Keller Kirchspiel Riesling Spätlese -R- 2007. Wijn waarvan de gisting dmv wilde gisten opeens stopte terwijl dit niet de bedoeling was. Gevolg is meer restsuiker en 12%. Alles wat een riesling moet hebben zit erin, veel exotisch fruit ,zuren, frisheid, stenen... Geen dunne riesling, maar echt ene met veel materie, bijna om op te knabbelen.
Heb wel gemerkt dat de prijs op 2jaar tijd van 18,5 naar 25euro gegaan is. Volgend flesje gaat pas over 5jaar open. Ben echt es benieuwd...
Zijn er eigelijk al belgische reislings?
Belgische reislings weet ik niet en belgische rieslings weet ik ook niet
Geen steil hellingen genoeg vrees ik
(ps: al aan den oppas?)
Ivm die vraag over de oppas: Ik kreeg 2 weken terug een mail van Kris dat zn zoontje
RIK de zaterdag ervoor was geboren (had die mail niet opgemerkt
, zat in ongewenst-map).
Iets te laat, maar bij deze,
PROFICIAT Kris!
Riesling in Belgie? Ik ga ervan uit dat dit wordt geprobeerd, maar heb zelf nog geen voorbeelden geproefd. In theorie is deze cepage te laat rijp om hier verbouwd te worden (in normale jaren, wat dat ook moge betekenen). Ik heb zelf 3 stokken staan, maar nog te jong om te oordelen of er iets van kan komen.
Proficiat eh Kris!!! nen echte Rik de Leeuw.
Leeuwen zijn de beste :-)
Vruchtbare periode precies?Let's hope for 2010!!!
Merci jo! Merci tom. Ook een dikke proficiat.
En nu maar hopen dat 2010 ergens lekkere bewaarwijnen voortbrengt...bandol, jura, mosel,....
Iemand een idee of de wijnen van Klaus-Peter Keller in ons land verdeeld worden ? Zou die graag eens proberen want lees daar bijzonder goede dingen over.
@Roeland:
http://www.rieslinghuis.nl
Interessante prijzen, en als je een mail stuurt kan je goedkope transportprijzen afspreken...
(08-08-2010 05:07 PM)Kris schreef: [ -> ]Keller Kirchspiel Riesling Spätlese -R- 2007. Wijn waarvan de gisting dmv wilde gisten opeens stopte terwijl dit niet de bedoeling was. Gevolg is meer restsuiker en 12%. Alles wat een riesling moet hebben zit erin, veel exotisch fruit ,zuren, frisheid, stenen... Geen dunne riesling, maar echt ene met veel materie, bijna om op te knabbelen.
Heb wel gemerkt dat de prijs op 2jaar tijd van 18,5 naar 25euro gegaan is. Volgend flesje gaat pas over 5jaar open. Ben echt es benieuwd...
Zijn er eigelijk al belgische reislings?
Leuk om dit terug te lezen. Bijzondere wijn Kris. Er zijn niet veel flessen van gemaakt....je verbaasde je dat de wijn op 2 jaar tijd van 18,50 naar 25 euro was gegaan......inmiddels kost ie 350 euro...
De openingswijn van de virtuele tasting is bewust gekozen omdat 1 van de deelnemers de wijnmaker van deze wijn, Klaus Peter Keller, is.
Abts E (Abtserde) 2013: Het summum van droge riesling. Intrigerende neus van mango, abrikoos, honing, witte chocolade en kalk. Hetzelfde komt terug in de mond begeleidt door een fantastische zuurgraad. Grootmeester wijn. Er zijn nog 4 cuvees die "exclusiever" zijn maar Abtserde is voor mij de meest koopwaardige. Wat een wijn! 97+/100
Gisteren met wat wijnvrienden onszelf bevrijdt uit de lock-down en in Duitsland in een restaurant samen wat mooie flessen gedeeld (voldoende afstand, eigen glazen, handzeep etc etc.).
