(17-01-2017 11:47 AM)Dc schreef: [ -> ]Ikzelf ga mijn nissen deze maand geleverd krijgen...
Ben wel aan het vergelijken geweest tussen zelf maken of prefab. Prefab beton gekozen omdat de kostprijs uiteindelijk niet veel scheelde...
Indien je naar lavasteen e.d. gaat, lopen de kosten wel snel op...
Ga deze wel metsen op een betonblok zodat onderste nis +- 20cm van de grond staat.
Heb gekozen voor http://olivierbeton.be/Wijnrekken-olivierbeton (geen aandelen ofzo, dus absoluut geen reclame )
Betonnen nissen. Zelf ook een gegoten betonnen kelder met betonblokken voor binnenmuren. Lijkt me goed om dan ook nissen in beton te hebben voor oa temperatuuroverdracht (zeer geleidelijk).
Wat misschien iets minder naar voor komt hier is het stockeren van diverse flesformaten...
Deze nissen worden bij verschillende bouwhandelaren in de buurt verdeeld. Wat me wel is opgevallen is het enorme prijsverschil. Tot 100% duurder (jawel dubbel zo duur dus!). Rondbellen en vergelijken is dus de boodschap.
Zelf heb ik 10 nissen besteld (om te beginnen?). Goed voor zo een 240 flessen.
Ondertussen geleverd
Nu nog moment vinden deze maand om ze te plaatsen. Ik ga er een betonblok onder metselen zodat deze +-20cm van de grond staan.
Ondertussen, iets later dan voorzien, eindelijk geplaatst.
Zoals voorzien gemetst op een volle betonblok, stapelen prefab elementen ging ook zeer vlot.
Conclusie: Ik ben een tevreden man
(02-05-2017 08:46 AM)Dc schreef: [ -> ]Ondertussen, iets later dan voorzien, eindelijk geplaatst.
Zoals voorzien gemetst op een volle betonblok, stapelen prefab elementen ging ook zeer vlot.
Conclusie: Ik ben een tevreden man
Volgt er een fotootje?
Ik heb hem wat kleiner moeten maken want mag max 1mb zijn blijkbaar en is met gsm getrokken..
In vergelijking met velen hier een bescheiden kelder/keldertje denk ik
(blijkbaar staat foto niet recht, raar want als ik hem gewoon open op pc wel...)
(02-05-2017 12:22 PM)Dc schreef: [ -> ]...........
In vergelijking met velen hier een bescheiden kelder/keldertje denk ik
(blijkbaar staat foto niet recht, raar want als ik hem gewoon open op pc wel...)
De meeste wijnliefhebbers beginnen in het klein.
Zelf ben ik begonnen met een zelfgemaakt houten rek waar je 81 flessen in kon plaatsen.
Na een paar jaar stonden er al vier rekken van deze soort.
Later toen ik gebouwd had heb ik zelf in de kelder een concept gemetseld van nissen met ter plaatse gegoten betonnen platen.
Nissen die elk 28 a 30 flessen kunnen bevatten.( 3 lagen)
Nadeel van dit concept: de fles die je moet hebben ligt meestal in de onderste laag.
En zo is het dan verder uitgegroeid en zelfs geëscaleerd tot een niveau van:
" Ga je dit ooit nog allemaal uitdrinken"
N.B.
Ook goede klant bij Coltuyt?
Wie weet waar ik ooit uitkom...
Hier is 1 nis onderverdeeld in 4x6flessen.
Je kan er dus 6 flessen insteken per onderdeel, maar tijdens het inladen gemerkt dat je dit niet altijd doet (owv hoeveelheden of flessen die "bij elkaar horen").
Ik bestel wel wat bij Colruyt ja
, laatste tijd laat rode prijs wel soms te wensen over (en de communicatie, maar daar is in een ander topic ook al over gediscussieerd denk ik)
Die lege dozen durf ik wel eens bijhouden want makkelijk om 1 of 2 flessen mee te nemen naar een proefavond ofzo.
