wijnliefhebbers

Volledige versie: Cyprus
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vooral onbekend is onbemind kan hier tellen denk ik.
Paar maandelijkse degustatie met enkele vrienden.
Gastheer + vrouw waren op vakantie geweest naar Cyprus, het thema moesten we dus niet ver zoeken.

Eerst vooral: hopelijk heb ik alle druiven juist want een deel waren met enkel autochtone druiven waarvan de naam uitspreken al een hele opgave op zich was Smile

- Kyperounda Petritis. Witte wijn op basis van de Xynisteri druif
Fris en fruitig lijken me hier de kernwoorden. Geen hoogvlieger maar perfect als aperitiefwijntje in de zomer (deed mer ergens aan SB denken)

- Kyperounda Chardonnay. Zelfde wijnhuis andere druif. Chardonnay werd er meteen uitgehaald, klassiek met de nodige houtinvloeden. Hier kan men beter al iets bij eten.

- Zambartas Rosé. Een 2de wijnhuis komt aan bod. Een atypische rosé, blind zou je hem voor een rode wijn aanhouden denk ik. Mengeling van Lefkada en Cabarnet Franc. Zeer donkere kleur voor een rosé, fruitgedreven (rood fruit, aardbeien).
Toch is de afdronk niet echt mijn ding, gelukkig verschillen meningen nog al eens en bij een deel viel hij wel in de smaak.

Tijd om de overstap te maken naar rode wijn
- Zambartas Epicurean 2013: Yiannoudi en Merlot. Blijkbaar zou men vanaf 2014 een andere blend gebruiken voor deze cuvée. de 2013 kwam me heel zwaar over. Te plomp, droogtrekkend en niet op zijn plooi. Je kon er wel een zeker potentieel in zien, maar een must buy was het voor mij niet. Volgende de gastheer was de 2014 echt een schot in de roos en hij had gehoopt met de 2013 iets meer evolutie te laten zien (hij wist echter niet dat de blend veranderd was, waardoor het opzet niet helemaal geslaagd was).

- Zambartas Maratheftiko 2012: Name says it all, Maratheftiko is de druif. Violet en donkere bessen, iets complexer al. We gaan hier de goede kant op dacht ik (en ik ga ook nog gelijk krijgen ookTongue). Mooie wijn.

- Vlassides Shiraz 2014: Ik verschoot van de druivensoort, langs de andere kant heb ik ook al mooie Shiraz van Australië e.d. geproefd dus het warme klimaat zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn. En inderdaad, mooi gemaakt. Doet me ook denken aan de "Nieuwe Wereld", modern gemaakt. Vlezig, rood fruit en kruiden. Mooie structuur en dito afdronk.

- Zambartas Lefkada/Shiraz 2013: Andermaal Shiraz, deze keer geblend met een autochtone druif. Het wordt enkel maar beter. Moerbij opperde iemand bij het ruiken, gaat mooi samen alleszins met de kruidigheid van de Shiraz. Positieve noot van de vorige wijn wordt verder gezet.

- Kyperounda Epos Red 2013: Blend van Cabernet Sauvignon und Shiraz, niets autachtoon in te bespeuren dus. 24 maanden eik gehad. Heeft eerst enige tijd in de karaf vertoefd. Donkerrode kleur, braambes, donkere bes, peperig en een hint van munt/eucalyptus. Volle wijn met lange afdronk. Deze wijn speelt op een hoog niveau! Zeer benieuwd wat dit geeft met nog wat kelderrust. Als de gastheer meeleest: hinthint Smile

Enkele verrassende wijntjes gedronken. Van rood zijn de 3 laatste echt wel mooi, maar de Epos spant zonder twijfel de kroon. Volgens de gastheer hebben we niets gredonken boven de 18 euro. Awel die Epos (duurste wijn) koop ik meteen voor dat geld, kan zeker wedijveren met wijnen die een stuk(je) duurder zijn. P/Q zeer mooi.
Cyprus, nog nooit iets van gedronken, viel blijkbaar beter mee dan men zou denken... thank you voor de notes!
Graag gedaan Smile

Ik ook nog niet en moet toegeven aangenaam verrast.
Wel een kleine kanttekening: volgens de gastheer hebben we wel wijnen van "het betere segment" geproefd, dus ik neem aan dat niet alles even positief onthaald zou worden als de door ons geproefde wijnen...
Interesting. Merci, Dc!
waarschijnlijk zijn die wijnen ter plaatse aangekocht?

Iemand uit onze syntragroep heeft zijn eindwerk over Maltese wijnen gedaan. Daar zaten ook van die lokale druiven tussen met namen waarbij je het hoort donderen in Keulen... Maar blijkbaar wel goed aangepast aan de heel warme condities daar.
Eens iets anders inderdaad. Je zou verwachten dat je allemaal alcoholische en plompe wijnen krijgt. Maar ze hebben daar ook wel wat gebergte (ik dacht zelfs tot 2000M) dus misschien kunnen ze daar verkoeling zoeken...
(06-12-2016 10:52 AM)Olivier schreef: [ -> ]Interesting. Merci, Dc!
waarschijnlijk zijn die wijnen ter plaatse aangekocht?

Iemand uit onze syntragroep heeft zijn eindwerk over Maltese wijnen gedaan. Daar zaten ook van die lokale druiven tussen met namen waarbij je het hoort donderen in Keulen... Maar blijkbaar wel goed aangepast aan de heel warme condities daar.

Niet allemaal ter plaatse gekocht, gastheer heeft Duitse site gevonden die Cypriotische wijnen verdeelt.
(06-12-2016 11:18 AM)Fre schreef: [ -> ]Eens iets anders inderdaad. Je zou verwachten dat je allemaal alcoholische en plompe wijnen krijgt. Maar ze hebben daar ook wel wat gebergte (ik dacht zelfs tot 2000M) dus misschien kunnen ze daar verkoeling zoeken...

Klopt. Dacht dat wijngaard bij de eerste witte 1400m boven zeespiegel was. Zeer hoog als je ziet dat boomgrens ongeveer stopt op 1600m. Een zekere miniraliteit was er wel in terug te vinden ook dan, al zie ik het niet in mijn TN staanTongue, geheugen is soms niet altijd even scherp meer...
Koppelingen