08-08-2016, 09:52 AM
Ik weet het, Warschau is niet meteen een populaire vakantiebestemming, dus de kans is klein dat dit een nuttige tip is, maar je weet maar nooit. Mocht er ooit iemand naartoe gaan, dan raad ik dit restaurant toch sterk aan.
Warschau is op zich geen feërieke stad, maar er bougeert enorm veel. Elke keer als ik er kom zijn er weer nieuwe restaurantjes, hippe koffiebars, felle winkels, etc. Het geeft een dynamische indruk. En veel van die restaurants zijn zeer modern en smaakvol ingericht en hebben een interessante kaart. Zo ook deze Alewino dus (de w spreek je uit als v, 't is maar dat je het weet). Zoals de naam doet vermoeden een restaurant met een sterke focus op wijn. Al is het concept wel even wennen : ze hebben namelijk geen wijnkaart Je kan naar hun stock gaan kijken (serieus aanbod) en een fles kiezen, of ze stellen voor per glas wat open staat en dat varieert. Wij kregen als opener een prosecco (naam van het domein niet onthouden), en dat was geen zoete boel, maar een zeer droge, zacht parelende schuimwijn, met zelfs een klein beetje nootjes in de neus en een florale toets. Mooie opener!
Mijn voorgerechtje was gemarineerde zeeforel met een aziatisch getint sausje met oa. yuzu. Ik kreeg een halfzoete gewürztraminer voorgesteld, die ik ook mocht proeven voor ik besliste, maar heb uiteindelijk toch gepast, ook al besef ik dat het wel eens een goede match kon zijn met het gerechtje. Maar bon, had geen zo'n zin in gewürz. Kreeg dan als alternatief een mooie sauvignon blanc voorgeschoteld van Greywacke, NZ. Zeer fris, mooi zuren, beetje vegetaliteit. Klassiek SB, maar mooie diepte en ging ook goed bij het gerecht. Mijn wederhelft had bloemen van courgette, met aubergine en linzen. Eigenlijk was er een misverstandje, want ze had gezegd dat ze rood wou bij het hoofdgerecht, en men kwam rood voorstellen voor het voorgerecht, maar toen ik zag met wat ze afkwamen, heb ik haar snel overtuigd om dit te nemen. Een bairrada van Dirk Niepoort kwam op tafel (Lagar de Baixo, als mijn opzoekingen correct zijn). Sinds de Portugalproeverij bij Kupers ben ik overtuigd dat Bairrada de meest interessante rode wijnen geeft in Portugal. Maar je ziet ze nog niet veel... Groot was mijn verrassing dan ook om dit hier op tafel te zien verschijnen. En de wijn ontgoochelde niet. Mooi fruit, frisse zuren, goed geïntegreerd hout. Chapeau voor de sommelier!
Bij het hoofdgerecht kwamen ze met nog een paar leuke dingen. Ik vrees echter dat ze gezien hadden dat ik een wijnliefhebber was... Bij mijn ombervis (een soort zeebaars heb ik ook moeten opzoeken) kreeg ik namelijk een chablis grand cru 2013 voorgesteld. Ik heb hem geproefd en hij was goed, maar deze wijn toonde zijn potentieel nog niet. Aangezien dit uiteraard ook hogere prijsklasse was, heb ik een alternatief gevraagd. Maar... toch wel straf dat je dit per glas kan bestellen. En, ze gebruikten een Coravin om de wijn uit de fles te halen. Hadden ze blijkbaar gekregen toen ze een prijs gewonnen hadden voor beste wijnrestaurant (? als ik het goed begrepen heb). Het alternatief was ook weer origineel : een Hongaarse furmint van Gizella, die rijp fruit (ananas) combineerde met mooie zuren en een aangename rondeur. Wederom een zeer lekkere en originele wijnkeuze. Aan de overkant werd een tannat uit Uruguay van 2004 (!) voorgesteld, ook geserveerd met de Coravin. De aardse toetsen en rijpe tannines pasten perfect bij de eend met rode biet. Nogmaals een zeer fijne suggestie...
Bij de dessertjes hebben we uiteindelijk geen wijn genomen maar ook de dessertjes waren heel goed, zoals alles eigenlijk in dit restaurant. Moderne fusionkeuken die voor mij van het niveau van een Volta of Lof in Gent is. En voor mij wellicht de beste wijnbelevenis op restaurant tot zover. Een originele wijnkeuze, een sommelier die weet waarover hij het heeft, en de kans om grote wijnen per glas te kunnen drinken en niet alleen een generieke huiswijn. En dat aan een 100€ voor 2 personen, wijn inbegrepen. Maar ja, de prijzen kan je natuurlijk moeilijk vergelijken met hier... In ieder geval zit dit restaurant in mijn top 5. Ze zullen bij Volta Pop Up uit hun pijp moeten poppen binnen een week of twee!
