Goede avond,
Zelf ben ik een beginnende wijnliefhebber met een bescheiden voorraad wijn om te bewaren. Echter is mijn kelder onderhevig aan temperatuursschommelingen (zomer 17, winter 10), daardoor kijk ik uit om een bewaarkast aan te kopen. Daar ik een beperkt budget heb had ik graag input/feedback gekregen van doorwinterde liefhebbers. Welke merken zijn te vermijden? Welke zijn goed? Ervaringen, tips etc. steeds welkom.
Btw op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar deze:
Deze
Beste groeten,
Jasper
(02-12-2016 11:43 PM)Jasper88 schreef: [ -> ]Goede avond,
Zelf ben ik een beginnende wijnliefhebber met een bescheiden voorraad wijn om te bewaren. Echter is mijn kelder onderhevig aan temperatuursschommelingen (zomer 17, winter 10), daardoor kijk ik uit om een bewaarkast aan te kopen. Daar ik een beperkt budget heb had ik graag input/feedback gekregen van doorwinterde liefhebbers. Welke merken zijn te vermijden? Welke zijn goed? Ervaringen, tips etc. steeds welkom.
Btw op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar deze:
Deze
Beste groeten,
Jasper
Beste Jasper,
Als ik de temperaturen van je kelder zie zou ik zeggen: Trakteer jezelf met het budget van een wijnkast op een heel pak mooie wijnen. De stijging naar 17 graden gaat geleidelijk, net zoals de wijnstok van koud in de winter naar warmer gaat in de zomer.
En 17 graden in de zomer is echt niet veel, ik ken heel wat liefhebbers met een goede kelder waar de wijnen mooi en niet te snel rijpen, maar waar de temp in de zomer de 20 graden benadert.
No worries dus, santé!
(03-12-2016 12:06 AM)vinejo schreef: [ -> ] (02-12-2016 11:43 PM)Jasper88 schreef: [ -> ]Goede avond,
Zelf ben ik een beginnende wijnliefhebber met een bescheiden voorraad wijn om te bewaren. Echter is mijn kelder onderhevig aan temperatuursschommelingen (zomer 17, winter 10), daardoor kijk ik uit om een bewaarkast aan te kopen. Daar ik een beperkt budget heb had ik graag input/feedback gekregen van doorwinterde liefhebbers. Welke merken zijn te vermijden? Welke zijn goed? Ervaringen, tips etc. steeds welkom.
Btw op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar deze:
Deze
Beste groeten,
Jasper
Beste Jasper,
Als ik de temperaturen van je kelder zie zou ik zeggen: Trakteer jezelf met het budget van een wijnkast op een heel pak mooie wijnen. De stijging naar 17 graden gaat geleidelijk, net zoals de wijnstok van koud in de winter naar warmer gaat in de zomer.
En 17 graden in de zomer is echt niet veel, ik ken heel wat liefhebbers met een goede kelder waar de wijnen mooi en niet te snel rijpen, maar waar de temp in de zomer de 20 graden benadert.
No worries dus, santé!
Koop maar snel wat wijn van dat budget, die temperatuur is zoals het moet zijn. Je hebt de ideale kelder!
Dag Jasper, als de temperatuurschommeling onder de 9C blijft zou er geen probleem mogen zijn. Met andere woorden : je hebt geluk van een kelder te hebben, en nu ook dat je een flink budget hebt om wijn mee te kopen!
Thuis heb ik beide ....
1. Een goeie kelder voor de korte termijn wijnen
2. Een goeie wijnkast voor de lange termijn wijnen
Indien wijnkast is de Liebherr Vinothek 4211-21 zeer populair onder liefhebbers.
De meesten die ik ken hebben er ( minimum ) eentje staan, ze moeten dus wel goed zijn.
Wel goed rondkijken, kan een paar honderd euro verschil op zitten tussen verschillende winkels.
[
attachment=2266]
Mathijs
(03-12-2016 12:26 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Thuis heb ik beide ....
