wijnliefhebbers

Volledige versie: Paul Henri & Charles Thillardon, Chénas
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Al eerder besproken in enkele topics maar nog geen eigen plekje: Thillardon, rijzende ster uit Chenas.
Twee bijzonder sympathieke broers die er alles aan doen om het maximum uit hun druiven en terroir te halen. We bezochten ze twee jaar terug en waren onder de indruk van hun enthousiasme en hun wijnen.

Samen met Morgon en Moulin à Vent rekent men Chénas tot de krachtigere wijnen in de Beaujolais, maar de wijnen van de broertjes Thillardon blinken ook uit in elegantie en finesse.

Die vonden we gisteren ook weer terug in hun cuvée Carrières 2015, een wijn met een fris maar complex aroma van vers fruit maar tegelijkertijd van rozijntjes, specerijen, appelsien en kaneel. Iemand merkte bij aanvang ook een licht animaal toetsje op maar dit was waarschijnlijk te wijten aan wat reductie.
In de mond toont deze wijn zich lang en heerlijk sappig, met knisperende zuurtjes en milde tannines die het geheel veel structuur geven. De afdronk is fruitig en mineraal.
Alweer een bevestiging van het talent van de Thillardonbrothers.
Een domein om te volgen...

(eén vd broers in midden vd foto, aan het perceel achter hun cave.)
blij dit te lezen want de 2012's die we ter plaatse kochten vallen momenteel nog niet in hun plooi...
Vanavond de Chenas des Blemonts 2015 in het glas.
Errug lekker...! De kleur is nog robijnrood, tegen het paarsige aan, mooie fruitige neus. Enorm fruitig in de mond, maar eerder droog en zeker niet te zoet, mooi rond en elegant, goede balans, zachte tannines, medium tot lange afdronk.
Wellicht nog iets te jong, maar nu al heel erg lekker!
Ook de broertjes Thillardon brengen we volgende week een bezoekje.
Genoeg reden om nog eens een flesje voor te proeven.
Boccards 2014
De neus is al meteen recht in de roos. Over rozen gesproken, dit ruikt echt floraal. Fleurie ligt naast Chénas, kan geen toeval zijn. Heerlijk fris aroma met ook kruidigheid, minerale toetsen (ijzer) en blauwe bessen.
In de mond is dit perfect in evenwicht, fluwelig en sappig, rijp met mooi ondersteunende zuurtjes.
Qua niveau toch een stuk boven de Moulin a Vent van Rottiers die ik drie dagen terug proefde. Maar de Rottiers was 2013, dat moet gezegd.
Ga hier volgende week toch zeker een paar flesjes van meenemen.
Blemonts 2016

Eergisteren geopend, ontgoocheld, weggezet.
Zag op de Thun-kalender dat het een roots day was.
Gisteren laten rusten want nog steeds roots.
Vandaag opnieuw proberen.
De neus is heel fijn en zuiver, wel zeer Beaujolais.
De eerste slok is nog steeds moeilijk, zuurtjes en wat tannines die in de weg zitten.
Daarna is het beter, wat sappiger, maar nog steeds geen echt evenwicht, te weinig lengte ook, iets bitter.
Net even gecheckt en...nog altijd worteldag. Al de 5de op rij..
Morgen nieuwe poging.
(23-07-2017 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Blemonts 2016

Eergisteren geopend, ontgoocheld, weggezet.
Zag op de Thun-kalender dat het een roots day was.
Gisteren laten rusten want nog steeds roots.
Vandaag opnieuw proberen.
De neus is heel fijn en zuiver, wel zeer Beaujolais.
De eerste slok is nog steeds moeilijk, zuurtjes en wat tannines die in de weg zitten.
Daarna is het beter, wat sappiger, maar nog steeds geen echt evenwicht, te weinig lengte ook, iets bitter.
Net even gecheckt en...nog altijd worteldag. Al de 5de op rij..
Morgen nieuwe poging.

