28-03-2016, 10:52 AM
28-03-2016, 10:58 AM
(28-03-2016 10:52 AM)Biff schreef: [ -> ]Iemand al ervaring mee?
Beetje de hype voor de snobsommeliers...
Ben er zelf niet zo zot van, hoewel Gertjeuh (zéker geen snobproever! ) eens een heel mooi exemplaar liet proeven.
Ps titel van t artikel is wel goed gevonden..
28-03-2016, 12:27 PM
Zover zou ik nu ook niet gaan...
Er zijn zeker mooie wijnen te vinden maar ik kan ergens wel begrijpen dat ze in proeverijen meestal door de mand vallen. Het is zeer moeilijk om een structureel juiste wijn te vinden en wat mij vaak teleurstelt is dat licht volatiele kantje eraan.
Mensen knappen ook af op de kleur en denken dat je alweer een geek-wijn serveert, maar er zijn net zo goed orange wijnen te vinden op basis van druiven die weinig kleurextractie geven. Ik heb al Gruner Veltliners geproefd die wekenlang schilmaceratie hadden gehad maar waar je niets aan zag, idem voor verschillende Etna wijnen (bvb. Salvo Foti). Het jammere aan de hele hype is dat het, zoals zo vaak, te oppervlakkig is en teveel als een passerende trend wordt voorgesteld. Ik blijf wel fan echter, zeker om te combineren met eten kunnen ze fantastisch zijn, maar of ik op een random dag in de zetel een fles zou ontkurken? I think not.
Er zijn zeker mooie wijnen te vinden maar ik kan ergens wel begrijpen dat ze in proeverijen meestal door de mand vallen. Het is zeer moeilijk om een structureel juiste wijn te vinden en wat mij vaak teleurstelt is dat licht volatiele kantje eraan.
Mensen knappen ook af op de kleur en denken dat je alweer een geek-wijn serveert, maar er zijn net zo goed orange wijnen te vinden op basis van druiven die weinig kleurextractie geven. Ik heb al Gruner Veltliners geproefd die wekenlang schilmaceratie hadden gehad maar waar je niets aan zag, idem voor verschillende Etna wijnen (bvb. Salvo Foti). Het jammere aan de hele hype is dat het, zoals zo vaak, te oppervlakkig is en teveel als een passerende trend wordt voorgesteld. Ik blijf wel fan echter, zeker om te combineren met eten kunnen ze fantastisch zijn, maar of ik op een random dag in de zetel een fles zou ontkurken? I think not.
28-03-2016, 06:55 PM
Al enkele keren geproefd en sommige konden me zeker bekoren .
Er zijn er inderdaad die wat van een zekere sherry toets hebben .
Maar er is meer ... Dan rijpe appels , noten en zuurdesembrood .
De wijn die Jo eens kon meeproeven had een vrij groot marsepein smaakje .
Hier zijner de revue al gepasseerd die ruiken of smaken naar ,
Mandarijntjes , hooi , honing , amandelen , abrikozen en nog zoveel meer.
Het moeilijke eraan is soms een smaak herkennen .
Eens je wat referenties hebt , wordt het iets makkelijker .
En kan je wat vergelijken en misschien dat je ze meer kan appreciëren dan.
Je mag er altijd eens een paar komen proeven .
Dat ze duur zijn ben ik niet helemaal mee akkoord .
Er zijn er al rond de 15 a 18 euro .
En voor mij smaken die me soms meer dan ne bordeaux van vanuit dat prijsvork .
Imo is dat waar voor je geld .
Of om het kort te houden op je vraag of er al iemand ervaring mee heeft ,
Ja .
Er zijn er inderdaad die wat van een zekere sherry toets hebben .
Maar er is meer ... Dan rijpe appels , noten en zuurdesembrood .
De wijn die Jo eens kon meeproeven had een vrij groot marsepein smaakje .
Hier zijner de revue al gepasseerd die ruiken of smaken naar ,
Mandarijntjes , hooi , honing , amandelen , abrikozen en nog zoveel meer.
Het moeilijke eraan is soms een smaak herkennen .
Eens je wat referenties hebt , wordt het iets makkelijker .
En kan je wat vergelijken en misschien dat je ze meer kan appreciëren dan.
Je mag er altijd eens een paar komen proeven .
Dat ze duur zijn ben ik niet helemaal mee akkoord .
Er zijn er al rond de 15 a 18 euro .
En voor mij smaken die me soms meer dan ne bordeaux van vanuit dat prijsvork .
Imo is dat waar voor je geld .
Of om het kort te houden op je vraag of er al iemand ervaring mee heeft ,
Ja .