Keller Schubertslay Kabinett 2018: Deze kabinett bewijst wel weer wat een grootmeester Klaus Peter Keller is. Brooddeeg, witte chocolade, appel, kalk, ultieme balans, haribo snoepjes zonder ergens zoet te worden. Wow. prachtig. En de fles is leeg. 7% alcohol. Dat is fijn. 97/100
De avond werd vervolgd met 2 blindgangers naast elkaar. Duidelijk Riesling. Droge krachtpatsers met een prachtige ruggengraat en lange afdronk. Ik ga weer naar Keller toe en gok op 2016 Morstein en 2017 Morstein. Helaas. Links: Abtserde 2017. Monument van een wijn. 97+/100
Rechts: Abtserde 2018. 94+/100
Zo meteen BBQ met een aantal wijnkameraden. Het "normale" leven komt langzaam weer terug gelukkig. Gezien het prachtige weer neem ik een 6-tal Rieslings onder de arm(en) mee. 6 droge varianten van Keller. Uiteraard blind en door elkaar. Benieuwd of de duurste (20 x duurder dan de goedkoopste) ook als beste uit de bus komt. Altijd leuk om te doen.
Is België ook vrij vandaag?
(21-05-2020 01:23 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Zo meteen BBQ met een aantal wijnkameraden. Het "normale" leven komt langzaam weer terug gelukkig. Gezien het prachtige weer neem ik een 6-tal Rieslings onder de arm(en) mee. 6 droge varianten van Keller. Uiteraard blind en door elkaar. Benieuwd of de duurste (20 x duurder dan de goedkoopste) ook als beste uit de bus komt. Altijd leuk om te doen.
Is België ook vrij vandaag?
Wij moeten blijven bubbelen...
maar toch bbq bij de dochter
(21-05-2020 04:37 PM)wvd schreef: [ -> ] (21-05-2020 01:23 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Zo meteen BBQ met een aantal wijnkameraden. Het "normale" leven komt langzaam weer terug gelukkig. Gezien het prachtige weer neem ik een 6-tal Rieslings onder de arm(en) mee. 6 droge varianten van Keller. Uiteraard blind en door elkaar. Benieuwd of de duurste (20 x duurder dan de goedkoopste) ook als beste uit de bus komt. Altijd leuk om te doen.
Is België ook vrij vandaag?
Wij moeten blijven bubbelen... maar toch bbq bij de dochter
De uitslag van de Keller wijnen was:
Hipping 98/100
Abtserde 97/100
Morstein 96/100
G-Max 96/100
Kirchspiel 96/100
Hubacker 94/100
Allemaal nog een lang leven voor zich (op deze flessen na dan...).
Ergens is het een beetje triest dat de wijnmaker die Duitsland in recente jaren absoluut op de kaart heeft gezet hier zo weinig aandacht krijgt, eens te meer omdat wat er staat er volledig aan voorbij gaat dat het gros van de wijnen de Keller maakt fantastisch en betaalbaar zijn.
In een ver verleden proefde ik Keller bijna steevast bij de Wijnmakelaarsunie, toen daar de 'grote' wijnen nog betaalbaar waren. Tegenwoordig staat er met een beetje geluk één of twee flessen op de GG lijst in Wiesbaden, en dan nog kan je ze maar beter op dag 1 proeven.
Jong zijn het gesloten, bijna bedompte wijnen, maar wel met een achterliggende spanning die je sowieso hoopvol stemt voor de toekomst, van de eenvoudige Riesling Trocken tot de subtoppers zoals de riesling RR, en veel verder tot de GGs, die helaas minder gemakkelijk te vinden zijn tegenwoordig.
De von der Fels is eigenlijk de mini-GG, waarvoor de druiven van de jonge stokken uit diverse Grosse Lagen worden gebruikt. De 2014 heeft baat bij een uurtje in de karaf. Gistig in eerste instantie maar daarna lentebloesem en grapefruit terwijl het sponti-aroma naar de achtergrond verdwijnt. In de mond mooie focus, rokerig en een groene kruidigheid naar het einde toe. Overall komt de wijn enorm puur over, zonder veel opsmuk, licht maar toch complex. Toppertje waar ik met veel plezier ieder jaar een paar flessen van in de kelder leg.
Alhoewel iedere liefhebber van Duitse wijnen spontaan begint te kwijlen bij een fles Keller Rielsing, mogen de andere cuvées ook niet worden onderschat. Tot voor kort waren deze zelfs nog gemakkelijk te vinden, maar die tijd is ook al voorbij helaas.
Feuervogel 2017 is Silvaner uit Rheinhessen op zijn best! stokken van ongeveer 60 jaar oud, elevage op grote oude foeders. Wit fruit, peer en perzik maar ook een mooie gistige toets die ik steeds wel terugvind in de Kellerwijnen, een zekere ingetogenheid. Een stevige maar evenwichtige aciditeit, niet meteen wat je verwacht van Silvaner, een druif die in de handen van minder getalenteerde wijnboeren vaak wat flabby en alcoholisch overkomt. Heel intens, zinderend bijna, en ongetwijfeld bij de top van Silvaner in Duitsland.