Twee dagen later. Thun blijft moeilijk doen (half yes, half no, wie dit niet begrijpt, download de app "when wine?")
De wijn deed ook eerst weer moeilijk.
Simpele gamay-neus.
Is dit de new star van de Beaujolais? De uitdager en welkome remplacant van de onbetaalbare Bourgognes van vandaag?
Moet dit 20 euro kosten op domein?
Allez, we gaan eens proeven.
Hm. Niet zwaar alleszins. Geen wijn voor Bordeauxfreaks.
Nog een slokje.
Fris. Zuiver. Fijn. Vibrerend. Ja, dat is t, vibrerend. Een wijn waar leven in zit. Niet duudgeslegen zoals sommige Bordeaux en vrienden van Firmin.
Open. Precies. Puur. Elegant. Balans.
Oké, de neus blijft relatief eenvoudig (kers vooral).
Maar in de mond toont de wijn zijn klasse.
Is dit zijn 20 euro waard?
Tja, da s relatief natuurlijk.
Heb ik voor 20 euro genot gehad?
Ik had ook drie keer naar de cinema kunnen gaan voor die prijs.
Of ik had een boek kunnen kopen.
Maar film of boek kunnen tegenvallen. Of de eerste minuten of bladzijden kunnen wat moeilijk zijn.
Net zoals deze wijn.
Doorzetten en geduld worden meestal beloond.

Deze wijn deed het trouwens perfect bij een zacht stukje Franse kaas.
Les Vibrations 2014

Behoorlijk donker aroma voor een Beaujolais, licht doorzichtig weliswaar.
De neus is eerst discreet maar al meteen zeer nobel en zuiver. Donker fruit, zeer kruidig (peper of laurier), bloemetjes, mineraal. Mijn dochter ruikt nootjes. Ha ja, zeg ik, amandel. Neenee, pap, allerlei soorten, ook pindanootjes. De onbevangenheid van een niet geoefende en daardoor onbevooroordeelde wijnproefster is zalig educatief.
In de mond opent de wijn met rijpe blauwe bessen en kabbelt dan heerlijk verder in een fluwelen zijden jasje. De afdronk is niet overdreven lang maar dat komt vooral omdat je heel snel zin hebt in een volgende slok.
Een wijn gemaakt op maat van deze heerlijke zondag.
Gisteren voor het eerst dit jaar serieus last van de pollen.
Ik dacht eerst dat ik een snotvalling te pakken had maar vannacht en vandaag blijkt dit niet het geval.
Met de goede vooruitzichten voor t weekend (qua weer en dus jammer genoeg ook qua pollenhoeveelheid) snel nog een flesje opengetrokken. Want als t de volgende dagen rood pollenalarm zal zijn zoals gisteren komt er van wijnproeven niet veel in huis Sad
Ik opende de Chenas Carrieres 2013.
Korte proefnotitie (mijn geur en smaak zijn toch nog niet 100% wegens het vele snuiten..)
In de neus heb ik bosbessenconfituur. Of misschien wel 4 vruchten. Na opschudden wat lichte mineraliteit en kruidigheid. De eerste slok was wat moeilijk, de tweede ook. Vanaf dan verbetert het stelselmatig. De wijn is zacht, soepel, mild in zuren en tannine. Lekker maar misschien toch wat gebrek aan peps. Dit laatste woord bestaat niet merk ik. Enfin, gebrek aan pit, aan ruggengraat. Beetje Wouter Beke wijn.
Of nee, daarvoor is ie toch te lekker Wink
chénas, chassignol 2012
3 jaar geleden schreef ik dat de 2012 nog niet in zijn plooi was gevallen, dit valt nu veel beter mee, bourgogneske wijn zowel in aroma als in mondgevoel; licht rood fruit, mooie zuren, maar volgens mij net iets te veel extractie in een jaargang die mij nog niet heeft kunnen overtuigen (zou een bewaarjaar zijn) want de wijn mist toch wat materie en diepgang om de zuren te dragen. In een gemakkelijker millésime zoals 2015 of 2016 zal dit ongetwijfeld spannende resultaten geven. Maar ik denk dat de toen jonge Thillardons destijds net iets te "wijn"-ig ervaring hadden om het maximum uit 'une année de vigneron' te halen... . Naar wat ik al gelezen heb zijn ze daar na 2012 beter in geslaagd.
Raisin Libre 2019, Beaujolais

Bijzonder licht van kleur, is dit nog rode wijn? Vrij subtiele neus, die aanvankelijk eerder naar kersjes en aardebeien geurt, maar evolueert later naar rode bes en framboos. Echt wel fijn voor een zogenaamde instapwijn.