Ziet er mooi uit Daan.
Goed bezig Daan
Grtz
Wil & Patrik bedankt
.
Tijd om dit weer eens van onder het stof te halen!
Ik verhuis in de loop van volgend jaar (waarschijnlijk pas na de zomer), maar ben uiteraard aan het denken aan de inrichting van de wijnkelder.
Hier zou ik toch graag een 300-tal flessen ik kwijt kunnen.
Ik beschik nu nog niet over een kelder, dus het is allemaal nieuw voor mij. Na deze discussie grondig te hebben uitgespit, gaat mijn voorkeur momenteel uit naar een constructie met prefab wijnnissen.
Waar mijn oog onlangs op viel was een constructie aan de hand van wapeningsnetten (zie foto in bijlage). Geen idee wat het kostenplaatje zou zijn, maar het lijkt me ook wel een interessante oplossing. Zien jullie voor- of nadelen aan zo'n constructie in vergelijking met de nissen?
(21-12-2017 11:18 AM)redacteur schreef: [ -> ]Tijd om dit weer eens van onder het stof te halen!
Ik verhuis in de loop van volgend jaar (waarschijnlijk pas na de zomer), maar ben uiteraard aan het denken aan de inrichting van de wijnkelder.
Hier zou ik toch graag een 300-tal flessen ik kwijt kunnen.
Ik beschik nu nog niet over een kelder, dus het is allemaal nieuw voor mij. Na deze discussie grondig te hebben uitgespit, gaat mijn voorkeur momenteel uit naar een constructie met prefab wijnnissen.
Waar mijn oog onlangs op viel was een constructie aan de hand van wapeningsnetten (zie foto in bijlage). Geen idee wat het kostenplaatje zou zijn, maar het lijkt me ook wel een interessante oplossing. Zien jullie voor- of nadelen aan zo'n constructie in vergelijking met de nissen?
voordeel is in ieder geval dat je geen flessen moet uithalen om een andere er vanonder te kunnen nemen...
En ziet er mooier uit, vind ik. Maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak.
(21-12-2017 11:18 AM)redacteur schreef: [ -> ]Zien jullie voor- of nadelen aan zo'n constructie in vergelijking met de nissen?
Met deze constructie zie ik een paar flessen tegen de vloer gaan als je onvoorzichtig bent.
De constructie met nissen, daar liggen de flessen zeker wel een stuk veiliger.
Nadeel is wel dat je soms wat moet verleggen om die ene fles eruit te halen.
Hier zelf een piepkleine kelder, daar heb ik gewoon "heavy duty" rekken gemonteerd & in de muur vastgezet.
Op de schappen staan dan de kisten, netjes en overzichtelijk gerangeerd.
Mathijs
Ik werk thuis ook met rekken. Je kan aan elke fles makkelijk aan. Als je met nissen werkt ga je op de duur de nissen moeten volproppen met verschillende flessen, zodat er geen overzicht meer is.
En 300 flessen? Reken maar snel op meer, als je een kelder hebt
Hier ook rekken en zelf wat gemetst.
Ik hou de stockage zo goedkoop mogelijk met uitzondering van een wijnkast.
Grtz
(21-12-2017 11:56 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]En 300 flessen? Reken maar snel op meer, als je een kelder hebt
Volledig akkoord. Als je slechts ruimte voorziet voor 300 flessen zal je je dit binnen een jaar of 5 serieus beklagen...
(21-12-2017 03:39 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-12-2017 11:56 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]En 300 flessen? Reken maar snel op meer, als je een kelder hebt
Volledig akkoord. Als je slechts ruimte voorziet voor 300 flessen zal je je dit binnen een jaar of 5 serieus beklagen...
Absolutely !
Anderzijds, als je de ruimte volledig benut (rekken van vloer tot plafond) zou je verschieten hoeveel flessen je kwijt raakt.
Mijn wijnkelder is nog geen 6 m², maar ik heb plaats voor een kleine 1000 flessen.
