Merkwaardig genoeg wordt hier raar of zelden aandacht besteed aan wijnen uit Luxemburg. Tijdens een verblijf in de Ardennen is het nochtans een mooie uitstap richting Luxemburgse Moezel. Ten tweeden male daalden wij vorige week af naar de Vinsmoselle-vestiging in Grevenmacher. Een vriendelijk jongmens (die daar bij een vorige gelegenheid ook al werkte, wat vertrouwen geeft in zijn kennis ter zake...) liet ons een aantal mooie tot zeer mooie witte wijnen proeven, gaf wat duiding om onze weg te vinden doorheen een groot gevarieerd aanbod van rieslings, pinot gris en blanc, grands premiers crus uit Grevenmacher en omliggende gemeenten (de titel van deze bijdrage had evengoed Wormeldange of Remich kunnen zijn), die in stijl merkelijke verschillen vertoonden van petrolé tot agrumes. Een geslaagde combinatie van commerce en vakkennis, dat in elk geval. De Luxemburgse wijnen worden steeds beter gemaakt en ondanks lichte prijsstijgingen blijven ze goedkoop. We gaan, als de kans zich voordoet, zeker volgend jaar wat 2015 opslaan. 2016, zo vernamen we, zal een zeer raar jaar worden, ook in Luxemburg, misschien moeten we dus voorbereid zijn en geen schaarste in de eigen kelder riskeren...
Merkwaardig genegeerde post is dat hier. Maar de recente bijdrage van Wim in "stel u even voor", geeft toch een beetje moed. Minder geruststellend is het feit dat ons voorraadje Jongwënzer schuimwijn (pinot noir en riesling) al op is. Ook de overige flessen met stille versies van riesling, pinot gris enz. dalen pijnlijk snel in aantal. Voor iemand uit Bastogne is Grevenmacher natuurlijk iets makkelijker te bereiken, maar neem toch maar elke gelegenheid te baat om die richting uit te gaan.
(18-12-2016 03:24 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Merkwaardig genegeerde post is dat hier. Maar de recente bijdrage van Wim in "stel u even voor", geeft toch een beetje moed. Minder geruststellend is het feit dat ons voorraadje Jongwënzer schuimwijn (pinot noir en riesling) al op is. Ook de overige flessen met stille versies van riesling, pinot gris enz. dalen pijnlijk snel in aantal. Voor iemand uit Bastogne is Grevenmacher natuurlijk iets makkelijker te bereiken, maar neem toch maar elke gelegenheid te baat om die richting uit te gaan.
Inderdaad raar dat Luxemburgse wijnen blijkbaar totaal niet sexy zijn voor de gemiddelde wino (mezelf inbegrepen
)
Zou wel interessant zijn om zo n Luxemburgse riesling eens blind te proeven naast een Franse of Duitse...
Als je bij een blinde proeverij na een Elzasser riesling een Luxemburgse riesling drinkt, zul je toch even schrikken. De Luxemburgse wijnen zijn duidelijk droger. Ik houd daar van, maar je moet er wel op voorbereid zijn :-)
Onze witte "huiswijn" is van Vinsmoselle:
Vinsmoselle pinot gris
Riesling is voor het grote publiek nog altijd de meest klinkende naam, maar steeds meer mensen ontdekken de pinot gris. Dat is aan de prijs te merken :-)
Wim
Er moet meer gepost worden, volgens de eindejaarsbesluiten van Jo. Laat ik dan nog maar eens mijn bijdrage leveren door dit thema omhoog te trekken...
Luxemburgse wijn is inderdaad niet sexy. Dat heeft er wellicht mee te maken, dat er in onze Vlaamse rekken overwegend het vatenspoelsel terecht komt en er eigenlijk niemand (voor zover ik weet) enige moeite doet om iets aan de promotie en de verkoop van fatsoenlijke Vinmoselle-producten te doen.
De Luxemburgers doen zelf weinig aan promotie in het buitenland, waarschijnlijk omdat de beste wijnen in Luxemburg zelf aftrek vinden.
Afgelopen jaar in december hoorde ik op de Waalse radio een komisch bedoeld reclamespotje voor Luxemburgse wijn: "Invitez un Luxembourgeois à votre table de fête!". Dat spotje maakte de Luxemburgse wijn niet bepaald sexyer...
In een ver verleden, toen ik nog maar net samen was met mijn vriendin, planden we een tripje naar de Champagne. Gezien we allebei uit Limburg komen, was dit de gemakkelijkste route. Helaas was het toen zo hard aan het sneeuwen, en zijn de waalse strooidiensten blijkbaar gebonden aan een mij onbekende uurregeling, met als gevolg dat we noodgedwongen al strandden in Trier. De daaropvolgende dag besloten we het rustig aan te doen, en passeerden zodoende in Grevenmacher, eigenlijk een heel schilderachtig dorpje, zeker onder een flink pak sneeuw. We probeerden in een lokale bakkerij duidelijk te maken dat we interesse hadden in de lokale wijnbouw (belachelijk moeilijk, dat Lezenburgs), en zij verwezen ons naar Abi Duhr, een lokale wijnhandelaar/wijnbouwer. Het toeval wilde dat daar net die dag de jaarlijkse proeverij plaastsvond. Interessante wijnen, voornamelijk burgunders maar ook riesling. Ik heb nog steeds enkele flessen pinot blanc liggen die ik dringend eens moet beginnen drinken...