28-03-2016, 07:23 PM
Onlangs orange-degustatie gehad. 2 van de 12 waren top. De rest was soms ok, soms niet ok. Niet echt mijn ding en over de ganse lijn waren ze (veel) te duur. Ik volg Jo wel in het hype en snobby verhaal.
28-03-2016, 07:47 PM
(28-03-2016 07:23 PM)Kris schreef: [ -> ]Onlangs orange-degustatie gehad. 2 van de 12 waren top. De rest was soms ok, soms niet ok. Niet echt mijn ding en over de ganse lijn waren ze (veel) te duur. Ik volg Jo wel in het hype en snobby verhaal.
Kris kun je eens een line-up posten van die proeverij ?
28-03-2016, 08:02 PM
(28-03-2016 07:47 PM)gertjeuh schreef: [ -> ](28-03-2016 07:23 PM)Kris schreef: [ -> ]Onlangs orange-degustatie gehad. 2 van de 12 waren top. De rest was soms ok, soms niet ok. Niet echt mijn ding en over de ganse lijn waren ze (veel) te duur. Ik volg Jo wel in het hype en snobby verhaal.
Kris kun je eens een line-up posten van die proeverij ?
Ik heb de lijst niet bijgehouden omdat het niks voor mij was. Ik probeer de line-up terug te vinden via de medeproevers.
28-03-2016, 08:10 PM
(28-03-2016 08:02 PM)Kris schreef: [ -> ](28-03-2016 07:47 PM)gertjeuh schreef: [ -> ](28-03-2016 07:23 PM)Kris schreef: [ -> ]Onlangs orange-degustatie gehad. 2 van de 12 waren top. De rest was soms ok, soms niet ok. Niet echt mijn ding en over de ganse lijn waren ze (veel) te duur. Ik volg Jo wel in het hype en snobby verhaal.
Kris kun je eens een line-up posten van die proeverij ?
Ik heb de lijst niet bijgehouden omdat het niks voor mij was. Ik probeer de line-up terug te vinden via de medeproevers.
, zelf ook al gehad dat er tussen zitten die prijs kwaliteit niet ok zijn.
Maar dat benik niet alleen tegen gekomen bij orange wines
28-03-2016, 09:02 PM
ik heb er ook al een paar mogen proeven dankzij Gertjeuh en ik kon die wel appreciëren. Zijn wel geen wijnen die je zomaar opentrekt als er eens bezoek is, maar ik vind het leuk om dit eens te kunnen drinken. Ik zou wel niet goed weten met wat je dat combineert qua eten.
29-03-2016, 06:25 PM
Op vraag van Kris , CSP Degustatie
1 Dolia Amphora Ambre 2013 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
2 Stekar Pinot Draga 2009 KMETIJA STEKAR Slovenië
3 Sumenjak Alter 2008 Kmetija Šumenjak Slovenië
4 La Castellada Sauvignon 2008 La Castellada Venezia Giulia, Italy
5 Roxanich Milva 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
6 Vodopivec Vitovska 2005 Vodopivec Venezia Giulia, Italy
7 Chardonnay Magna Mater 2012 Brigit Braunstein Neusiedlersee-Hügelland, Austria
8 Sveti Jakov Malvazija 2012 Giorgio Clai Istra, Kroatia
9 Achtung ! Geischter Satz 2013 Fred Loimer Kamptal, Austria
10 Anfora 2004 Bianco Breg Gravner Jasco Gravner Venezia Giulia, Italy
11 Roxanich Superistrian 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
12 Dolia Amphora 2011 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
Orange wine is juist culinair zéér breed inzetbaar. Zaten toch schoon dingen tussen, heb de indruk dat die bud wijnen toch wat tijd nodig hebben, paar dagen tot week enz...
1 Dolia Amphora Ambre 2013 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
2 Stekar Pinot Draga 2009 KMETIJA STEKAR Slovenië
3 Sumenjak Alter 2008 Kmetija Šumenjak Slovenië
4 La Castellada Sauvignon 2008 La Castellada Venezia Giulia, Italy
5 Roxanich Milva 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
6 Vodopivec Vitovska 2005 Vodopivec Venezia Giulia, Italy
7 Chardonnay Magna Mater 2012 Brigit Braunstein Neusiedlersee-Hügelland, Austria
8 Sveti Jakov Malvazija 2012 Giorgio Clai Istra, Kroatia
9 Achtung ! Geischter Satz 2013 Fred Loimer Kamptal, Austria
10 Anfora 2004 Bianco Breg Gravner Jasco Gravner Venezia Giulia, Italy
11 Roxanich Superistrian 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
12 Dolia Amphora 2011 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
Orange wine is juist culinair zéér breed inzetbaar. Zaten toch schoon dingen tussen, heb de indruk dat die bud wijnen toch wat tijd nodig hebben, paar dagen tot week enz...
