wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnkelder, hulp nodig
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5
Awel hierzie een paar foto's.
Toch altijd beetje opletten met vreemde geuren zoals Wd40, verven, aceton en white spirit dacht ik.
Zelfs uien en aardappelen kunnen nefast zijn...
(30-06-2020 02:54 PM)Biff schreef: [ -> ]Toch altijd beetje opletten met vreemde geuren zoals Wd40, verven, aceton en white spirit dacht ik.
Zelfs uien en aardappelen kunnen nefast zijn...

Da valt zeer goed mee raar maar waar in de ruimte zelf ruik je niks.
In het tuinhuis zelf ruikt het soms naar benzine maar in de ruimte ruik je daar niks van.
Bedankt voor de reacties, wordt heel hard geapprecieerd!

Ik geef hem de tips door en haal er de komende jaren zelf m'n voordeel uit als we samen een fles kraken. Plat opportunisme Wink
(30-06-2020 12:28 PM)150pk schreef: [ -> ]Awel hierzie een paar foto's.

Dat ziet er nog prettig opgeruimd uit. Bij mij is het al lang compleet puinhoop Confused
(30-06-2020 08:15 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(30-06-2020 12:28 PM)150pk schreef: [ -> ]Awel hierzie een paar foto's.

Dat ziet er nog prettig opgeruimd uit. Bij mij is het al lang compleet puinhoop Confused

Wacht maar binnen een jaar of 10 Smile
Hoi, we zijn bezig met het ontwerp van een gegoten kelder in onze tuin. Maar er zijn nog een aantal onduidelijkheden:
1. moeten we de kelder bijkomend isoleren? De kelder zou gegoten worden met muren van 25cm dik;
2. Is het verplicht/aangewezen om ventilatie te voorzien in de kelder?

Alvast bedankt
Ga je een klimaatregelaar plaatsen?
Indien wel zou ik zeker isoleren en deze kan tegelijkertijd voor ventilatie zorgen.

Indien niet zou ik niet isoleren maar dan wel ventilatie voorzien om toch wat luchtcirculatie te hebben.
(04-04-2023 12:25 PM)150pk schreef: [ -> ]Ga je een klimaatregelaar plaatsen?
Indien wel zou ik zeker isoleren en deze kan tegelijkertijd voor ventilatie zorgen.

Indien niet zou ik niet isoleren maar dan wel ventilatie voorzien om toch wat luchtcirculatie te hebben.

Nee ik was niet van plan om een klimaatregelaar te plaatsen. Old school put in de grond. Ik zal s horen voor ventilatie bij bouwer.
(05-04-2023 07:55 AM)Fre schreef: [ -> ]
(04-04-2023 12:25 PM)150pk schreef: [ -> ]Ga je een klimaatregelaar plaatsen?
Indien wel zou ik zeker isoleren en deze kan tegelijkertijd voor ventilatie zorgen.

Indien niet zou ik niet isoleren maar dan wel ventilatie voorzien om toch wat luchtcirculatie te hebben.

Nee ik was niet van plan om een klimaatregelaar te plaatsen. Old school put in de grond. Ik zal s horen voor ventilatie bij bouwer.

Laat je dit niet doen door een gespecialiseerde firma?
(05-04-2023 07:55 AM)Fre schreef: [ -> ]
(04-04-2023 12:25 PM)150pk schreef: [ -> ]Ga je een klimaatregelaar plaatsen?
Indien wel zou ik zeker isoleren en deze kan tegelijkertijd voor ventilatie zorgen.

Indien niet zou ik niet isoleren maar dan wel ventilatie voorzien om toch wat luchtcirculatie te hebben.

Nee ik was niet van plan om een klimaatregelaar te plaatsen. Old school put in de grond. Ik zal s horen voor ventilatie bij bouwer.