Met 300 flessen bedoel ik dan ook in de eerste plaats om mee te starten
Op dit moment heb ik nog maar een 100-tal flessen, dus dan heb ik nog wat ruimte voor uitbreiding. Er is zeker voldoende ruimte om meer dan 300 flessen te stockeren, en uitbreiden is snel genoeg gebeurd.
De kelder bestaat trouwens uit twee delen, die gescheiden worden door een deur. De ene ruimte ligt tegen de straatkant en heeft een typisch kolengat, dat schuin afloopt in de kelder, en je wel meer ziet in steden. Ik vermoed dat het aan te raden is om geen wijn in die ruimte te bewaren, vanwege grotere temperatuurschommelingen en mogelijke vibraties aan de straatkant (geen drukke straat of zwaar verkeer, maar toch)? De tweede ruimte ligt centraler onder het huis, en die draagt dan ook mijn voorkeur als wijnkelder.
(21-12-2017 06:18 PM)redacteur schreef: [ -> ]Met 300 flessen bedoel ik dan ook in de eerste plaats om mee te starten
Op dit moment heb ik nog maar een 100-tal flessen, dus dan heb ik nog wat ruimte voor uitbreiding. Er is zeker voldoende ruimte om meer dan 300 flessen te stockeren, en uitbreiden is snel genoeg gebeurd.
De kelder bestaat trouwens uit twee delen, die gescheiden worden door een deur. De ene ruimte ligt tegen de straatkant en heeft een typisch kolengat, dat schuin afloopt in de kelder, en je wel meer ziet in steden. Ik vermoed dat het aan te raden is om geen wijn in die ruimte te bewaren, vanwege grotere temperatuurschommelingen en mogelijke vibraties aan de straatkant (geen drukke straat of zwaar verkeer, maar toch)? De tweede ruimte ligt centraler onder het huis, en die draagt dan ook mijn voorkeur als wijnkelder.
Mijn wijnkelder ligt met één zijde naar het noorden de andere zijde naar het oosten.(westelijke en zuidelijke kant onder de woning) Dit was zo wel geprogrammeerd tijdens het ontwerp van de woning. De omringende ondergrond heeft daar in de zomer de laagste temperatuur.
Twee openingen voor verluchting: één in de noordelijke zijde, één in de oostelijke zijde
Beide openingen zijn regelbaar tussen 0% en 100% (= 40cm x 50 cm)
Hoe zit het met de verluchting van je tweede ruimte?
Als de verluchting er is of mogelijk is zou ik opteren voor deze tweede ruimte.
(21-12-2017 10:25 PM)don quichotte schreef: [ -> ]De omringende ondergrond heeft daar in de zomer de laagste temperatuur.
Hoe kan je dat eigenlijk weten?
(21-12-2017 10:25 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Hoe zit het met de verluchting van je tweede ruimte?
Als de verluchting er is of mogelijk is zou ik opteren voor deze tweede ruimte.
In die tweede ruimte zit er momenteel nog een buis (diameter 30 denk ik) die door de ruimte aan de straatkant loopt en daar uitgeeft. Jammer genoeg is dat een buis in asbest, dus die willen we ofwel volledig dichtmaken ofwel er een andere buis insteken en de ruimte er rond opgieten. Kwestie van rondvliegende asbestvezels te vermijden. Indien die buis volledig wordt dichtgemaakt, beperkt de verluchting van de tweede ruimte zich tot de deuropening tussen beide ruimtes. Hier geen tussendeur in plaatsen zou eventueel een oplossing kunnen zijn, indien we er toch voor opteren om de buis volledig af te sluiten.
Sowieso beperkt de verluchting zich tot de ene opening aan de straatkant, maar ik vermoed dat dit geen probleem zou mogen vormen?
(22-12-2017 11:29 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (21-12-2017 10:25 PM)don quichotte schreef: [ -> ]De omringende ondergrond heeft daar in de zomer de laagste temperatuur.
Hoe kan je dat eigenlijk weten?