1. Een goeie kelder voor de korte termijn wijnen
2. Een goeie wijnkast voor de lange termijn wijnen
Mathijs
Citaat:1. Een goeie kelder voor de korte termijn wijnen
Wat bedoel je hier mee?
Min. temp.? Max. temp.?
Vochtigheidsgraad?
Sterk schommelend temperatuursverloop; dag /nacht; per jaar?
(03-12-2016 07:27 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Wat bedoel je hier mee?
Min. temp.? Max. temp.?
Vochtigheidsgraad?
Sterk schommelend temperatuursverloop; dag /nacht; per jaar?
Een goeie kelder is er eentje waar veel in kan ...
.
Niet 100% ideaal voor lange bewaring vrees ik, maar ik roei met de riemen die ik heb.
Kan inderdaad soms flink wat schommelen in temperatuur, al is het enkel bij het draaien van de seizoenen.
In de koudste winters draait het minimum tegen 10°C en in de warmste zomers net niet tegen de 20°C.
Qua luchtvochtigheid zal dit rond de 65-70% zetten, maar mits hulp ( emmer water ) net iets hoger.
Is een kelder in appartement, gebouwd in de jaren 70 - volop beton rondom en dus goed geïsoleerd.
Aan de voorkant ( straatkant ) een opening om de verluchting op pijl te houden.
Binnenin staan er "heavy duty" rekken waar de wijn in reserve kisten ( open ) rusten.
Daar liggen dan ook meer de "sneller te drinken wijnen" en/of het "goedkopere segment " ( ik zou dan zeggen 5-10 jaar ).
Alles wat 10+ te bewaren of te drinken is en/of het duurdere Bordeaux segment, ligt dan boven in de wijnkasten.
Mathijs
(03-12-2016 11:20 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (03-12-2016 07:27 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Wat bedoel je hier mee?
Min. temp.? Max. temp.?
Vochtigheidsgraad?
Sterk schommelend temperatuursverloop; dag /nacht; per jaar?
Een goeie kelder is er eentje waar veel in kan ... .
Niet 100% ideaal voor lange bewaring vrees ik, maar ik roei met de riemen die ik heb.
Kan inderdaad soms flink wat schommelen in temperatuur, al is het enkel bij het draaien van de seizoenen.
In de koudste winters draait het minimum tegen 10°C en in de warmste zomers net niet tegen de 20°C.
Qua luchtvochtigheid zal dit rond de 65-70% zetten, maar mits hulp ( emmer water ) net iets hoger.
Is een kelder in appartement, gebouwd in de jaren 70 - volop beton rondom en dus goed geïsoleerd.
Aan de voorkant ( straatkant ) een opening om de verluchting op pijl te houden.
Binnenin staan er "heavy duty" rekken waar de wijn in reserve kisten ( open ) rusten.
Daar liggen dan ook meer de "sneller te drinken wijnen" en/of het "goedkopere segment " ( ik zou dan zeggen 5-10 jaar ).
Alles wat 10+ te bewaren of te drinken is en/of het duurdere Bordeaux segment, ligt dan boven in de wijnkasten.
Mathijs
Dit is geen slechte kelder; ook om wijnen veel langer dan 10 jaar te bewaren.
En ik begrijp één schommeling per jaar : 10....20°C dit is mooi.
In mijn koele berging zal het nu zo'n 17/18 graden zijn. Ideaal als ik onverwacht een fles wil opentrekken, hoef ik niet te wachten tot de fles op temperatuur is of allerlei truken uitproberen om de fles wat warmer te krijgen.
In de zomer meestal 21 à 22°, als het vijf dagen achter elkaar 30° is, kan dit zelfs tijdelijk oplopen tot 24°. Meer dan 25° nog niet gemeten.
Voor mij is dit perfect, wat sommigen ook mogen beweren.
Ik heb wel geen paar honderd Bordeaux-flessen liggen die ik pas over 20 jaar kan opendoen.