Hoe ga je er in? Trap in de tuin, vanuit andere kelder? Hoe wordt de kelder waterdicht gemaakt? Een natuurlijke ventilatie door poreuze steen bijvoorbeeld zorgt automatisch voor vocht, lucht en koeling.
(05-04-2023 09:53 AM)wvd schreef: [ -> ]
(05-04-2023 07:55 AM)Fre schreef: [ -> ]
(04-04-2023 12:25 PM)150pk schreef: [ -> ]Ga je een klimaatregelaar plaatsen?
Indien wel zou ik zeker isoleren en deze kan tegelijkertijd voor ventilatie zorgen.

Indien niet zou ik niet isoleren maar dan wel ventilatie voorzien om toch wat luchtcirculatie te hebben.

Nee ik was niet van plan om een klimaatregelaar te plaatsen. Old school put in de grond. Ik zal s horen voor ventilatie bij bouwer.

Hoe ga je er in? Trap in de tuin, vanuit andere kelder? Hoe wordt de kelder waterdicht gemaakt? Een natuurlijke ventilatie door poreuze steen bijvoorbeeld zorgt automatisch voor vocht, lucht en koeling.

De toegang gaat vi een trap die bereikbaar is via de berging. Deze is volledig geïsoleerd.
Ondergronds is de beste isolatie op zich. Ik zou de muren zeker niet extra isoleren, het plafond wel.
Afhankelijk van de ondergrond / grondwater (en ook voor wat de kelder nog allemaal moet dienen qua stockage) zou ik de ondergrond niet betonneren maar een goeie laag grote kiezels, zorgt voor een natuurlijke bevochtiging.
Qua ventilatie hangt voor mij ook af of het enkel een wijnkelder is of meer dan dat. Enkel voor wijn is ventilatie geen must voor mij, gewoon iedere dag een fles wijn drinken zodat de deur eens open gaat.
(06-04-2023 01:04 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ondergronds is de beste isolatie op zich. Ik zou de muren zeker niet extra isoleren, het plafond wel.
Afhankelijk van de ondergrond / grondwater (en ook voor wat de kelder nog allemaal moet dienen qua stockage) zou ik de ondergrond niet betonneren maar een goeie laag grote kiezels, zorgt voor een natuurlijke bevochtiging.
Qua ventilatie hangt voor mij ook af of het enkel een wijnkelder is of meer dan dat. Enkel voor wijn is ventilatie geen must voor mij, gewoon iedere dag een fles wijn drinken zodat de deur eens open gaat.

Idd, ventilatie via toegang zal wel voldoende zijn en bij lange afwezigheid zet je de deur op een heel klein kiertje.
Maar al naargelang de maximum grondwaterstand raad ik toch wel een volledig waterdichte kuip aan, tenzij je op een helling zit en voldoende kan laten afwateren. In ons vorig was er een kelder die half in de grond zat, amper een dikke meter onder de grond en elk jaar was het pompen geblazen. Ik had zelf een waterdichte laag aangebracht, maar in het eerste jaar was die hier en daar al wat gebarsten, geen houden aan, pomp erin, maar toch veel labels beschimmeld of gewoon gelost.
(06-04-2023 01:29 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-04-2023 01:04 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ondergronds is de beste isolatie op zich. Ik zou de muren zeker niet extra isoleren, het plafond wel.
Afhankelijk van de ondergrond / grondwater (en ook voor wat de kelder nog allemaal moet dienen qua stockage) zou ik de ondergrond niet betonneren maar een goeie laag grote kiezels, zorgt voor een natuurlijke bevochtiging.
Qua ventilatie hangt voor mij ook af of het enkel een wijnkelder is of meer dan dat. Enkel voor wijn is ventilatie geen must voor mij, gewoon iedere dag een fles wijn drinken zodat de deur eens open gaat.