Warschau is op zich geen feërieke stad, maar er bougeert enorm veel. Elke keer als ik er kom zijn er weer nieuwe restaurantjes, hippe koffiebars, felle winkels, etc. Het geeft een dynamische indruk. En veel van die restaurants zijn zeer modern en smaakvol ingericht en hebben een interessante kaart. Zo ook deze Alewino dus (de w spreek je uit als v, 't is maar dat je het weet). Zoals de naam doet vermoeden een restaurant met een sterke focus op wijn. Al is het concept wel even wennen : ze hebben namelijk geen wijnkaart Je kan naar hun stock gaan kijken (serieus aanbod) en een fles kiezen, of ze stellen voor per glas wat open staat en dat varieert. Wij kregen als opener een prosecco (naam van het domein niet onthouden), en dat was geen zoete boel, maar een zeer droge, zacht parelende schuimwijn, met zelfs een klein beetje nootjes in de neus en een florale toets. Mooie opener!
Mijn voorgerechtje was gemarineerde zeeforel met een aziatisch getint sausje met oa. yuzu. Ik kreeg een halfzoete gewürztraminer voorgesteld, die ik ook mocht proeven voor ik besliste, maar heb uiteindelijk toch gepast, ook al besef ik dat het wel eens een goede match kon zijn met het gerechtje. Maar bon, had geen zo'n zin in gewürz. Kreeg dan als alternatief een mooie sauvignon blanc voorgeschoteld van Greywacke, NZ. Zeer fris, mooi zuren, beetje vegetaliteit. Klassiek SB, maar mooie diepte en ging ook goed bij het gerecht. Mijn wederhelft had bloemen van courgette, met aubergine en linzen. Eigenlijk was er een misverstandje, want ze had gezegd dat ze rood wou bij het hoofdgerecht, en men kwam rood voorstellen voor het voorgerecht, maar toen ik zag met wat ze afkwamen, heb ik haar snel overtuigd om dit te nemen. Een bairrada van Dirk Niepoort kwam op tafel (Lagar de Baixo, als mijn opzoekingen correct zijn). Sinds de Portugalproeverij bij Kupers ben ik overtuigd dat Bairrada de meest interessante rode wijnen geeft in Portugal. Maar je ziet ze nog niet veel... Groot was mijn verrassing dan ook om dit hier op tafel te zien verschijnen. En de wijn ontgoochelde niet. Mooi fruit, frisse zuren, goed geïntegreerd hout. Chapeau voor de sommelier!
Bij het hoofdgerecht kwamen ze met nog een paar leuke dingen. Ik vrees echter dat ze gezien hadden dat ik een wijnliefhebber was... Bij mijn ombervis (een soort zeebaars heb ik ook moeten opzoeken) kreeg ik namelijk een chablis grand cru 2013 voorgesteld. Ik heb hem geproefd en hij was goed, maar deze wijn toonde zijn potentieel nog niet. Aangezien dit uiteraard ook hogere prijsklasse was, heb ik een alternatief gevraagd. Maar... toch wel straf dat je dit per glas kan bestellen. En, ze gebruikten een Coravin om de wijn uit de fles te halen. Hadden ze blijkbaar gekregen toen ze een prijs gewonnen hadden voor beste wijnrestaurant (? als ik het goed begrepen heb). Het alternatief was ook weer origineel : een Hongaarse furmint van Gizella, die rijp fruit (ananas) combineerde met mooie zuren en een aangename rondeur. Wederom een zeer lekkere en originele wijnkeuze. Aan de overkant werd een tannat uit Uruguay van 2004 (!) voorgesteld, ook geserveerd met de Coravin. De aardse toetsen en rijpe tannines pasten perfect bij de eend met rode biet. Nogmaals een zeer fijne suggestie...
Bij de dessertjes hebben we uiteindelijk geen wijn genomen maar ook de dessertjes waren heel goed, zoals alles eigenlijk in dit restaurant. Moderne fusionkeuken die voor mij van het niveau van een Volta of Lof in Gent is. En voor mij wellicht de beste wijnbelevenis op restaurant tot zover. Een originele wijnkeuze, een sommelier die weet waarover hij het heeft, en de kans om grote wijnen per glas te kunnen drinken en niet alleen een generieke huiswijn. En dat aan een 100€ voor 2 personen, wijn inbegrepen. Maar ja, de prijzen kan je natuurlijk moeilijk vergelijken met hier... In ieder geval zit dit restaurant in mijn top 5. Ze zullen bij Volta Pop Up uit hun pijp moeten poppen binnen een week of twee!