05-03-2018, 03:37 PM
(05-03-2018 10:30 AM)Corto schreef: [ -> ](04-03-2018 04:49 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]6. Le Macchiole Scrio 2006 ( Rood, IT, Toscana )
+ geoxideerd
Mathijs
Oxidatie heb ik met een rode wijn nog nooit meegemaakt (denk ik toch). Wat zijn de kenmerken van een geoxideerde rode wijn?
Mijn ervaring.(voor wat het waard is)
Vele witte wijnen zijn gevoeliger aan oxidatie dan rode.
Resultaat de wijn krijgt zowel in geur als smaak kenmerken van droge sherry.
Terwijl bij witte wijn deze oxidatie vooral gekenmerkt wordt zowel in geur en smaak vind ik dat bij rode wijn dit sherry kenmerkt vooral in de neus zit.
Geoxideerde rode wijnen gaan naar de bruine kant toe, verliezen van hun helderheid. (soms zelfs troebel)
Hun smaak wordt vlak en nietszeggend en dikwijls overheerst aciditeit.
Mijn ervaring is dat de laatste decennia vele witte wijnen gevoeliger zijn geworden voor het fenomeen oxidatie. Misschien te wijten aan de strengere reglementering van sulfiet gebruik. Vooral bio wijnen met geen of weinig sulfiet zijn gevoelig voor dit proces.
Ooit nog een discussie gehad over een geoxideerde witte viognier met notensmaak. Een karakteristiek die dikwijls verband houdt met een aanzet van oxidatie in witte wijn. Wanneer ik notensmaak ervaar in witte wijn neem ik altijd een sceptische houding aan t.a.v geoxideerde wijn.