Enorme fraicheur in de mond. Het drinkgehalte van deze wijn ligt hoog en ik snap dat sommigen dit daardoor glouglou zullen noemen, maar door de puurheid van het fruit vind ik dit toch wel een wijn waar je echt wel van kan genieten en blijven snuffelen.

Ik vind deze wijn trouwens beter dan de Beaujolais-Villages van Lapalu die ik vorige wijn dronk en waar het snoepjesgehalte toch vrij hoog lag (zeker op dag 1).
(13-02-2021 02:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Raisin Libre 2019, Beaujolais

Bijzonder licht van kleur, is dit nog rode wijn? Vrij subtiele neus, die aanvankelijk eerder naar kersjes en aardebeien geurt, maar evolueert later naar rode bes en framboos. Echt wel fijn voor een zogenaamde instapwijn.

Enorme fraicheur in de mond. Het drinkgehalte van deze wijn ligt hoog en ik snap dat sommigen dit daardoor glouglou zullen noemen, maar door de puurheid van het fruit vind ik dit toch wel een wijn waar je echt wel van kan genieten en blijven snuffelen.

Ik vind deze wijn trouwens beter dan de Beaujolais-Villages van Lapalu die ik vorige wijn dronk en waar het snoepjesgehalte toch vrij hoog lag (zeker op dag 1).

Herinner deze wijn van ons bezoek op t domein, heerlijk quafabble goedje maar idd daarom zeker niet simpel. Beetje in de stijl van Lapierre zijn Raisins Gaulois.
(13-02-2021 08:08 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-02-2021 02:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Raisin Libre 2019, Beaujolais

Bijzonder licht van kleur, is dit nog rode wijn? Vrij subtiele neus, die aanvankelijk eerder naar kersjes en aardebeien geurt, maar evolueert later naar rode bes en framboos. Echt wel fijn voor een zogenaamde instapwijn.

Enorme fraicheur in de mond. Het drinkgehalte van deze wijn ligt hoog en ik snap dat sommigen dit daardoor glouglou zullen noemen, maar door de puurheid van het fruit vind ik dit toch wel een wijn waar je echt wel van kan genieten en blijven snuffelen.

Ik vind deze wijn trouwens beter dan de Beaujolais-Villages van Lapalu die ik vorige wijn dronk en waar het snoepjesgehalte toch vrij hoog lag (zeker op dag 1).

Herinner deze wijn van ons bezoek op t domein, heerlijk quafabble goedje maar idd daarom zeker niet simpel. Beetje in de stijl van Lapierre zijn Raisins Gaulois.

Heerlijk was gisteren inderdaad het woord dat bij mij opkwam toen ik deze wijn dronk. Dit kan ik eigenlijk altijd drinken!
(13-02-2021 02:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Raisin Libre 2019, Beaujolais



Ik vind deze wijn trouwens beter dan de Beaujolais-Villages van Lapalu die ik vorige wijn dronk en waar het snoepjesgehalte toch vrij hoog lag (zeker op dag 1).

Olivier,

Hoe schat jij Le Nid tegenover Lapalu? Die laatste ken ik vrij goed en het kriebelt momenteel om een bestelling te plaatsen bij een handelaar die ook Le Nid in assortiment heeft vandaar de vraag.
(14-02-2021 12:41 PM)Innesto schreef: [ -> ]
(13-02-2021 02:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Raisin Libre 2019, Beaujolais



Ik vind deze wijn trouwens beter dan de Beaujolais-Villages van Lapalu die ik vorige wijn dronk en waar het snoepjesgehalte toch vrij hoog lag (zeker op dag 1).