29-03-2016, 07:10 PM
(29-03-2016 06:25 PM)Venne schreef: [ -> ]Op vraag van Kris , CSP DegustatieMerci Venne !
1 Dolia Amphora Ambre 2013 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
2 Stekar Pinot Draga 2009 KMETIJA STEKAR Slovenië
3 Sumenjak Alter 2008 Kmetija Šumenjak Slovenië
4 La Castellada Sauvignon 2008 La Castellada Venezia Giulia, Italy
5 Roxanich Milva 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
6 Vodopivec Vitovska 2005 Vodopivec Venezia Giulia, Italy
7 Chardonnay Magna Mater 2012 Brigit Braunstein Neusiedlersee-Hügelland, Austria
8 Sveti Jakov Malvazija 2012 Giorgio Clai Istra, Kroatia
9 Achtung ! Geischter Satz 2013 Fred Loimer Kamptal, Austria
10 Anfora 2004 Bianco Breg Gravner Jasco Gravner Venezia Giulia, Italy
11 Roxanich Superistrian 2008 Mladen Roxanich Istra, Kroatië
12 Dolia Amphora 2011 Domaine Viret Côtes du Rhône, Frankrijk
Orange wine is juist culinair zéér breed inzetbaar. Zaten toch schoon dingen tussen, heb de indruk dat die bud wijnen toch wat tijd nodig hebben, paar dagen tot week enz...
Wat zijn bud wijnen ?
Hoe beviel Stekar ?
Roxanich zelf ook al geprobeerd in Orange en moet zeggen valt tegen voor die prijs dan is Stekar voor de helft van dat geld even mooi .
Sommige van zijn wijnen zelfs mooier ...
Hoe deed Giorgo Clai het ?
Toch ook geen van de goedkoopste hé .
Genen Domaine Du Pech ertussen ?
één van de interessantste die ik ooit al geproefd heb .
Voor den enen zal het al wat meer gesmaakt hebben dan den anderen zekers .
Stel je voor dat we allemaal appelmoes willen zonder brokken , waar zou onze wereld naar toe gaan
29-03-2016, 10:19 PM
Citaat:Orange wine is juist culinair zéér breed inzetbaar.
Met wat zou je het combineren?
30-03-2016, 06:35 PM
@gertjeuh als ik orange hoor komt er bud in mijn gedachten :-)
Stekar is goed maar moet een tijdje openstaan en niet te warm schenken, is zo voor alle orange wines.
Clai viel mee hoor, dacht ergens rond de €25
Orange wines is niet direct iets voor op degustaties denk ik, ik miste ook een aantal goedkopere orange wines...en meer pinot grigio en malvasia.
Du Pech? Na Ganevat mijn eerste kennismaking met natuurlijke wijnen. Zijn sauvignon is idd geweldig, heb nog een 2005 liggen. Vorig jaar was de 2004 nog piepjong :-) Ludovic is een geweldige kerel en zijn madam mag er ook zijn !
@Olivier : is een oplossing bv als je 1 fles wil bestellen die je dan de hele menu kan drinken. Vaak gaat het ook goed bij pure gerechten met weinig tralala. Ook voor gerechten met wat agrumes/aciditeit. Een tijdje terug met cake en gebak gedronken, zo ne goeie match.
Maar inderdaad , ieder zijn goesting, ik ben er ook nog niet uit , zijn duurdere flessen door allerlei factoren maar heb toch al wat goedkopere onder de 20 gedronken die echt lekker waren.
Maar ja, mijn eerste echte natuurlijke wijn en savagnin was ook effe slikken hoor :-)
Stekar is goed maar moet een tijdje openstaan en niet te warm schenken, is zo voor alle orange wines.
Clai viel mee hoor, dacht ergens rond de €25
Orange wines is niet direct iets voor op degustaties denk ik, ik miste ook een aantal goedkopere orange wines...en meer pinot grigio en malvasia.
Du Pech? Na Ganevat mijn eerste kennismaking met natuurlijke wijnen. Zijn sauvignon is idd geweldig, heb nog een 2005 liggen. Vorig jaar was de 2004 nog piepjong :-) Ludovic is een geweldige kerel en zijn madam mag er ook zijn !
@Olivier : is een oplossing bv als je 1 fles wil bestellen die je dan de hele menu kan drinken. Vaak gaat het ook goed bij pure gerechten met weinig tralala. Ook voor gerechten met wat agrumes/aciditeit. Een tijdje terug met cake en gebak gedronken, zo ne goeie match.