Door een grondboring te doen en met een metsertouwtje een thermometer in te laten afdalen.Diepte van +/- 1.5 meter ( lengte van de boor)
In de zomer maakt dat een verschil van meer dan 2°C.
Dit is te begrijpen daar het noord-oostelijk gedeelte veel minder is blootgesteld aan de zonnestraling dan het zuid-westelijk gedeelte.
Belangrijk is te weten dat je keldertemperatuur nooit lager zal zijn dan de temperatuur van de omringende grond.
(22-12-2017 01:49 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (22-12-2017 11:29 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (21-12-2017 10:25 PM)don quichotte schreef: [ -> ]De omringende ondergrond heeft daar in de zomer de laagste temperatuur.
Hoe kan je dat eigenlijk weten?
Door een grondboring te doen en met een metsertouwtje een thermometer in te laten afdalen.Diepte van +/- 1.5 meter ( lengte van de boor)
In de zomer maakt dat een verschil van meer dan 2°C.
Dit is te begrijpen daar het noord-oostelijk gedeelte veel minder is blootgesteld aan de zonnestraling dan het zuid-westelijk gedeelte.
Belangrijk is te weten dat je keldertemperatuur nooit lager zal zijn dan de temperatuur van de omringende grond.
Voilà, weer iets geleerd vandaag. Thank you :-)
Deze topic weer even nieuw leven inblazen.
Mijn schoonbroer heeft recent een wijnkelder geinstalleerd in zijn, eum, kelder. De laatste maanden zijn er al aardig wat flessen in terecht gekomen maar met de recente warme periode heeft hij gemerkt dat de temperatuur tot 23°C gaat.
Nu was het vorige week warm, maar nog niet verschrikkelijk heet, dus dit zal zich nog vaak voordoen en z'n hitterecord van 23°C zal snel gebroken worden. Als je dan nog eens weet dat het merendeel van z'n flessen toch wel een aantal jaar zou moeten rusten kan ik me voorstellen dat dit suboptimaal is.
Vandaar m'n vraag, heeft iemand ervaring/tips met koelingssystemen of airco in een wijnkelder. En waar let je best op bij aankoop?
(29-06-2020 07:58 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Deze topic weer even nieuw leven inblazen.
Mijn schoonbroer heeft recent een wijnkelder geinstalleerd in zijn, eum, kelder. De laatste maanden zijn er al aardig wat flessen in terecht gekomen maar met de recente warme periode heeft hij gemerkt dat de temperatuur tot 23°C gaat.
Nu was het vorige week warm, maar nog niet verschrikkelijk heet, dus dit zal zich nog vaak voordoen en z'n hitterecord van 23°C zal snel gebroken worden. Als je dan nog eens weet dat het merendeel van z'n flessen toch wel een aantal jaar zou moeten rusten kan ik me voorstellen dat dit suboptimaal is.
Vandaar m'n vraag, heeft iemand ervaring/tips met koelingssystemen of airco in een wijnkelder. En waar let je best op bij aankoop?
Mijn pa heeft dat al 20 jaar. Maar het merk ken ik niet.
(29-06-2020 09:05 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (29-06-2020 07:58 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Deze topic weer even nieuw leven inblazen.
Mijn schoonbroer heeft recent een wijnkelder geinstalleerd in zijn, eum, kelder. De laatste maanden zijn er al aardig wat flessen in terecht gekomen maar met de recente warme periode heeft hij gemerkt dat de temperatuur tot 23°C gaat.
Nu was het vorige week warm, maar nog niet verschrikkelijk heet, dus dit zal zich nog vaak voordoen en z'n hitterecord van 23°C zal snel gebroken worden. Als je dan nog eens weet dat het merendeel van z'n flessen toch wel een aantal jaar zou moeten rusten kan ik me voorstellen dat dit suboptimaal is.
Vandaar m'n vraag, heeft iemand ervaring/tips met koelingssystemen of airco in een wijnkelder. En waar let je best op bij aankoop?