(20-05-2021 01:35 PM)Kupers schreef: [ -> ]Alhoewel iedere liefhebber van Duitse wijnen spontaan begint te kwijlen bij een fles Keller Rielsing, mogen de andere cuvées ook niet worden onderschat. Tot voor kort waren deze zelfs nog gemakkelijk te vinden, maar die tijd is ook al voorbij helaas.
Feuervogel 2017 is Silvaner uit Rheinhessen op zijn best! stokken van ongeveer 60 jaar oud, elevage op grote oude foeders. Wit fruit, peer en perzik maar ook een mooie gistige toets die ik steeds wel terugvind in de Kellerwijnen, een zekere ingetogenheid. Een stevige maar evenwichtige aciditeit, niet meteen wat je verwacht van Silvaner, een druif die in de handen van minder getalenteerde wijnboeren vaak wat flabby en alcoholisch overkomt. Heel intens, zinderend bijna, en ongetwijfeld bij de top van Silvaner in Duitsland.
Klinkt fantastisch! Ik hou ook van die zogenaamde “neutrale” druiven zoals sylvaner en muscadet...
In welke prijsklasse zitten we hier, Peter?
die schijnbaar neutrale druiven inderdaad
ooit een top Sylvaner uit Franken gedronken bij Jo (ik dacht gekocht bij Vinikus, tja als het Duits is en het is bijzonder goed ...)
Ik heb nog niks geproefd van Klaus Peter, ik was wel klant bij zijn vader en diens wijnen waren mooi maar niet memorabel. Mijn mooiste herinneringen aan topwijnen uit Hessen zijn van Heyl zu Herrnsheim, maar dat domein bestaat blijkbaar niet meer.
De mooiste Silvaners die ik al dronk kwamen alle uit Franken. Ik zou dan kunnen refereren naar wijnen uit wijngaarden als Wurburger Stein, Innere Leiste of Iphoferen Julius Echter-Berg van producenten als Wirsching, Staatskelder of de 2 hospitalen e.d. en daarvan dronk ik zeker mooie exemplaren van, maar ik bleek een zwak te hebben voor de wijnen uit de Homburger Kalmuth van Fürst Löwenstein maar ook daarvan heb ik al heel lang niets meer gezien.
Ik denk dat ik die in Duitsland 30 euro heb betaald, maar weet begot niet meer waar ik hem heb gehaald. Er is intussen ook een Feuervogel Reserve die enkel via veiling wordt verkocht, wat helaas een impact heeft op de prijs van de 'gewone' Silvaner.
Het valt me inderdaad op dat het forum voor Duitse wijnervaringen zeer vaak teruggrijpt naar Vinikus en Lazarus. Niks mis mee natuurlijk, ik denk dat ongeveer het grootste deel van Duitse wijn die ik binnen België heb gekocht van bij hen komt, maar het is ergens wel spijtig dat er soms wat te weinig aandacht is voor andere zaken waar je ook zeer mooie wijnen aantreft, niet noodzakelijk beter of slechter dan bij V&L, eerder complementair en toonaangevend voor de diversiteit van de Duitse wijnwereld.
Franken is inderdaad de referentie voor Silvaner, en ik denk dat de echte toppers nog steeds van hier komen. Ik vind echter dat bij verschillende klassiekere domeinen zoals de hospitalen de rijpheid en alcohol steeds moeilijker onder controle kan worden gehouden, een gevolg van de opwarming van de aarde vrees ik, en dat maakt het wel interessant om ook eens in Rheinhessen op ontdekkingstocht te gaan. Het is er wat zoeken natuurlijk, maar mooie wijnen zijn dat wel waard.
(22-05-2021 02:02 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het valt me inderdaad op dat het forum voor Duitse wijnervaringen zeer vaak teruggrijpt naar Vinikus en Lazarus. Niks mis mee natuurlijk, ik denk dat ongeveer het grootste deel van Duitse wijn die ik binnen België heb gekocht van bij hen komt, maar het is ergens wel spijtig dat er soms wat te weinig aandacht is voor andere zaken waar je ook zeer mooie wijnen aantreft, niet noodzakelijk beter of slechter dan bij V&L, eerder complementair en toonaangevend voor de diversiteit van de Duitse wijnwereld.