Maar inderdaad , ieder zijn goesting, ik ben er ook nog niet uit , zijn duurdere flessen door allerlei factoren maar heb toch al wat goedkopere onder de 20 gedronken die echt lekker waren.
Maar ja, mijn eerste echte natuurlijke wijn en savagnin was ook effe slikken hoor :-)
30-03-2016, 06:45 PM
(30-03-2016 06:35 PM)Venne schreef: [ -> ]@gertjeuh als ik orange hoor komt er bud in mijn gedachten :-)Haha dat was nu het laatste waar ik aan dacht .
Stekar is goed maar moet een tijdje openstaan en niet te warm schenken.
Clai viel mee hoor, dacht ergens rond de €25
Orange wines is niet direct iets voor op degustaties denk ik, ik miste ook een aantal goedkopere orange wines...en meer pinot grigio en malvasia.
@Olivier : is een oplossing bv als je 1 fles wil bestellen die je dan de hele menu kan drinken. Vaak gaat het ook goed bij pure gerechten met weinig tralala
Stekar idd niet te warm schenken.
Rebula Prilo van hem is zeer verfijnd en complex hoor .
Die Pinot draga is eerder toegankelijker voor iedereen denk ik .
Brengt je minder uit de comfort zone .
Zenne Chardonnay kap je nog makkelijker naar binnen .
30-03-2016, 07:00 PM
dju , ge zijt ne rappe
Ik was post nog wat aan het "bijwerken"
Ik was post nog wat aan het "bijwerken"
30-03-2016, 07:44 PM
Miep Miep .
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
30-03-2016, 10:21 PM
Die drinkt Gonzales wijn..... misschien ook eens Gonzalvez proberen!
31-03-2016, 05:32 AM
(30-03-2016 10:21 PM)Venne schreef: [ -> ]Die drinkt Gonzales wijn..... misschien ook eens Gonzalvez proberen!
Das ne vin de France zekers
31-03-2016, 08:21 AM
(30-03-2016 07:44 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Miep Miep .
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
Ganevat zit bij Mélotte, net zoals Domaine Du Pech overigens. Volledig akkoord met Venne, waanzinnige Sauvignon Blanc, een druif ik normaal absoluut probeer te vermijden...
31-03-2016, 06:31 PM
(31-03-2016 08:21 AM)Kupers schreef: [ -> ]Over welke cuvee hebben jullie het ?(30-03-2016 07:44 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Miep Miep .
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
Ganevat zit bij Mélotte, net zoals Domaine Du Pech overigens. Volledig akkoord met Venne, waanzinnige Sauvignon Blanc, een druif ik normaal absoluut probeer te vermijden...
La badinerie
Pech badin
QV , over deze had ik het is een orange wine
31-03-2016, 06:43 PM
(31-03-2016 06:31 PM)gertjeuh schreef: [ -> ](31-03-2016 08:21 AM)Kupers schreef: [ -> ]Over welke cuvee hebben jullie het ?(30-03-2016 07:44 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Miep Miep .
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
Ganevat zit bij Mélotte, net zoals Domaine Du Pech overigens. Volledig akkoord met Venne, waanzinnige Sauvignon Blanc, een druif ik normaal absoluut probeer te vermijden...
La badinerie
Pech badin
QV , over deze had ik het is een orange wine
QV, de eerste sauvignon blanc die ik in jaren heb gekocht.
31-03-2016, 07:09 PM
(31-03-2016 06:43 PM)Kupers schreef: [ -> ](31-03-2016 06:31 PM)gertjeuh schreef: [ -> ](31-03-2016 08:21 AM)Kupers schreef: [ -> ]Over welke cuvee hebben jullie het ?(30-03-2016 07:44 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Miep Miep .
Ganevat ken ik dan weer niet , verdeeld in België ?
Domaine Du Pech is uit Buzet .
Heeft naar mijn smaak een goede stijl van wijn maken.
Complex , vol en de een dan weer wat fijner dan de ander .
Maar hun orange wijn is er ook ééntje die je ietsje koeler mag schenken.
Ik ben fan van de goed gemaakte .
En liefst goed geprijsde ...
Waar haal jij de meeste ?
Ganevat zit bij Mélotte, net zoals Domaine Du Pech overigens. Volledig akkoord met Venne, waanzinnige Sauvignon Blanc, een druif ik normaal absoluut probeer te vermijden...
La badinerie
Pech badin
QV , over deze had ik het is een orange wine
QV, de eerste sauvignon blanc die ik in jaren heb gekocht.
Den 2012 dan ?
Heb hier den 11 en den 12 liggen