19-04-2016, 08:48 AM
Doncel de Mataperras 2009
'topcuvee' van dit huis. Op hun site vinden we het volgende:
Doncel de Mataperras is a highly expressive, red estate wine made with grapes from the bodega’s oldest vines. It represents the personality, character and strength of our wines. It reflects our best. It is seductive, elegant and surprising. It is a wine made to be recorded with pride in the bodega’s history. It is the fruit of painstaking work based on respect for the personality of the terroir; our prime goal.
VARIETIES
100% Tempranillo from our oldest wines.
AGEING
The wine was aged in French barrels for 12 months followed 8 moths in wooden vats. It was then bottled and placed in racks for 12 months until it reached its optimal evolution.
2,5u op voorhand open gedaan. Na de eerste slok moeten concluderen dat deze wijn nog niet op zijn plooi was (agressieve tannines en droogtrekkend). De karaf in om na een dik uur nog eens te herproeven.
Beter in balans nu.
Rijp rood fruit in neus, iets mineralig en kruidig. Aanvankelijk ook wat stinky in de neus (positief) maar dit ebt weg. De geur verandert precies constant in het glas.
Redelijk fris voor een Ribera, meer op elegantie. rijp fruit weer en kruidig. Nog redelijk wat tanines.
Conclusie: Zeer mooie wijn. Beets atypisch voor Ribera maar zeer mooi gemaakt. Wel te jong open gedaan. Ik hoop deze cuvée binnen enkele jaren nog eens te kunnen proeven.
'topcuvee' van dit huis. Op hun site vinden we het volgende:
Doncel de Mataperras is a highly expressive, red estate wine made with grapes from the bodega’s oldest vines. It represents the personality, character and strength of our wines. It reflects our best. It is seductive, elegant and surprising. It is a wine made to be recorded with pride in the bodega’s history. It is the fruit of painstaking work based on respect for the personality of the terroir; our prime goal.
VARIETIES
100% Tempranillo from our oldest wines.
AGEING
The wine was aged in French barrels for 12 months followed 8 moths in wooden vats. It was then bottled and placed in racks for 12 months until it reached its optimal evolution.
2,5u op voorhand open gedaan. Na de eerste slok moeten concluderen dat deze wijn nog niet op zijn plooi was (agressieve tannines en droogtrekkend). De karaf in om na een dik uur nog eens te herproeven.
Beter in balans nu.
Rijp rood fruit in neus, iets mineralig en kruidig. Aanvankelijk ook wat stinky in de neus (positief) maar dit ebt weg. De geur verandert precies constant in het glas.
Redelijk fris voor een Ribera, meer op elegantie. rijp fruit weer en kruidig. Nog redelijk wat tanines.
Conclusie: Zeer mooie wijn. Beets atypisch voor Ribera maar zeer mooi gemaakt. Wel te jong open gedaan. Ik hoop deze cuvée binnen enkele jaren nog eens te kunnen proeven.