Idd, ventilatie via toegang zal wel voldoende zijn en bij lange afwezigheid zet je de deur op een heel klein kiertje.
Maar al naargelang de maximum grondwaterstand raad ik toch wel een volledig waterdichte kuip aan, tenzij je op een helling zit en voldoende kan laten afwateren. In ons vorig was er een kelder die half in de grond zat, amper een dikke meter onder de grond en elk jaar was het pompen geblazen. Ik had zelf een waterdichte laag aangebracht, maar in het eerste jaar was die hier en daar al wat gebarsten, geen houden aan, pomp erin, maar toch veel labels beschimmeld of gewoon gelost.
Ik beschik over een dubbelwandige betonnen kuip onder de onverwarmde garage (5 rijen kasten diep en circa 5 kasten per rij). Ik kan er 4 à 5 duizend flessen kwijt, maar heb er maar een goeie 2.500.
Aan een van de zijkanten is er een waterdichte kunstmatige goot (200x200mm), die ik via een kraan in verbinding met regenwaterput op peil hou en via een pomp kan legen. Er is een NO-ZW verluchting via aangepaste bakstenen. Alles bevindt zich ondergronds.
(08-04-2023 10:32 PM)rlin schreef: [ -> ]
(06-04-2023 01:29 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-04-2023 01:04 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ondergronds is de beste isolatie op zich. Ik zou de muren zeker niet extra isoleren, het plafond wel.
Afhankelijk van de ondergrond / grondwater (en ook voor wat de kelder nog allemaal moet dienen qua stockage) zou ik de ondergrond niet betonneren maar een goeie laag grote kiezels, zorgt voor een natuurlijke bevochtiging.
Qua ventilatie hangt voor mij ook af of het enkel een wijnkelder is of meer dan dat. Enkel voor wijn is ventilatie geen must voor mij, gewoon iedere dag een fles wijn drinken zodat de deur eens open gaat.

Idd, ventilatie via toegang zal wel voldoende zijn en bij lange afwezigheid zet je de deur op een heel klein kiertje.
Maar al naargelang de maximum grondwaterstand raad ik toch wel een volledig waterdichte kuip aan, tenzij je op een helling zit en voldoende kan laten afwateren. In ons vorig was er een kelder die half in de grond zat, amper een dikke meter onder de grond en elk jaar was het pompen geblazen. Ik had zelf een waterdichte laag aangebracht, maar in het eerste jaar was die hier en daar al wat gebarsten, geen houden aan, pomp erin, maar toch veel labels beschimmeld of gewoon gelost.
Ik beschik over een dubbelwandige betonnen kuip onder de onverwarmde garage (5 rijen kasten diep en circa 5 kasten per rij). Ik kan er 4 à 5 duizend flessen kwijt, maar heb er maar een goeie 2.500.
Aan een van de zijkanten is er een waterdichte kunstmatige goot (200x200mm), die ik via een kraan in verbinding met regenwaterput op peil hou en via een pomp kan legen. Er is een NO-ZW verluchting via aangepaste bakstenen. Alles bevindt zich ondergronds.

Kort geresumeerd: de kelder van een maniak....Wink
Je kan dan eigenlijk stockage ruimte verhuren aan liefhebbers uit de buurt?

Mijn privé kelder is 1 grote zooi met meer flessen dan er fatsoenlijk in kunnen en is eigenlijk iets te warm, maar ik heb eerlijk gezegd nog maar weinig problemen gehad, uitgenomen af en toe TCA natuurlijk, maar dat valt eigenlijk bijzonder goed mee. Meeste problemen gehad met Bordeaux: Dassault 2006, Domaine du Chevalier 2004 en Lynch-Moussas 2003 waar meer dan 25% kurk had.
Vorige week een Fontodi 2010 die ik wat rijp vond, maar dat is een warm jaar en Fontodi is altijd wat "warm" vind ik. Gisteren en eergisteren een subliem lekkere, nog jonge klassieke Brunello 2010 van Capanna, dus aan de kelder ligt het niet.
Pagina's: 1 2 3 4 5
Koppelingen