Mijn pa heeft dat al 20 jaar. Maar het merk ken ik niet.
Denk dat je dan ook best die ruimte isoleert als je met een koelsysteem wil werken.
Ik heb mij verleden jaar zo'n Fondis wijnkoeler aangeschaft.
Voor mij tot nu toe de perfecte koeler.
Die blijft de lucht continu circuleren en indien nodig koelt of warmt hij bij.
Je hebt er 3 type's in naar gelang de inrichting van uw kelder.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het toestel moet gemonteerd worden door de muur, zodat hij ergens zijn verse lucht kan opnemen.
Je moet anders maar eens kijken bij Picla, zij verdelen die toestellen.
Zeer vriendelijke mensen en behulpzaam. (ik ben daar langs geweest).
Ze spreken daar ook Nederlands wat voor mij zeer handig was
Bij Eurocave hebben ze hun eigen systemen maar zijn wel een beetje duurder.
(30-06-2020 08:45 AM)150pk schreef: [ -> ]Ik heb mij verleden jaar zo'n Fondis wijnkoeler aangeschaft.
Voor mij tot nu toe de perfecte koeler.
Die blijft de lucht continu circuleren en indien nodig koelt of warmt hij bij.
Je hebt er 3 type's in naar gelang de inrichting van uw kelder.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het toestel moet gemonteerd worden door de muur, zodat hij ergens zijn verse lucht kan opnemen.
Je moet anders maar eens kijken bij Picla, zij verdelen die toestellen.
Zeer vriendelijke mensen en behulpzaam. (ik ben daar langs geweest).
Ze spreken daar ook Nederlands wat voor mij zeer handig was
Bij Eurocave hebben ze hun eigen systemen maar zijn wel een beetje duurder.
Heb jij dat dan in een kelder geïnstalleerd met een buitenmuur?
Of mag de verse lucht gewoon uit een andere ruimte komen?
Zelf heb ik in mijn wijnopslagplaats (annex garage waar nooit een wagen heeft in gestaan
) een mobiele airco geplaatst van Electrolux (iets van 4 a 500 euro dacht ik) die ik aanzet van zodra er een hittegolf in aankomst is. Zo blijft de temperatuur in de zomer rond max 20-21 graden, in de winter zakt die naar een 14tal graden. Wat perfect is voor de wijnen.
De aangezogen lucht moet wel door een gat in muur (of deur) worden afgevoerd naar buiten.
Heb m dus vorige week aangezet en onderussen weer uit, is nu weer 20 graden (zonder airco)
Dat behoort tot de mogelijkheid maar ik heb zelf een groot tuinhuis gemetseld en geïsoleerd langs de buitenzijde , verluchtingsroosters geplaatst met binnen een tussenmuur.
Een luchtdichte deur laten plaatsen.
Dus een deel voor de prullen te zetten en een deel wijnruiimte.
Die tussenmuur ook geïsoleerd langs de binnenzijde en in die muur de fondis geplaatst zodat hij de verse lucht via de ruimte van het tuinhuis kan binnen halen.
Maar je bent ook systemen die je dan met buizen naar buiten kan verbinden.
(30-06-2020 09:23 AM)150pk schreef: [ -> ]Dat behoort tot de mogelijkheid maar ik heb zelf een groot tuinhuis gemetseld en geïsoleerd langs de buitenzijde , verluchtingsroosters geplaatst met binnen een tussenmuur.
Een luchtdichte deur laten plaatsen.
Dus een deel voor de prullen te zetten en een deel wijnruiimte.
Die tussenmuur ook geïsoleerd langs de binnenzijde en in die muur de fondis geplaatst zodat hij de verse lucht via de ruimte van het tuinhuis kan binnen halen.
Maar je bent ook systemen die je dan met buizen naar buiten kan verbinden.
Wijnkelder in de garage, wijnkelder in het tuinhuis. Top! Ben nu al benieuwd naar beide kelders
Blijft leuk om nieuwe kelders te betreden. Steeds weer.