Er is naast Vinikus en Lazarus inderdaad bv. ook nog Langbeen.
De locatie is voor mij niet ideaal, maar dat is de resterende locatie van V&L voor mij ook niet. Eigenlijk kan een verre locatie in tijden van online winkelen geen excuus meer zijn (of het moet zijn dat de handelaar belachelijke transportkosten aanrekent).
(22-05-2021 04:00 PM)Corto schreef: [ -> ] (22-05-2021 02:02 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het valt me inderdaad op dat het forum voor Duitse wijnervaringen zeer vaak teruggrijpt naar Vinikus en Lazarus. Niks mis mee natuurlijk, ik denk dat ongeveer het grootste deel van Duitse wijn die ik binnen België heb gekocht van bij hen komt, maar het is ergens wel spijtig dat er soms wat te weinig aandacht is voor andere zaken waar je ook zeer mooie wijnen aantreft, niet noodzakelijk beter of slechter dan bij V&L, eerder complementair en toonaangevend voor de diversiteit van de Duitse wijnwereld.
Er is naast Vinikus en Lazarus inderdaad bv. ook nog Langbeen.
De locatie is voor mij niet ideaal, maar dat is de resterende locatie van V&L voor mij ook niet. Eigenlijk kan een verre locatie in tijden van online winkelen geen excuus meer zijn (of het moet zijn dat de handelaar belachelijke transportkosten aanrekent).
De logistiek van een webshop is toch niet te onderschatten, en er is weinig saaiers voor een wijnhandelaar met passie dan gewoon dozen inpakken en bestickeren. Ik denk dat Vinikus in Linden een voldoende trouw publiek heeft dat wel tot daar geraakt, idem voor Langbeen die dan nog niet de meest toegankelijke website had (alhoewel ik persoonlijk een droge lijst heb dan lyrische beschrijvingen van 10 alinea's). Hilde heeft nu wel een webshop gelanceerd, maar ik denk niet dat hier het volledige gamma opstaat, wel alvast het grootste aanbod Duitse wijn in een Belgische webshop lijkt me.
(24-05-2021 02:53 PM)Kupers schreef: [ -> ] (22-05-2021 04:00 PM)Corto schreef: [ -> ] (22-05-2021 02:02 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het valt me inderdaad op dat het forum voor Duitse wijnervaringen zeer vaak teruggrijpt naar Vinikus en Lazarus. Niks mis mee natuurlijk, ik denk dat ongeveer het grootste deel van Duitse wijn die ik binnen België heb gekocht van bij hen komt, maar het is ergens wel spijtig dat er soms wat te weinig aandacht is voor andere zaken waar je ook zeer mooie wijnen aantreft, niet noodzakelijk beter of slechter dan bij V&L, eerder complementair en toonaangevend voor de diversiteit van de Duitse wijnwereld.
Er is naast Vinikus en Lazarus inderdaad bv. ook nog Langbeen.
De locatie is voor mij niet ideaal, maar dat is de resterende locatie van V&L voor mij ook niet. Eigenlijk kan een verre locatie in tijden van online winkelen geen excuus meer zijn (of het moet zijn dat de handelaar belachelijke transportkosten aanrekent).
De logistiek van een webshop is toch niet te onderschatten, en er is weinig saaiers voor een wijnhandelaar met passie dan gewoon dozen inpakken en bestickeren. Ik denk dat Vinikus in Linden een voldoende trouw publiek heeft dat wel tot daar geraakt, idem voor Langbeen die dan nog niet de meest toegankelijke website had (alhoewel ik persoonlijk een droge lijst heb dan lyrische beschrijvingen van 10 alinea's). Hilde heeft nu wel een webshop gelanceerd, maar ik denk niet dat hier het volledige gamma opstaat, wel alvast het grootste aanbod Duitse wijn in een Belgische webshop lijkt me.
Langbeen is dan ook al efkes bezig en lang, lang voor de huidige hernieuwde interesse voor Duitse wijnen.
Goed opgemerkt.
V & L heb ik trouwens leren kennen via het forum. Langbeen is een oude bekende, maar op één of andere manier was er bij mij altijd een drempel om er te geraken. Dat lag eerder aan mij dan aan hen, dat wel.
Maar goed, nu hebben we er twee opgenoemd. Begin eens op te sommen waar een mens zoal terecht kan als het iets meer mag zijn dan Pieroth's Piesporter Goldtröpfchen of hoe die dingen verder ook mogen heten.