fr/occitanie/canet-en-rouss...13885.html
09-08-2019, 11:59 AM
Straffe tabak! 't Is wel de muscat, de tannines van de blauwe druifjes zullen zeker nog niet rijp zijn.
18-02-2020, 03:53 PM
Afgelopen weekend in De Volkskrant een artikel over dit onderwerp, o.a. met Kees van Leeuwen, hoogleraar Wijnbouw aan de Universiteit van Bordeaux:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kom...~baa0dc53/
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kom...~baa0dc53/
01-03-2020, 09:43 AM
Een jaar zonder Eiswein in Duitsland. Zal vaker voorvallen in de toekomst.
https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-...n-100.html
https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-...n-100.html
06-04-2020, 10:34 AM
Door verwoestende bosbranden en ernstige droogte beloofde 2020 al een zwaar jaar te worden voor de Australische wijnindustrie. De coronacrisis verhevigt de problemen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/ram...-is-funest
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/ram...-is-funest
29-09-2020, 01:59 PM
Alweer een hoop branden in Napa... https://www.winespectator.com/articles/m...ny-victims
12-12-2020, 05:21 PM
Fragmentje uit een artikel van Kees van Leeuwen over wat klimaatverandering betekent voor Bordeaux in de nieuwe Perswijn. Stemt tot nadenken.
03-02-2022, 04:18 PM
In de meest recente editie van het - overigens erg mooie en interessante - blad Tanin staat een verhelderend stuk over de impact van klimaatverandering in de Champagne, vandaag en in de nabije toekomst. Zoals vaker over dit onderwerp is het geen stuk om blij van te worden.
In Perswijn zei een Champagneboer uit de Aube onlangs ook dat de toekomst van de streek wellicht in het telen van abrikozen ligt. En als er nog druiven geteeld zullen worden, dan wellicht de viognier.
Ik kan het alleen maar heel erg eens zijn met de laatste zinnen van het stuk in Tanin: laten we, zolang het nog kan, genieten van elke slok Champagne, en de herinnering ervan bewaren voor op de dag dat het niet meer kan.
In Perswijn zei een Champagneboer uit de Aube onlangs ook dat de toekomst van de streek wellicht in het telen van abrikozen ligt. En als er nog druiven geteeld zullen worden, dan wellicht de viognier.
Ik kan het alleen maar heel erg eens zijn met de laatste zinnen van het stuk in Tanin: laten we, zolang het nog kan, genieten van elke slok Champagne, en de herinnering ervan bewaren voor op de dag dat het niet meer kan.
03-02-2022, 05:24 PM
het is daarom dat de Champagnehuizen al lange tijd aan prospectie doen in Zuid-Engeland ...
03-02-2022, 05:38 PM
(03-02-2022 05:24 PM)Vince schreef: [ -> ]het is daarom dat de Champagnehuizen al lange tijd aan prospectie doen in Zuid-Engeland ...
Dat is een 'ketterij', om het artikel in Tanin te citeren:
'Pommery qui lance Louis Pommery, un sparkling wine en Angleterre quand sa cuvée de champagne prestige s'appelle Louise... C'est une hérésie', lâche un vigneron.
03-02-2022, 06:46 PM
(03-02-2022 04:18 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]In de meest recente editie van het - overigens erg mooie en interessante - blad Tanin staat een verhelderend stuk over de impact van klimaatverandering in de Champagne, vandaag en in de nabije toekomst. Zoals vaker over dit onderwerp is het geen stuk om blij van te worden.
In Perswijn zei een Champagneboer uit de Aube onlangs ook dat de toekomst van de streek wellicht in het telen van abrikozen ligt. En als er nog druiven geteeld zullen worden, dan wellicht de viognier.
Ik kan het alleen maar heel erg eens zijn met de laatste zinnen van het stuk in Tanin: laten we, zolang het nog kan, genieten van elke slok Champagne, en de herinnering ervan bewaren voor op de dag dat het niet meer kan.
Er valt nog veel te doen in de wijngaard, maar dat heeft tijd nodig. De anti-hagel netten in Barolo alleen al zouden het alcoholgehalte met 0,5% verminderen.
En anders, tja, dan drinken we binnen enkele jaren krachtige, volle Belgische wijnen hé, of filigrane Riesling uit Oslo want Klaus Peter is daar al aan het experimenteren, geloof het of niet!
19-06-2022, 07:08 PM
Half juni en in Bordeaux en het Zuid-Westen werden afgelopen dagen temperaturen boven de 40 graden gemeten. Hoop dat het geen voorbode is voor de rest van de zomer.
Aansluitend werden ook hevig onweersbuien voorspeld, hopelijk met niet al te zware gevolgen voor de wijngaarden.
Aansluitend werden ook hevig onweersbuien voorspeld, hopelijk met niet al te zware gevolgen voor de wijngaarden.
19-06-2022, 07:18 PM
(19-06-2022 07:08 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Half juni en in Bordeaux en het Zuid-Westen werden afgelopen dagen temperaturen boven de 40 graden gemeten. Hoop dat het geen voorbode is voor de rest van de zomer.
Aansluitend werden ook hevig onweersbuien voorspeld, hopelijk met niet al te zware gevolgen voor de wijngaarden.
Dergelijke hoge temperaturen in juni bespoedigen enorm de ontwikkeling, zeler na de overvloedig regenval van vorige weken. Als er geen rampen gebeuren zoals hagel of felle opstoot van ziektes als meeldauw, is dat echt niet slecht. Zoals de zaken er nu voorstaan zouden we opnieuw afstevenen op een augustus oogst, maar ja, het kan in juli en augustus nog altijd beginnen vriezen natuurlijk, dus afwachten is de boodschap.
Pagina's: 1 2