Olivier,

Hoe schat jij Le Nid tegenover Lapalu? Die laatste ken ik vrij goed en het kriebelt momenteel om een bestelling te plaatsen bij een handelaar die ook Le Nid in assortiment heeft vandaar de vraag.

Ik heb van beiden nog maar één cuvée gedronken, dus is maar een heel partiële inschatting, maar op basis van beide flessen, geef ik duidelijk voorkeur aan Le Nid. Ik vond dat een serieuze Beaujolais, zonder dat het overdone was. Was natuurlijk ook wel een Moulin-à-Vent tegenover een Beaujolais-Villages van Lapalu. Je zou kunnen zeggen dat die laatste bedoeld is van een “simpele” drinkwijn te zijn, maar dan toch was het snoeperige fruit iets te dominant, vond ik. En dan toont de Thillardon hierboven aan dat je wel degelijk Beaujolais met een hoge drinkbaarheidsfactor kan maken zonder dat snoeperige. Toch één argument ter verdediging van de Lapalu : op dag 2 wel evenwichtiger, dus misschien moet de wijn gewoon wat meer tijd krijgen?

In ieder geval, ik heb wel vertrouwen in Le Nid. Heb me een flesje 2017 aangeschaft dankzij jouw tip trouwens! En heb ook nog 2 parcellaires.
(22-04-2018 06:55 PM)vinejo schreef: [ -> ]Les Vibrations 2014

Behoorlijk donker aroma voor een Beaujolais, licht doorzichtig weliswaar.
De neus is eerst discreet maar al meteen zeer nobel en zuiver. Donker fruit, zeer kruidig (peper of laurier), bloemetjes, mineraal. Mijn dochter ruikt nootjes. Ha ja, zeg ik, amandel. Neenee, pap, allerlei soorten, ook pindanootjes. De onbevangenheid van een niet geoefende en daardoor onbevooroordeelde wijnproefster is zalig educatief.
In de mond opent de wijn met rijpe blauwe bessen en kabbelt dan heerlijk verder in een fluwelen zijden jasje. De afdronk is niet overdreven lang maar dat komt vooral omdat je heel snel zin hebt in een volgende slok.
Een wijn gemaakt op maat van deze heerlijke zondag.

Drie jaar later mijn laatste flesje Les Vibrations 2014 in het glas.
Hoe à point kan een wijn zijn?
De neus is heerlijk, aardse en minerale toetsen en gedroogde bloemetjes overheersen, maar zijn nog steeds mooi gelardeerd met frisse blauwe bessen. In de mond is dit sappig, fluweelzacht en absoluut in een gracieus evenwicht.
Zoals gezegd, perfect op dronk, nochtans niet op het einde van zijn latijn maar het fruit zal nu wel langzaam maar zeker wegdeemsteren.

[attachment=5779]
Vibrations 2016
Gedronken met Jef en zijn eega.
Finesse in de neus, met rozenblaadjes en fijn rood fruit. Mooie minerale toets.
In de mond zo zuiver en fris als een watervalletje in de Alpen.
Thillardon rules.
Métis 2022, Vin de France

Een cuvée die ik nog niet geproefd had, en op het forum ook nog niet gepasseerd is, denk ik. Is een experimentje van de Thillardons, waar ik recent op bezoek mocht. Het resultaat van gamay en chardonnay die samen vergist zijn. Idee is om een lichte, frisse wijn te maken (voor zover hun andere wijnen dat nog niet zijn Rolleyes )

In de neus de kenmerkende Thillardontoetsen van rood fruit zoals aalbes, framboos, rozen. Die puurheid van dat fruit weer Heart In de mond gaat dit verder op hetzelfde stramien. Zinderende fraicheur. Heel digest. Mooie spanning.

Jo herkende dit bijna meteen als Thillardon. Het is dan ook weer echt de huisstijl waarvan we zo houden. Incrachable!
Koppelingen